Zvýšené poplatky za škôlku
Ahojte, mám dve dcéry, áno som si vedomá, že šlo všetko hore o viac ako 100%...avšak...boli sme v piatok zapísať mladšiu dcérku do škôlky a trošku som ostala prekvapená zo sumy na mesiac (školné + strava ) 88€ dokopy...pred 7 rokmi sme staršej platili cca 25€ na mesiac spolu....to všetky škôlky šli takto hore ? Samozrejme, nechcem vyvolať zlú diskusiu, máme nato....len som sa chcela spýtať, či to vnímate rovnako, že je to trošku moc...a nepíšem este o ďalšich poplatkoch ako je toaletny, mydlo atď...to v tej sume ešte nie je započítané
88 Eur mesačne je ešte veľmi dobrá cena - sú štátne škôlky kde sa platí raz toľko a nosia sa hygienické potreby, prispieva sa na hračky a tvorivé činnosti
To máte ešte lacné. Čisto poplatky bez ZRPS sú cca 100 eur.
Ešte treba rátať ZRPS 80 eur a veci ako papier, mydlo, servítky....
U nás je to 50 školné, 10 rodičovské, 45 strava. Plus ešte platíš za krúžok, aký si vyberieš poobede.
Štátna skolka
Pred 7.rokmi som platila dcére ŠKD 5€, dnes platím synovi 20€ 🤷🏻♀️ len strava sa všade navýšila na cca 45-50€ - či už v škôlke, či na strednej škole. Plus školné, ktoré sa platí mestu (zriaďovateľovi) a nie škôlke samotnej. Čiže túto sumu určuje zriaďovateľ, rovnako ako ŠKD v školách. Väčšinou sa z toho hradia prevádzkové náklady.
88€je moc za mesiac strava kde je zaplatené energie,zamestnanec kuchyne a potraviny a skolne kde sú zarátané energie,učiteľky,upratovačky,údržba
Naozaj?
My platime v BA v skolke cca 100e (skolka+strava) a 140e (polrocne 70+70). To su zase vylety a veci ktore priebezne v skolke potrebuju.
To mas paradnu cenu. v KE je len skolne 50€. moja dcera chora nebyva, takze platim plnu sumu mesacne za stravu, co cini 60€. suma sumarum 110€/ mesiac. a to este kazdy mesiac nejaky vylet, teraz chodili 2 tyz. na plavaren co bolo 100€. ja sa vzdy dobre zasmejem, ked niekto povie, ze co tam skolkar, na neho rodic nema vysoke naklady. ha ha.
Školné ide každý rok hore, asi ako platy. 🤣 Pokus o vtip. Môjho teraz nevzali do štátnej škôlky, tak sa mi len oči pretočili,keď pozerám ceny za súkromnú a to sa jedná o PP a nie nejaké Košice alebo Bratislava. Klobúk dole,ako to rodičia zvládajú tam, nielen skrz ceny, ale aj kapacity škôlok sú nenormálne poddimenzované. 🙄🤔
U nas sa navysila druzina z 30 na 50 eur. Pan starosta argumentoval, ze vsetko slo hore a ked potom pridu skolske kucharky, ze ma kupit novy kotol, tak aby mohol povedat, ze ma peniaze. Neviem, co ma kotol kucharok spolocne so skolskou druzinou, ale dobre. A ano, skolkari tu maju 50 eur skolne, 50 eur strava, vynimka su predskolaci, ti platia len 15 eur rezia a 15 eur desiate/olovranty.
Ja mam teda na vyber: bud odhlasim starsiu z druziny , ale musim ju po vyucovani vyzdvihovat a na kruzky vodit, a takisto nemusim dat decka do skolky, kym nedovrsia vek povinnej predskolskej (to robim, lebo mam 4 deti za sebou).
Ako píšu baby, je to dobrá cena. Strava tak 50-60€, školné 30-40€, a potom rôzne hygienicky balíček, rodičovské a pod. Plus výlety, fotky...
... a to si predstav, ze na dieta ti este prispieva samosprava... platime tiez priblizne rovnako... kto iny by mi postrazil dieta za 100eur mesacne, aj s programom a stravou? Za mna perfisna cena
My platíme za škôlku mesačne 60€ školné + 61€ strava, pred 3 rokmi to bolo spolu 60€, čiže nám to navýšili o 100% a raz ročne ZRPŠ 80€
Veľa?? Fakt? Chod do súkromnej keď toto sa ti zdá veľa
Veď máš v škôlke dieťa cely deň, dostane nájdeš, je v čistom, veľa sa naučí
Ja neviem ale veď skús si zriadiť škôlku a uvidis tie náklady
@lienka.7
@pbra40
@pribinak dobre baby ok , ale dane a odvody platíme predsa štátu/ samosprava/zriadovatel aby ich prerozdeloval kde má, načo potom platíme odvody/dane,/dph ked v podstate zacvakame každy rok viac a aj tie zmienené položky máme väčšie
tak to predsa zdôvodnujú ... však vyššiu dph dal štát určil , čiže škôlke aj preto išli hore určité položky .. uzavrety kruh
@lienka.7
@pbra40
@pribinak dobre baby ok , ale dane a odvody platíme predsa štátu/ samosprava/zriadovatel aby ich prerozdeloval kde má, načo potom platíme odvody/dane,/dph ked v podstate zacvakame každy rok viac a aj tie zmienené položky máme väčšie
tak to predsa zdôvodnujú ... však vyššiu dph dal štát určil , čiže škôlke aj preto išli hore určité položky .. uzavrety kruh
@sara07 za celodennú starostlivosť je to skvela cena
@lienka.7
@pbra40
@sara07 mam ta naozaj rada, ale prosím prestaň s takými kecami typu ako všetci platíme dane a teda máme za to narok... keby sa normalne platili dane, tak by ti tu vyzeralo inak. A nie pomaly každá diskusia tu na MK typu ako odrbat stat a co najviac ho pumpnut. A len taka recnicka otázka...taka co taha 3 retazovky, kolko prosím ta na daniach a odvodoch zaplatila tomuto štátu? Za 10 rokov presnú 0. A ma narok na presne to iste, ako ta, co 10 rokov maka ako fretka, a ma veľké guľové. Velice tu vypisujete, ze na 4 ludi minate 800€ doma na stravu (teda cca. 200€ na osobu) ale v škôlke to majú dat za 25€ a to vrátane poplatku este aj???? Akože fakt sa niektoré preberte s tou utopia, na ci všetko mate narok.
@sara07 za celodennú starostlivosť je to skvela cena
@pribinak ked máš pocit že 55% ti z tvojej hrubej mzdy zoberie štát a nemusel by že je to v poriadku, treba si zvyknut, ušetrit a hladat chybu len v sebe tak ok
prečo v iných štátoch majú menšiu cenu práce , funguju ?
na retazovke nezaplatila dane za tie roky, ale čo štátu brani dat dostupne jasle, škôlky, tak teraz si ideme vykrikovat načo máš deti ?
aj ked je na retazovke stále platí štatu dph na každej jednej plienke spotrebny tovar , dan z nehnutelnosti - nie je to uplna 0 , štátu sa novy poplatník oplatí
dobre tak mi vysvetli načo platím dane a odvody ? prečo a kôli čomu ?
stravu si stravnu jednotku platíš komplet , náklady na energie , poistka udržba to je ten mesačny poplatok za dieta, dane za to platia učitelky plat .. štát alebo samosprava predsa nevytvara zisk, berie a prerozdeluje a ked chyba taha prachy ,zyšuje poplatky
fuha, to je zmyslanie zien… to, ze politici rozkradaju zo spolocneho, to im nevadi. Ale nalozit tu matke, ktora je rozcarovana z poplatkov za statnu skolku, to ano.
Poplatky za statnu skolku isli hore o viac ako 100% za posledne roky, ale vacsina Sloveniek tomu tlieska, takze vsetko je v poriadku.
@autorka ty si určite troll, ze? Za 25€ mesacne sa ti majú starať o dieta??? Vieš co, ja ti dám 30€, berieš???
Zo súkromnej skolky 600€ by si sa asi 💩, ze?
@lienka.7 boze ty krava jedna...ze troll...chcela som slusnu diskusiu a prave som sa znizila na tvoju uroven a dalsich...ved somnlen slusnu diskusiu chcela viest, zistit, ze ako to mate dalsi ludia...my sme z vychodu, kde nic nie je...len som porovnavala ceny spred 7 rokov a teraz a ze aky vysoky narast...ospravedlnujem sa vsetkym, ze som si dovolila napisat neslusny prispevok o tom, ze sa mi o decko budu starat za 88..ja som sa fakt neprisla stazovat a pisat ze nato nemam....chcela som si precitat mozno ze ako to mate v BA v KE atd....nemusi tu uz nikto reagovat....nikdy v zivote sem uz nenapisem...
fuha, to je zmyslanie zien… to, ze politici rozkradaju zo spolocneho, to im nevadi. Ale nalozit tu matke, ktora je rozcarovana z poplatkov za statnu skolku, to ano.
Poplatky za statnu skolku isli hore o viac ako 100% za posledne roky, ale vacsina Sloveniek tomu tlieska, takze vsetko je v poriadku.
@tehulka2011 velmi pekne dakujem za pochopenie 😘😘😘
@tehulka2011 ale to, ze tu kradnú aj bežní ľudia (vid MK, vyplácanie na ruku a pod.), ktorí potom žiadajú veci "zadarmo", lebo aké veliké dane oni platia, to uz je ok podľa teba, ze? Ono vieš, ako sa hovorí, vždy treba začať od seba.
@lienka.7 boze ty krava jedna...ze troll...chcela som slusnu diskusiu a prave som sa znizila na tvoju uroven a dalsich...ved somnlen slusnu diskusiu chcela viest, zistit, ze ako to mate dalsi ludia...my sme z vychodu, kde nic nie je...len som porovnavala ceny spred 7 rokov a teraz a ze aky vysoky narast...ospravedlnujem sa vsetkym, ze som si dovolila napisat neslusny prispevok o tom, ze sa mi o decko budu starat za 88..ja som sa fakt neprisla stazovat a pisat ze nato nemam....chcela som si precitat mozno ze ako to mate v BA v KE atd....nemusi tu uz nikto reagovat....nikdy v zivote sem uz nenapisem...
@autorka neviem, kde si tých uplynulych 7 rokov žila, asi v jaskyni potom. Keď sa cudujes ako Alenka z ríše divov, ze co koľko stoji👍
@autorka neviem, kde si tých uplynulych 7 rokov žila, asi v jaskyni potom. Keď sa cudujes ako Alenka z ríše divov, ze co koľko stoji👍
@lienka.7 zila som na slovensku...zomrel mi manzel ked mladsia mala rok na rakovinu...sla som okamzite do prace...uz skoro dva roky pracujem a o malu sa stara na striedacku moja teta alebo svokra...platim dane..nikdy som nebola v omeškani co i len s najmom ktory platim 600 eur mesacne...naozaj mi odpust ty aj tvoje nazorovo podobne kolegyne ze som si dovolila zalozit tuto diskusiu...dufam, ze tento prispevok ti teraz otvori oci, aka si uboha...o lutost nestojim...ale do riti s tebou...
Naše stravné v škôlke stojí viac. Plus školné, plus hygienické potreby…
Všetko išlo hore od energií, ceny potravín, platy tak logicky pôjde hore aj školné a strava. A predpokladám že od januára ešte viac.

Veľa?? Fakt? Chod do súkromnej keď toto sa ti zdá veľa
Veď máš v škôlke dieťa cely deň, dostane nájdeš, je v čistom, veľa sa naučí
Ja neviem ale veď skús si zriadiť škôlku a uvidis tie náklady