Zoberú do škôlky dieťa, ktorého otec nepracuje?

yuukki
24. máj 2021

Zdravím žienky,

Známa ma poprosila, či by som jej nepomohla pozisťovať informácie o tomto :
Je rozvedená, ona pracuje v zahraničí. Jej syn má v opatere jej ex manžel. Chlapček bude mat 9.6. tohto roku 3 roky. Povedala mi, že jej ex manžel jej povedal, že akonáhle malý dosiahne 3 roky, tak ho odstrihnú od rodičovského, čo mi je známe. Ale že vraj jej povedal, že vraj malého do škôlky
v septembri nezoberú pokiaľ on nemá prácu/pracovnú zmluvu.
Čo je na tom pravdy?
Musí už teraz on od júna robiť, alebo si vie vybaviť do septembra nejaký príspevok? Alebo ak pôjde už od júna robiť, môže malý ísť už do škôlky? Ale nie sú v júli a v auguste prázdniny?
Vôbec sa v tom nevyznám a chcem jej pomôcť, lebo sa bojí, že ju ex manžel bude žiadať o to aby ho živila. Musím dodať, že ona jemu posiela mesačne nie malé peniaze výživné.

Ďakujem za hoc jakú pomoc 🙏

sapetka
24. máj 2021

@yuukki ano moze byt ze uprednostnia deti pracujucich rodicov co je logicke.. ale neda mi to alo sa moze matka vzdat dietata 🤔

erikaa09
24. máj 2021

Ja som bola slobodna matka ked som davala syna do školky. Povedala som priamo riaditelke,ze viem zeby mali prijat deti pracuhucich. No mne nema kto pomoct so synom . Takze potrebujem ho dat do skolky aby som mohla ist do prace

lucianne
24. máj 2021

Mne zobrali malú do škôlky a 3 r mala až 12. Septembra od 1 sep chodila do škôlky ja som bola ešte na rodičovskom a ešte stále aj som na pandemickom. Ale išla som na úrad práce musí nahlásiť kto sa bude ďalej starať o dieťa ci škôlka ci muž žena atď. a rovno som sa išla hlásiť ako nezamestnaná. Ale podla mňa záleží aj od škôlky.

maximilie
24. máj 2021

@yuukki ak bude treba tak nech ho živí
Ešte aj toto musi riešiť za ňu kamarátka
,,Matka roka"

hipuska
24. máj 2021

@yuukki no, nie je to pravidlo. Záleží od konkrétnej škôlky a jej kapacity. Čo sa týka leta, škôlky idú v obmadzenom režime. Takže tiež záleží od škôlky a záujmu rodičov. Hľadá si ex prácu už teraz? Ja by som mu našla dajake zamestnania a poslala mailom. A pravidelne. Každý týždeň dačo. Ak by došlo k súdnemu pojednávaniu, predložila by, že on nemá snahu nájsť si zamestnanie a vyzvala ho, nech predloží koľkých pracovných pohovorov sa zúčastnil. Tiež by som si pozrela skolky v blízkosti a rozposlala žiadosti. Je zákonný zástupca tak škôlku môže hľadať aj ona.

malva123
24. máj 2021

@yuukki to je fajn ze sa otec stara o syna...ale mal by pracovat...a ked nepracuje..aku vinu ma dieta zato ze nema prijem?rodicovsky doteraz bolo ako dar z neba pre otca...a ze mu matka plati? No nech plati,ked nato ma...ale raz sa jej vlastny syn zato podakuje...

lucka_ke
24. máj 2021

rodičovský dostane ešte celý v júli za jún, potom ak nemá prácu by mal nárok na pandemický ak to dovtedy nezrušia
teraz v máji nech dá prihlášku do škôlky a uvidí či malého zoberú

elizabet173
24. máj 2021

@yuukki neviem, či už zápis do škôlky neprebehol na všetkých škôlkach, takže umiestniť do škôlky trojročné dieťa, ktoré nie je do nej ani zapísané, sa bude k septembru najmä v mestách rovnať k zázraku, lebo musia byť prijaté všetky deti, ktoré by mali o rok nastúpiť do školy a tak riaditeľky často otvárajú dve triedy pre predškolákov, jednu pre deti 4-5 ročné, ktoré už škôlku navštevujú a mladšie deti neberú vôbec. Obišla by som na jeho mieste menšie dediny v okolí, tam možno bude miesto. Nie je ani také podstatné, či pracuje alebo nie, ide skôr o to, že premeškal zápis a miesta sú už zrejme obsadené. Ale môže sa stať, že niekto nenastúpi, alebo sa odsťahuje a miesto sa uvoľní. Počas prázdnin - júl, august sa deti prijímajú len v ojedinelých prípadoch, lebo škôlky fungujú v obmedzenom režime, učiteľky si čerpajú dovolenky, aj deti sú na dovolenkách s rodičmi, tak je otvorená len časť tried.

nikaeli
25. máj 2021

U nás to tak je, keďže detí je veľa, sú uprednostnené staršie deti (trojročné podľa mesiaca narodenia) a deti pracujúcich rodičov, čo je podľa mňa správne. Môj syn šiel do škôlky, keď mal 2 roky a 8mes - musela som nastúpiť do práce v septembri (školstvo), muž tiež pracuje. Nebolo by fér, aby bolo v škôlke dieťa, ktorého rodič je doma a pracujúci by to vykrývali kde ako cez známych. Ak má škôlka kapacitu, samozrejme vezme aj dieťatko nezamestnaného rodiča. Treba sa informovať v konkrétnej škôlke.