Začíname so škôlkou od septembra 2012
Ahojte maminky, ja viem, že je tu toho už dosť popísané, ale bola by som rada, keby sme sa tu stretli maminky detičiek, ktoré idú do škôlky od septembra 2012 aby sme si tu mohli pokecať o radostiach a starostiach našich škôlkárov 🙂 alebo len tak keď nám bude dlho 😉....teším sa na vás 🙂
@rebecca2006 no mi hovor.. nam vysla nejaka alergia ale nevedia na co .. imunologovy sa este len chystame.. ninka je teraz nastavena na nejaku liecbu { vraj astma moje nervy } tak uvidime co z toho vyjde..
drzim ti palce.. velmi .. lebo vidim na nninke ako moc sa nudi ked je doma a pyta sa do skolky .. tam maju predsa len program .. ja som tiez velmi zvedava kolko tam vydrzi.. a to nebyvala skoro vobec chora..
@babulka123 nas tiez nebyval vobec chory a teraz v skolke sme stale tak tyzden a potom tyzden-dva doma..tiez o nervy..a len sopliky, nic ine..teraz tu bola jedna nasa teta co byva v Irsku a videla, ze Erik doma,z e ci ma horucky...no ja ze nie, len sople..a ona ze v Irsku sa sople za chorobu nepokladaju a vsetci tam chodia so soplami do skolky..a vobec to nie je choroba ani pre rodicov..ze chore je dieta ked horuckuje alebo hnackuje a tak..no a to je prave to..ja uz ked vidim ze zas huhne, tak uz viem, ze 2 tyzdnova marodka..a to inde nik neriesi..
tiez napriklad ta teta teraz behala tu po doktoroch, lebo ma slovenske poistenie...tiez ma nieco v nose, stale je chora..v Irsku jej radili to liecit, u nas uz ju na operaciu chceli objednavat...v Irsku ze povedali, ze Operacia je uplne to najposlednejsie riesenie..a to je inak vsade tak..kamarat ORL hovoril, ze v Nemecku napriklad vacsinou az primar moze schvalit vyber nosnej mandle u deti, ze to ani nahodou nie je bezny zakrok a vacsinou az velmi konecny a u deti starsich ako 5 rokov.. u nas ako na pase pri par soploch uz davaju doktori vyber mandle..a on sam je ORL a povedal, ze je to len obrovsky kseft, lebo oni si nahanaju cisla a kredity podla poctu operacii co vykonaju..takze asi tak..
No a v tom mast pravdu, ze keby mala neprekonavala tie choroby teraz, tak bude o rok...my to tiez mame tak, ze manzel je doma do februara kym pojde robit, aby sme pokryli teraz tie choroby hlavne..lebo dat ho na jar a rovno obaja v praci by bol zabijak
@m.i.r.i tak tak .. ja viem ze sople su "nic" akoze tiez si myslim ze by s tym v pohode v skolke prezila.. len problem je v tom ze naposledy nam to sadlo priamo na pluca.. a to nemala ani teploty nic.. skoro ma vystrelo ked mi dr. povedala ze ma zapal pluc.. co ti poviem .. keby bolo na mne vsak len sem tam pokaslala a soplila sup do skolky .. este ze sme boli na tom rengene..
nuz v kazdom pripade teraz uvidime co bude toho 13 ste u dr.. som moc zvedava na to ..
inak na sople mi teraz kamoska poradila vincentku sprej.. baby , do 2 dni bola ninka bez soplov hnusnych zelenych tahavych ani smrkat sa nedali .. akoze super nam to pomohlo..
@m.i.r.i v Irsku su deti odolnejsie ako tu;)
a tie mandle sa mi tiez nepaci ako tu vyberaju ako na beziacom pase...nase ale museli ist von, mala ich vraj velmi velke, a asi to tak bolo, lebo zle dychala, chrapala v noci, no des...este trosku pochrapkava teraz, ale asi to ma este trosku opuchnute po vybere, tak preto, v pia ideme na kontrolu, tak budeme mudrejsi
@babulka123 ja si nemyslim, ze sople su nic, sople, teda hlien je reakcia organizmu na virus alebo bakteriu...a ako vravis ty, moze to sadnut inde....vy ste skoncili so zapalom pluc...
ja tiez neviem, co mam robit, ine deti vydrzia v skolke aspon tyzden, dva, nasa len 3 - 4 dni a hned bola chora a to bolo pekne, teplo a co bude teraz v zime?ani si to nechcem predstavit. Ja by som si ju najradsej nechala doma, kym nemam pracu, pride mi to zbytocne, aby tam chytala chripky, ale zas je dobre, ked som doma a mozem pre nu dojst skor, alebo byt s nou, ked ochorie, ked budem v robote niekde,tak to nebude take lahke.
ale ako pise @rebecca2006 , tiez mi pride rozumnejsie, ked dieta zacne s lahsimi infektmi v teplejsom pocasi,,,
ahojte moja dcerka chodi od oktobre do skolky mala 3 roky v skolke sa mi nechce pytat na wc par dni ok potom zase jeden den nie a tak .. v skolke sa jej paci a chce tam chodit.poratde aku ju naucit aby sa vypytala 😖
@babikan no, u nás to funguje tak, učiteľky dávaju vycikať každé dieťa, ráno keď všetci prídu do škôlke idú cikať a umyť ručičky, potom pred desiatou a po desiatej, keď idú von, keď sa vrátia z vonka, .... ešte sa im nestalo aby sa im pocikalo nejaké dieťatko, dievčatká posadia na WC a chlapcov postavia do rady a jeden po jeden ciká 🙂
@babikan riaditeľka to vysvetľovala tým že deti v škôlke sú veľmi zamestnaná hrou že si ani neuvedomujú že im treba isť na WC až kým sa im nestane nehoda 🙂 Tak na tvojom mieste by som to nejak extra neriešila, len treba upozorniť učiteľku keď idú do umývarke nech na ňu dozrú či ozaj cikala.
ja tento tyzden nechapem z toho nasho drobca. po prazdninach je z neho placko, stale sa pyta "maminka, kde je" a poplakava. papat vraj papa pekne, dokonca aj sam, pyta sa cikat, cajik vypije s ostatnymi, chvilu sa pohra, no potom opat. rano nema problem, chodi bez placu, obcas spusti za dverami, ale za chvilu sa ukludni. len ked pridem, tak mi ucitelky rozpravaju. byva tam zatial iba do 11:30, kym deticky nejdu spinkat, aby sa naucil a zvladol adaptaciu nejako postupne. cast toho pripisujem aj tomu, ze prisiel neskor ako ostatni, a asi aj tomu, ze je mladsi. ako ho motivovat alebo mu pomoct? nemate nejaky tip? dakujem za vas nazor
@babikan u nas tiez davaju deticky cikat..ja inak pre istotu stale ako prideme do skolky, tak mu obujem papucky a idem sa s nim este vycikat, lebo rano vzdy vypije vela mlieka, tak mi je jasne, ze mu este bude treba....ale presne ked robia deti hygienu uz pred desiatou, tak sa idu vsetky vycikat..tiez pred spankom..nas sa ale pyta v pohode..raz sa sice ocikal, nie pocikal..nestihol dobehnut a pri cikani zle stiahol gate a ocikal sa..ale inak zatial ziadna nehoda..
@m.zuzanka
@m.i.r.i aj u nas ich davaju stale na wc pred jedenim pred prechadzkou pred spanim.a aj osobne si uz dava pani ucitelka pozor na nu.ju dala na wc a ona pri tom ako cikala jej zoskocila zo zachoda tak sa ocikala.a ked idu spat tak sa tam uz 2x pokakala .inak sa jej velmi paci aj ucitelko hovorila ze je sikovna ze jedina si zapamatala basnicku.tak neviempreco toto robi.a rozpravat vie ani tam neni problem rozprava od rana do vecera.a tiez aj vase deti tak klamu? to mala este len teraz 3 roky
@babikan asi si len potrebuje zvyknut na ine prostredie, doma mala pri kakani klud, v skolke kopec deti, hadam si pocase sama najde nejaky novy system 🙂 mojho uz asi 4x prezliekali, ze sa ocikal pri cikani, ale tiez si myslim, ze si len musi zvyknut, lebo doma cika posediacky a tam postojacky, tak to este asi nevie tak super nasmerovat 😅
@karinkaeich presne tak, je mladsi, ostatni su uz zabehnutejsi.. To je dobre, ze zatial chodi na kratsie, ja by som ho zatial nechavala len takto, pokym si viac nezvykne 😉 Ja uz vidim na mojom, ze uz sa mu tam aj zacina pacit, kamaratov si nasiel, aj ked este niekedy rano v satni place, ale potom ze uz je v pohode, tak to chce asi len cas, asi cim su mladsi, tym viac, lebo ich kolektiv inych deti este tak nedokaze oslovit 😉
@babikan určite ju to prejde je to len jej spôsob adaptácie, ona tam chodí iba mesiac a to je dosť krátka doba na to aby si zvykla na nový režim. Neboj časom sa to utrasie 🙂 V škôlke kam chodí môj malý majú každý pondelok a stredu ráno detskú misiu, tam sa učia pesničky, básničky, rôzne príbehy im rozprávajú.... no, len že to maju v najväčšej triede aby sa tam všetci pomestili, malý sa rozhodol že on tam chodiť nebude, on je radšej s upratovačkou v zborovni ona mu dá piškóty a čajík, prinesie mu hračky a spolu sa hraju 🙂 Minule mu učiteľka hovorí aby išiel s ními a on malý vidierač jej hovorí: "nepojdem, ak pojdem budem pjakať" a už sa aj tak zatváril že ide plakať, tak ho zase nechali s upratovačkou v zborovni 🙂
@karinkaeich môj malý si tiež poplakal prvé dva týždne, ale potom ako sme raz odchádzali domov len tak som mu povedala, že tie malé postieľky, paplóniky a vankúše kúpili učiteľky pre detičky a ktoré dieťa neplače tak mu ich učiteľká dá a môže tam spinkať. Tak ten tretí týždeň sme obkukávali tie postieľky, postupne prestál plakať a raz mi povedal " mama ja už nepjakám, kedy mi utierka (učiteľka) dá postieľku? a hned na druhy deň som ho tam nechala spinkať a je po probléme 🙂 Samozrejme potrebuje ubezpečovať že ked sa vyspinká a napapá prídem po neho 🙂
@palinkovamaminka @m.zuzanka dakujem kocky, mamicky, ktore ste prezivali to iste. asi viete ako sa citim. naozaj to chce len cas, nech si zvykne. nechodi tam nasilu, len mu tam chybam, tak place. dufam, ze to nepotrva dlho a budem moct hrdo napisat, ze je to za nami. trosku sa obavam vianocnych prazdnin, lebo okrem volna k nam pribudne aj bracek, tak budeme mat co zvladat. nechcem aby sa maly citil odlozeny v skolke. preto mu aj na poobedia robime program a snazime sa mu co najviac venovat. este raz dakujem za podporu
@karinkaeich - ono, uprimne, on je este malicky na skolku...ja to vidim na neterke, ma 2 a pol roka, je sikovna..ale vzhladom k svojmu veku....tam je proste rozdiel skoro rok medz detmi a jemu chyba opora, stabilita...
ak ti možem poradit ..ale myslim to z vlastnej skusenosti, nechcem ta na nic nahovarat..nechaj si ho doma..on chce mamu..a nie je pravda, že sa mu nebudes moct venovat..stale budes mat len 2, kym ucitelka ma 20...
ale hlavne, preco ti to radim..je chorobnost.....moj najmladsi sa narodil v novembri, dvojky chodili do skolky od oktobra, boli celkom v pohode, co sa adaptability tyka..ale chorobnost teda brutalna...maly mal 1x zapal priedusiek ako 4- mesacny..do 1. roka sme brali 4-ATB, do 2. roka ATB 5X
ja teda radsej preferujem mat doma 2 zdrave deti, ako 2 chore....
@mima595 ano, uvedomujem si ten rozdiel. v tomto veku to na tych detoch naozaj dost vidiet. on este tak nechape, o com spievaju, co ma urobit popri basnicke a pod. uvidime ako sa to vsetko vyvinie, ci si zvykne a bude tam chodit rad. ak nie, jasne, ze ho nebudeme trapit a necham si ho radsej doma. taku istu mame dohodu s riaditelkou ohladne chorobnosti. zatial to jeho imunita zvlada, atb sme doteraz nemali, ani nebol nejako vaznejsie chory (klop klop). no novorodenec je uplne ina kapitola, tak nebudem riskovat na jeho ukor. mame este trosku casu, tak uvidime. a dakujem za nazor 🙂
ahojte ja by som chcela poradiť, môj syn bude mať v septembri 2 a pol roka a chceli by sme ho dať do škôlky hlavne z finančných dôvodov, však vy mamičky na MD viete ako to je.No neviem mám z toho obavy ako to môj malý zvládne, ešte sa ani nepýtame.ak mi ho od septembra nevezmu ja musím ísť vo februári do práce a kde bude zase do ďalšieho septembra, viem že sa možno trápne pýtam ale vôbec neviem ako to chodí v škôlke, a je tu niekto kto má dieťa v Stodoláčiku v martine???dakujem za všetky názory🙂))
@milady39 ahoj aj môj malý mal v septembri dva a pol roka a nastúpil do škôlky, začiatok bol trochu ťažší ako som už vyššie písala ale zvládli sme to 🙂 Dokonca aj veľmi málo rozprával nakoľko sme dvojjazyčná rodinná, ale teraz sa mu ústa nezatvárajú 😀 Čo sa týka plienok malého som začala odúčať koncom júna ( vtedy mal 2,4 r) a do týždňa bol úplne bez plienok 🙂, tak že to nechaj na neho a uvidíš pôjde to rýchlo hlavne ho do ničoho netlač, tí naší drobčekovia si najprv samí musia uvedomiť čo je pre nich dobre. V škôlke majú ešte mladšieho chlapčeka ako je môj a učiteľky mu na poobedňajší spánok davaju plienku.
Inak trápne si sa nepýtala, moje motto je: kto sa pýta je blbý päť minút (kým nedostane odpoveď), a kto je ticho tak je blbý celý život 🙂
@milady39 nas je tiez februarovy rok skor ako tvoj..a tiez isiel do skolky teraz v septembri..a ja vidim, ze sme spravili velmi dobre..nas sice nema plienky od 17m, oducali sme ho v lete ked mal teda necely roka pol a za tyzden sa pytal..vedel uz pekne hovorit, tak nebol problem..tak ja by som ti odporucila skusit na jar..ked zacne byt teplo..v urcite to pekne zvladne a obcasne pocikanie aj v skolke zas nevadi..
Inak nas maly ma skolku rad..nechce ist ani domov..rano ma obcas reci, ze tam nechce ist, ale to len ako aj ucitelka hovori, ze je divadielko pre rodicov a do minuty ako sa zavru dvere je spokojny...vela sa tam uci..super sme spravili..my sme ho davali takto od septembra prave kvoli chorobam, kedze on nebyval vobec chory a bola som si ista, ze ked zacne skolka, tak nas choroby neminu..aby sme obaja pracovali a on hned v skolke, tak marodky kazdry druhy/treti tyzden by boli nemozne..takze teraz ked pridu prve sople, nechavame ho doma a do februara nemusime nic riesit..potom to uz bude horsie, ale hadam ten tazky zaciatok bude aspon za nami...my sme v sukromnej skolke, takze bola moznost zacat az vo februrai, ale my sme to radsej riesili takto..tiez nas maly sa uz doma vyslovene nudil..skolka mu velmi prospela..
ja si myslim, ze to zavisi od dietatka...ja som este tiez bola trosku zufala ked mal 2 roky , ze o pol roka skolka..ale ked mal 2r a 3m zhruba, tak prisiel velky zlom v jeho vyvoji a videla som, ze skolka bude velmi prospesna..uz cele leto sme sa vsetci tesili ze tam pojde..takze ono zalezi od drobca, ale strach mat nemusis..zvladaju to aj mensie deti aj ked zaciatok je tazky u vsetkych..ci 2, 3 aj 4 rocnych...
Ahojte,
rada by som sa pridala do tejto temy. Tiez Nelka chodi od septembra do skolky, prve dni boli super, potom nastal zlom, plakala asi 5 dni, ze ju musela ucitelka brat mm nasilu z ruk a potom si zvykla. Lenze mam pocit, ze je viac doma ako v skolke...Uz tretikrat je chora.. tiez su to priesvitne sopliky a kasel bez teploty.. Teraz je uz dva tyzdne doma kvoli soplikom a kaslu, Mudr. nas poslala na ORL, odtial na rontgen, lenze mala nespolupracovala a nedala sa zrontgenovat... Vyter z nosteka ma negativny, teraz ma nasa pediatricka dovolenku, tak este v pondelok idem pre istotu na krv urobit CRP. Znama mi vravela, ze jej mala kaslala takto casto ako nastupila do skolky a mala plucne chlamydie alebo mykoplazmy.. Poculi ste uz o tom? Dakujem za odpoved
@nefertitka Klobuk dole pred tvojou malou, je naozaj statocna... to nasa mala sa nedala ani zrontgenovat, taky amok dostala, ze sme ju prehovarali traja a nic nepomohlo... u doktorky ORL nechce otvorit usta a nasilu sa to neda...bojuje, tak sa obavam ako bude prebiehat u nas odber krvi.. Aj nasa byvala castejsie chora, ale spolupracovala s doktormi, ale teraz chytila akysi vzdor a nechce jest ani sirupy, nic... iba ked su zamaskovane v caji..
baby ani neviete ako veľmi ste mi pomohli, veľmi pekne vám dakujeme🙂)) 😎 😵 🙂 🙂 🙂

@karinkaeich tak to je pravda s tým časom ... určite by som sa mu nemohla venovať tak ako by som chcela ..... no teraz sme s manželom rozmýšľali či to nebude aj tým či sa s ním niekto v škôlke vobec hraje .... môj syn je take precitlivený a zvykne byť aj plačlivý ..... a keď mu niekto vezme hračku tak sa jednoducho skúti a ide preč a potom sa vie tak utiahnuť a nikomu nič nepovie .... možno si to učiteľka pri 19 deťoch ani nevšimla no naňho to možno dosť vplýva .... takže neviem ako to tam počas hier vizerá .... no určite sa sňou o tom dnes pozhováram .... chápem, že potrebuje aj čas a hlavne po týždni prázdnin ... no čo to bude keď budú vianoce a deti ostanú doma 2 týždne? potom ho do škôlky asi vôbec nedostanem .... ale zase keď je doma tak rozpárava o škôlke pekne .... že má aj kamarátov aj mená povie tak neviem čo sa začalo diať ☹ a je mi z toho smutno ☹