icon

Čo robíte pre to,aby vaše dieťatko malo ideálnu hmotnosť a nepatrilo medzi obézne deti?Pochváľte sa!

nutrilon_lucia
3. nov 2014

Obezita u detí aj u dospelých rapídne vzrástla za posledných 20 rokov. Ako bojujete proti obezite u Vášho dieťaťa? Obezita dospelého človeka má základy už v detstve. Správne nastavenie metabolizmu u detí prostredníctvom vhodnej výživy je kľúčové pre zdravie dieťaťa nielen dnes, ale práve aj v dospelom veku. Ako predchádzate obezite u Vášho dieťaťa?

nutrilon_lucia
autor
3. nov 2014

@anicka86 Pekny den. Mama, ktora to ma pod kontrolou 🙂 dakujeme ze prispevok 🙂

jankastubka
3. nov 2014

Nuz ja mam priznam sa obavu. Dcerka nie je ziadna vychrtlina, najviac pribrala v obdobi vyhradneho dojcenia, bola okruhla ako pampusik. Tym nechcem povedat, ze dojcenie je zle, dojcila som do 14 mesiacov.
Snazim sa tiez dodrziavat pravidelnu stravu, ale dcerka poslednu dobu zacala straaasne casto pytat jest. Je schopna zjest cely rozok a pytat dalej (ma 17 mes momentalne). Pyta vzdy ked vidi jest inych ludi, ale aj mimo toho. Snazim sa to redukovat, davam pomimo hlavmych chodov zeleninu, ovocie, v zufalstve (ked sme vonku nemam ine) kukuricne nesolene chrupky. Sladke jej az na piskoty sem tam do cisteho bieleho jogurtu nedavam. Pije cistu vodu. Jednak sa stretavam s nepochopenimzo strany starsich ludi, ze preco jej nedam jest, ked pyta, ze ona je urcite hladna. Darmo poviem, ze uz zjedla to a to...
A potom tiez s nepochopenim toho, ze nechcem davat sladkosti a slane, napr. Slane krekry. Ja sama mam nabeh na obezitu, zrejme ma apetit dcera po mne. Preto by som ju nerada uz od mala ucila na taketo veci... Ale bezne na mna hladia ako na blbca, ze preco na oslave nechcem dat malej z kolaca.

sonetta
3. nov 2014

ja som sa zacala v prvy jesenny den zdravo stravovat a snazim sa na tu zdravu stravu naucit aj dcerku. zatial s tym este bojujeme, ale verim, ze sa nauci. najhorsie je, ze muz sa nechce stravovat zdravo, tak to mam riadne tazke.

ancovec
3. nov 2014

kedze my doma sladkosti nejeme, tak si na to nezvykla. Ked dostane sladkost kludne ju moze zjest, len potom je pruser ked setko vypluva lebo jej to nechuti. Minule na oslave dostala zakusok dosla za kamoskou, vratila jej ho na tanieriku a vypytala si jablko. Nikdy sme jej nic nezakazovali, nebolo treba, dako prirodzene prisla na to ze cerstve prirodzene chute su lepsie, i ked strudla to je uz ina vec :D
A hlavne treba deti viest k pohybu, potom sa moze napchavat kadecim, a nebude problem. 🙂

nutrilon_lucia
autor
3. nov 2014

@jankastubka Pekny den. Dakujeme za vas prispevok. Nebojte sa, vidim, ze mate snahu v dietatku vypestovat zdrave stravovacie navyky. Ak budete pokracovat, dietatko bude pravidelne papat, pestru stravu, tak sme tam nieco "nezdrave" z nej urcite neurobi obezne dieta. Vasa dcerka moze prechadzat obdobim spurtu, deti sa zyvknu najskor trosku zagulatit a potom sa vytiahnu do vysky. Ak nepolavite a k tomu sa neskor prida aj pohyb, nemusite mat obavy. Ano, stari ludia, babicky maju pocit, ze detom sa odopiera jedlo, ked namaju nepretrzite nieco v rukach. Ale to mozno prameni z toho, ze mnohí spomínaju na casy, ked toho jedla nebolo vela a chcu svojim vnukom a vnuckam dopriat. 🙂

nutrilon_lucia
autor
3. nov 2014

@sonetta Dakujeme za vas prispevok a prajeme uspechy vo vasom odhodlani 🙂

nutrilon_lucia
autor
3. nov 2014

@ancovec Dakujeme za prispevok, vas pristup je zdravy a triezvy. 🙂

nutrilon_lucia
autor
3. nov 2014

Milé mamičky. Dnes sa s vami lúčim a všetkým vám chcem poďakovať za vaše príspevky. Ste skvelé, rozmýšľate múdro a s materinským inštinktom a tak to má byť 🙂 prajem krásny zvyšok dňa.

evittam
3. nov 2014

@klincek Presne tak. A u nás v škôlke sa bohužiaľ stalo to, že jedna mamička sa sťažovala, že jej dieťa neje a má zakázane zemiakové lupienky a na oslave boli - a čo ma prekvapilo, tak odvtedy riaditeľka zatrhla na tých pár akciách tieto veci - no asi preto, že tá mamička s oteckom prispievali - no, no comment.....Muselo sa prispôsobiť 90 detí jednému......

katarina1984
3. nov 2014

Nerobim nic,mame 10 mesiacov a malo cez 7 kil....je hyperaktivna,nic jej nechyba a pohyb ma este aj ked zaspava 😀

sharlotta
3. nov 2014

Obezite predchadzame dojcenim.

nutrilon_lucia
autor
4. nov 2014

Prajem dobrý den mamicky . Aj dnes cakame na vase prispevky 🙂

klincek
4. nov 2014

@evittam jaj, niektori ludia si myslia, ze ked pustia par drobnych, tak mozu skakat za hluposti..aj my prispievame, no zeby som toto riesila - ved ok, doma nech neje, ale parkrat v skolke mu neublizi, aspon bude vediet, ako to chuti 😅 . ale komu raz nie je zhora dane, za peniaze fakt nekupi, ani keby sa rozkrajal 😉

evittam
4. nov 2014

@klincek PResne tak, len ma dorazila tá naša riaditeľka ale čo už. Veď tak nedám to dieťa na tú akciu a hotovo!!!!

danieli
4. nov 2014

nič a keby trošku pribral vôbec by som sa nehnevala ma 3 roky a váži 11,5 kg, lieta, jesť nestíha, máločo zje, tým myslím, že aj zo sladkostí si dá striedmo a ak ich nemá nezbadá, ale na porcii hlavného jedla absenciu sladkého nevidieť, proste mám dieťa, ktorému stačí troška jedla na prežitie

zonjushe
4. nov 2014

ja teda nemusim zatial predchadzat ziadnej obezite u malej, kedze sa stravuje ako vrabec a ma vrtulu v zadku 😀 .. jej rovesnici maju zhruba o 4kg viac ako ona ..

nutrilon_lucia
autor
4. nov 2014

@zonjushe Pekny den. No drzi sa odporucania " pohybom ku skvelej postave" 🙂 dakujeme za prispevok.

radlinka
4. nov 2014

Dobry den, podla mna je to geneticky dane. Ale co mozem maximalne urobit je ze pripravujem jedlo doma. Od prvych prikrmov si robim vsetko doma sama. Tak sme boli od detstva nauceni, mali sme dostatok aktivit a pohybu, vela cvicili, chodili do roznych kruzkov a pravidelne sa stravovali (vtedy este nebolo ani slychat o fast food) a nikto nemal problem s obeznostou. 🙂

Moj syn dostava sladkost len ako malu odmenu a maskrtu, nie je nauceny ani na sladke napoje, pije predovsetkym vodu a caj, ked osladim tak len medom.... zaroven ho ani doslovne ' neprepchavam' jedlom, kolko mu chuti tolko spapa, raz viac a inokedy menej. Nerobim z toho vedu. 🙂 Pravidelny prisun ovocia a zeleniny, menej sladkeho a viacej vareneho jedla.

U nas v skolke sa nevari, musim mu pripravit plnohodnoty obed do obedara, tak mam co premyslat, aby to bolo pestre aj zdrave 😉 Inak som uz rozmyslala ze ho prihlasim na sportove aktivity a kruzky, kedze je to velmi aktivne dieta a my sme tiez sportovo zalozena rodina, tak dufam ze sa budeme sportu aj nadalej venovat 🙂 Pekny den zelam vsetkym mamickam x 😉

nutrilon_lucia
autor
4. nov 2014

@radlinka Pekny den. Vzhladom k vasemu aktivnemu sposobu zivota a jedlanicku, obezita sa vam urcite vyhyba. 🙂 dakujeme za vas prispevok.

sisaka
4. nov 2014

@nutrilon_lucia zvlastna otazka od osoby, ktora propaguje umele mlieka...
Svojim detom som dala ten najlepsi zaklad aby neboli obezne - dojcila som ich a to by som odporucila aj inym. Pre spolocnost by bolo tiez lepsie, keby pri boji s obezitou sa zamerali na tu najmensiu vekovu kategoriu, kde sa to vsetko zacina a viac propagovali benefity dojcenia v suvislosti s predchadzanim obezity

nutrilon_lucia
autor
4. nov 2014

@sisaka Pekny den. Ale my v ziadnom pripade nepopierame vyznam dojcenia v boji proti obezite. Naopak, zaviazali sme sa podporovat dojcenie a nikde nepropagujeme mlieka pre vekovu kategoriu menej ako 6 mesiacov. V CR sme mali prave pilotny program zamerany na prvych 1000 dni v zivote dietatka, co sa tyka stravovania, spolupracovali sme s odbornikmi a dojcenie je a vzdy bude najlepsia prevencia nielen pred obezitou, ale aj pred inymi ochoreniami. Na Slovensku s tymto programom medzi pediatrami prave zacina. Dakujeme za vas prispevok 🙂

nutrilon_lucia
autor
4. nov 2014

Milé mamičky. Dnes sa s vami lúčim a teším sa na vaše skúsenosti a postrehy pri ďalších témach. 🙂

raduz06
4. nov 2014

Co delam?Kojim...a nepodleham marketingovemu natlaku spolecnosti propagujici umele mleko 🙂 Takze me temer dvoulete ditko UM zatim neochutnalo a doufam, ze neochutna 🙂 Nejlepsi zaklad , aby nebylo obezni.

koly
4. nov 2014

keď že ešte stále nevieme či náš synček bude mať celiakiu tak sa snažíme mu dodržiavať bezlepkovú diétu, aj keď sa občas stane že je aj normálnu stravu, ale aspoň nie sme obézny ani chudý, bezlepková diéta je zdravá myslím že by pomohla aj obéznym detičkám aj dospelým čo majú problémy strávením, aj to je jedno riešenie 🙂

ivetoy
4. nov 2014

Ahojte.Jednoznacne dbam na to co zje. Zaklad tvoria tri chody zdraveho vyvazeneho jedla a medzi tym ovocie ci jogurty..a sladkosti skoro ziadne,radsej ponuknem ovocie.Dva krat denne prechadzka a detske preliezky.Malo telky 🙂

ivetoy
4. nov 2014

@jankastubka dobre robis,ak ma nabeh po tebe ,naco zbytocne vytvarat tukove bunky,len si stoj za svojim...radsej jej ponukni ovocie,ci surovu zeleninku len tak chrumkat medzi jedlami ak ma chut jest.Moja mala ma 2 a pol roka a cely rohlik sa jej este nepodarilo zjest. 🙂 Som rada ked tri krat kusne.pecivo jej az tak nevonia ...

sirep
4. nov 2014

Keďže moji chlapci sú ešte maličkí, neriešim žiadne obmedzovanie. Pijú zatiaľ len materské mliečko a pomaly začíname s prvými príkrmami - zeleninovými. Avšak deti si do života osvojujú návyky, ktoré odpozorujú vo vlastnej rodine a od rodičov. Väčšinou sa stravujú aj v dospelosti podobne ako ich rodičia, pochytia aj podobné zlozvyky... My sa doma snažíme jesť všetko, i keď s mierou. Kedysi sme každý víkend piekavali plnkové zákusky, teraz máme radšej koláčiky, kde nie je veľa margarínov. Inak jeme všetko, koláčiky, pečivo, mäso, zeleninu, sladké aj slané, ale všetko by malo byť samozrejme s mierou a aspoň koľko-toľko vyvážené pohybom. A ak bývate na dedine, tak určite viete, že o pohyb tu núdza nie je, už len veľká záhrada sa Vám postará o dostatok "pohybovej zábavy" úplne pravidelne. Deťom vo forme výbehu, rodičom vo forme práce.

nutrilon_lucia
autor
5. nov 2014

Prajem krásne ráno milé mamičky. 🙂

pat_mat_minnie
5. nov 2014

Moje deti zdedili rychly metabolizmus po mne i po manzelovi, takze mozeme do seba tlacit aj cele vagony jedla a nepriberieme alebo priberieme len minimum.Moj syn vyzera akoby mal anorexiu a pritom je uplne v poriadku, krvne testy aj vsetko ma OK.Jednoducho je ako my, ja som tiez na svoju vysku extremne chuda.Ale vzdy lepsie ako obezna.Manzel ma len trosku pupok, ale na chlapa je tiez velmi chudy.Aj moji rodicia su chudi a aj manzelovi boli chudi-no uz pribrali vekom.Takze nam k stihlej linii pomohla genetika, nepotrebujeme ziadne diety, jeme, co chceme a kolko chceme.Patrime k tym stastnejsim.🙂

katarina1984
7. nov 2014

Nerobim pre to nic 😀 co ny som dala zato kedy pribrala.dcera ,takmer 11 mesacna ma 7230 g.Zrejme ma metabolizmus po tatikovi 😀 , je velmi hyperaktivna a este aj ked papa tak neobsedi.viem ,ze je nutrrilon good night,pomohol by nam trosku s vahou?