Zmena škôlky kvôli častej chorobe
ahojte, nasa dvojrocna dcerka chodi od septembra do skolky a odvtedy je vkuse chora, sople, kasel, vyter z nosa a vždy je tam nejaky bacil, vyberie atb., pojde na tyzden do skolky a znova ten isty kolotoc. Teraz momentalne, aby toho nebolo malo, ma az 3 bacily v nose :( Uvazujeme o zmene skolky, ze možno chyta bacila od nejakeho spoluziaka. Ma niekto podobnu skusenost so zmenou skolky? Dakujem.
@okataivana TAk ti poviem od septembra do februára som bola fakt často doma, ono je to tak, že 10 dní bola OČR-ka, tak som ju vyčerpala, potom šiel malý k mojej mame tam bol tiež minimálne 10 dní, a potom tri dni školka a zase OČR, tak si vieš predstaviť. V robote na mňa už zazerali, že čo to má byť, no čo ak máš dieťa jednoducho nepočítala som s tým absolutne, že takto sa to všetko vyvinie. Vo februári mi personalistka oznámila, že mám ešte nejakú starú dovolenku, ktorá sa mi nahromadila, tak som ju vo februári čerpala, dávalo som malého na dva dni z týždňa do škôlky, a v marci zase manžel 2 týždne marodoval tak malý tiež bol len málo v školke, potom bol pri babke. Teraz sa to poriešilo, lebo bolo voľno. No, ale ako ďalej fakt netuším. V tomto ti teda neporadím ako to riešiť fakt, jedine ak by sa dalo, že by si zatiaľ aspoň zo začiatku pracovala na pol uväzku, žeby si dávala malého len na pol dňa, nech si pomaly zvykne na kolektív. Prípadne rozhodni sa aj podľa toho, či ti má kto ostať s malým ak by ochorel. Avšak ak má problemy s prieduškami ja by som radšej ostala doma, no záleží od teba. keď som bola ja na MD a RD tak prijali jednu babu na zastupovanie, takže toto som neriešila. No a ešte ja pracujem 70 km od bydliska, čiže dochádzam, tak si vieš predstaviť s akým pocitom chodím do práce ráno, brucho má od nervozity bolí, že či nezavolajú náhodou, že malý je chorý a treba po neho ísť. Ako ja som fakt zrelá na psychiatriu už, neviem ako vy ženy. ☹
@certi ja som tiez na materskej a maleho som 'bachla' do skolky. Dieta potrebuje kolektiv a pri 2 detoch sa neda naplno venovat obom a aj domacnosti..Ja mam maleho certa,ktory robi malej zle,takze ho doma len napominam Tiez byva casto chory,ale keby sa mam rozhodovat znova,dala by som ho do skolky. Tolko moj nazor,u kazdeho je to individualne. Aj starsie deti byvaju chore,tak je jedno,ci si tym prejde teraz,alebo az potom,ked bude zena v praci..
@slniecko192 dakujem za info🙂
@slniecko192 viem, že deti chodili strážiť bývalé učiteľky MŠ,ktoré sú na dôchodku, ale ešte vitálne, alebo študentky predškolskej pedagogiky - vysokoškoláčky. Len tie prvé dni, aspoň jeden dva, kým prejdú tie najhoršie príznaky choroby, dieťa potrebuje maminu. Ale aj tak to veľmi pomôže, pretože matka je v práci, ale dieťa sa z choroby dôkladne vystrábi a nevráti sa nedoliečené, čo väčšinou vedie k ďalšej chorobe a komplikáciám.
@s_mt - to je tvoj názor, nie každé dieťa kolektív potrebuje v rovnakom veku. Potom je dobré si určiť priority, či radšej uprednostním zdravé dieťa, ktoré budem mať doma a doma vydržím o rok , rok aj pol dlhšie s dvomi deťmi, alebo ho dám do kolektívu a bude aj tak často doma a ešte nosiť bacily a oslabím mu organizmus častými chorobami, je na každom, ako sa rozhodne. Nie je jedno, či pôjde do škôlky teraz, alebo neskôr, bývajú aj staršie deti choré, lebo si musia tiež vybudovať imunitu, no z mojich dlhoročných skúseností deti 4-4,5 ročné oveľa menej, ako mladšie. Najmenej tie, ktoré majú doma studený odchov, pestrú stravu, sú denne na vzduchu aspoň dve hodiny za každého počasia, rodičia nie sú úzkostliví a dieťa nastúpi do materskej školy na jar, vtedy bývajú choré oveľa menej, ako tie, čo nastúpia na jeseň.
@timea7 ja s tebou tiez viacmenej suhlasim...velmi sa mi nepaci pausalizovanie, ze deti co idu do jasli napriklad a su chore ako male, tak potom su zdravsie v skolke, lebo si tym prejdu..velmi casto to byva aj presne naopak, ze take deti maju velmi slabu imunitu odmalicka zatazovanu ked este ani nebola dobre vyvinuta...tiez ale poznam az 3 pripady z okolia kedy sli deti do skolky az v preskolaku, teda len posledny rok a boli stale chore, dokonca jedna mamicka dala odklad skolskej dochadzky dcere kvoli tomu, ze je stale chora a v skole by velmi vela vynechavala...proste sa s tymi bacilmi pasovali v 5 rokoch a nie v 3 ako vacsina deti...ale je to tak strasne individualne, ze sa ozaj neda pausalizovat...kazdy si musi zvazit svoju situaciu a tiez poznat zdravotny stav aj socialnu zrelost dietata
@timea7 Jasné, ale keď si čítala, čo som písala, tak ti určite neušlo, že som písala, že po chorobe bol malý ďalších 10 dní doma s babkou. totiž zastávam názor, že koľko trvá choroba toľko musí trvať aj rekonvalescencia po chorobe, takže žiadne také sa u nás nekonalo, že po ATB hneď do školky. A teda, neexistuje, a nepripušťam takú možnosť, že malý šiel do škôlky nedoliečený. ATB sme dávali v nevyhnutných prípadoch, keď to už bol sakra nutné, a určite zabrali, mám v rodine hneď dvoch zdravotníkov, tak viem, že radšej dať ATB o pol hodinky skor ako o 10 minút neskôr, čo myslím, že málokto vie. Žiaľ ani milion informácii a neviem aké opatrenia nepomôžu, ak si tie choroby dieťa musí jednoducho odbuchať a nemonáha nič.
@slniecko192 ja som ani nepísala, že si ho hneď šupla do škôlky, myslela som to všeobecne. Je to ťažké, na jednej strane sa nedivím zamestnávateľom, lebo na ľuďoch sa šetrí, väčšinou kde je práce pre šiestich, zastávajú ju piati 😠 a keď ešte jeden vypadne.....ale často robia problémy aj tí, ktorí by nemuseli.....Posunul sa odchod do dôchodku, takže vitálne babky, ktoré kedysi deti strážili, sú dnes ešte v pracovnom procese, zaberajú miesto mladým, ktorí sú na úrade práce, mladí sa často naháňajú ako blázni v práci, aj v dvoch, aby mali na súkromnú škôlku, ktorú musia cvakať, aby do tej práce mohli chodiť.....začarovaný kruh. Ostáva fakt si niekoho nájsť na stráženie, prípadne osloviť agentúru, ktorá poskytuje stráženie detí, ale ťažko niekde v Hornej dolnej a sú to pre mladé rodiny ďalšie výdavky. A ak nepoznám ženu z tej agentúry, asi by som jej nezverila vlastné dieťa, ešte aj choré....ako tento gordický uzol pretnúť....
@timea7 Jasné v pohode, pochopila som. 🙂 čo ti nato poviem, je to všeobecne známe žiaľ. Osobne mám tiež skúsenosti, respektíve počúvam od učiteliek v škôlke, že sa bežne stane, že volajú hodinu potom ako dieťatko prinesú do škôlky, že proste preň musia prísť. A myslím, že tiež sa vie, že sa nájde aj prípad, keď príde dieťatko do škôlky s ATB. Ráno mu šupnú tabletku, pár hodin v škôlke vydrží a pohoda.A presne ako píšeš je hrozne ťažké šupnúť choré dieťatko len tak niekomu, osobne s tým mám problém aj keď je zdravé, nie to ak ma potrebuje počas choroby. Ako fakt bludný kruh toto. Inak aj vy máte skúsenosti s tým, že neviem prečo, ale skôr príde do škôlky choré dieťatko, ktorého je mamka doma, ako tej čo pracuje. To nechápem. To vážne mám takú skúsenosti.
@slniecko192 áno, bohužiaľ máš pravdu, mamička ráno ustráchaná beží do práce a celú zmenu rozmýšľa, či jej dieťa neochorie znova a či nepríde o miesto, ak zase ostane doma, lebo ona si dieťa vždy dolieči a dá ho do triedy k dieťaťu, ktoré sa pri desiatej učiteľke pochváli, že už čajík pilo, lebo ním zapíjalo tabletku a povie aj názov 😠 😠 😠 . Mali sme mamičku, ktorá to takto pár krát urobila a dieťa skončilo až v nemocnici, tak neviem, čo s tým zvíťazila, keď ho tam ráno dala, okolo jedenástej sa už učiteľkám to dieťa nepozdávalo (prestávala tabletka účinkovať), tak jej volali a ešte bola maximálne urazená. Dokonca sa ma snažila presvedčiť, že to, čo má jej dieťa na brušku, chrbáte a tvári nie sú kiahne. Povedala som, že OK, prineste potvrdenie od lekára, že je zdravé a môžte ho tu nechať. Prišla asi o hodinu (malý sa chválil, že boli kúpiť topánky), tak asi má známu lekárku, ktorá dieťa ani nevidela, ale potvrdenie dala !!!!!! a ja som dieťa musela zobrať. Na druhý deň ráno telefonovala, že dieťa nepríde, lebo má kiahne......ale v takýchto prípadoch sa dá dieťa z MŠ vylúčiť, čo sa aj nakoniec stalo, predsa nebudú na takéto správanie doplácať rodičia, ktoré dávajú do škôlky zdravé deti. Takže mi nepíšeš nič nové, ja chápem, že často to môže mať matka na MD oveľa zložitejšie, ako pracujúca, kt. môže robiť aj z domu a mamina na MD má napr. zdravotné problémy, alebo má niektorého príslušníka rodiny s ťažkými zdravotnými problémami, ale takéto ženy neberú MŠ ako úschovňu detí, to skôr tie, ktorým deti idú na nervy, majú ich len ako prostriedok na pripútanie muža,často veľmi dobre situovaného a pod.
@timea7 u nas bola dokonca mamicka, co po poziadani ucitelkou aby doniesla potvrdenie od lekara ze dieta je zdrave tak normalne zdvihla telefon pred ucitelkou a ze " cau Evi, priprav mi potvrdenie, ze je Risko zdravy, o 15 minut som u teba" a s kludom anglicana sa uskrnula na ucitelku...v sestrinej skolke dokonca mamicka vytiahla z vrecka asi 10 papierikov od doktorky uz s peciatkou a sama si ich pred ucitelkou vypisala! A ze nech sa paci...je zdravy..
Nasa skolka tiez bojovala s chorobami stale a ja som 2 roky riesila ze su tam chore deti..teraz sa zas stazovali rodicia tak vymysleli tiez to, ze ak si necha rodic dieta doma dlhsie ako 3 dni tak ma prist s potvredenim od lekara, ze je zdrave..mna uprimne to dost rozhodilo..chapem, ze asi chcu nieco riesit, konecne aspon nieco sa chce s tym robit, ale na druhej strane mne to len problemy narobi a aj x inym mamickam co si nechavaju chore deti doma! Pretoze moj ked ma sople tak k doktorke nejdem ale necham si ho aj tyzden doma, nech poriadne fuka, ked k tomu kasle napriklad tak aspon ho preliecim a tiez sa mi to nerobi lahko...ale tak to znamena, ze teraz budem bud s kazdym soplom a kaslom u doktorky v cakarni plnej ovela viac chorych deti kvoli listocku, alebo jej budem tiez volat a vybavovat si tie listky alebo budem davat dieta do skolky po 2 dnoch uz aj so soplom...vtedy mi ho prevezmu a nik nebude pytat listok ze je zdrave lebo bolo viac ako 3 dni doma...uplne cele zle to je takto..a tie mamicky co tam nosili chore deti ich nosia nadalej, so soplami, s kaslom..ved tie si ich doma nenechavaju vobec, alebo max 1 den...a nadopuju liekmi
@timea7 urcite uplny suhlas.
No u nas tie lístočky vyzadalovali uz dávno ked dcéra chodila do skolky. Teraz je druhacka.
@m.i.r.i pozri, u nás to riaditeľka vyriešila takto, ak je to niekomu na úškrn a myslí si, že je majster sveta, keď dá medzi zdravé deti svoje choré....inak sú tak bezcitné, vezmi si, ako sa cítiš ty, keď na teba lezie choroba a ako sa musí cítiť to chúďa dieťa....a najmä, keď preň príde naštvaná matka, ktorá má ešte pod šatami mokré plavky...je vytočená, že musela odísť z kúpaliska a teraz bude mať okrem bábätka doma aj choré dieťa. Našťastie, toto sú výnimky, absolútnej väčšine záleží na tom, aby dieťa bolo zdravé a robia preto možné aj nemožné, aby sa s každým sopľom a kašlom bežalo k lekárovi, tiež nesúhlasím, tam dieťa nachytá aj to, čo nemá 😒 To rozhodnutie škôlky nie je najšťastnejšie, najmä ak vidia, že si matka vypíše lístok pred učiteľkou, veď to potom nerieši nič 😝
Ako aplikujes to striebro? Aj my dávame.
Rada by som mamičkám ponúkla stráženie a tvorivé a rôznorodé aktivity, prostredníctvom ktorých by sa naučili ich deti niečo nové, nadobudli nové poznatky. Pracujem ako učiteľka v materskej škole, vyštudovala som VŠ UK odbor učiteľstvo pre materské školy a vychovávateľstvo, ovládam anglický jazyk .

@okataivana ono s tou pracou je to tiez vzdy individualne..po prve by som sa na tvojom mieste porozpravala s pediatrickou, ci davat dieta skor do kolektivu alebo nie...lebo proste tie deti su kazde inak pripravene a tiez aj zdravotne....ak by si predsa sla do prace, tak si musis premysliet co s malym ak bude chory a si to aj so zamestnavatelom vyjasnit - pretoze samozrejme zbytocne je ti asi nastupovat ked budes kazdy mesiac 2 tyzdne doma...zamestnavatel nema co na to mysliet, ale ty mas mysliet 🙂 Niekedy to nie je lahke rozhodovanie..a neda sa ti napriklad na polovicny uvazok? alebo skrateny?