icon

Nechcem dojčiť

9. jún 2025

Ahojte, celé tehotenstvo som sa tešila na to ako budem kojiť keď sa malý narodí a vlastne celkovo na všetko. No neviem či mám v sebe veľa hormónov ale po ťažkom 17 hodinovom pôrode som sa psychický úplne položila. Hlavné keď viem že by som chcela mať druhé bábätko ale nechcem opäť zažiť to čo som zažila minulý týždeň.
V pôrodnici som mliečko nemala a malému som dávala umelé, ktoré mi nosili sestričky ale doma sa mi už mlieko pustilo (nie veľa ale mám) zo začiatku som sa snažila kojit a krásne sa prisaval aj keď cez bolesti sa moc neviem dať do hocijakej polohy ale od dnes rána to je už príšerné. Prsníky ma bolia malý len reve a nevie sa prisat, mám hrubé bradavky a aj keď som sa odsavala moc to asi nepomohlo. Dostala som z toho asi depresiu alebo ja neviem čo 🤷‍♀️ neviem sedieť tak sa musím odsavat po stojačky. Poraďte mi ako často sa mám odsavat aby som cítila úľavu? Som unavená z toho že sa len celé dni snažím kojit, odsavat a malý stále len plače.
Ešte by som chcela povedať že po pôrode som prestala jesť 🫤 jem iba nasilu a to malo dúfam že to všetko prejde 🫤😔.

doriiis
9. jún 2025

Nestojí to za to.Dietatu daj UM a ty sa daj dokopy.

veronikah96
9. jún 2025

Ja som sa takto doslova trápila 3 týždne a prešli sme na UM, odvtedy sme boli doma všetci spokojní, malá zázračne pokojná, neplakala, nedalo sa to ani porovnať. Ľutovala som,že sme to neurobili skôr, lebo tie prvé týždne som si vôbec neužívala ako by sa očakávalo, bolo to trápenie a brať milión tabletiek, senovku a podobne som jednoducho odmietala. Bola u nás aj laktacna a bol to asi najhorší zážitok aký som mala v období, keď už tak to bolo náročné. To neznamená ,že musíš aj ty prejsť na UM,ale hlavne mysli na to,ze spokojná mama=spokojné bábätko a to dieťa cíti, keď si aj ty nervózna. Takže aj keď by si sa rozhodla časom prejsť na umelé mliečko, naozaj si to nevyčítaj, nerobí ta to zlou matkou ani náhodou, lebo sama poznám veľa známych,ktoré to doslova takto brali kvôli tlaku okolia...

lucia13022023
9. jún 2025

Materské mlieko nie je všetko. Sú dôležitejsie veci. Um nie je otrava.

autor
9. jún 2025

Ďakujem vám moc za odpovede 😕 ale nedostanem zápal ak prestanem kojit? Prsia mám plné alebo tvrdé (neviem) ale netečie mi mlieko ide mi iba po kvapkách 🫤

jvasenka
9. jún 2025

ak by si mala tvrdé cítila by si to. normálne také tvrdé nie plne a voľne. odporúčam horúcu sprchu v nej si masírovať prsia pod prúdom teplej vody a ručne mlieko odstreliť. mne to veľmi pomohlo

selena_luna
9. jún 2025

Presne ako pisu baby. Dieta potrebuje najviac zo vsetkeho spokojnu matku. Urob vsetko co vies, aby si sa dostala do pohody a bola spokojna. A nic si nevycitaj ♡ je jedno ci tvoje, alebo um, ak je dieta napapane, robis to dobre ♡
Masaze v teplej vode sto pro pomozu. Ak by ti to ale slo do zapalu, bolest a podobne daj si ibuprofen. ten mozes ked nebudes kojit. Drz sa.

ivangeline
9. jún 2025

Ak sa správne prisava, tak to nemôže ísť po kvapkách. A hlavne nie, ak máš plne a tvrdé prsia. Skôr by som sa bála, či nemá supchaty mliekovod a nebudeš mať zápal….

andrejka2424
9. jún 2025

Šla som ku gyn. po lieky na zastavenie laktácie. Dovtedy som si odsávala.

michaela329
9. jún 2025

Odsávaj ešte predtým ako budeš cítiť tlak, vždy prilož bábätko, keď bude pýtať. Snaž sa ho mať čo najviac pri sebe. A skús sa s niekým porozopravat, lebo sa o Teba asi pokúša baby blues, možno depresia. Ja som rodila 19 hodín, veľmi som kojiť chcela a mne sa tvorilo naopak úplne málo mlieko a malý ani nechcel sať, mesiac a pol som sa trápila, radila sa s laktačnou, brala doplnky - jedla polievky...a mlieko postupne prirodzene odišlo. Úplnú depku som z toho akurát mala, po úplnom prechode na UM sa mi uľavilo.

marth16
9. jún 2025

Nádych, výdych. S problémami s prsnikmi zajdi za gyn. môže už začínať zápal. Ty sa rozhodni či chceš ďalej bojovať s kojenim alebo dať umelé. Obe možnosti sú správne. A ak sa budeš ďalej cítiť zle, porozprávaj sa o tom s manželom, kamarátkou, mamou... Toto je jedno z najhorších období ženy a pokiaľ máš odkiaľ prijať pomoc smelo do toho

majus2323
9. jún 2025

Ach jaj úplne vás chápem tiež som čerstvá mama a tiež to bolo zo začiatku hrozné... Nakoniec som skončila tak že dávam UM a počas dňa odsavam a keď nazbieram toľko mliecka aby mala na kŕmenie tak dám svoje. Čo je tak 2x za deň. Mlieko mi ale pomaly odchádza ... Po pár týždňoch som sa s tým zmierila , tak nemám toľko mlieka koľko ona vyžaduje a čo, je spokojná ona a aj ja.
Čo sa týka tých pŕs , sprcha - ja som sa horúcou vodou sprchovala aj 20 minút a riadne pod tou horúcou vodou prsia masírovala, jemne nechtom som vyškrabkavala také biele na tej bradavke a ešte v sprche sa mi mlieko samé odpustilo do úľavy ale teda ja som pekelnik a riadne horúcou vodou som sa sprchovala....
Vážne nie je najdôležitejšie kojenie. Ale chápem aj pre mňa prvé dni to bolo niečo ako zlyhanie... Dnes hovorím , zlaté UM. Pred 30 rokmi som na ňom ja vyrástla a som tu, žijem a imunitu mám lepšiu ako manžel čo bol kojený do 3 rokov. Nekecam.
Držím vám palce , snažte sa dať do pohody , postupne hneď to nejde, ja som prvý mesiac veľa plakala pre všetko , bojazliva som bola , jedno s druhým, možno aj preto mi mlieko takmer odišlo... Ale už s tým nič neurobim a môžem odsavat aj každú hodinu ...
Takže hlavu hore, kľudne mi napíšte aj správu ak sa potrebujete porozprávať o hocičom.

autor
10. jún 2025

Ďakujem Vám krásne za odpovede. Veľmi mi to pomohlo. A s tým odsávanim, mlieko mám odsavat až kým netečie alebo sa odsava tak že 10min 1 prsník a 10min druhý? Alebo aj viac?

maryetta
10. jún 2025

Si len unavena a zufala.
Kazdopadne ak je treba daj aj umele mliecko. No prsniky musis uvolnit aby sa ti nezapalili.
Premasiruj poriadne a v miernom predklone skus odsavat. Ono to teraz boli. Aspon mna viac paradoxne boleli ked boli viac naliate.
No a ak dojcit-resp babo na prsniku nie bradavku ale dvorec. Bradavku cim viac do pusy. Vtedy to boli menej.
A musis skusat. V sede. V lahu. Ako to vam obom bude vyhovovat.

autor
10. jún 2025
@maryetta

Si len unavena a zufala.
Kazdopadne ak je treba daj aj umele mliecko. No prsniky musis uvolnit aby sa ti nezapalili.
Premasiruj poriadne a v miernom predklone skus odsavat. Ono to teraz boli. Aspon mna viac paradoxne boleli ked boli viac naliate.
No a ak dojcit-resp babo na prsniku nie bradavku ale dvorec. Bradavku cim viac do pusy. Vtedy to boli menej.
A musis skusat. V sede. V lahu. Ako to vam obom bude vyhovovat.

@maryetta ja viem ja sa snažím dávať celý dvorec a predtým sa aj krásne prisaval ale teraz vždy chytí iba bradavku a občas sa stane že sa normálne prisaje. Sedieť sa mi ešte nedá 😕 mám problém sa aj prehodiť z jedného boku na druhý. Ale už som si objednala popôrodny vankúš snáď to bude lepsie s ním 🫤😅

maryetta
10. jún 2025

Robis maximum. Ak to ide tak ide. Chce to aj trpezlivost. Nemaj ani vycitky ani nic ak je treba ozaj daj to umele. Oddychnes si aj ty aj babatko bude spokojnejsie 😉

autor
10. jún 2025
@maryetta

Robis maximum. Ak to ide tak ide. Chce to aj trpezlivost. Nemaj ani vycitky ani nic ak je treba ozaj daj to umele. Oddychnes si aj ty aj babatko bude spokojnejsie 😉

@maryetta stačí ak by som si cez deň každé dve hodiny odsavala mlieko 10min z jedného prsníka a 10 min z druhého? A sem tam sa ho ešte pokúsila nakojit? 😅 Alebo to je málo?

maryetta
10. jún 2025

Mozno aj kazde 3hodky. Pomedzi to aspon skusaj prisat babatko.
A ozaj odporucam premasirovat predtym poriadne prsia.
Ak nahodou sa pytaj. Pis. Pripadne aj do skupiny dojcenie 😉

ruusslana
10. jún 2025

5 dní po pôrode som stále nemala mlieko a keď sa spustilo, už bol malý dávno na fľaši a zúril keď som si ho prikladala. bola to pre mňa úľava, že nemusím kojiť, mala som voči tomu celkovo averziu

autor
10. jún 2025
@ruusslana

5 dní po pôrode som stále nemala mlieko a keď sa spustilo, už bol malý dávno na fľaši a zúril keď som si ho prikladala. bola to pre mňa úľava, že nemusím kojiť, mala som voči tomu celkovo averziu

@ruusslana tak aj u mňa no 4 dní bol na fľaši lebo som nič nemala v nemocnici keď sme šli domov už som mala mlieko ale bol naučený že z fľaše sa normálne napapa a nemusí sa moc snažiť 🤷‍♀️🫤

lenkakravcova
10. jún 2025

Mne sa pri všetkých deťoch stalo to, že deti sa najprv zle prisavali. Trvalo to vždy dva týždne. Takže cez toto obdobie som používala aj odsavacku, aby sa mi prsia zahojili. A normálne som potom dojčila. Takže to nemusíš vôbec vzdávať hoc ako to zle vyzerá.

Začni tým, že si bradavky po každom dojčení alebo odsávani natrieš hrubou vrstvou Bepanthen krému alebo Lansinoh lanolinom. Mne raz pomohlo jedno, raz druhé. Takže vyskúšaj.
A malé prikladaj havne v noci. Vtedy je viac zaspate a nevymýšľaj toľko, nevadí že ide mlieko pomalšie 😃 (a čím ďalej tým menej budeš cez deň dávať fľašku, tak sa vráti na dojčenie).
Odsavacku každé dve a pol hodiny používaj a odsaj všetko mlieko keď odsávaš. Čím menej odsajes tým menej sa ho vytvorí. Takže ak chceš dojčiť ešte tak odsavat poriadne. Hoc aj 15-20min jeden prsník. Piť veľa vody taktiež. Dobre je piť aj mlieko. Jesť sladké a držať sa v teple. A pomedzi odsávanie skúšajú prikladať dieťa kedykoľvek budeš na to mať chuť a silu. 🙂

autor
10. jún 2025
@lenkakravcova

Mne sa pri všetkých deťoch stalo to, že deti sa najprv zle prisavali. Trvalo to vždy dva týždne. Takže cez toto obdobie som používala aj odsavacku, aby sa mi prsia zahojili. A normálne som potom dojčila. Takže to nemusíš vôbec vzdávať hoc ako to zle vyzerá.

Začni tým, že si bradavky po každom dojčení alebo odsávani natrieš hrubou vrstvou Bepanthen krému alebo Lansinoh lanolinom. Mne raz pomohlo jedno, raz druhé. Takže vyskúšaj.
A malé prikladaj havne v noci. Vtedy je viac zaspate a nevymýšľaj toľko, nevadí že ide mlieko pomalšie 😃 (a čím ďalej tým menej budeš cez deň dávať fľašku, tak sa vráti na dojčenie).
Odsavacku každé dve a pol hodiny používaj a odsaj všetko mlieko keď odsávaš. Čím menej odsajes tým menej sa ho vytvorí. Takže ak chceš dojčiť ešte tak odsavat poriadne. Hoc aj 15-20min jeden prsník. Piť veľa vody taktiež. Dobre je piť aj mlieko. Jesť sladké a držať sa v teple. A pomedzi odsávanie skúšajú prikladať dieťa kedykoľvek budeš na to mať chuť a silu. 🙂

@lenkakravcova to odsávanie v noci mi aj svokra radila ale on ako zacítil cicek tak spustil rev ako keby ho niekto rezal 😅 a nespali sme potom skoro celú noc 🤷‍♀️

daarling
10. jún 2025

Ja by somnsa netrápila. Prvú som kojila 10 mesiacov. Pri droluhom sa mi pustilo mlieko hneď v pôrodnici a riadne. Až som bola prekvapená. No doma ma čakala domácnosť atď a tvorba mlieka išla dole a malý sa začal jedovať, netrapila som sa. Dala som UM a boli sme obaja spokojní

luccija
10. jún 2025

A koľko máš od pôrodu?ja som kojila iba na boku v ľahu.Skus....na bradavky som mala klobúčik tiež jedla z fľaše, ale potom sa naučila z prsníka po mesiaci, ale prikladali som a dorkrmila z flase.Ak chces kojit tak prikladaj plus občas odsaj a daj z fľaše.Ak nechceš kojit chod si pre lieky
Hlavne kľud a jedz aj, keď len banán, niečo malé a veľa tekutin.

vladi4444
10. jún 2025

Joooj, akoby som seba videla pri prvej. Tie prvé týždne boli strašné. Tiež som bola hrozne zúfalá. Ono to všetko prejde, aj keď sa ti to zdá ako večnosť. Pri prvej som to nevzdala, ale mala som muža doma a kojenie sa nám ale úplne naplno rozbehlo pi mesiaci. Druhá bola od začiatku na umelom mlieku, kvôli vrodené vade. Obe sú úplne v pohode 🙂
Urob ako cítiš a vládzeš. Si dobrá mamina 🙂
Apetít sa vráti.

44janica44
10. jún 2025

Skus vyhľadať laktacnu... pomôže ti ako správne prikladať a ako zabrániť zápalu.

lenkakravcova
10. jún 2025

Hovor si, že to bude lepšie (aj keď je to fráza ako na zabitie v situácii keď ťa všetko boli, čo úplne chápem, lebo som na tvojom mieste bola pred pár dňami). Ono to fakt bude čím ďalej tým lepšie. Aj s tým krikom. Aj s prisávaním. Moja mesačná má teraz nejakú separacnu krízu a mimo nosiča a rúk zvládne pospať 30min a potom vrieska plače ako o život 😅 ale tiež si hovorím, že ešte dva tri týždne a ono to prejde a začne iné obdobie. 🙂