icon

Zaostáva moje dieťa v porovnaní s rovesníkmi?

14. dec 2024

Ahojte maminy možno to znie hlupo ale je môj syn hlúpy? Má 4 roky je predčasne narodený oživovany nedýchal ma diagnostikovanú NKS ale v reči sa veľmi zlepšil hovorí vo vetách troj až 4 slovných ,vie dať otázku , opísať obrázok opise čo bolo v škôlke chodí do škôlky teraz od septembra do bežnej triedy. Rozumieť mu rozumejú rozpráva tam to problém nieje ale že sa nezapája do činnosti pri stole s deťmi proste nechce to robiť a keď urobí jeho vytvorí sú najškaredšie . Farby vie priradiť aj tvary ale pomenovať podľa mňa nevie ako kedy teda raz povie správne inokedy nie červenú napríklad stále rozozná pomenuje aj vonku keď ide auto povie mami ide červené auto . Vie nakresliť kruh ,čiaru, vie spojiť body , nevie nakresliť trojuholník štvorec obdĺžnik ani keď sa to učíme nenakresli podľa predlohy . Plastelínu vie valkat ale nevie urobiť guľicku takže podľa vzoru nevie vyrobiť niečo z plastelíny ,darmo ho to učím vysvetľujem kruzivymi pohybmi nejde mu to. Čo sa týka obliekania vyzliekanie v tom problém nieje ani wc ruky spánok v škôlke doma. Doma cvičíme jemnu motoriku. Nevie chytiť loptu do rúk boji sa lopty ,kopať vie hodiť tiež . Počítať vie do 10. Zaujímajú ho vlaky natom je závislý o tom dokáže hovoriť veľa . V škôlke neposlucha učiteľku nechce robiť aktivity pri stole nakoniec urobí keď ho spolužiačka nevedie. Učiteľka chce aby sme šli na rediagnostiku k psychologicke už sme aj objednaní . Chodíme k lopoedicke ta ho chváli že sa zlepšuje v reči . Tak ja neviem oproti spolužiakom z triedy je naozaj pomalší vo všetkom rozumovo . Učiteľka naznačila zaostanie mentálne alebo dokonca autizmus . Deti ma rad nieje agresívny jedlo má rad všetko v škôlke si pýta dupľu . Neviem ani čo chcem počuť ale už neviem venujem sa mu naozaj veľa po škôlke cvičíme logopediu a potom jemnu motoriku každý deň . Dobehne to alebo je to tým NKs že je pomalší vo všetkom normálne začal hovoriť len 3.5 ročný dovtedy len slova . Alebo sa jedna o autizmus mentálne zaostanie ? Ak ste dočítali až sem ďakujem len som naozaj zúfalá a smutná je jedináčik a nieje rozmaznaný doma máme rezim a pravidla

autor
14. dec 2024

@simona20201309 nie žiaľ nie taká škôlka tu nieje keby je už je tam , ale v škôlke kde aktuálne chodí je aj trieda pre pas deti ale pani riaditelka sa vyjadrila že tam teda nepatrí . Ale ja napríklad vidím že mu kolektív deti a ten režim v škôlke prospieva je šikovnejší vo všetkom a hlavne teda v reči čo mňa teší

viktoria_88
14. dec 2024

Ja mam mladsieho, ale co popisujes sedi aj u nas, aj to pridusenie pri porode, neskoršie rozpravanie (od 3r, ale ide mu to tazsie), aj vyvojovo a NKS ... my sme boli u logo a psychologicky v 3 r. a 3 mesiacoch, rozpravali sme sa s 2 logopedickami, v podstate to vsetci dali do suvisu s tym pridusenim. Druha rozpravala, ze ano, je o rok pozdejsi vo vyvoji, aj podla psychologicky, ale ze to vsetko suvisi s centralnou nervovou sustavou, ze je spomaleny vyvoj CNS a ze je to 1:1 do buducnosti, ze su deti co dobehnu rovesnikov, su deti co budu mat problemy v reci ci uceni atd...
Ta jedna logopedicka sama hovorila, ze ona bola predcasniatko a ze mala obrovske problemy s recou, ze jej to slo velmi tazko a ze sa nadrela, ale ze to vypilovala az niekedy na zakladnej škole neskor a preto to sla aj studovat.
No a s tou detskostou a mentalnym zaostavanim co spominas, my sme sa s prvym dietatom tiez obavali, snad do 6 rokov, aj recovo to slo tazsie (ma dvojjazycnu vychovu), aj to chovanie obcas, farby a tvary si mylila snad do 5 rokov, ale potom nastal taky zlom a teraz mi pripada casto vyspelejsia ako rovesnici, plynule ovlada 2 jazyky a v triede je najlepsia, cim chcem povedat - este je skoro sa trapit, tvoj ma 4r. Nam povedali na sedeni, ze niektore deti sa vyvíjaju rovnomernejsie, niektore robia take skoky, ze dlhsie sa nic nedeje a potom bum, dieta zrazu vie.
Co sa tyka farieb a tvarov, nam psychologicka hovorila, ze to vsetci rodicia ucia ako "povinnu jazdu" co najskor, ale ze toto je precenovane, ze teda aspon v 3,5 je to skoro.
Drzim palce, daj mi potom vediet ako ste dopadli, ja budem tiez objednavat buduci rok na kontrolu.

tetapetra
14. dec 2024

Neznášam ak sa učiteľky hrajú na premudrele, hlavne pri slove mentálne zaostalé a autisti. Nks a autisti to je naozaj veľmi tenká čiara, aj " odborníci" majú s týmto v takomto nízkom veku problém (niektorí aj neskôr) mám dieťa s NKS. To čo robíš, robíš správne. Za mňa zbytočnosť ísť znova na rediagnostiku, postačí pred školou. Nemyslím,že potrebuje asistenta je šikovný. Správnou logo to dáte. Pred školou vyhľadať centrum, ktoré robí elkonina, nech nastavia terapie,aby učenie išlo tou správnou cestou.

autor
14. dec 2024

@viktoria_88 ahoj ďakujem za povzbudenie 🙂 no synček mal naozaj zlý štart do života , narodený predčasne , zacvikol sa v pôrodných cestách museli ho ťahať vákuom za hlavičku ,nedýchal oživovali ho ja som im tam skoro vykrvcala 2 transfúzie krvi no nemáme dobre zážitky obaja , samozrejme žltačka ,inkubátor , neskôr začal aj sedieť chodiť mal miernu hypotoniu aj sme cvičili doma ale rozchodil sa normálne hrubá motorika je v celku ok až nato chytanie lopty teda . No on aj niekedy povie dobre farby aj tvary keď ich vidí niekedy nie priradít to nieje problém len učiteľka nato upozornila že by to mal teda vedieť už oproti druhým deťom je naozaj inde

autor
14. dec 2024

@tetapetra no ideme na tu rediagnostiku lebo asistentku potrebuje lebo inak ho vylúčia takže či chceme či nie iné možnosti nemáme žiaľ ikeď ta asistentka tam primárne nebude len pre neho takže takýto systém podľa mňa skôr pomoc učiteľke ako na jednej strane to chápem veľa deti nedá sa venovať zvlášť môjmu zaostalemu 🙈

kat_
14. dec 2024

tiez mam dieta, ktore zacalo rozpravat neskoro, po 3. roku, kreslit nechcel, vzdy najskaredsi obrazok v skolke... pomalsi, bojazlivejsi...
V cppp odporucili odklad, tak bol dlhsie v skolke a to mu velmi pomohlo. Trenovali sme logopediu, kreslenie, nejake pracovne listy... Netvrdim, ze teraz je najlepsi z triedy, ale je uplne priemerne dieta, ucitelka ho chvali, ze je sikovny, pekne cita, matiku ma rad...
Chcem ta len povzdbudit, tvoj je este maly, mate kopec casu a dieta niekedy fakt skokovo napreduje, najma v tych predskolskych casoch, neboj 🙂
diagnostiku si dajte, poradia na ktore oblasti sa zamerat, drzim pqlce 🙂

tetapetra
14. dec 2024

Fakt ma ide s toho slová vykotit. Áno je to asistent pre učiteľku a nie pre dieťa. Bohužiaľ je to nová móda. Som zvedavá čo urobia ak centrum napíše,že asistenta nepotrebuje alebo ti ho obec nedá lebo ho nemá 🤷🏻‍♀️. Držím ti palce.

juliet86
14. dec 2024

pozri tvoj syncek mal velmi tazky start do zivota. asi bol sledovany v niektorych odbornych ambulanciach do isteho veku nie? mzonog deti jenplasticky najma do 3 rokov (aj potom este zreje do 6 rokov) kontsktuj centrum vcasnej intervencie tam dostanetebpomoc a poradenstbo kontaktuj cppp v malom meste zvyknu mat,skorsie terminy a klide aj sukromne detskeho psychologa. pozri ci u vas v meste nie je napr duhova terapia hrou alebo mudre hranie je bilion odbornikov a terapii ktore vam mozu pomoct

autor
14. dec 2024

@juliet86 z cvi k nám chodia , a z cppp mu dala táto psychologička nks , čo k nej ideme na rediagnostiku . A žiaľ tu ani v okoli takéto terapie niesu , chceli sme ísť na biofeedback to u nás je ale že nemajú už kapacitu a pre dieťa s nks už vôbec nie

autor
14. dec 2024

Ano chodili sme aj do poradne pre predčasne narodené deti ale tam nás už vylúčili podľa ich dr nedozrets centrálna nervová sústava že to chce čas jej pripadal priemerný svojmu velu

juliet86
14. dec 2024

nuz ak zijete panu bohu za chrbto ma nie je cas dochadzat tak stale si mozes ty ako rodic spravit kurz naor aba terapie a pracovst s nim doma drzim ti palce

vladi4444
14. dec 2024

Nečítam všetky komentáre, ale ako špeciálny pedagóg by som odporučila reedukacie, stimulačný program pod vedením dobrej špeciálnej pedagogičky, ktorá ho bude krásne motivovať v budovaní schopnosti. Tam treba trénovať najmä aj hrubú motoriku (ktorá veľmi súvisí s jemnou motorikou, rečou a pod). Aj keby 1x týždenne s tým, že tebe ako mamičke poskytne poradenstvo, ako sa s ním dá doma pracovať. Diagnostiku by som si netrúfla len z tvojho popisu, ako autizmus mi to neznie, to už by Vás podľa mňa logopedička upozornila. Podľa mňa by sa s tvojim syncekom dalo krásne pracovať 🙂 V poradenských zariadeniach (aj štátnych) by mali takéto reedukacie poskytovať zdarma, prip nižší poplatok (za takéto činnosti sú financovani).

simona20201309
14. dec 2024

@tetapetra prepáč ale to je tvoj problém ze ta ide z toho slová vykotit. Nemá zmysel v týchto veciach hovoriť omáčky, treba veci pomenovať priamo. A 1000x lepšie je keď učiteľka vyjadrí svoje podozrenie, nasmeruje rodiča na odborné vyšetrenie ako sa usmievať, podliezat rodičom len nech sú spokojní a pred nástupom do školy ostanú rodicia v šoku. Hlavne keď sú učiteľky celé 4r v MS ticho a zrazu rodič zisti ze ich dieťaťu nepomôže ani odklad

svetlonos
14. dec 2024

@zuzana76
Vies ako dlho trvá psychologovi/psychiatrovi u tak maleho dietata určit autizmus?? A psychologička v skolke s učiteľkou to zmäkne raz dva?!
No je to krava necitliva a neschopna! Ja môžem ako laik povedať, že dieta mojej kamarátky ma autizmus a tuto Jožko sa chova podobne. Ake to pi idem obaja ak sa ma matka Jožka opyta na môj názor.
V skolke ucitelka mohla pi edat, ze trosku zaostáva za inymi detmi - ALE!
Ona vobec nezobrala do úvahy povahu chlapca, nastup do skolky len nedávno, nks a pridusenie = komplikacie spojené s porodom!!
Nas sa narodil bez komplikácií, nastúpil v 3 rokoch a az teraz ucitelka povedala, ze si všimla par veci a bolo by fajn mozno niečo robiť. Maju tam špeciálnu pedagogycku, ktora s mojim dovolením môže s nim pracovať. Ten rozhovor prebiehal uplne inak ako nie aby mi sprehľadniť do ksichtu takuto jej debilnu domnienku.
Takže treba vedieť komunikovať a byt si vedomí svojich (ne)kompetencii.

zuzana76
14. dec 2024

@svetlonos ona naznacila mozny problem, nedala matke diagnostiku, povedala, ze na co sa jej to podoba, diagnostikovat dieta je ulohou psychologa klinickeho, lebo ak by len povedala, ze vase dieta ma nejaky problem, chodte k psychologovi, kolko rodicov by tak urobilo? Takmer ziaden.

zuzana76
14. dec 2024

@svetlonos a myslis, ze pridusenie nemoze stat za vznikom autizmu alebo ADHD a vyvojovych poruch ucenia? Moje dieta prekonalo v 4 rokoch zapal mozgovych blan a zrejme to mu zanechalo stopy v podobe poruch ucenia.

zuzana76
14. dec 2024

@svetlonos trosku zaostavat moze dieta bez diagnozy, ale s dietatom s diagnozou treba zacat hned pracovat, cim skor, tym lepsie, pre vsetkych. Nespolupraca rodica sa dietatu velmi vypomsti. Neskor, ked sa uz skody nebudu dat tak lahko napravit a vykompenzovat.

zuzana76
14. dec 2024

@tetapetra asistent je pre dieta, asistent pre ucitelku by znamenalo, ze jej pripravuje edukacne materialy, pomocky a vedie cast hodin, asistent pre dieta sedi pri dietati a robi s nim ulohy, ktore ucitelka robi s celou triedou.

miadi
14. dec 2024

Moze byt vyvojovo pozadu ale to este neznamena ze je hlupy. Moje deti vedeli v 6m pomenovat clenov rodiny. A znamy do 3r nepovedal slovo . Vyrastol z neho najmladsi riaditel banky. Mozes sa snazit pracovat s nim. Len mu nedavaj pocit ze je hlupy ..

tetapetra
14. dec 2024

@zuzana76 pre dieťa je vtedy keď je dieťa napríklad na vozíku, nevie sa obslúžiť.... Toto je asistent učiteľa, ktorý vypomáha učiteľovi.
@simona20201309 niektoré učiteľky sú také premudrele a hlavne tomu absolútne nerozumejú. Všade vidia autizmus a adhd. Autorka spomína, že boli na diagnostike. A len truba bude posielať milión krát dieťa na diagnostiku. Dieťa dg. má a to,že ona nevie čo to obnáša, nemusí trpieť dieťa a matka.

zuzana76
14. dec 2024

@tetapetra opakujem, učiteľovi nevypomaha, vypomáha dieťaťu, asistent pre dieťa na vozíku je osobný asistent.

zuzana76
14. dec 2024

@pribinak retardacia je akékoľvek zaostávanie, aj v reči, napr. Znížené IQ je pri mentálnej retardacii.

pribinak
14. dec 2024

@zuzana76 ja píšem o mentálnej, snáď v každom príspevku mam slovo mentálna

zuzana76
14. dec 2024

@pribinak @simona20201309 ale vieš že ani Google nepozral všetku múdrosť sveta
Hlavný znak retardacia je nižšie IQ. On mize byt spomalený ale bude mat normointelekt. Vtedy sa o retardacii nedá hovoriť - toto si napisama, pricom simona vravela o retardacii. Nespomenula mentalnu, ale retardaciu. Retardacia je akekolvek zaostavanie. Hlavnym znakom retardacie teda urcite nie je znizene IQ, ale zaostavanie vo vyvojovych milnikoch dietata.

zuzana76
14. dec 2024

@pribinak a k retardacii sa teda ucitelka vyjadrit mohla, kedze pozoruje zaostavanie dietata v nejakej oblasti.

tetapetra
14. dec 2024

@zuzana76 pomáha učiteľovi,tým ,že sa venuje tomuto dieťaťu.
K tomuto čo píšeš pribinak a vyjadrenie sa učiteľky k retardacii, učiteľ nie je odborník! Svoje pocity si ma nechať pre seba, nakoľko je dieťa už diagnostikované

zuzana76
14. dec 2024

@tetapetra samozrejme, ze ucitel ma pravo sa vyjadrit, je totiz casto prvy, kto zisti nejaky problem, ucitel spolupracuje so psychologmi, asistentmi, specialnymi pedagogmi.

zuzana76
14. dec 2024

@tetapetra venuje sa dietatu. Keby tam to dieta nebolo, ucitel asistenta nepotrebuje.

tetapetra
14. dec 2024

@zuzana76 dieťa je diagnostikované. Učiteľ s nikým takým nespolupracuje hlavne nie v škôlke. Akurát tak v škole a to zo špeciálnou pedagogickou, ktorá učiteľom vysvetľuje čo a a ako. Je to asistent učiteľa. A tak pomáha dieťaťu. Si načítaj čo je asistent učiteľa a osobný asistent. Žiaden asistent dieťaťa ako ty píšeš neexistuje

zuzana76
14. dec 2024

@tetapetra ja som nepisala, ze asistent dietata, ale asistent, osobny asistent je presne ten, co pises ty, ze pomaha dietatu na vozicku, nech sa paci https://www.vssr.sk/clanok-z-titulky/posobenie-... uz tu boli namietky, ze by sa to nemalo volat asistent ucitela, ale len asistent, alebo pedagogicky asistent, pretoze asistent pomaha dietatu, presne viem s kym ucitel spolupracuje. Stojim si za tym, ze spolupracuje s psychologom, specialnym pedagogom a asistentmi na skole. Pracujem v skolstve a so vsetkymi tymi spolupracujem na dennej baze.