icon

Zápis do škôlky - všimné

3. máj 2022

Ahojte, mám neetickú otázku, tak pokojne odpisujte, že ste "počuli", "moja známa" a tak podobne :D Že sa to nepatrí, nemalo by sa, bla bla bla písať nemusíte, to všetci vieme...
Je možné dať pri zápise do MŠ riaditeľke všimné, aby vzala dieťa? Napr. v obálke spolu s prihláškou? Skrátka tak, aby to ostatní rodičia nevideli a aby mala ona možnosť si to prevziať sama? Neviem, ako zápis prebieha. Ďakujem za relevantné odpovede.

Strana
z3
zuzliq
4. máj 2022

@lienka.7 po prečítaní diskusie sa už nečudujem, že to u nás vypadá tak, ako to vypadá.
Prijímať deti do štátnych škôlok na základe sponzorských darov je nie len neetické, ale aj nelegálne. A ak to má skutočne niekto oficiálne v podmienkach na prijatie, čudujem sa, že to zatiaľ nikto nenapadol na príslušných orgánoch.
Výmena skriniek, či linolea nie je taká položka, že by si ju obec nemohla dovoliť. Len tie peniaze radšej použije na guláš párty pre voličov.

nini1978
4. máj 2022

@matkahelka nemohla chýbať pateticka veta...ale tak v pohode.
Nepíšeme o Tom istom,lebo ja už xty krát opakujem,že je v poriadku pýtať príspevok od rodicov - kto moze viac,kto menej,ale až PO prijatí deti do zariadenia
Ty píšeš o opačnom - "moja kolegyna bola clenkou rady skolky a bolo oficialne nepisane, ze sa usprednostnuju deti sponzorskych rodicov"( tvoje slová)nehovorím nikde ,že s tým súhlasis,ale prezentujes to ako normálnu vec a teda normálna vec to nie je ani náhodou
Tak s porozumením mozno ty,snažím sa ti vysvetliť ako to vidím ja,ale ty stále svoje.
Pre mna ok tvoj názor ,tvoj postoj,mne to život nemení.
Dúfam ale,že sa Slovensko preberie z úplatkárskeho zvyku čo najskôr

nini1978
4. máj 2022

@zuzliq našťastie je nás tu viac z tej ' inej galaxie'

kittykat22
4. máj 2022

@eeffka niesom si ista, ci si nemylis pojmy. My sponzorujeme triedu kde mame dieta, a je to cisto o dohode medzi nami a ucitekou - pretoze v skolstve jednoducho niesu peniaze. Ucitelka za to nakupi pomocky pre deti alebo materialy na ucenie, alebo sa kupuju knihy detom ktorych rodicia na to nemaju. Nevidime v tom ziadne vyhody pretoze nase dieta sa uci dobre - a ano ma dvojky uz v druhaku a nerobime z toho vedu. Musi sa ucit lepsie ak chce mat lepsie znamky. Ale je to skor na podporu skolstva ako takeho a nedavame to nikomu do vrecka. Ved to by ani nedavalo zmysel. Ako ma dieta xy ucitelov - to by sme podplacali cely ucitelsky zbor? to si neviem predstavit. Moc ma mrzi ak to ludia ako ty vidia ako uplatok - nie je to pravda. Keby tvoje dieta chodilo do triedy s tym mojim tak z toho ma tiez benefit. Musim povedat, ze ma uprimne mrzi ked sa ziadaju peniaze pre triedu a polovica ludi tam hodi 5eur ale jazdia na mercedesoch, bmw.ckach a v rukach maju gucci kabelky. Kazdy by tam mohol dat aspon 50e - pretoze to ide na deti a ich rozvoj. Ale ludia maju pocit, ze skola je zadara a je to. Skola je zadara - ale tie zaklady, vsetko ostatne co chces extra treba platit. Nasa skola toho robi vela a my to vidime tak ju podporujeme. Necakame, ze z toho nieco bude nase dieta mat. Ale vidim co vsetko sa da s peniazmi robit a nase deti maju bohaty program.

kittykat22
4. máj 2022

A ano, napriek tomu ze sponzorujeme triedu tak ucitelka nahukala na naseho syna a dostal poznamku a papier, ze mu nieco nejde. To, ze mame zaujem o zlepsenie vzdelavania nema nic spolocne s protekciou.

kikulienkadd
4. máj 2022

@kittykat22 to je dobrá vec,sponzorovať triedu. V škole, kam chodí syn máme zase veľa dobrovoľníckych aktivít rodičov na zlepšenie prostredia detí a sociálny štipendijný fond, do ktorého môžeme dobrovoľne prispieť, no najmä všetci vedia, že sa môžu uchádzať o príspevok. Na pomôcky, na preplatenie poplatku za školský výlet alebo školu v prírode (a pod) pre deti,ktorých rodinná finančná situácia je zlá.

luciaaaaa
4. máj 2022

O vsimnom do obalky neviem, sponzorstvo vsak funguje uplne normalne. A tie, ktore z toho odpadavate, zrejme netusite ako funguje financovanie skolok. Alebo skor nefunguje. Ked chodila do skolky moja dcera, boli rodicia, ktori sa neunuvali zaplatit ani ZRPS raz rocne a riaditelka nezmohla nic. Nie je mozne vylucit dieta zo skolky kvoli tomu. V nasej skolke to fungovalo tak, ze skolka zakupila material na opravu toho, co bolo potrebne a rodicia vo svojom volnom case a zadarmo samozrejme to prisli opravit. Nemusim prizvukovat, ze to boli stale ti isti rodicia. U mnohych nebol ani najmensi zaujem.

rohypnol1
4. máj 2022

@luciaaaaa sponzorstvo je normalne, je super, je ziaduce a je prospesne! Avsak, nesmie byt na zaklade neho zvyhodnene prijmanie dietata mimo stanovenych kriterii. Aj ja som skolke darovala notebook, lebo im starucky dosluzil a s rodicmi sme sa poskladali na ihrisko, ktore bude dalsim detom sluzit roky. No dobrovolne… nie reciprocne, ocakavajuc za to, ze sa nase dieta dostane do skolky pred niekym inym….

luciaaaaa
4. máj 2022

@zuzliq ver, ze v malych obciach je problem aj vymena linolea. O skrinkach nehovoriac, to zrejme netusis, kolko stoji 25 skriniek s lavickami. Nie vsetci starostovia robia predvolebne gulase, ale starosta v malej obci, ktory navyse nie je spriaznencom vladnucej strany fakt nema z coho dat 2000€ detom na skrinky. A ti mestski starostovia sice maju k dispozicii viac €, ale pod sebou aj mnozstvo skolok, takze tiez vlastne je to o hubu.

luciaaaaa
4. máj 2022

@rohypnol1 my tu mozeme teoretizovat a bojovat za moralku. Prax je zial ina. Aj doteraz sa vacsina mala problem skladat, pri aktualnej inflacii a stale vacsej chudobe, o to viac. Netvrdim, ze taketo sposoby schvalujem, ale chapem tie riaditelky, ze ak nechcu, aby im skolky padli na hlavu, tak sa uchylia aj k takymto praktikam. Ked chodila do skolky moja dcera, mala som moznost zazit, ako niektorym rodicom absolutne nezalezi na tom, v akych podmienkach ich deti travia denne 8 hodin a aj ked na to maju, nedaju ani par eur na to, aby sa tie podmienky zlepsili.

aleshka_supermama
4. máj 2022

Daj to riaditeľke ako dar pre škôlku "sponzorské ".

nini1978
4. máj 2022

@kittykat22 nikto sponzorstvo a pomoc škole nevidí ako úplatok! To znamená - prevod peňazí z účtu na účet v plnej transparentnosti
Autorka sa pýta na "najlepší spôsob posunutia obálky".
Ale nemoze sa prijať dieťa len toho,kto sponzoruje a ten čo nemá na sponzorstvo nedostane miesto v štátnom zariadení.
To je len a len o tom
Že niekto chodí na mercedese a Gucci na nohách a prispeje 5 eciek,to je vec slušnosti a ničoho iného
Ľudia su všelijakí a vždy boli
Mne táto téma pripadá ako nejaký sociálny prieskum názoru verejnosti na úplatkárstvo.
A teda...bieda

lienka.7
4. máj 2022

@zuzliq predpokladám, ze to patrí @matkahelka...

eeffka
4. máj 2022

@kittykat22 my sa tu vseobecne bavime o skolke a mieste v nej.

matkahelka
4. máj 2022

@zuzliq ja som nikde nepisala o ziadnej oficialite. pisala som "oficialne nepisane", tak si prosim nedomyslaj. a neviem, kde zijes, ale male obce maju casto problem financne prezit aj bez vydavkov do skolok. svokor bol donedavna obecny poslanec, svokrovci ziju v obci, kde uz len odvoz velkokapacitneho kontajnera komunalneho odpadu je pre obec financna zataz. nehovoriac o nejakej povodni, ci o vacsom mnozstve snehu. takze tam o nejakych eurach pre skolku moze riaditelka akurat tak snivat. a co sa tyka miest, ja som z KE, skus si vygooglit, kolko skolok spada pod jedneho zriadovatela. a netvarme sa, ze starostovia prehrabavaju peniaze lopatami. keby nebolo EU fondov, tak 90% skolok ma doteraz stare okna a brizolitove fasady.

zuzliq
5. máj 2022

@matkahelka žijem v obci s 300 obyvateľmi a manžel je obecný poslanec. Teda mám celkom prehľad. Výdavky ako linoleum, alebo nové skrinky nevzniknú zo dňa na deň, teda sa na ne dá pripraviť a peniaze postupne odkladať. Ak však obec nemá ani na odvoz veľkokapacitného kontajneru (!), treba zvážiť zvýšenie poplatkov (samozrejme s úľavami pre sociálne slabšie domácnosti). Spočítajte si, o koľko viac mohlo byť v rozpočte pri zvýšení poplatkov o 10% za 10-15 rokov. Ale keď je u nás najlepší starosta ten, čo pýta najmenej za smeti (rozumej obec na ne najviac dopláca), tak to tak aj dopadne.

kikushaa
5. máj 2022

@zuzliq v petrzalke sa momentalne plati 40€ na mesiac, presne z tohto dovodu 👍

Strana
z3