icon

Zvykne si moje štvorročné dieťa v škôlke?

nikolkanitra
4. sep 2014

Ahojte skusené maminky.mám taky problem-mala by nastupila ako 4rocna prvy krat teraz do skolky.nepači sa jej tam,place cely den,nepapa,rano ju nemozem dostat z domu,zachvaty má,v noci sa jej o tom sniva,cely den o tom rozprava maminka prosim nedavaj ma tam,smutno my je.dokola to iste,proste ja mam uz s toho tazobu na srdci,zke my je z toho.odchazdam zo skolky so slzamy na tvary ako ju vidim ze sa za mnou trha.ja viem ze je to zatial 3den,len to som chcela ze kolko to este potrava,a bojim sa ze bude potrebovat psychiloga.ona sa az celá trase.zatial byva do 12stej,od pondelka uz na cely den.to bude este horsie myslim.dakujem za rady

Strana
z3
vianne
4. sep 2014

zvykne si...len treba vela trpezlivosti...prve dni asi kazde dieta place, niektore viac niektore menej....skus sa vela rozpravat, pochvalit ju za vsetko co tam zvladla....motivuj ju niecim co ma rada ( u nas zatial funguje ze cestou zo skolky ideme kupit brumika 🙂 zobrat jej oblubenu hracku so sebou...

miriem
4. sep 2014

@nikolkanitra dcerky mi je luto, ze to tak tazko znasa, casom si ale zvykne. Maminka, ale tolko hrubok 😖

dezire1000
4. sep 2014

Moj syn 5 rocny neplace len tam proste nechce ist lebo mu je smutno.Vcera 2x v skolke plakal.Dnes som ho namotivovala asi tak,ze prideme po neho na aute no ale predpokladam ze dnes budem pocuvat to iste ako vcera ked pride domov ze on uz do skolky nejde a ked ma uvidi ze som po neho prisla zase sa rozplace

nikolkanitra
autor
4. sep 2014

Kupujem jej co len chce.dnes som jej slubila babiku,tak pojdeme do mesta.takze treba to vytrpet

zuzkanik
4. sep 2014

@nikolkanitra Moja chodí do škôlky už tretí rok a plače každé ráno, ako vstúpi do triedy. Keď odídem, hneď sa upokojí a je v pohode. Niektoré deti si zvyknú takmer okamžite, iné potrebujú viac času. Tvoja malá bola dlho doma a je to pre ňu asi ťažšie, ale chce to len čas. Aj keby si ju nedávala viac do škôlky, tak či tak bude musieť neskôr chodiť do školy a bolo by to pre ňu ešte náročnejšie. Predstav si, že môj švagor ešte v siedmej triede každé ráno smoklil, keď odchádzal do školy. 🙂

nikolkanitra
autor
4. sep 2014

To by my ani nevadilo ze iba place,len ona sa rano drzi o postel,nemozem ju obliect,na ulici si my sadne ujde domov.no hrozne aka je zachvatarka

3kolka
4. sep 2014

veru to chce čas...moja chodí teraz druhý rok no minulý nám od septembra do decembra toto trvalo,rev záchvaty a pod...aj ja som už bola z toho na nervy no dúfam že s malým to zažívať nebudem raz mi stačilo.Ona tam bývala tiež len do 12h kedže som doma tak ju na celý deň nevzali.
Stále vyjednávala že tam nejde ráno,ked prišla domov,pobede,večer a tak stále dokola.Tiež sa v noci budila že tam nejde.No nekričala som na ňu stále som jej pekne v klude(aj ked už to vo mne vrelo)vysvetlovala že musí lebo chodia aj iné deti,že je veľká a má povinnosť ako tato chodiť do práce a pod.Aj mne z toho bolo do plaču bolo mi jej lúto no nedala som to na sebe poznať...len to chce kludnú maminu a čas 🙂 držím palce nech to trvá čo najkratšie 🙂

babulka82
4. sep 2014

@nikolkanitra nevyhražala si sa jej školkou ked tam ešte nechodila ? Napr. ked neposluchala alebo tak? Pripravovala si ju na školku? Myslim či ste sa o tom bavili ,čo tam bude robit a tak. Lebo poznam aj takych rodičov ktorí detom rozpravali už v školke že ked budeš plakat nepridem pre teba a taketo sprostosti a potom sa detom ta školka zhnusi. Ja som našmu vždy hovorila že tam bude dobre ,napapa sa ,vyspinka,pohra s detičkami a potom mamina pride. Stači to dodržat a dieta sa len ubezpeči že vždy pre nu prideš a je to tak ako si hovorila.Je to všetko nove pre nu ,chce to len čas.

nikolkanitra
autor
4. sep 2014

Nie vobec nic zle sme jej nehovorili.iba pravy opak.hadam to zvladneme co najrychlejsie.a podla vas staci ju nechavat na tie 4hodinky ked som so synom este doma?alebo je lepsie na cely den?

jolinka
4. sep 2014

@nikolkanitra aj moja starsia dcerka velmi zle znasala nastup do skolky, vecer nechcela ist spat, lebo ked sa zobudi, pojde do skolky, rano cela vyklepana, skryvala sa pod postel,, nechcela sa obliekat, zajakavala sa ☹ ☹ ☹ no des. Nakoniec som ju nechala doma lebo som este bola na materskej s mladsou, potom sme skusili v januari, to mala 4.5 roka, zatial sa v zime poriadne vynudila bez deti, ten druhy nastup bol ovela kludnejsi zvladla to dobre este sa sama cudovala, ze preco vtedy nechapala, ze je v skolke tak dobre 😉 😉

Samozrejme strasne vela ludi nam to vycitalo, ze sme nemali ustupit, ze ona bude trucovat so skolou a podobne... Samozrejme nic take sa nedeje, potom uz chodila do skolky uplne v pohode a skolu ma tiez rada, ona je proste citliva povaha, aj teraz pri nastupe do skoly ju bolieva hlava alebo brucho pritom je to mala skola rodinneho typu bez sikany, ma sa tam dobre, dobre sa uci, ma kamaratky atd..

Teraz mi nastupil 3rocny najmladsi syn, ten nema stres ale skor trucuje a na zaciatku vrieska, potom je uz v skolke v pohode, jemu ale neustupime, kazde dieta je ine, on nie je taky citlivy, skor tvrdohlavy, unho skor musime trvat na tom aby si zvykol, lebo inak by hrozne vymyslal.

Ty si musis poznat vlastne dieta co je prenho najlepsie, nie to co ti tu niekto povie podla svojho dietata. a ci si mozes dovolit nechat dcerku doma. vela zavazi aj to ze dieta vyciti nevyhnutnost skolky ze mama je v praci a inak sa to neda...vtedy to skor akceptuje ze do tej skolky musi, horsie ked vie ze mama je doma..bud nezamestnana alebo s mladsim surodencom.

bonaqa2013
4. sep 2014

ešte by som ju asi nedávala na celý deň. Vždy jej treba povedať, že keď sa na obed napapá príde maminka a pojdete domov. musí to byť na nervy, moja najstaršia dcéra prvý deň išla s plačom ale zo školky. Jej sa tam veľmi páčilo, hneď veľa kamarátiek a veľa závisí aj od pani učiteľky. Teraz chodí do 3 triedy ZŠ a už sa tešila na spolužiakov.

jolinka
4. sep 2014

@nikolkanitra na tvojom mieste ju davam len na tie 4 hodiny, aj tak vacsina aktivit v skolke sa robi doobeda, poobede sa len spi a potom volna hra alebo ihrisko. alebo keby to mala strasne zle znasala tak skusit odlozit nastup o 2-3 mesiace ak s tym skolka bude suhlasit a drzat vam miesto.

drzime palce 🙂

katren
4. sep 2014

@nikolkanitra aj ja dom nechala malu doma ako
@jolinka ...
Mladsi dnes vypol budik a uz klusal ze ide do skolky, nevadilo mu ze je v pyzame...
Starsia sa od revu v skolke povracala....vysvetlovali sme, tesila sa do skolky ale ostat tam nie...tak je doma so mnou a s najmladsou a chceme poziadat o prelozenie do synovej triedy...verime ze ked budu spolu, syn ju "potiahne" psychicky a bude to dobre....ak nie, tak skusime neskor....

jolinka
4. sep 2014

@katren
@nikolkanitra Mne ucitelka povedala ze kriterium ze dieta znesie skolku je to ze dobre spi, je, nema ziadne psychicke problemy {pomocovanie, zajakavanie a pod.} a po zaciatocnom reve, bezne funguje v skolke.

Takze ja sa podla toho drzim...najmladsi syn reve, rano ho prehovarame aby sa obliekal, do sedacky ho trepeme nasilu...ale ked pridem do skolky je vysmiaty, spal tam, vsetko jedol, aj doma spi pokojne...takze jeho nechavam.
Dcera zle spavala, zajakavala sa, rano sa je triasli ruky, doslova bola v strese...ju som nechala doma ...ona akoby pochopila, ze chapeme jej uzkost, ze to berieme na vedomie a nezlahcujeme to... a to jej pomohlo upokojit sa, ze ma v rodicoch oporu , ze ju nenechame trapit sa ...a po case zvladla skolku i skolu v pohode. 😉 😉 🙂 🙂 🙂

kacena4
4. sep 2014

@nikolkanitra no v prvom rade jej za skolku nic neslubuj ziadnu babiku, skolka nie je za odmenu. skolka je preto ze tam dieta "musi" chodit, tak ako do skoly, ci ja jej to paci ci nie. ma 4 roky, nie 3 t.j. uz nie je najmensia takze uz co to chape prepac ale skor si myslim, ze je rozmaznana alebo precitlivela. a to si babikou nekupis. len jemnym pristupom a vysvetlovanim. nie darmi. treba je vysvetlit ze v skolke su super pani ucitelky co ju vela naucia co ty doma pri synovy nevies s nou.... ze tam ma vela kamaratok veka novych hraciek, ihrisko na dvore..... proste to co doma nema aby ju to tam zaujalo. a neboj kazde normalne dieta si poplace. ale taketo sceny by som zdravemu dietatu netolerovala. ja mam syna autistu ten si to moze dovolit ale zdrave dieta nie, aby mi aj na ulici robilo sceny do nepricentosti, prepac, ze som tvrda, mala si 4 roky na to aby si ju na skolku pripravila aby ju zvladla ☹ teraz ju tam das na 8 hodin co tam s nou maju robit ucitelky??? vsak tam budu mat dalsich 20 deti ☹
prepac tvrde slova, mozno sa mylim

zuzin78
4. sep 2014

@nikolkanitra
Ahoj
Ja by som ju nechala este dneska v skolke a zajtra by som ju nedala , nech ma klud , ved si este na materskej a ona to vie, ze vy idete domov a ju tam nechavate . Moja nastupila do skolky ako 4 rocna a to som sa napocuvala od ludi , ze robim zle , ze sa jej tam nebude pacit atd a chodila len na pol dna , nakolko od 2 rokov nam nespala a preco by som ju tam mala nechat trapit na lozku 2,5 hodiny kym ostatne deti spia ? Bola spokojna a jasne prvy tyzden plakala , az k brane som ju pocula , a potom sme to skusali s odmenami, a robila som jej skratene tyzdne , jasne ucitelkams a to nepacilo ale mne to bolo jedno . Islo o moje dieta.
Teraz mi nazacal chodit mladsia do skolky , ona chuda place uz od domu, nic nepomaha , v noci sa strhava zo sna, vecer zaspava s tym ze tam nejde , tak zajtra nepojde, nech sa ukludni, lebo nie je taky stres dobry na detsku psychiku ( a ani na moju ) taz chodi len na pol dna , kym si uplne nezvykne .
Ty si najlepsie poznas svoje dieta , ako sa chova , ako ta vyzaduje
Drzim palceky

dudus50
4. sep 2014

Ahoj, mne tiež syn v utorok nastúpil do škôlky (má 2 roky 9 mesiacov). Celé prázdniny sa tešil, s radosťou ukazoval, čo sme kúpili do škôlky, tešil sa ako sa bude hrať s deťmi, len do chvíle, kedy sme prvý raz prišli do triedy... Prišli sme medzi poslednými, takže skoro celá trieda vnútri, niektoré deti sa hrali, niektoré plakali... Tak spustil aj on. Potom sa aj pohral, najedol sa, no keď ma uvidel, keď som po neho prišla, spustil znovu plač. Druhý deň nástup lepší, no priebeh horší, poplakával, keď som po neho prišla - plač a rýchle obliekanie, že ideme domov. Dnes? Hrôza, hneď ako sa zobudil, plakal, nechcel ísť, vôbec sa nenechal "ukecať" na hračky a deti v škôlke, s plačom som ho odovzdala učiteľke. Tak som zvedavá, ako bude, keď po neho prídem. Býva iba do dvanástej a asi ešte nejakú dobu bude. Tiež mu každý deň sľúbim nejakú odmenu, či návštevu nejakého kamaráta alebo nejakú drobnosť. No dnes bol neoblomný. Trhá mi to srdce (asi ako každej mamine) keď ho vidím, hlavne preto, že ja som doma, hľadám si momentálne prácu. No raz to prísť musí, niektoré deti to zvládnu ľavou zadnou, u iných "trpí" celá rodina.
Takže viem, ako sa cítiš a držím palce, nech si čoskoro tí naši drobci zvyknú🙂
@nikolkanitra

zuzin78
4. sep 2014

@kacena4 prepacte ale nesuhlasim . Ako sa da dietu vysvetlit, ze ide do skolky a bude tam bez mamy ? a podla mna toto dievcatko nemusi byt rozmaznane, len preto ze robi sceny . mozno sa boji prostredia, uciteliek, nejakych deti, noveho prostredia , a podla mna mala odmena ( lizatko, kinderko....) dieta skor motivuje aby tam bolo a potom sa tesilo na rodicov , aby posluchalo ucitelky aby bolo dobre .

anndy1
4. sep 2014

u nas funguje carovna skrinka.cely den jej rozpravam ze som taka zvedava co bude v tej skrinke taka som zvedava a taak sa tesim na rano a celkom ju tym nakazim..zatial to funguje..vcera tam mala dzus dneska bublifuk a zajtra si najde taka male puzzle za 2,5e a kupila som na dalsi den magnetku taka hviezdicka na pondelok..za nejaky cas to uz nebude potrebovat..mam to od sestry aj unich to fungovalo.ked pojde pekne do skolky carovna skrinka jej nieco prinesie.a samozrejme nezabudnem jej nejaku sladkost priniest ked idem po nu...a druhy den bol lepsiako prvy uz mi aj porozpravala..ale zaklad je aby to dieta bolo pripravovane na to ze pojde do skolky,rozpravat sa s nim o tom dost dlho predtym ako tam nastupi,viem viem bez placu sa nezaobide to je normalka.ale urcite to bude znasat to dieta lahsie ako take pre ktore je hovorit doma o skolke tabu...

anndy1
4. sep 2014

@zuzin78 normalne,nasej som to vysvetlovala rozpravala som sa snou a sama mi povedala co vsetko tam bude robit a ze ja ju zavediem pojdem domov a tatino ze po nu pride.da sa to ale ide o tom ako to dieta poochopi kazde nie rovnako.dolezite je komunikovat s dietatom a neodbijat aj ked sa na nieco pyta..

anndy1
4. sep 2014

kazde dieta to znasa inak...s tym sa musime zmierit ci chceme ci nechceme..a podla mna vela robi aj to ked jedno dieta vidi plakat druhe a pusti aj ono hm s tym sa neda nic robit.mala zacala plakat az ked som sla po nu to asi bola rada ze ma uz vidi ale po chvili to preslo..

zuzin78
4. sep 2014

@anndy1 moja mladsia skolku pozna , a aj ucitelky lebo chodila so mnou , ked sme isli pre starsiu, presne mi hovorila co tam bude robit, ze sa tam bude hrat, papat a potom pridem pre nu a place ako keby ju tyrali .

anndy1
4. sep 2014

@zuzin78 hmm neviem tie deti to su tiez taka zahada pre nas rodicov niekedy sa mi zda...musime len vydrzat aj ked som doma nervozna co tam robi,poslucha,papa?postupne ako tam bude chodit dlhsie tak aj ja sa skuludnim..lebo som tiez z toho napeta ako sa jej tam dari..

kacena4
4. sep 2014

@zuzin78 moja ale ja nehovorim ze mala odmena nemotivuje ja hovorim ze ked jej kupi babiku co teda nie je mala odmena tak ta to urcite nespravi, co sa nauci? ze moze trucovat dalej hadzat na o zem na ulici dalej a bude za to nejaka odmena, ale to sa malo riest skor vysvetlovat pripravovat ma 4 roky ako som pisala nie 3. a ako citam mamicka sa je totalne nerozhodna v tom co ma robit nechat ju tam na 4 hodky ci na cely den ona sa nas pyta? ale necham to tak ...

zuzin78
4. sep 2014

@kacena4 kto dava prvy krat dieta do nejakeho kolektivu je jasne ze je nerozhodny, ak este aj okolie do toho hovori, tak ju uplne zneistilo.
Moja isla do skolky ako som pisala ako 4 rocna a tiez plakala , pocula som ju az ku brane , a nie je rozmaznana , proste vedela ze som doma s mladsou, a chce byt s nami . Robila som jej kratsie tyzdne a potom v pohode , ( choroby nekomentujem ) a vobec nie je rozmaznana ( som dost prisna ale pocuvam aj potreby svojich deti )
Az taky velky rozdiel nie je , ci ma dieta 3 alebo 4 alebo 5 rokov , vzdy chce byt s mamou , chce byt v tom prostredi ktore pozna , casom zisti , ze v skolke je super , niektore pretrpia skolku a doslovne sa tesia na skolu, vsetko zalezi do dietata .
Mozno ta babika by s nou cestovala a chodila kazdy den s tym dievcatko do skolky , tak niekedy aj vacsi dar ma svoje caro.
Mame na to rozne nazory ako sa hovori sto ludi sto chuti 🙂

zuzin78
4. sep 2014

@anndy1 ano su takou zahadou ale su nase a branime si ich 😉 a nechceme ich vidiet plakat
Ja uz utekam pre moje male slniecko a zajtra do skolky nejde

jolinka
4. sep 2014

@kacena4 s tou prvou castou prispevku s tebou suhlasim...ja tiez zastavam nazor ze uplacanie deti, slubovanie odmien za skolku ci celkove za dobre spravanie nie je dobre. deti by mali chodit do skolku pre skolku samu nie za babiku to pretrpiet... 🙄

Druha cast prispevku sa mi zda ozaj tvrda. Iste je vacsina deti, ktora aj s placom ci trucovanim si postupne na skolku zvyknu. Je tazko pripravit na to dieta ....co ma rodic doma simulovat skolku? zavolat si 20 deti? Mozes ho ucit samostatnosti, sebaobsluhe, posielat k babke dedkovi...tak ci tak je skolke nieco uplne ine, a z rozpravania to dieta nemusi dobre pochopit. a neverim ze by nejaky rodic naschval mlcal o skolke ked sa chysta do nej dieta dat. vsak kazdy len vychvaluje a vyklada len aby sa dieta tesilo..

Ale najde sa mala skupina deti, co my nemozme cez PC len tak posudit...ktore maju ozaj traumu z nastupu do skolky, trvat na nastupe lebo sa MUSI, lebo tak spolocnost ocakava aj za cenu ze sa v dietati rozvinu psychicke problemy...nejake tiki v tvari, nespavost, desy, pomocovanie ci zajakavanie ☹ ☹ ☹ je velka CHYBA ....jednak sa tieto problemy dlho a tazko odstranuju,
jednak dieta strati zakladnu istotu v rodica, ze je jeho oporou ☹ ☹ ☹

a ja by som si nedovolila len tak cez PC vyhlasit o nejakom dietati ze je rozmaznane ci nevychovane ci precitlivene ci ake... co my vieme... 😕 😕 😕

junova
4. sep 2014

Ja som išla do škôlky ako 5 ročná a robila som poriadne cirkusy. Nebola som rozmaznana, len veľmi upeta na mamu. Na škôlku nespomínam vôbec rada. Moja dcéra šla do škôlky ako 3 ročná a nerobila vôbec cirkusy. Chodí tam už tretí rok a vždy sa tam teší. Takže asi veľa záleží aj na osobnosti dieťaťa.

siska53
4. sep 2014

@nikolkanitra len detail- zvykne si,nie zvikne si.

K veci-casom by si zvyknut mala. Nas maly chodil,3x do tyzdna na cely den do sukromnej 5tyzdnov.prve 3dni curkus,rano ani jest,ani pit,tam sa casom upokojil. No po mesiaci ochorel,tyzden chybal a cirkus zacal od zaciatkh a horsi..a to predtym uz bolv pohode,aj tam uz len chvilku slzicky.. Nechali sme ho po tom poslednom tyzdni doma,lebo chceli,aby chodil 5x a to sme nevladali platit.. Ktovie,akoby to pokracovalo.
to mal3r.a9m.
Teraz ho zobrali, nastupuje 16.9.,uvidime. Skolku prezentujeme uz davno v pozizivnom duchu,mame aj knizku Bobrik v skolke. Ale uz teraz protestuje,ked to somenieme..pritom vie,ze bude v triede s kamosmi...

U vas by mali pomoct ucitelky..tie nase vtedy sa o to usilovali,skoda,ze ochorel..moj mi povedal,ze mu prekaza,ze bude bez maminky..teraz ma 4,5r...prosto si musi zvyknut..nic ine neostava...
Potrebuju cas...

magdalenkami
4. sep 2014

nam pomohlo prve tyzdne nerozpravat o skolke zbytocne vecer a rano ziadne dlhe prezliekanie a lucenie v satni

Strana
z3