Zvážiť vyšetrenie zvláštneho správania 5-ročného chlapca?
Dobry den,
prosim sestra ma chlapceka, teraz mal 5 rokov.
Pride nam zvlastne jeho spravanie, nevieme si ho vysvetlit. Sestra zvazuje navstevu detskej psychologicky ale nevieme mozno je normalne.. posudte
Maly je zazraty do svojho sveta (autista nie je urcite) Mame rozpravku ktoru omiela stale dokola. Vie z nej naspamat texty, casto sa on stavia do roly ze je kocur (Kocur v cizmach) v skolke sa pohadal s jednym dievcatkom ze on nie je Alan ale kocur... a chytil nervovy zachvat. Skratka je kocur a basta aj doma sme ho tak museli volat cela rodina . Mne to prislo az strasidelne...
V izbicke musi byt vsetko na svojom mieste. Chapte na centimeter presne. Nesmieme sa chytat jeho hraciek.
Je samotar. Hra sa sam rozprava si sam pre seba.
Ocny kontakt s nami ma, pekne rozprava dokonca zacal velmi skoro rozpravat, skoro sa naucil aj tazsie slova.
V skolke nevydrzi sediet pri stole. Nezapaja sa do spolocnych aktivit. Robi len co on chce, povacsine sam. Uklada hracky po detoch. Znaky OCD. Mozno neviem. Pride mi miestami pruudky inteligent ale co sa tyka pisania a kreslenia je na urovni 2rocneho dietata.
Motorika, koordinacia nula bodov. Skusali sme korcule nemotorny velmi.
Pride mi zvlastne. Na jednej strane recituje kilometrove texty, na druhej strane nevie chytit farbicku. Na gitare brnka super, pritom na bicykli stale ma pomocbe kolieska.
K sebe pusti iba sestru, nema vztah s otcom ani so starymi rodicmi.
Mate skusenosti? Dat vysetrit?
Ale co sa tyka sportu, nula bodonemotorny.
Aj vysokofunkcni autisti su rovnaki, akurat reč nastupuje neskor. Moj napríklad ani nema tie veci ze vsetko musi nejako presne byt podľa systemu a je autista
syn ma motoriku excelentnu, zacal rozpravat, obdobie ze vsetko musi byt presne na centimeter, uz nastastie nema, ocny kontakt v pohode a presne vo veku 5r (teraz ma 6) sa zacinal “spomalovat”, hyperaktivita mierne na ustupe, konecne obsedi, pamat vynikajuca,.. a je autista.
s takou istotou, s akou tvrdis, ze autista nie je - by som bola opatrna.
autizmus nie je koniec sveta, a lepsie je, ked odbornik nasmeruje a poradi, ako s dietatom pracovat a v com a ako ho podporit
autisti ocny kontakt maju, dokonca na prvy pohlad niektori ani nevyzeraju ze by boli v tom “svojom svete” ako ho opisujes, naopak su hyperaktivni, rychli, su “vsade”, proste dieta na prvy pohlad pre cudzich (napr. pre teba) len ako nevychovane svojske dieta. - autizmus.
@anjelicek26 presne toto mám doma ešte aj v rovnakom veku 😁
Áno, aj ja som si to najprv myslela. Až teraz keď sme o tom rozprávali s logopedičkou tak som si začala viac všímať veci na nej. Lenže viete čo? Môj manžel to spomenul našej pediatričke a viete čo ona povedala? Že určite nie je autistka, lebo jej chodia do ambulancie autisticke deti a že tie kričia vo veľkom, nespolupracujú atď. Naša taká vôbec nie je, ale proste iné veci na ňu sedia, takže som ostala tiež zarazena, že pediatrička vylúčila aitizmus iba na základe toho, že nerobí scény a nekričí všade kde príde.
@zuzuliennka1 dakujem velmi dobre si to popisala, uplne mi zaklaplo do seba ako som potrebovala doplnit informacie k tejto teme.
@asined88 uplne chapem, aj sestre jedna lekarka povedala tak a druha uplne vylucila nejaky autizmus. Pojde s nim k psychologicke a uvidime co dalej
@asined88 pediatricka uplne mimo….
Tak kludne moze byt asperger, ale treba ho dat vysetrit u klinickej psychologicky najlepsie, ktora sa nato zameriava. Mam tiez dceru As - a tiez som zila dlho v tom ze ved je prilis sikovna, zacala rozpravat az prilis skoro, ja som nikdy o aspergeroch necitala predtym, nezaujmala sa o to, takze aj ked od mala nejake tie znaky ktore som si do toho zapadla az spatne, vzdy som si myslela ze nemoze byt autistka lebo je prilis sikovna. Ale hysaky, pravidla, tiez presne pozeranie rovnakych rozpravok, ale u nas hlavne pravidla pravidla .....prosim pekne jej sli vyberat mandle, dali jej pred narkozou ten oblbovak co deti su potom mimo, ona uz nevladala ani sediet, bola jak opita ale z poslednych sil ma dirigovala ktory plysak ma byt na ktorom kusocku ako posadeny a ze som jej zle zlozila paplon ,😂😂😂 lebo som myslela ze uz je tak mimo ze si nevsimne ze som ho dala inac ako chcela ... V horsich casoch mala pravidla na vsetko, aj nato akymi slovami ju musim rano zobudit a ako ju odkryt.... teraz sa to teoska zlepsilo ale vzdy su vykyvy, podla toho ake obdobie mame.... ale inak uz bude mat 6 , je to hrozne zlate sikovne dieta, ale vieme uz co ocakavat, preco sa niekedy tak chova, co sa stane ked pride velka zmena 😂 neni autista ako autista, mam aj syna (detsky autizmus) a to je 100 a 1 v porovnani s nou. Ako ona bola vzdy popredu, vsetko vedela, len to spravanie a emocie katastrofa, syn zase vzdy kludny, bez hysakov, ale zase velmi pozadu. Sama doma vidim ake obrovske rozdiely moze byt medzi autistami. O jednom by ste to ani nezistili, ani keby sa s nim bezne stretavate, o druhom hned.
@1mina podarena 😂🤣 som sa zasmiala
Moj syn 5 a pol rocny ma poruchu autistic.spektra. podla toho,co pises,je tvoj synovec autista.
Autizmus ma vela druhov-lahsi tazsi-pozrite si aspergerov syndrom...patri to medzi PAS ale je to ta lahsia forma,cize deti funguju normalne ale su tam zachvaty hnevu,niekedy aj sebe ublizia(hryzu sa od hnevu)...ale je tam perfekcionalizmus,vacsinou aj vyssie iq, rychlo sa ucia,vsimaju si detaily,nemaju radi zmeny, ci v izbe ci oblecenie,vela rozpravaju, ALE -nerozumeju socialnym a emocnym veciam-tomu ich treba naucit a pri nich je velmi dolezite urcit hranice a nepovolit... mam syna aspergera, a vdaka tymto hraniciam mu ostali v 12r iba crty,je; zlaty,ucitelky ho chvalia, a ma vysoko nadpriemerne iq ...
urcite ist na psychologicke vysetrenie a nech mu to vcas diagnostikuju a vy vaj ucitelia budete vediet ako s nim lepsie pracovat...

@asined88 ja som si neuvedomila ze aspeger asi bude tiez forma autizmu. Pokial sa nemylim.
To by na neho sedelo.
Ja som myslela ze autisti vsetci su taki ze nepozru do oci, ze nemaju ocny kontakt. Ze su taky viac "mimo" realitu vo svojom svete. Lebo mas maly ma taky svoj svet ale nie je zase az uplne do neho ponoreny. Ak ma chapete.
Sestra bude hovorit dnes so psychologickou v skolke a dohodnu sa dalej na postupe a pojdu pravdepodobne aj na vysetrenie tak mozem dat vediet neskor ako sme pokrocili.
Ale bude to pravdepodovne Aspeger