Zavedenie povinnej škôlky od troch rokov - výhody a nevýhody
Ministerstvo školstva rozpráva o tom, že deti by mali mať povinnú školskú dochádzku už od troch rokov (dnes je to povinné predprimárne vzdelávanie od 5 - že musia). Viem, že mamičky sú rôzne. Niektoré nevymenia peniaze za nič na svete - za čas strávený s dieťaťom a iné sú z dôvodu financií nútené ísť do práce. Zaujíma ma názor aj učiteliek. Čo si o tom myslia, keby to bolo povinné od tých troch rokov?
Za mňa ako človeka, ktorý nemá rád príkazy a chcem mať na výber, nemalo by to byť povinné. Škôlka super, ale nechať možnosť voľby, tým ktorým nevyhovuje je v poriadku. Nasledovať bude čo?
Ja som nebola nútená finančne dať dieťa do škôlky, ale ako 2,5 ročná bola zrelá ísť do kolektívu, za mňa výborné rozhodnutie...je iné keď dieťa má nejaký zdravotný problém, ale držať dieťa do 5rokov doma?načo?
Za mňa ako človeka, ktorý nemá rád príkazy a chcem mať na výber, nemalo by to byť povinné. Škôlka super, ale nechať možnosť voľby, tým ktorým nevyhovuje je v poriadku. Nasledovať bude čo?
@gribka1 ale áno treba mať slobodnú voľbu a každý si svoje dieťa pozná najlepšie, ale nie za štátne peniaze
@gribka1 ale áno treba mať slobodnú voľbu a každý si svoje dieťa pozná najlepšie, ale nie za štátne peniaze
@glorikarebeka To netvrdím, nech si to riešia ináč, rodičák do 3 rokov a koniec. S týmto problém nemám.
Stále ostane možnosť domáceho vzdelávania takže nejaký zmysel v tom nevidím.
ja suhlasim. a to je podla mna este u nas dost benevolentne. v inych krajinach takato dlha materska, resp. rodicovska neexistuje a rodiny tam bez problemov funguju.
Stále ostane možnosť domáceho vzdelávania takže nejaký zmysel v tom nevidím.
@januska12323 ano, ale rodic musi preukazat, ze na to ma primerane vzdelanie, aby to nezneuzivali osadnici, ktori tomu dietatu fakt doma nemaju co dat.
@jednoduchomirka 1, každý rodič si svoje dieťa pozná najlepšie. Sú deti, ktoré jednoducho ešte nie sú pripravené na odlúčenie od matky, a keď na to rodina ma prostriedky, príde mi to choré, nútiť rodičov k niečomu takému.
2, už dnes máme problém umiestniť do škôlok 4 ročne deti.
3, keby tak pán minister myslel aj na postihnuté, nevzdelavatelne deti. Keď vám postihnuté dieťa vezmú do jedinej osobitnej školy v okrese na 4 hodiny ale len 3 dní v týždni je to vyhrá v lotérii a o zamestnaní sa už ani nehovorím. Áno, aj postihnuté dieťa musí dodržiavať povinnú školskú dochádzku.
4, pomyselnú korunku tomuto zákonu nasadzuje fakt ze je šitý najmä kvôli neprisposobivym občanom. Kvoly tým občanom na ktorých od vstupu do EÚ, teda 20 rokov, Slovensko berie dotácie z hnusnej EÚ.
Ako učiteľka v MŠ...nie sú priestory, nie je dostatok kvalifikovaného personálu, ochotného pracovať za nemotivujúci plat.
@jednoduchomirka Ja som za, ak bude dostatok kapacít - priestor + personál. Odpadnú aspoň špekulácie s predlžovaním RP. To úplne zrušiť po 3.roku. Samozrejme výnimkou by bol ozaj závažný zdravotný stav dieťaťa.
Mnohé sa pri tejto téme rozčuľujú, že im to štát dáva príkazom - veď povinná je dochádzka od 5.roku, potom povinná školská dochádzka. Je možnosť HS, takže môžu to využiť od 3. do 15.roku života dieťaťa, samozrejme aj si to financovať.
za mňa je to hlúposť....RP do 3 rokov a potom bodka, bez financií a mamička nech sa stará sama....kto chce dieťa do MŠ dá, kto nie, bude hľadať cesty ako to obísť....a naozaj nemusia byť všetky deti pripravené....povedzme si to otvorene, chcú to hlavne pre rómskych spoluobčanov....
za mňa je to hlúposť....RP do 3 rokov a potom bodka, bez financií a mamička nech sa stará sama....kto chce dieťa do MŠ dá, kto nie, bude hľadať cesty ako to obísť....a naozaj nemusia byť všetky deti pripravené....povedzme si to otvorene, chcú to hlavne pre rómskych spoluobčanov....
@mogaa keby to aj chceli pre spoluobčanov, v zásade mi to nevadí, pretože všetkým vládam sa vyčíta, že neriešia rómsku otázku, pričom riešiť ju pri dospelých ľuďoch je nereálne a sú to naozaj zbytočne vyhodené peniaze. Ak má význam riešiť ju, tak treba začať práve od detí, ktoré sú ešte formovateľné. Bez vzdelania sú takíto ľudia pre trh nepoužiteľný, pre spoločnosť sú len príťažou, pričom to vzdelanie sa v škole dobieha už len veľmi ťažko. O hygienických návykoch a poriadnej strave, ktorá má na vývin mozgu nepopierateľný vplyv, ani nehovorím. Dala by som tomu šancu.
A nebolo to nahodou tak, že pokiaľ sa matka rozhodne tak dieťa do škôlky v 3.rokoch, tak ju nemôžu odmietnuť? Ze musia mať miesto pre to dieťa?
Prioritne je tento zákon namierený na rómske komunity. Lenže zákon nemôže fungovať na etnicite, preto je písaný pre všetky deti. Vo vyspelých krajinách to funguje. Uvidíme aká bude prax.
A vždy bude možnosť mať individuálne vzdelávanie, domáce vzdelávanie.
Podstatne bude aký ten zákon bude na konci. Pretože zatiaľ je to len návrh a ten sa môže meniť.
Pozrite nesom učiteľka ale učiteľky čo poznám vravia že nie každá škôlka má NATO kapacitu a niekde chýbajú aj aj pedagógovia
.
Potom tu je druhá stránka že nie každý chce dať dieťa v 3 rokoch do škôlky ( môže napríklad snim ostať doma ,mám mladšieho súrodenca , mamička je tehotná ,dieťa neje citovo dostatočne zrele na škôlku ( žiaľ poznám aj také dievcatko ))
Potom sú mamičky ktorým to môže komplikovať ti že dieťa síce chodí do ms ale riešiť proste pre každý prípad ospravedlňujeme pre to dieťa či už pre chorobu alebo že si chcú urobiť výlet a podbne v Tom to všetko by bolo obmedze ).napríklad moznam mamičku z bývalej dediny kde dieťa. Chodí do ms iba na 3 dní v týždni keď je ona v robote a 2 dní je snou doma má homeofic .
Ako matka som svoje deti dala od 3 rokov do škôlky, bola som ešte na materskej a syn v škôlke a nikdy som neľutovala, lebo som vedela, že mu to pomôže po všetkých oblastiach. Ako učiteľka v škôlke, kde som učila aj rómske deti len povinných predškolákov tam sú veľké medzery a vidno na nich ze keď opakujú ročník že sú šikovnejší, takže z toho dôvodu určite áno povinné od 3 rokov. Ale zložme ružové okuliare a povedzme si pravdu, že neviem odkiaľ naberie štát a samosprávy peniaze na zväčšenie škôlok, ďalších učiteľov. Takže je to veľmi diskutabilná téma, ktorá som zvedavá ako nakoniec dopadne 🙂

Za mňa ako rodica áno. Dieťa potrebuje kolektív, v škôlke vymýšľajú všelijaké kreatívne hry a podla mňa tie ktoré zostávajú s detmi dlhšie doma im aj tak nenahradia kolektív a rôzne hry ktoré vymýšľajú pani učiteľky. Ja som bola voči škôlke skepticka no až na vysokú chorobnosť vidím ze to dieta je tam šťastné a spokojne