Ako si správne vyberať krém s ochranným faktorom?
Na trhu je množstvo produktov s ochranným faktorom. Vybrať si ten správny býva niekedy
komplikované. Podľa čoho sa rozhodujete vy? Kde nakupujete, v drogérii alebo v lekárni? Čo si
všímate na obale produktu? Rozumiete vysvetlivkám a číslam na krabičke?
@kamka17 ahoj, som rada, ze si bola spokojna 😉 co sa tyka ucinku produktu, ako som uz pisala, je velmi tazke odpovedat. Rozhodujucich je velke mnozstvo faktorov. V prvom rade si skontoluj expiraciu a dobu pouzivania od otvorenia. Kedze si produkt nemala v chlade, radsej by som to neriskovala. Kup malej radsej novy produkt. Budes kludnejsia a budes si ista, ze je chranena.
@baklik ahoj, v ponuke mame aj nizsie SPF ale tym ze si svetly fototyp a k tomu trpis slnecou alergiu, doporucujem pouzivat SPF 50+. Aspon na zaciatok, hlavne pocas dovolenky. Slnecnu alergiu sposobuje UVA ziarenie a ochrana proti tomuto ziareniu je najvyssia v produktoch kde je SPF 50+.
Na slnecnu alergiu je jedne specialny produkt Photoderm Sensitiv SPF 50+
Mozno viac informacii najdes v clanku https://www.modrykonik.sk/fotoblog/bioderma_luc...
@bioderma_lucia musim suhlasit s
@cany1 ak si naozaj odbornickou mala by si vediet, ze sa neodporuca dieta do 6 mesiacov natierat akymkolvek sunscreenom obsahujucim ci uz chemicke alebo mineralne filtre, na com sa zhoduju odbornici a su aj upozornenia na sunscreenoch ze mladsie deti len po konzultacii s lekarom (aspon tu v zahranici) a ten to samozrejme neodobri, preto ma velmi zarazilo, ze si odporucila mamicke s 2 mesacnym babatkom pouzit nejaky krem 😨 Jedina spravna rada pre taketo babatko nevystavovat slnecnemu ziareniu a i v tieni zakryt co najvacsiu cast pokozky.
A aky pouziva moja rodina? Taky, ktory ochrani nielen nas, ale aj more a zivot v nom, takze bio, kde 100% prisad su prirodneho povodu, momentalne Green Beaver SPF 30 . Zial na trhu neexistuje ziaden sunscreen, ktory by neobsahoval skodlive latky, dokonca aj mineralne,ktore obsahuju bud zinok, alebo titanium nie su az tak "kosher" nakolko tieto latky su spojene s reproduktivnymi a vyvynovymi poruchami (naozaj by ste to natreli na 2 mesacne dieta?, ja nie som nadsena natierat to na 3 rocne a to nosi bermudove plavky ponize kolien, surfarske tricko a siltovku so zasterkou, aby som natierala fakt co najmensiu plochu tela.) V ziadnom pripade neodporucam sunscreen obsahujuci oxybenzone, na to si davam specialne pozor, ked si pozeram zlozenie vyrobku. V pripade, ze nejdeme do mora pouzivame LaRoche-Posay Anthelios XL - povazovany za najlepsi a najucinnejsi sunscreen.
Co sa tyka SPF vacsieho ako 30 - odbornici tvrdia, ze faktory nad 30 davaju ludom falosnu istotu a ludia sa potom menej natieraju a maju tendenciu ostat na slnku dlhsie, takze v konecnom dosledku su mnohi chraneni menej.
@sisaka ahoj, dakujem za tvoj prispevok. Plne suhlasim, deti do 3 rokov by vobec nemali byt vystavovane slnecnemu ziareniu. Zial, moje skusenosti hovoria opak. Vela mamiciek deti skor vystavuje slniecku, mozno je to este v nas zauzivane z minulosti, kedy sa o skodlivosti slnecneho ziarenia vedelo malo. To co pises o natierani babatiek do polroka, tiez su na to rozlicne nazory, nazory odbornikov. Co je skodlivejsie, slnko alebo to ze ho natriem a chranim? Ani ty a ani ja a dokonca ani jeden z tych odbornikov nebude vediet 100% odpovedat co je lepsia volba. V tomto pripade je to vec nazoru. Ja svoju dceru natieram a nevystavujem ju priamemu slnku. Tiez ju chranim odevom, ale tiez viem, ze odev mi nezachyti cele UV.
A co sa tyka SPF 30 a SPF 50+. Pri vsetkych SPF odporucam natieranie opakovat kazde 2-3 hodiny a pol hodinu pred vyjdenim na slnko. Uz som to tu viackrat pisala, pisala som aj o mnozstve akym sa natierat. Su to doporucenia Colipy - Europskej kozmetickej institucie.
@bioderma_lucia ja pisem o detoch do 6 mesiacov, takze nesuhlasim s tym, ze deti do 3 rokov by nemali byt vystavovane slnku, slnko predsa potrebujeme, koli tvorbe vitaminu D ale tak ako uz pisala
@irriss treba s takymi detmi chodit vonku v "spravnom" case a vystavovat nechranenu pokozku len kratku dobu. Odev nezachyti 100% ale to ani nie je potrebne, prefiltruje dost na to, aby sa dieta pod nim neopalilo, letne oblecenie mava casto uvedene SPF, napriklad na plavkach je tento udaj, aj na niektorych trickach, koniec koncov urcite sa da toto cislo zistit na internete podla druhu materialu.
Co sa tyka miminiek nevidim nic zle na tom ak dieta obeciem do lahkeho odevu a v tieni ho pokocikujem, existuju predsa kocikove sietky aj s uv filtrom (aspon ja som taku mala, chranila proti hmyzu aj uv ziareniu) samozrejme nie na poludnie, ked je horucava, vsak to pre dietatko ak je aj lahko oblecene je neprijemne, kedze si este nedokaze tak regulovat teplotu tela, ako nanho napatlat sunscreen, ktory je skodlivy a ako vsetci vieme babatkovska pokozka prepusta do tela ovela viac skodlivin ako koza dospeleho, preto aj to odporucanie lekarov. Moje dieta bolo prave v lete babatkom do 6 mesiacov a priamemu slnku nebolo nikdy vystavene, i ked sme chodili kazdy den von a dokonca sme boli aj na dovolenke (v miernom podnebnom pasme), ak bolo mimo kocika malo oblecene dlhy rukav, dlhe nohavice z lahkeho materialu a klobucik so siltom, ktory robil prirodzeny tien. Takze na tvoju otazku, co je pre babatko skodlivejsie odpovedam jednoznacne sunscreen - napchaty chemikaliami ako prefiltrovane slnecne ziarenie. Taktiez si nemyslim, zeby na natieranie babatiek boli rozne nazory, myslim si, ze odbornici sa vzacne zhoduju a neodporucaju babatka natierat, myslim si, ze to jedno leto v tieni sa da v pohode zvladnut.
jedna IP ma primala k tomu, aby som sa vratila k tomu, co som napisala, aby som nebola zle pochopena s tym zinkom a titaniom - o ich skodlivosti sa pise v suvislosti s nanocasticami, ktore davaju do opalovacich kremov (preto nano - aby neostaval na tele biely povlak) ak si kupujete prirodny sun screen pravdepodobne tam nebudu nanocastice, casto krat na obale je uvedene, ze tam tie castice nie su. Ak vam opalovaci krem slubuje, ze ma zinok a nezanecha biely povlak s velkou pravdepodobnostou su tam prave tie nanocastice, ich skodlivost a schopnost dostat sa cez pokozku do tela sa stale skuma, v kazdom pripade by som davala pozor hlavne na mensie deti, aby si neolizovali ruky a pod.
drzim vsetkym palce pri vybere spravneho sunscreenu, nech co najlepsie chrani a je co najmenej skodlivy ci uz pre vas alebo pre prostredie 😉
Ahojte, zapájam sa aj ja do tejto debaty o ochrane detí pred slnečným žiarením. Máme v rodine dvoch chlapčekov, jeden má 5 rokov a druhý 2 roky a trpí atopickým ekzémom. Po vyskúšaní množstva opaľovákov sme zakotvili pri Bioderme. Jednak z dôvodu doporučenia pediatričky, a tiež magistier z lekárne. Väčší používa Photoderm Kid SPF 50+ v spreji, je to super, praktické, krásne sa rozotiera a napriek vysokej ochrane, ktorú požadujeme, sa aj jemne opáli. Menší, keďže je atopik, dostal doporučenie na Photoderm Mineral SPF50+. Je fantastický, práve aj na atopický ekzém. Je jemnejší oproti krémom ktoré poznám a sme mimoriadne spokojní so všetkými produktami. Bavila som sa o SPF50+ aj s pediatričkou, aj na pár fórach. Jasné že dieťa do 3 rokov by nemalo byť vystavované slnečnému žiareniu. Ale - nevyhneme sa mu. To, aké následky môže UVB aj UVA zanechať nie NA koži, ale V koži dieťaťa, ma presvedčilo o používaní vysokých ochranných faktorov. Slniečko tiež potrebujeme k tvorbe vitamínu D, ale keď mi detičky vybehnú doobeda von na 15 minút bez ochrany, vitamín je zabezpečený, potom už natieram. A ani jeden netrpí jeho nedostatkom. Takže ja na Biodermu nedám dopustiť
@sisaka dovolim si nesuhlasit z viacerych dovodov:
1. slnko potrebujeme kvoli vitaminu D - prvy prezitok... vitamin D vieme ziskat aj inak, ako pobytom na slnku, takze toto pre mna nie je vhodny argument pokial sa bavime o detoch
2. pouzivanie "bio" opalovacich kremov, ktore nezatazia more - kolko mamiciek z tohoto fora planuje natierat svoje babo pri mori? zijeme na Slovensku, vacsina z nas teda, a preto krem s mineralnym filtrom (nie chemickym) mi pride ako jedna z najlepsich tu dostupnych moznosti. a pozor na prilisnu doveru voci BIO produktom - aby to nedopadlo podobne ako s biopalivami do aut, az po case sa zistilo, ze aby sa mohli vyrobit zatazia prirodu viac ako fosilne paliva... podobne ako veterne elektrarne - na vyrobu "vrtule" sa minie viac energie, ako sama pocas svojej zivotnosti vyprodukuje...
3. tvrdenie, ze 30 je lepsie ako 50, lebo 50 poskytuje "falosny" pocit ochrany - tak potom navrhujem pouzivat Nubian 8, tak ako volakedy nase mamy, a budeme aspon vediet, ze sme chraneni nafigu, a na slnko vobec nepolezieme...
4. tvrdenie, ze tvoje deti mali dlhy rukav, a teda su chranene oblecenim - OK, pokial pouzivaju vyhradne oblecenie s UV filtrom, ale zas sa vratme nohami na zem slovensku, tu vacsina mamiciek taketo oblecko nepouziva, lebo ho bud nezozenie, alebo je pre nich prilis drahe... lacnejsie a hlavne BEZPECNEJSIE je pouzivat kvalitny mineralny filter pre deticky, ako sa spoliehat ze oblecko ich ochrani... si si ista, ze ked ma babo siltovku, neodraza sa mu ziadne percento ziarenia napriklad na krk, bradu s podobne?
5. ak argumentujes tym, ze podla "nejakych" zdrojov je filter nad 30 kacica a odrb - uved prosim zdroje. V Europe kde zijeme je uznavanou autoritou v tychto otazkach spominana Colipa, v opacnom pripade mi niektore tvoje argumenty pridu typu "jedna babka povedala"...sorry
6. cudujem sa Lucii, ze tak trpezlivo odpoveda na tvoje otazky a podla mna straca s tebou cas - na rozdiel od teba tu podla mna poskytuje ostatnym maminam cenne rady, podlozene a overene, co dokazuju vyjadrenia vacsiny mamiciek tu, ktore su radi, ze sa maju koho opytat, a myslim ze jej rady co som si tu citala su rozumne, a nenutia ta kupit si IBA Biodermu, ak ich budes dodrziavat kup si kludne aj nieco ine...
jasne ze nie uplne kazdemu musi prave Bioderma sadnut, kazdy pripravok ma nejake percento ludi, ktori zareaguju inak, ale aj z vlastnej skusenosti a mnohych skusenosti z nasej rodiny a od kamaratiek a ich babatiek viem, ze Bioderma sa osvedcila. Takze ak si myslis ze mas co povedat ostatnym maminam, zaloz tu kludne forum "Sisaka radi", verim ze si najdes spriaznene duse, pretoze kazdy mame pravo na svoj nazor a slobodny vyber toho, co na vlastne babo natrieme
7. mozno malickost , ale pre mna dalsi dokaz toho ze Bioderma je vzdy o krok vpred pred ostatnymi je, ze prisli na trh s modrym kremom pre deticky, takze hned vies ktore miesto je dobre natrete a ktore nie... v jednoduchosti je krasa, a vobec ma neprekvapuje ze s tym prisla ako prva prave Bioderma.
krasne rano vsetkym, dlhsie som zvazovala ci reagovat alebo nie. Nakoniec mi to predsalen neda. Nemam rada nazvem to "dotahovanie sa" na forach. Kazdy mame moznost vyjadrit svoj nazor, svoje skusenosti, svoje poznatky.
@sisaka verim ze uznas, ze keby sme sa pustili do hlbsej debaty, nikam by to neviedlo. Ty mas svoj nazor a svoju pravdu, ja mam na to iny nazor, za ktorym si stojim (tak ako ty za svojim). V oblasti dermatologie pracujem uz vela rokov, zapajala so do roznych projektov, absolvovala mnozstvo doplnkovych skoleni a hlavne videla som toho vela, co moze slnko sposobit ... Suhlasim s tebou, ze mat kvalitne oblecenie s UV ochranou je riesenie. Obycajne bavlnene tricko bez UV ma ochranu SPF 6, mokre SPF 3. Na Slovensku som nasla zatial len plavky s UV. Aj ja sa pozeram po tejto alternative. Samozrejme, ze je to pohodlnejsie a tiez by sa mi pacilo, obliect sa a byt si ista ze som chrane. Tymto naviazem na dalsiu moju myslienku: NIKDY nie sme 100% chraneni. Ani UV oblecenie ani UV krem nam nezabezpeci 100% ochranu. A z toho mam dva odkazy 1/ na tvorbu vitaminu D potrebujeme slnko a staci nam to male mnozstvo, ktore sa ku nam dostane aj ked budeme chraneni - opakujem NIKDY nie sme 100% chraneni! 2/ k slnku pristupujme s rozumom aj ked pouzivame ochranu (vyhybat sa priamemu slnku v case 11-15 (16)h, chladok, pravidelne natieranie, ...).
Myslim si, ze vsetky mame rovnaky ciel, ochranit svoje dietatko co najviac, aby do buducnosti netrpelo. Odzneli tu rozne nazory, myslim, ze kazdy si vie vybrat to co vyhovuje jemu a s cim je stotozneny.
Dnes je Den narcisov a posiela nam jednu dolezitu myslienku ... nezanedbavajme prevenciu, nasledky mozu byt katasrtofalne! Cestu si volime sami.
Krasny den.
Ahojte baby, ja z vlastnej skusenosti odporucam Biodermu. pre krpca pouzivame ochranny faktor 30. je to uplne lahke, nemastne mliecko. pouzivame aj radu po opalovani a minuly rok som si kupila z Biodermi ochranny faktor 20. som s touto kozmetikou nadmieru spokojna, tym, ze nas syn mal obrovske problemy s exzemom, som po vsetkych moznych skusanaiach, zostala prave pri tejto znacke. na umyvanie pouzivame radu ABC, konkretne gel na umyvanie a kazdy den sa natierame mliekom na suchu pokozku. no parada, v zime som ho aj ja velmi ocenila, mala som hrozne suchu pokozku...je to sice drahsia kozmetika, ale balenia su velke a vydrzia naozaj dlho 🙂
inak ked bol maly este babatko, tak sme samozrejme pouzivali 50faktor 😉
@sona_123 som rada, ze mas pozitivnu skusenost s Biodermou. Je pravda, ze na prvy pohlada sa ceny produktov zdaju vysoke, ale po prepocitani to niekedy nie je tak. Balenia su velke, dlho vydrzia, staci male mnozstvo ... a v neposlednom rade je tu kopec akcii typu 1+1 zdarma.
@bioderma_lucia este jedna otazka pls, takze mineral spf 50 mozem pouzit aj pre dceru, 3,5 rocnu, bude ju to chranit rovnako ako photoderm kid spf 50??? minule leto som pre syna mala ten mineral (tazsie sa nanasa podla mna) a pre dceru ten kid spf 50 spray?? Alebo to mam urobit ako minuly rok?? Ako by si sa rozhodla ty?
@euphoria ahoj, pokial mas peniazky, kup kazdemu produkt zvlast. Nic vsak nepokazis tym, ze das dcerke Ph. Mineral. Je velmi setrny, pouziva ho aj vela dospelych, ludia s atopiou, alergiou, ... Ano, Ph. Mineral sa v porovnani s Ph Kid tazsie rozotiera a nie je v spreji. Preto sa niektore maminky rozhoduju radsej pre Ph Kid, aby mohli deturence jednoducho natierat (ked sa deticky neradi natieraju).
Mila @bobkaa - v prvo rade sa tu za ziadnu poradkynu nepasujem, ani nemam potrebu niekomu rady davat, kazdy nech si vybera kremy podla vlastnych kriterii. Ja som odpovedala na otazky, ktore sa pytala
@bioderma_lucia : Podla coho sa rozhodujem pri vybere, co si vsimam na obale a ci rozumiem informaciam na obale. Taktiez mi nemusi trpezlivo odpovedat, plne chapem, ze propaguje nejaky vyrobok a podla toho jej odpovede musia vyzerat, jedine co ma naozaj poburilo je rada natriet 2 mesacne dieta, tak to je na mna silne kafe.
1.Co sa tyka ziskavania vit. D zo slnecneho ziarenia - nie je to ziaden prezitok, ale je to nepopieratelna skutocnost, nikde netvrdim,z e nie su aj ine zdroje, ocividne tieto ine zdroje len tazko uspokojuju potrebu ludskeho organizmu, prave preto napriklad tu v Kanade pridavaju do mlieka a pomarancoveho dzusu vitamin D a taktiez v oblastiach s malym mnozstvom slnecneho ziarenia, ci malo intenzivneho (napriklad v zime) odporucaju este umele vitaminove nahrady (takze strava ocividne nestaci). Dolezitost tohto vitaminu je neodskriepitelna (nie nadarmo sa podava detom uz od narodenia), ale nejdem sa tu hrat na mudru, ak ta to zaujima nastuduj si jeho dolezitost pre ludsky organizmus sama.
2. Nikde nepisem, ze SPF 30 je ucinnejsie ako 50, ci ine vyssie faktory (o kacici tiez pisal niekto iny), pisem ze sa zistilo, ze vyssie faktory ludi ucicikaju, ze su chraneni a maju tendenciu sa menej chranit, takze ide o ludsky faktor, nie faktor na kreme.
3. Myslim si, ze vela slovakov travi svoju dovolenku pri mori, alebo sa kupu v prirodnych vodach, chapem,z e pre ludi, ktorym nezalezi na ochrane zivotneho prostredia a je im jedno co zanechaju po sebe pre dalsie generacie je moja informacia nezaujimava a toto hladisko pri vybere kremu nezohladnuju, otazka autorky tejto temy bola ale jasna: POdla coho sa rozhodujete pri vybere kremu - pre mna je toto dolezite hladisko, ospravedlnujem sa vsetkym, ktorych ekologicke hladisko poburuje. Tiez chapem, ze slovo BIO u niekoho zvysuje tlak, koza je ale najvacsi organ tela, osobne si davam pozor, co na nu dam a comu ju vystavim, pre niekoho je dolezite, aby sa krem dobre rozotieral, nezanechaval stopy, zvlacnoval pokozku, neupchaval pory .... pre mna je dolezite pouzivat co najmenej chemikalii , ale ako som uz pisala pouzivam aj krem, ktory rozne chemikalie obsahuje, snazim sa to striedat, ci pouzivat podla okolnosti.
Ahojte,
toto bude úplne že mimo témy, ale nedá mi nenapísať, používam vlhčené obrúsky Bioderma H2O hypoalergénne, a sú úplne že najúžasnejšie zo všetkých 😉 Vyskúšali sme už rôzne - nivea, babylove, pampers, kadejaké sensitivky a neviem aké ešte, ale žiadne nie sú vlhčené tak dobre, ako Bioderma a zároveň neobsahujú žiaden balzam, parfum alebo neviem čo, takže nenechávajú na pokožke žiadne stopy 😉
@vikusjk ahoj, tesi ma, ze mas pozitivne skusenosti s ABCDerm obruskami. Su jedine na trhu, ktore su napustene micelarnym roztokom. Dokonale cistia a su jemne k detskej pokozke. A obruskami sa mozes aj odlicovat. Dokonale zbavia plet necistot a make upu vdaka tomu, ze obsahuju micely.
@bioderma_lucia Presne tak, moje kolegyne ich pouzivaju na plet na odlicovanie, ja pouzivam na odlicovanie pletovu vodu Bioderma Sebium H2O a tiez na nu nedam dopustit 😉
Ahoj, tento rok ideme s malou ( mala teraz 3 rôčky ) prvýkrát na dovolenku do Chorvátska a zvažujem, aký krém mám vybrať. Rozhodla som sa pre Biodermu a moja otázka znie, mám kúpiť zvlášť pre dieťa a zvlášť pre nás? Alebo a to je zatiaľ môj plán - kúpiť Biodermu Family 400 ml SPF 30? Ďakujem za radu
Pouzivame BIODERMA SPF 50+ a je super. 🙂
ahojte. pre dcerku som kedysi kupila Biodermu Ph. Mineral 50+, no po natreti nim mala biele flaky, zostavala jej uplne sucha pokozka az s takymi supinkami... a umyt ho z nej vecer mi zakazdym pripadalo nemozne... robila som nieco nespravne? aj ked som ho natrela na seba, mala som rovnaky problem... raz som vyskusala aj Ph. Kid, ale dcerka sa mi z neho vysypala, vraj to bola zrejme reakcia na chemicke filtre...
@ivanika ahoj, ja by som pre dcerku doporucila produkt urceny pre jej pokozku. Tym ze ma 3 rocky, pre nu je Photoderm Kid SPF 50+ alebo Photoderm Kid Blue SPF 50+. Pre vas je Family SPF 30 dobre rozhodnutie. Preco by som dcere odporucila vyssie SPF a specialny produkt pre jej pokozku najdes v tomto clanku: https://www.modrykonik.sk/fotoblog/bioderma_luc...
Ak sa rozhodnes, ze kupis pre vsetkych Family, vyskusaj este doma na malom mieste na predlakti tvojej dcerky krem, ci nahodou nebude mat nan reakciu. Nemala by zareagovat ale pre istotu, aby si potom na dovolenke nemala stresy ...
@ibamy2 ahoj, zacnem od konca ... Reakcia tvojej dcerky na Ph Kid mohla byt prave na chemicke filtre. V tvojom pase vidim, ze dcerka ma 2 roky. Chemicke filtre by sa mali zacat pouzivat od 3 rokov. Ked sa pouziju skor, moze ale aj nemusi byt reakcia.
Photoderm Mineral je specialny v tom, ze ma najvyssiu ochranu SPF a zaroven obsahuje mineralne clony. Vsetky kremy na trhu akejkolvek znacky s obsahom mineralnych clon sa rozotieraju tazsie a mozu zanechavat biely povrch. Dokonca este pred par rokmi boli kremy s mineralnymi clonami len biele. Cize deticky pobehovali po plazi biele.
Doporucujem asi 15 minut pred nanesenim natriet pokozku hydratacnym mliekom, napr. ABCDerm Hydratant. tym predides vysusovaniu a krem sa bude lahsie rozotierat. Hydratacne mlieko mozes pouzit aj vecer po kupani na ukludenenie pokozky.
@bioderma_lucia a chcem sa ešte opýtať, či sa dajú zohnať niekde len vzorky z Biodermy.
@ivanika vzorky z niektroych produktov distribuujeme do lekarni. Tiez najdes v niektorych lekarnach testre (ak nie su vzorky). Skus sa popytat, hlavne vo vacsich lekarnach.
@bioderma_lucia dakujem za odpoved, nasa bioderma mineral vtedy skoncila po asi 4 pouzitiach v kosi.... na beznu starostlivost o pokozku pouzivam pre dcerku prirodnu kozmetiku, tu menit isto nebudem 🙂
@ibamy2 kazdy si najdeme to svoje. Kazda pokozka je ina, hlavne detska je velmi jemnucka, a pokial si nasla to spravne, co dcerke vyhovuje, tak to vyborne a nemen to 😉

@bioderma_lucia dobry vecer, chcela by som sa opytat na vhodny opalovaci krem pre mna - svetly fototyp so sklonom k slnecnej alergii. mate v ponuke kremy pre takuto pokozku aj s nizsim OF ako 50?