Zasahovanie učiteliek do detských konfliktov v škôlkach
Ahojte, sú tu nejaké učiteľky? Chcem sa vás spýtať ako veľmi zasahujete do konfliktov medzi deťmi a či vôbec. Boli sme pohrať v jednej súkromnej škôlke s rovesníkmi 2+ a moja mala sa pobila o hračku s rovnako starým chlapcom (začal on) a učiteľka ktorá bola celý cas prítomná hovorí že aj pobiť sa treba vediet a iba sa na nich pozerala 🤷♀️ takýto prístup sa mi nepáči a uvažujem že ju do tejto škôlky nakoniec ani nedám. Ale je to takto všade? Dakujem za odpovede.
Podľa mna má učiteľka pravdu. S dieťaťom sa nebude každý baviť ako v rukavičkách a riešenie konfliktov medzi sebou im môže len prospieť. Samozrejme keby sa bili hlava- nehlava je to iné ale deti teba nechať aj žiť
@anonym_autor Jasne, ze zasahuju. Fyzicky konflikt je nepripustny. Teda, pokial o nom vedia...
Ano aj nie, zalezi ako ten konflikt vyzera. Ci to ide do fyzickeho napadnutia, alebo iba zavrestia. Tiez ci ti decka su inak kamosi. Ale cast socializacie je aj to, ze deti zistia svoje hranice. Ale ked sa da, tak by mala asistovat.
@anonym_autor ako to prebiehalo?vychmatli si tu hračku, vyšticovali sa, udrel ju a vytrhol?ako reagovala dcéra stiahla sa či bojovala?🙂
Áno, aj toto patrí k škôlke a nie je reálne toľko detí ustrážiť ako to robí mama.To je inštitúcia a socializácia.Doma je to jej, jeho teritórium tam sa učia sa podeliť, počkať...ešte sú mali úplne inak reaguje 3,4 r dieťa.Aj ty si budeš musieť zvyknúť, ze v škôlke sa stane čokoľvek aj kusanec od iného dieťaťa aj buchnat.
Dcéra je jedináčik?lebo ja mám jedinacika a išla do škôlky neskôr, ale nebola na toto zvyknutá, že ma bojovať a ustúpila vždy som sa bála nech si ostatní nedovoluju a nech trocha zabojuje .tie deti, ktoré majú doma súrodenca sú na rivalitu, krik, tlckovanie zvyknuté.Uz je veľká, ale dodnes si nepotrebuje extra presadzovať svoje iba doma😉ale ona je celkovo pokojný typ človeka flegmos
@anonym_autor určite to tak nie je všade a nesúhlasím s tým výrokom učiteľky. Skôr je potrebne sa naucit brániť, alebo vedieť riešiť konflikty či akceptovať dodržiavanie istych pravidiel (napr. o požičiavaní). Ako sa to deti naučia samé takymto spôsobom?
Skôr maju od nás odpozorovať naše správanie alebo je našou úlohou ich v tom usmerniť. Presadzujem respektujucu výchovu, ale toto je už taká voľna, ktorá mne nesedi. Podľa mna nie je dobre, riešiť každu jednu detskú prkotinu, avšak existuju nejaké hranice napr. ničenie veci či fyzické ublizovanie.
tak učiteľka má čiastočne pravdu...pokiaľ to nie je kopanie alebo nejaké naozaj bitie a ubližovanie, tak by sa malo nechať dieťa aby sa vedelo brániť....koľko je neskôr detí čo sú šikanované lebo sa nevedeli brániť....teraz dieťa vezmeš zo škôlky a dáš ho tam v 4 rokoch a myslíš že potom sa bude vedieť brániť? ak nepríde do konfliktu s iným dieťaťom alebo pri konflikte bude vždy niekto zasahovať, tak nie, dieťa sa nebude vedieť brániť.....všetko sa dieťa musí naučiť aj ako sa ubrániť aj kedy treba požalovať a aj že ono samo nemá bez príčiny nikomu ubližovať.....
tam by som ani ja svojho nedala. ano, deti si musia nejake veci vyriesit aj samy, ale ked je to sukromna skolka s minimom deti a ucitelka vidi (cely cas pozoruje) konflikt, ktory prerastol do fyzickeho, a nezasiahne, tak si pomyslim, ze ma asi nacitane nejake veci, ale bud necitala s porozumenim, alebo ich nevie pretavit do praxe.
moj syn bol v statnej, takyto konflikt by ucitelky riesili, keby ho zachytili (pri 20+ detoch naozaj obcas nevidia vsetko, co uplne chapem).
@anonym_autor v takto nízkom veku by mali učiteľky (ak to vidia) určite zasiahnuť.
@anonym_autor ty myslíš že učiteľky budú ozaj riešiť každý konflikt a ešte to potom aj oznamovať každému rodičovi kto sa kedy s kým pobil? Prosím ťa, nerob to, v našej škôlke je jedna takáto premotivovana mamička ktorá rieši každy dotyk,sú to deti preboha, aj sa pobijú aj posacaju a nič sa im nestane.
Nesúhlasím s učiteľkou ani komentármi vyššie a je jedno či ide o fyzický konflikt alebo jačanie a naťahovanie sa o hračku. Malým škôlkárom, tým dupľom v jasličkách má dospelý modelovať žiadúce chovanie a nie ich nechať sa naťahovať o hračky/čokoľvek ako opičky v divočine. Dieťa sa učí pozorovaním, učiteľka ich má viesť ku konštruktívnemu riešeniu konfliktov a nie “nech si to vyriešia sami”. V súkromnej škôlke za mňa neprípustné, skúsila by som inde ak máte na výber
Ešte dodám, viaceré tu spomínate, že sa má dieťa naučiť brániť, ale to nie je len o dieťati, ktoré je v tej chvíli obeťou, ale aj o dieťati, ktoré je v tej chvíli agresorom. Dokonca by som povedala že je to najmä o agresorovi, ktorého treba zastaviť a naviesť na inú cestu. Keď ho učiteľka nechá, tak to bude robiť ďalej a v škole to bude pokračovať.
@anonym_autor Jasne, ze zasahuju. Fyzicky konflikt je nepripustny. Teda, pokial o nom vedia...
@beata_k jj, mali by ich viest k inemu rieseniu ako bitka
Pokiaľ sa bijú ,učiteľky zasiahnu. Pokiaľ sa len naťahujú pre hračku alebo sa hašteria,tak nie.
Pokiaľ sa bijú ,učiteľky zasiahnu. Pokiaľ sa len naťahujú pre hračku alebo sa hašteria,tak nie.
@hrasocek12 laxné,stručné,výstižné . Čo k tomu dodať? A vychovavatelky tiez asi presli nejakym vzdelavanim,však? Kde onakvejsie autority nez my prispevkači,im upravovali šedú kôru.. ved hracky su aj nebezpecne. Pri nedajbože vytrhnuti neštastnom moze nastať aj nechceny uraz tvare,asi ako najcitlivejsej casti tela. Ale aj staticke sialenosti som videl. Skolka, v dubiňe nedaleko kombinovanej zastavky mala ihrisko s vyslovene ostrymi hranami minibránok. Nejaky cas. Chcel som uz niekam volať,nastastie to niekomu docvaklo...

Nie som učitelka, ale teda ked malú spolužiačka sotila a bola na nu viac krat nepríjemna a drza povedala, že to su veci medzi detmi ktoré sú normálne a vždy budú. Takže som neriešila, ustriehnuť všetky hádky a zvady medzi 23 detmi je zrejme nerealne.