icon

Prečo sa vám nepodarilo dojčiť?

johankaivanka
8. mar 2022

Ahojte mamičky
Prosím vás, prečo sa vam nepodarilo dojcit?
Myslite si, ze su proste zeny, kt.to jednoducho nejde?
Pytam sa, lebo sama som s tym mala problem a neviem, kde bola chyba..🙄

31silvia12
9. mar 2022

@any_soj ano, bola som cca mesiac dozadu na bezne sono prsnikov(prav.prehliadka), akurat ze som sa dostala k novej lekarke a nestacila som sa cudovat..a vsetko mi zrazu davalo zmysel..a ja som sa trapila, bezuspesne absolvovala navstevu laktacnej poradkyne(nikdy viac!!!!)a trapila malu..keby som toto vedela ked sa narodila, ani ziadne dojcenie neriesim..urcite sa treba spytat..resp.moj gyn.,ktory robi aj sono prsnikov mi nikdy prehliadku nekomentoval, kdezto pani doktorka bola uzasna a sama od seba vsetko dopodrobna vysvetlila

katka0123
9. mar 2022

@sono2 Mne vadi to, ze pises ako treba dojcit a dojcit. A ako to tebe takmer 5 rokov islo. Skvele. Blahozelam. Ale autorke to nepomoze. Urcite ju napadlo dojcit a dojcit. 🙂 Ona chce pocut, ci aj ine zeny mali problem. To je niekedy velmi fajn, vidiet, ze v tom nie je sama.

tbd
9. mar 2022

@majlo1234 presne tak. Je to hrozne náročné, až som plakala. Normálne som sa na to vysrala a bolo dobre aj mne aj malej, ešte k tomu jej začali ísť zuby v 10.tyzdni, a nie, nenechala by som si dobrovoľne kusat do bradavky. Ak by som mala mať ďalšie dieťa, kojenie by som ani neskúšala a hneď ho dala na UM, mohol by si hovoriť kto chce čo chce. A najlepšie sú tie reči starých chlapov v rodine okolo toho, prečo žena nekojí, aká je lenivá, to treba len vydržať a podobne blaboly. Chlapom sa to veeelice ľahko hovorí, keď si to nikdy nemôžu vyskúšať.

sono2
9. mar 2022

@katka0123 fakt? Čo žiarliš či o Čo ide?
Veď jasne píše, že chce vedieť kde urobila chybu.
Čo ti vadí?

nika_16
9. mar 2022

Ak sa snažíš a nejde to, nič si nevyčítaj. Horšie by bolo, keby ti bolo s dieťaťom jedno. A je to tiež aj o deťoch a ich povahe. Viem, o čom hovorím. Mám 3 deti. S prvým som sa trápila 3 mesiace, skúšala som všetko možné, nič nepomohlo. Podľa mňa to bola psychika. Druhé som kojila a dokrmovala 50 na 50 do 17 mesiacov, tretie sa veselo dojčí už 13. mesiac, UM nechce za nič na svete, pricucnuté je, dokiaľ je aspoň jedna kvapka 🙂

sono2
9. mar 2022

@johankaivanka tak si predstav, že sme mali úplný identický začiatok. S podielom, že moja cickomaniak bola a ja som to nechcela, tak som čím skôr doslova nanutila cumel.
Od vtedy začali problémy a ja som dojčila len ako opisuješ. Koľkokrát bola aj 5 hodín hladná, lebo nechcela prsník vidieť a ani fľašu, mala som veľa mlieka, paralelne odsavala, preto fľaše.
Od 3 mesiaca úplne zle
Z toho prvých 7 týždňov príšerne koliky
Nič teraz proti tebe, super si dala aspoň pár mesiacov, ale ja som veľmi chcela pokračovať. Dcéra bola už naučena že keď prispi s cumlom potom jej dám prsník a tak som fungovala do 8 mesiaca, kedy som viac hľadala v noci cumel ako spala a povedala si dosť.
Odvtedy sa dobrovoľne Dcéra prisala a dojčila na požiadanie. Nikdy som nevedela, čo to je.
Nejdem to cele opisovať, štrajk je strašný, malo kto to dá, ja som dojčila úplne hocikde keď bolo treba. Fakt hocikde.
No a pri druhej som presne vedela čo neurobiť a napriek relatívne skorej ustálenej tvorbe a Fakt mäkkých prs, nebol žiadny problém.
Ono veľakrát stačí ten cumel, krátkodobá fľaša a je problém.
Xy žien ma kamarátky čo takto fungujú a ide to preto si myslia, mne sa to tiež tak musí podariť. Presne obdobie keď sa tvorba ustáli ale onedlho opäť stúpa. Tým že dieťa viac a viac pije tvorba sa zvyšuje.
Mne pri prvej veľmi pomohol kontakt na dovolenke začala si sama pýtať. Preto je kontakt a frekvencia dojčenia kľúčová aj v noci. Žiaľ.
Je to veľká obeta a oštara. Dojčenie treba chcieť.
Lebo je toľko faktorov, ktoré to raz dva ovplyvnia ja to chápem.
Možno si myslíte že som nejaká divožienka.
Som totálne moderná žena, chodím na botox😃😜
Ale toto som Fakt veľmi chcela. A dám veľmi rada každej radu, lebo to považujem za povinnosť vyvrátiť mýty že mlieko neni po pôrode, že nebolo, že sa stratilo.
Vždy sú v tom chyby a ja Fakt nikoho neodsudzujem, ale sa mi nepáči, keď sa propaguje skôr to, že sa ma na to žena vykašľať ako trocha zabojovať. Jasne, keď nejde, nejde.

simona6660
10. mar 2022

Malá sa mi nevedela prisať. Ani s klobúčikom proste nič. Cca mesiac som si mlieko odsávala , ale bola stále nenasýtená tak som prešla na UM

johankaivanka
autor
10. mar 2022

@sono2 ja som praveže stale chcela, aby maly bol cickofil a aby som ja bola jeho cumel..tak som ho aj ucila zaspavat a cickou v ustach.. on ma ako keby nepotreboval. A najhorsie bolo potom to, ze mal po 12 hod spanku polosuchu plienku..druhu polosuchu potom poobede a tretiu polosuchu k veceru. Vsetko mozne som robila, aby tvorba sla hore..odsavala, snazila sa prikladat..ale on sa doslova ako keby skryval, ked videl prsnik, dokonca sa mi stalo, ze ho aj nadvihlo na vracanie, ked zistil, ze sa ma ist dojcit.
Proste cele zle a tie polosuche plienky ma potom prinutili k flasi..kt.bojkotoval, ale potom aa naucil a uz som aa jej nevedela potom zbavit..a tak to skoncilo ☹

filodendron
10. mar 2022

@johankaivanka netrap sa uz. Kazda rada od maminy, ktora kojila uspesne, hoci bojovala tiez, tie NEpomoze k psychickej pohohe. Videla som tvoj prispevok davnejsie dozadu, ze mas depresiu. Nerobila som studie, ale teda moj pocit je, ze za 90% poporodnej depresie mozu prave tieto neuspechy s kojenim, ktore by ale nemuseli zajst do depky, keby neexistovala mamila, modrykonik, pripadne "dobre" radiace kamaratky, ze mas kojit za KAZDU cenu. Presla som si tym, bola som tam tiez a nemozem povedat, ze ma ten pocit smutku presiel, ale uz je to len taky tien, ziadna depka. Takze chce to cas, depka prejde, pocit ostane, ale treba zit dalej. A este jedna vec. Si super, ze si bojovala a verim tomu ze v danej chvili si urobila maximum, co bolo v tvojich silach, lebo kazda mame iny pribeh, inych partnerov za sebou, ine kamaratky, ine prostredie, kde zijeme a hlavne ine mentalne schopnosti. Ked ti niekto povie, co trebalo robit, neznamena to, ze by to ta dana osoba v tvojich podmienkach, tvojich "slapajach" a s tvojou dusou zvladla. Ty si unikat a mas za sebou obrovsku skusenost, co ta moze posunut vpred, ked sa nou nenechas riadit a nebudes ju tolko analyzovat. Len si trocha ver. Urobila si v tej danej chvili, sekunde, to najlepsie, co si podla tvojich moznosti vedela.

johankaivanka
autor
10. mar 2022

@filodendron dakujem, ano depku mam z toho.
Ze som to tak nakoniec pokazila. Dlho som tahala, ale ked si tak teraz spatne nad tym uvazujem..nebolo to take hrozne, dalo sa to zvladnut, mala som len vytrvat. Toto ma stve a neviem si to odpustit...

any_soj
10. mar 2022

@johankaivanka to si takto dotiahla do 4,5 mesiaca? Kokso neblázni, že zlyhala... Práveže si šla na maximum. Mne kopa matiek povedalo, že by dávno nekojilo, keby pre to museli robiť viac, než robia (že len prisať a hotovo, prípadne bylinky) - keď napríklad videli, ako vyberám fľašu a dávam do nej cievku na ihrisku a pritom bežím za starším :D ale ja som mala šťastie na laktacnu, ktorá nepovažovala UM za absolútne zlo a práveže keď videla, ako málo mám, rovno vravela, nech dokrmujem. Tým pádom dcéra spokojná, ja v pohode keď som sa to naučila a prestala sa týrať tým, že proste viac mlieka nie je. Keby som nedávala umelé mlieko (cievkou) na výslovne nakázanie laktačnej, dávno by som sa na to vykašľala, nenechala by som dcéru plakať a dala jej normálne flasu. A manžel prvé 3 mesiace na materskej so starším, inak by to nešlo.

katka0123
10. mar 2022

@sono2 Neziarlim. Prajem ti tvoju bohatu prudukciu mlieka. ;) Autorka pise, ze nevie kde urobila chybu. Uz neriesi aktualny stav. Ty vsak tlacis na pilu. Dojcit a dojcit a dojcit Lebo tebe to slo. Pochop, ze su zeny, ktore fakt nemozu. Sono je to najmenej co moze vyskusat. Neuvedomjes si tlak, ktory je na zeny vyvijany. Toto nie je debata ako dojcit. To maju mamicky nastudovane 300x. Aj s laktacnymi poradkynami, aj s lekarmi, aj s mudrymi zenami z internetu. Pre autorku uz zbytocna debata. Pase. Dala to "hrozne" umele mlieko. 🙂 . Temou je, preco to niekedy nejde. A ver mi, je dobre sa to dozvediet, neplakat, netrapit seba, babatko, dalsich clenov rodiny, nemat vycitky svedobia... to je pre niektore z nas to jedine, co potrebujeme. Vidiet, ze v tom nie sme same, ze su vazne dovody preco to nejde. A byt napriek tomu stastne. Mimochodom, ja som ta sprosta, co tlacila na pilu. Cievkovala o dusu, robila VSETKO. A vysledok? NIC. Ziadne mlieko. Ale bonus! Odisla mi stitna zlaza. Absolutne. A pri takomto vaznom zapale v tele som ja sprosta trapila telo nekonecnou stimulaciou k dojceniu. Lutujem to. A myslim, ze je fajn o problemoch hovorit, lebo nie kazdy problem sa da vyriesit nasilu. UM nie je zlyhanie. 🙂

sono2
10. mar 2022

@katka0123 načo na mňa reaguješ ja fakt nechápem

katka0123
10. mar 2022

@johankaivanka Usmej sa. Dala si do toho vsetko. Poznam tie pocity. Smutok, vycitky, zlyhanie... Esteze si sa spamatala pri suchej plienke. Su maminy, ktore to hrotia do extremu, ze dieta trpi hladom a smadom. Pozri, niekto potrebuje okuliare, inzulin, lieky na tlak, hormonalne lieky...a nikomu to nevadi. Ty potrebujes umele mlieko. Je to v poriadku. 🙂 pochopis casom. Teraz potrebujes iba obajat a povzbudit. Bude to dobre. Si urcite skvela mama. Uzi si rozkosne babatko!

katka0123
10. mar 2022

@sono2 na co? Ved sa pytas ci ziarlim. Nepytaj sa a nebudem reagovat 🙂 toto je diskusia.

johankaivanka
autor
10. mar 2022

@katka0123 ahoj, dakujem...ja uz som sla do extremu, ze som sa mesiac ladovala s costi-neviem, ci poznas...v inom pripade by som to odsudila na celej ciare, ale ta tuzba bola mega silna..Dnes mi je trocha lepsie, ale zazila som krute obdobie(v hlave)..

katka0123
10. mar 2022

@johankaivanka ahoj. Uz si nepamatam nazov tych liekov, ale moj obvodny mi to velmi rychlo vyhodil z hlavy. Presne. Velmi som chcela dojcit. Uplne som sa na to upla. Saskovala s cievkami, bylinami, doplnkami a pod. Pozri, ide lepsie obdobie prikrmov. Zelenina, ovocie...uz sa ta aj prestanu pytat. A ak sa niekto cudzi spyta, odpovedz ano, kojim. 🙂 sustred sa na pritomnost a buducnost. Nech sa dari!

terry658
10. mar 2022

@johankaivanka ja som costi uzivala cez tri mesiace. Ale bolo mi z neho pekne zle. No účinok na kojenie nebol žiaden. Tiež som extrémista 🤣

terry658
10. mar 2022

@sono2 nie vždy je to chyba pri dojčení. Ja som rodila doma. Bonding bol nepretržitý deň aj noc. Kojila som na požiadanie celé dni aj noci. Prikrmovala som len cievkou. Po každom kojenií som ešte odsavala. Jedla som costi, senovku. Skusila možné aj nemožné a kojiť som nemohla. Moja laktačná sa až rozplakala,že veľa žien kojiť môže a prosto nechcú lebo je to pohodlnejšie a ja kojiť chcem ale nemám mlieko.
Nie každá žena môže kojiť. Ale teším sa, že v tvojom prípade to šlo.

johankaivanka
autor
10. mar 2022

@terry658 slo to..ale ja som sa nakoniec zlakla costi..ze ublizim sebe aj jemu...tak som s tym sekla a mlieko bolo fuc...

simona6660
10. mar 2022

Čítala som že niekto má z toho depresie, áno každá znáša životné situácie inak a nie vždy sa skončia podľa predstáv.
Ale vždy je riešenie. A keď počujem musíš kojiť aby bolo dieťa zdravé tak by som vraždila , nekojila som ,moja dcéra má 3 roky a nebola ani raz chorá. ( vďaka bohu) . Čo sa týka puta medzi mamou a dieťaťom , tiež za mňa hlúposť. Pretože mám nádherný citový vzťah s dcérkou.
Môj osobný názor, je mi jasné že každý má na to ten svoj .
Ktorý rešpektujem nakoľko každá mamina vie čo je pre jéj dieťa najlepšie❤

majlo1234
10. mar 2022

Ja ti uplne rozumiem autorka, ze mas pocit zlyhania, mala som rovnake pocity, kolko som sa narevala kvoli tomu, a to nam to neslo len par tyzdnov. Mas moj obdiv a dotiahla si to naozaj daleko, dala si dietatu co sa dalo a uz sa s tym netrap. Zacnes prikrmy a o chvilu o nejakom mlieku uz vonec nwbudes uvazovat, neboj 🙂

johankaivanka
autor
10. mar 2022

@majlo1234 dakujem ❤ ze si ma pochopila 🍀

johankaivanka
autor
10. mar 2022

@simona6660 ano ja toto plne respektujem vsetko..
V tomto som bola ale sebec..chcela som dojcit kvoli sebe...mne to velmi robilo dobre a fakt som citila, ako vtedy pracuju tie hormony stastia...🍀 proste pre mna droga.

johankaivanka
autor
10. mar 2022

@terry658 inac neuveritelna nespravodlivost... ☹

simona6660
10. mar 2022

@johankaivanka tak možno si to brala ako samozrejmosť ,nakoľko veľa žien kojí a považujú to ako ich povinnosť alebo znak materstva .( Myslím to v dobrom ) jednoducho majú to bez problémov , majú mlieko a aj detičky papajú bez problémov ,majú z toho radosť . Len bohužiaľ každá tým nie je obdarená.
Neboj sa prídu zase iné momenty ktoré budú pre teba ako droga 🙂 dieťa sa ti postará o radosť a pocit šťastia , každý vek má svoje čaro a každý vek ti bude ponúkať inú " drogu" 🙂

emamagda
11. mar 2022

Mne sa malinka narodila sekciou, mala som obavu ci sa mi ju bude dat kojit. Ale uz ako ma viezli zo sale mi ju prilozili a hned sa prisala. Potom som ju uz kojila jedna radost. Mala hltavo papkala a vsetko bolo super. Az ked na treti den od pôrodu zakrvacala do mozgovych komôr. Previezili ju na jisku a zacal sa boj o jej zivot. Urobili jej lavaž hlavičky( treti krat na Slovensku). Kojit som ju nemohla kedze sa nesmela namahat. Tak som si odsavala ale zo dna na den som mala miecka menej a menej. Ale vobec mi to nevadi. Hlavne ze mame nas pokladik uz doma pri nas. A ze je na umelom mlieku nam ani jej nevadi.

johankaivanka
autor
31. mar 2022

@simona6660 dakujem ❤

katarinka2290
1. jún 2022

Ja som rodila s covidom prirodzene, malicku som mala pri sebe na izbe,nemala som bonding hned po pôrode A ani mi v nemocnici ako prvorodicke mi sestricky neukázali prisatie až keď som odchádzala.na 4ty deň domov,ale za 4dni už si bábo zvyklo na prikrmovanie z flasky čo mi dali v nem.Prisat sa vedela pekne ale keď jej nič netieklo tak sa až dusila plačom kým nedostala umelé mlieko a potom.bola spokojna. Ja som samozrejme plakala s ňou,nechápala som prečo mi mlieko netecie.hned po pôrode som užívala benedikt a senovku,pila čaj ale nalievanie prs mliekom neprichadzalo. Tak som skúšala aspoň odsavat,to som max.za celý den odsala 20ml čo som dala malej vypiť cez flasku a aj Tak som jej musela dorobiť umelé. Potom začala moje mlieko odmietať a vypluvat tak bola iba na umelom. Mlieko sa do 6tyzdnov same stratilo. Doteraz ma to trápi či som urobila všetko pre kojenie. A bol to velky stres pre mna ked to neslo, kazdy do mna hucal ako mam kojit a aj cudzi ludia sa vypytovali mojej sestry ci kojim.Ale už dcerka ma 5m a je spokojna,pekne papa tak v pohode prežila aj bez kojenia. Nikdy by mi nenapadlo že čo kojenie všetko obnasa A že to nejde hned jednoducho.

snehulak77
1. jún 2022

@katarinka2290 joj áno, ani mne sa prsia vôbec nenaliali. Trochu som odsala, ale každým dňom menej a menej, par ml. Taky stres som v živote nemala. Nakoniec bol malý na UM. Teraz mal rok, bol predcasniatko, všetko v poriadku, sme dobre mamy, robíme, čo môžeme 😊❤️