Neskorší nástup na materskú ako je vypočitané

helmanka
5. máj 2014

Dobrý večer,kvôli práci by som mala nastúpiť na MD o tyždeň neskôr,čo to pre mňa znamená,nebude to problém, v praci mi nevedia povedať,ďakujem

lulu369
5. máj 2014

Neviem či je možné nastúpiť na MD o týždeň neskôr, to sa skús popýtať na socialke...ale je tu možnosť, že sa dohodneš zo zamestnávateľom - na MD nastúpiš tak ako máš a týždeň budeš chodiť do práce už počas trvania MD...
Ja som tiež chodila do práce už počas trvania MD, ale asi len 3 dni (bola som ešte pomôcť kolegyni, ktorá ma zastupovala)

helmanka
autor
5. máj 2014

@lulu369 veď práve,počula som nazor, by som mala nastupiť ako je vypočitane,lebo je to pre mna nevyhodné,skusim sa informovať na socialke, dufam, že dobre poradia

domin85
5. máj 2014

socposit.sk: narok na matersku vznika 6tyzdnov pred stanovenym terminom porodu, najskor vsak 8 tyzdnov pred terminom.
profesia.sk: zacina najneskor 6tyzdnov pred ocakavanym terminom porodu, najskor vsak 8tyzdnov...
Cize ked ti gynekolog stanovil termin porodu tak nastupis v tomto rozmedzi. Ako to ale je pokial so zamestnavatelom uzavries napr. pracu na dohodu netusim...

meluela
5. máj 2014

@helmanka myslim ze ak nastupis neskor tak ti ju o ten cas soc. poistovna skrati

gapa
6. máj 2014

@helmanka môžeš aj neskôr, najneskôr dnom pôrodu, ale ti podla dátumu skutočného pôrodou bude krátené obdobie poberania materského. Tj. nevadí to vôbec, napr. ak nárok na materské nevzniká. Materské by si mala potom poberať 28týž. od skutočného pôrodu, no najdlhšie 34týž. od očakávaného termínu-vzniku nároku na materské. Jedna moja kolegyna tiež tak nastupovala neskôr, no mohla to urobiť aj cez dohodu počas md.

havana_frost
6. máj 2014

@helmanka Môžeš nastúpiť kedy chceš, najskôr 6 týždňov pred (ak sa nejedná o 8 týždňov pri rizikovom), najneskôr dňom pôrodu. Budeš mať však kratšiu materskú, tak ako píše gapa. Ja som nastúpila 2 týždne pred pôrodom na MD, ale zase mne to gyn tak posunula na žiadosti ako som si želala. To je ideálne riešenie, ak by sa ti dalo to vybaviť.

helmanka
autor
6. máj 2014

@havana_frost znamená to aj zmeny finančne?

havana_frost
6. máj 2014

@helmanka No samozrejme. Ak nastúpiš 6 týždňov pred predpokladaným termínom pôrodu, tak dostaneš zaplatených 34 týždňov, aj keby sa dieťa narodilo rovno druhý deň po nástupe na MD. Ale ak nastúpiš svojvoľne neskôr, tak dostaneš zaplatených len 28 týždňov po pôrode a čas pred pôrodom, dokopy však najviac 34 týždňov.

helmanka
autor
6. máj 2014

@havana_frost ďakujem tak predsa je tam zadrheľ, len mi nevedeli povedať presne v čom. 😉

havana_frost
7. máj 2014

@helmanka No tak zase hádam by si nechcela mať preplatenú tú časť MD, na ktorú nenastúpiš, ale pracuješ 🙂 Nejako sa to časovo obmedziť musí. Ja to nevnímam ako "zádrhel".

mamainprogress
7. máj 2014

Ja som nastupila na md 3 tyzdne pred porodom, rozhodla som sa pracovat dlhsie. Materska sa mi skratila o tie 3 tyzdne, cize neposunulo sa to ale skratilo.

helmanka
autor
7. máj 2014

@havana_frost ja som to pochopila a chápala tak, že budem ešte dostávať mzdu od zamestnávateľa pokiaľ budem pracovať , mala by som 4.6 a potom od 5.6 by som už bola vypísaná na MD a dostávala materskú, trochu je zmätočné to skracovanie ,alebo posúvanie a mne tvrdili, výhodné je nastúpiť riadne na MD, ale ja ešte musím prísť do práce aj tak, či chcem , či nie , nemá ma kto zastúpiť.

havana_frost
7. máj 2014

@helmanka áno je to zmätočné, pretože nedostaneš menej materskej, normálne tú výšku čo ti patrí. Ale iba za tie týždne, ako som písala: 28 týždňov po pôrode a všetky pred pôrodom. Tých pred pôrodom bude pravdepodobne menej ako 6, napríklad 2. A teda dostaneš o 4 týždne menej, ako by si dostala, keby si išla na materskú "riadne" 6 týždňov pred termínom. Neposúva sa to o tie 4 týždne, proste sa nevyplatia, strácaš nárok, koniec.

oskvarka
9. sep 2015

@mamainprogress ahoj ked si mala posunutu tu matersku kto ta na nu vypisoval aj tak doktorka alebo si to na socialke uz musela sama vybavovat ?.. ja chce nastupit o necele 2 tyzdne neskorej...
a nevies nahodou ci mam pocas tychto dni este stale narok na RP ak mam doma este dieta do 3 rokov?