icon

Začíname so škôlkou od septembra 2012

babu9
3. apr 2012

Ahojte maminky, ja viem, že je tu toho už dosť popísané, ale bola by som rada, keby sme sa tu stretli maminky detičiek, ktoré idú do škôlky od septembra 2012 aby sme si tu mohli pokecať o radostiach a starostiach našich škôlkárov 🙂 alebo len tak keď nám bude dlho 😉....teším sa na vás 🙂

nefertitka
7. okt 2012

@babulka123 no zbohom.....nasa je teraz uz v poriadku, len trosku sopliky, ale minimalne, ale trvalo 2 tyzdne, kym sa ich zbavila, v noci chrape(asi ta mandla) a mam velke obavy ju tam dat nasapt, ked dopredu viem, ze tam zas vydrzi nanajvys 5 dni
boli sme na 3 dni na Kysuciach, nech sa troska aspon predycha cerstveho vzduchu....

len sme sa trieskali naplnenymi dvoma vlakmi a 2 autobusmi, tak dufam, ze tam nic nenachytala;( este dva dni bude teraz doma....
a ako je na tom teraz?

@rebecca2006 tiez uvazujeme ak to pojde na prerusenie ak bude takto byvat chora, ja kaslem na reci ze si musi prejst kazdou chorobou, prd musi, nemusi, ako keby tam aspon 2 tyzdne vydrzala, a nie ze 3 - 5 dni a znova mi trpi chorobou:(

nefertitka
7. okt 2012

a na pravej strane krku ma taky zhluk uzliniek a tie ma teda celkom dost teraz zvacsene...sa mi to nepaci:( asi pojdeme na ORL ach jaj

nefertitka
7. okt 2012

inak mate tu deturence zaockovane proti rotavirusom, hepatitide A a pneumokokom? nasa nie je zaockovana ani na jedno a teraz sa celkom aj bojim. V skolke sa toto hlavne nachadza a ked som teraz citala v Mame a ja, ze kazde dieta do 5 rokov urcite chyti rotavirus, a to kt. nie je zaockovane je vo vaznom stave, az mi zle ostalo.
Nam totizto dr. nepovedala o tej moznosti ked mala pol roka a potom uz bolo neskor;(

rebecca2006
7. okt 2012

@nefertitka j si tiež myslím že to s tými chorobami je kravina na entú. 90% seundárnych teda získaných porúch imunity má príčinu v tom, že decká idú z infektu do infektu. Ja idem s Maťkom zajtra k lekárovi, lebo dnes horúčkujem na antipyretikách celý deň, pomaly zábalujeme, tak sa opýtam na Ribomunyl alebo Isoprinosin, že tú imunitu trochi poťukneme a asi ho nechám 2 týždne aspoŇ doma. A potom uvidím, ak inak nepôjde, cez zimu ostane doma. Toto mi za to fakt nestojí.....Len mi je tej škôlky ľúto, už sa mu tam celkom páčilo.

rebecca2006
7. okt 2012

@nefertitka z toho rotavírusu sa netráp. Ono á vacína nie je bohvieako účinná, rozumej tomu tak, že ak ju dáš zaočkovať, tak pchríni MAX do 5 rokov- skôr je pravdepodobnejšie, že tak rok, dva a potom môžeš nachytať rovnako ako neočkovanec. Ja som malého zaočkovať dala, a ke´d sme namchytali hnačky- doteraz neviem, aké- skončili sme na infzkach na infektoch- a ja som každému vykladala, že rotta nemôže mať lebo je očkovaný- tak všetci lekári len kývali hlavo že ale môže a očividne tomu očkovaniu neprikladali žiaden význam.
Čo sa toho vážneho stavu týka- hm, je to relatívne. Najhorší priebeh majú rota tak do roka, tam je vysoké riziko dehydratcie, u väčšch detičiek už skôr ustrážiš hydratáciu a donútiš ih aspOň piť, a ak si tav vyžaduje hospitku, tak väčšinou postačí pár dní infúzií. Pozri, ja som proti rota dala, a nachytali sme také hnačky, ktovie kde, pôvodca nezistený, vykotvili sme napriek mojej max snahe na infektoch, a konečne tam som sa uvoľnila, lebo som videla, že sa už nemusímo dieťa báť, že mi ho ustrážia...
Dcérku som už očkovať nedala, chcela som, ale mala silný eflux a doktor mal obavy, aby neaspirovala a neschytala zápal pľúc....Tak som to vzdala.
Proti žltačlke očkovaný je, lebo mám rodičov z východu, chalupa v GL, tam spústa spoluobčanov,. Pneumokky máme. MMR tiež, ovčie kiahne som nedala po strašnej reakcii na MMR-. Dcérku ožno nedám ani MMR, len DiTePer+ pRevenar.

nefertitka
7. okt 2012

@rebecca2006 my sme tiez mali malu doma 2 tyzdne teraz,ja ju tam proste nedam ani so soplom, az ked je poriadne vyliecena, kiezby take boli vsetky (ano ja viem, nemozu tolko vynechavat z prace bla bla, ale kvoli nim potom z prace vynechavaju aj ti zodpovedni rodicia), staci dat kazde dieta do skolky dokladne preliecene a nebudu tak casto chore potom
a presne co si napisala, si myslim aj ja a navyse vobec sa nevravi o tom ako skodia vsetky tie lieky co tie deti beru v podstate aj rok vkuse...
ved name pri prvej chorobe lekarka vravela ze davat 4 dni nurofen na zapalene hrdlo kazdych 6 hodin, o 5 dni ochorela, tak to iste, a ked znova ochorie tak zas?to akoze kupme si 50 baleni nurofenu a berme ho rok vkuse? no nepaci sa mi to:(
az mi jej je dopredu luto, ked si pomyslim, ze ju zas hodim medzi chore deti;(
ja viem, ze niekto si mozno tuka po cele ked toto cita, ale ja to tak proste citim

nefertitka
7. okt 2012

@rebecca2006 no pekne, tak si ma aj trosku ukludnila
ja sa aj divim, ze ked mala rok a pol, boli sme v nemocnici so silnym zapalom priedusiek a dali nam na izbu dieta s rotavirusom, ja som to chytila a moje dieta nie... 😕
len aj toto sa mi nepaci, ze davaju na izbu 3 rozne diagnozy, ved coby si nedoniesli domov aj nieco ine, ze?som sa modlila, nech to prezije, nech to nechyti no a chvalabohu nechytila

nefertitka
7. okt 2012

co tri, vlastne posledny den nam tam priviezli aj stvrtu postel, nemali sme ani kade chodit, fuj to bol zazitok:(len tam ma uz vystriedal manzel, lebo ja uz som mala hnacky a vysoke horucky
a ten si chudak domov doniesol ten zapal priedusiek

iinuska
7. okt 2012

ako je mi jasne, ze chore dieta nema co byt v kolektive, ale ked ma len nadchu, tak fakt nemoze kazdy ostat hned doma. Bohuzial, tiez mi to je luto, ale Adamko ide zajtra do skolky s nadchou. Proste nemozeme si dovolit ostat z prace doma. Tak to bolo vzdy a tak to aj vzdy bude...

nefertitka
7. okt 2012

nadcha je tiez nakazliva a z nadchy nepreliecenej adekvatne sa moze vyvinut aj nieco horsie...

nefertitka
7. okt 2012

a mne je jasne, ze to tak vzdy bolo a vzdy aj bohuzial bude...

koniarova
7. okt 2012

@iinuska Dnes má "len nádchu", zajtra to môže prerásť do niečoho vážnejšieho. Ostatné mamičky budú mať z teba radosť, keď privedieš chorého syna do škôlky. 😒 😒 😒 😒 😠

ma.senka
7. okt 2012

@rebecca2006 ribomunyl predpisala pediatricka. od kedy chodi misko do skolky, vobec sa tym chorobam nedivi, hovori, ze je to normalne.. tak zatial teda tomu verim. atb mal nastastie len 1x, zvladol to vzdy na sirupoch (trifed, stoptusin, aerius, spray ventoline ap.) .
co sa tyka nurofenu a sirupov, to jedava misko v pohode, ale naopak z tabletiek (paralen) sa mi povracal. je to individualne zrejme. ked mal raz vysoke teploty tak ano kombinovala som nurofen s panadolom-capikmi...

ale tie choroby su des, vidim, ze nie sme sami, minuly rok ma ucitelky presviedcali, ze maju dobru dochadzku, ze len misko ma najvacsiu absenciu, ze deti chodia zdrave do skolky. asi si mysleli, ze som slepa a hlucha - stacilo mi pobudnut chvilku v satni - samy kasel, sopel.... chapem, ze nie kazdy si moze dovolit nechavat dieta doma, ale potom je to takyto nekonecny nekonciaci kolotoc....

ma.senka
7. okt 2012

@iinuska hmm, ako pise @koniarova - dnes nadcha zajtra zapal priedusiek. si myslis, ze ucitelky budu behat za malym a utierat nos, resp odsavat sopliky? bude mu to stekat do hrdla a do priedusiek a z banalnej choroby moze byt neprijemny infekt.... nemam to z vlastnej hlavy, ale od nasej dr.... nehovoriac o ostatnych detoch, ktore, ze niektore ochoreju od neho je viac nez iste ... ☹

iinuska
7. okt 2012

ach jaj, tak ma ukamenujte. Mne to je vsetko jasne, tak ako aj vam. A ine som ani necakala

m.i.r.i
7. okt 2012

@rebecca2006 nas ma rad praveze tie sirupy, ibuprofen aj panadol..to maju taku dobru chut..tak ja nedavam nic ine..mne nechce ani za svet cipok, ani teplotu v zadocku odmerat ani nic..takze my sme na sirupe...

a tie chore deti v skolke, to bude asi vzdy nekonciaci kolotoc a ja nechapem stale tu nezodpovednost tych rodicov, lebo presne ako pisete, chvilu sopel, stecie, je z toho zapal na prieduskach, mozno aj na plucach a potom hospitalizacie v nemocnici a nehovoriac, ze kolko dalsich nakazenych deti..ktore tiez "len " so soplom dojdu spat do skolky, nedoliecene a zas sa oberie aj ten povodny nosic..a stacilo by malo - aby si kazdy svoje dieta doma preliecil a poslal ho do skolky zdrave..lebo konieckoncov ta konecna absencia moze byt rovnaka ak nie horsia, kedze tie choroby sa tocia..stacilo by raz poriadne preliecit kazde dieta a mozno by potom kazde z nich marodovalo 2x po 2 tyzdne v roku...

ma.senka
7. okt 2012

@iinuska tak vies, nikto ta za toto nepochvali, nie si jedina, kto takto robi.... v prvom rade robis zle vlastnemu dietatku, 3 r. dieta nevie este povedat co ho naozaj boli a ako mu je.... ale v kazdom pripade prajem drobcekovi skore uzdravenie 😉

m.i.r.i
7. okt 2012

a este, ze sa neda, nemozem si dovolit atd..vsetko sa da..aj my s tym bojujeme ako kazdy, ze co s malym, ked bude stale po 2 tyzdne doma na preliecenie soplov...ale hladam riesenia, ci uz babku ( ktora tiez pracuje a bude si musiet brat dovolenku!), hladam opatrovatelku, riesim flexibilny pracovny cas v praci....atd...radsej priplatim opatrovatelke ak ma neuvolnia z prace, ale nevystavim svoje dieta zbytocnym tazkym priebehom chorob..pri naznakoch soplov musi ostat doma..to som sa presvedcila aj teraz po prvom mesiaci..ked dostal prve sople po 2 dnoch, tak sme ho doliecili skoro 2 tyzdne..odcestovali sme na vidiek, dostal sa z toho..vydrzal v skolke tyzden a uz dosiel soplavy, ale tie sople boli ovela miernejsie ako tie prve..ani ziadne place, fukal, ziadne zelene..bol doma 4 dni a v podstate este so zapchatym nosom siel potom do skolky,lebo mu nic netieklo, nebolo to zelene, stacilo 2x za den vyfukat..v podstate akoby nic..ale po 3 dnoch v skolke sa to zhorsilo, zacal kaslat, jasne, ze mu to uz zacaloo stekat, tam mu nevyfukali ano to 2x za den (ved netieklo, len vyhravalo v nose) a tak sme ho nechali teraz doma, zas sme sli na vidiek, po tyzdni tu je to super, vsetko v poriadku, otuzujeme, beha po cerstvom vzduchu..este tyzden ostavame a potom zas medzi bacily ☹ teraz este mame moznost ho nechat dlhsie doma, lebo tatino este moze ostat, ale o 3 mesiace uz budeme tam kde kazdy...ale vidim teraz ako to vsetko prebieha a tak som sa rozhodla, ze prvy naznak sopla, dieta ostava doma a ide do skolky kym bude uplne cisty nostek...

majushkab
7. okt 2012

@m.i.r.i
@ma.senka
@koniarova
@nefertitka Presne tak baby ako píšete aj podla mňa take deti by mali byť doma a nie v škôlke aj zo soplou ak su neliečene môže vzniknuť važna choroba ☹ ale ved aj ja ked si predstavím ako sa citim pri obyčajnom nachladnuti že mi len z nosa tečie je to otras ako potom musí byť tomu dieťatu v škôlke myslím že je mu lepšie doma aj si lahne oddychne kedy chce ja som tiež svojho do škôlky nedala tyždeň bol doma hoc nemal horúčku nič ale šiel tam až po vyliečení a dva tyždne teraz v pohode uvidím ako bude teraz ...ale aj učitelky v škôlke sa sťažuju rodičom ked tam pridu s chorymi deťmi minule nechceli vziať lebo mali prípad že dievčatko malo rano iba sopliky no doobedu sa to dosť zhoršilo a mamičke sa nedalo dovolať tak teraz si nato davaju pozor

iinuska
7. okt 2012

tak Vam vsetkym normalne zavidim, ze mate kam dat deti...
@ma.senka dik

sara07
8. okt 2012

@nefertitka ja som nedala ale poctivo jeme jogurty,poriadne jogurty 🙂 poviem ti priklad ked sme boli na dovolenke, všetci mali hnačky a dvaja ostali aj nainfuzkach a my v pohode, dalej v práci všetci do nohy čerevná chripka ja nie, alebo Egypt tam som mala slabú chytila a oproti ostatným tak o 5 dní neskôr

nefertitka
8. okt 2012

@sara07 a ake jogurty jete?

klauduska
8. okt 2012

@nefertitka my sme zaockovani neboli,neviem,aj nam to dr. povedali,vsetky kamosky ktorych som sa pytala zaockovani neboli,tak sme nedali ani my a olutovala som hned,ako sme ho v 11 mesiacoch chytili.... ☹ ☹ ☹ Skoncili sme v nemocke na infuzkach,strasne nieco.Nevedel este ani chodit, tahali sme infuzky so sebou,no des.Takze olutovala som to,vtedy mi to prislo zytocne,bolacky mu robit este viac,ved bol dost ockovany.... 😒

klauduska
8. okt 2012

A my sme vydrzali 2 tyzdne teraz v kuse,okrem jedneho dna co sme boli na kardie v NR,a pekne uz vyse tyzdna neplaceme....Snad to uz konecne pochopil.... 🙂

nefertitka
8. okt 2012

@klauduska no super, nech vam to ostane🙂

nefertitka
8. okt 2012

@klauduska ta vakcina na rotavirus sa pije, takze bolacky tam nie su;) ale zas pravda je, ze kazde ockovanie moze byt nebezpecne...tiez radsej neockujem, ked nemusim, ale zas sa potom aj bojim a rozmyslam, ci som mala, ci nemala

sara07
8. okt 2012

@nefertitka selský jogurt, kupujeme biely - ja si dávam kakao a cukro, Matuš má len cukor - mimochodom ten tam musí mať odvtedy ako mal kupený s džemom, dovtedy v pohode čistý a drahý si dáva džem aký máme

klauduska
8. okt 2012

@nefertitka ved toto,potom som si to vycitala,ze ci som mala....a tak....ale vies co,potom by sme muselli tie nase dietky proti vsetkemu ockovat,lebo raz rotavirus,raz kiahne,raz zlatcka,raz hento,potom toto...a stale nieco..... 😒
A vy ste uz zdrave?Uz je mala v skolke?

sara07
8. okt 2012

sopliky sa celkovo podcenujú. šupne sa to do škôlky a potom sa divia že sa vyberajú nosné mandle alebo sú deti náchylné na zápal ušiek...je to všetko poprepájané
no my sme tiež týžden s nimi doma, čo narobím

nefertitka
8. okt 2012

@klauduska neni este v skolke, lebo v lete bola dlho chora a zvacsila sa jej z toho nosna mandla, teraz ako bola 2x zo skolky po sebe chora, tak sa jej to este asi zhorsilo, v noci strasne chrape, tazko dycha, aj cez den niekedy chraplavo dycha, takze v stredu ideme na ORL sa na to popytat, ci to treba dat von, ci nie, takze ak ano, nechceme zas riskovat dalsiu chorobu a dalsie nasledne zvacsenie tej mandle...takze podla toho sa zariadime, ale si aj zatial odvykne uplne zas od tej skolky, chuda:(
ale este do minuleho tyzdna bola soplava, takze sme ju tam nedali