icon

Majú deti odchované na umelom mlieku viac zdravotných problémov ako kojené?

lulistek
29. júl 2013

Veľmi by ma to zaujímalo, kedže od narodenia sme bohužial aj dokrmovaný a od 3.mesiaca úplne na UM. Skoro 3 mesiace sme boli na Nutrilone - comfort, ale prešli sme na Babylove. Otázka je stavaná na všetky umelé mlieka, aby to slúžilo väčšej verejnosti 😉
Ďakujem za odpovede

sonice
7. aug 2013

@crystal333 😀 klid 😀

cely ten nazov diskuzie je o nicom, precitaj si par stranok dozadu - statistika od jaryna. To by mohol byt jediny prispevok tejto diskuzie, viac totizto nieje k tomu co dodat.

A nemyslím, ze (az na vynimky) by sa tu maminky vychvalovali, ze od te doby co davaji UM, je jejich dieta viac chore,.. Lebo by sa to veľmi rýchlo obrátilo proti nim,.. mala si dojčiť :(. A naviac si to máloktorá prizná sama,nieto ešte verejne.

janush
7. aug 2013

co je to za blbu otazku? 🙂

sonice
7. aug 2013

@janush moja rec :D

monika15
7. aug 2013

och boze... ze si v kuse zacinate......:(((( to co za somariny :(((((
totalna somarina.. nas maly bratrancek bol kojeni do roku dnes ma 4 roky , teraz mu diagnostikovali astmu lahsej formy, a alergiu na plesen, plus je chory v kuse chudak non stop,
takze take bludy ze ked neni kojene tak je viac chore je totalna hlupost sorry.....

penelope999
7. aug 2013

Tak to my skutočne nemôžeme vedieť 🙂 To môžu vedieť len nejakí výskumníci, čo sa tejto tématike niekoľko rokov venujú 🙂 Ale z môjho okolia sú skutočne detičky, ktoré sú kojené minimálne choré a tie čo nie sú, bývajú dosť často. Ale aj tie, čo sú teraz kojené raz prestanú byť kojené a tie imunitné látky, čo z mlieka získajú im nezostanú natrvalo, časom sa to vytratí a môžu byť chorľavejšie :D Zistilo sa aj, že materské mlieko pomáha zvyšovať IQ dieťaťa, dôvod je ten, že vitamíny, železo a pod. sú samozrejme v tejto prirodzenej forme ľahšie pre dieťa stráviteľné, v umelom mlieku je ich nadupaných viac než dosť, ale dieťa z materského strávi 75-80% a z umelého ledva 10%, takže tak :D A tiež to IQ je zvýšené len pár rokov, nie celý život :D to som sa dozvedela z odbornej literatúry :D

crystal333
7. aug 2013

@sonice ale najdu sa aj zeny ,ktore maju poctivo odkojene dieta a predsa je castejsie chore,a toto tu tiez nikto nenapise...

sonice
7. aug 2013

@crystal333 ale ved je to tu vsade .. moje na UM nie je chore, kamaradkyne na MM stale chore,... 😎

katka1981
7. aug 2013

@zuzkat1, tak nejde o moje dieta, nastastie, tak ma to netankuje. Mne je divne ked aj 4 rocne dieta ma dudel v obchode, ale je to vec jej rodicov, neriesim, len ja by som to doma nechcela. Ja som rada, ze sme to zvladli, ked mala moj 23 mes. ale aj mesiac po si este pytala a akeby nasla dudel, zacne zas. Teraz ked sa chce pred spanim ukludnit niekedy cumle takeho capka z dmky alebo taku decku co ma. Darmo cumel ukludnuje.

katka1981
7. aug 2013

Viete co mi teraz napadlo? Ked si to vezmete kolko ludi ma dnes alergie, astmu, potravinove alergie a intolerancie, rakovinu, cukrovku, kardiovaskularne ochorenie, mate snad pocit, ze ti vsetci ludia boli odchovani na UM alebo neboli kojeni? Vazne sa zamyslite nad tym kolko ludi vo vasom okoli zomrelo na rakovinu za posledny cas? Rodina, znami.... jednoznacne je kojenie prirodzenejsie, lepsie, myslim si, ze nikto nevravi opak. Ale neverim, ze je jasny dokaz, ze kojenie dokaze velmi ovplyvnit imunitu. Moze matka kojit poctivo 3 roky a mat super stravu, ked decko v 12 alebo 16 zacne fajcit a zle sa stravovat.... povedzme, ze za idealnych podmienok, by bol vysledok priaznivejsi, ale .... taktiez vela robi stres, pohyb, zivotny styl. Ale je to fajn diskusia, ved si clovek aspon popise a nieco sa docita.

zuzkat1
7. aug 2013

@katka1981 vsak ja viem ze ukludnuje.ale 14rokov? Ved to uz tej babe muselo byt divne. Nejde mi to do hlavy.

kikina84
7. aug 2013

@lulistek nasa mala nebola kojena od 3.mesiaca a je zdrava...vsetky povinne ockovania zniesla super..a bola par krat chora za tie 3 roky..bezne choroby..skor virusove ochorenia na prelomoch pocasia..par dni teplota,nejake sopliky,sirup na hrdielko a za par dni zasa vsetko ok..nic strasne..poznam aj deti co kojene boli a su niektore aj castejsie chore ako my..ono to zavisi od inych faktorov podla mna..a nie od kojenia.. 😎

katka1981
7. aug 2013

@zuzkat1, no v kazdom pripade to bezne nie je. Ale tak ludsia su rozni, ze ano 🙂

momamo
7. aug 2013

To co je za blbu otazku? A hlavne tu na mk, ked niektore maminky dobre ze neukamenuju maminku, len preto ze nekoji a tie reci o co vsetko prichadza..Tak po prve, nie kazdej zene bolo/je dane kojit ... Po druhe, ja som sa mohla snazit akokolvek proste to neslo ☹ Po tretie ako vela zien tu uz napisalo nieje pravidlo ze dieta na UM je ovela viac nachylnejsie na choroby, praveze ja som sa vela krat stretla s mamickami, ktore svoje deti kojili a su pernamentne chore, takze by som sa az tak do hrude nebila, ze plne kojene deti byvaju zdravsie ako deti na UM a po stvrte aj posledne podla mna dietatku je uplne jedno ci je kojene alebo na UM prenho je podla mna najpodstatnejsia matka, ktora ho lubi, ochranuje a stara sa onho... 😉

momamo
7. aug 2013

a mame rok, mala nebola ani raz chora, iba co sme prekonali 6-tu chorubu, co vela deticiek ...Podla mna ani nejde tak o to mliecko ale o to aku ma dieta stravu, ak ju ma pestru a papa vela zeleniny a ovocia tak ma dost vitaminov, no nie?

uglybetty1234
7. aug 2013

Ahojte, môj synček je na umelom mlieku od narodenia. Mne sa nespustilo, snaha bola, nevyšlo. Začali sme Bebou, prešli na nutrilom, viac nám vyhovoval. Synček je zdravé dieťaťko, prešiel si nejakými nádchami , soplíkmi, teplotkami. Momentálne má výsyp, ale to asi z horúčav, či príliš silného slnka, alebo nejaká reakcia na potraviny. Neprikladám nijaký význam umelému mlieku, prípadne absencie mlieka materského. V prípade druhého dieťaťka skúsim, či sa miečko vytvorí, ale trápiť sa nebudem a kľudne ho vychovám na umelom. Bez výčitiek. Názor, že môj vzťah so synom je na slabšej rovine ako vzťah matky s kojeným dieťaťom nezdieľam. Naozaj nevidím budovanie vzťahu s dieťaťom a to už nehovorím o staršom dieťati (napríklad 2 roky) cez bradavky a ich ožužlávanie 🙂

momamo
7. aug 2013

@nicearty tak toto je pekna sprostost co si napisala !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Zial nie kazdej zene je dane kojit dieta, jasne!!! Ako mozes napisat, ake puto ma dieta s matkou ked je na UM?? Prepac ale ci ta huba neboli!!! Moje dieta ma miluje a ja ju ci je na UM alebo nie ... A aby ti bolo jasne puto sa nevytvara len kojenim!!! Puta sa vytvara od prvej sekundy, ked sa dieta narodi a maminka si ho vezme do narucia, ked ho pohladka ked zaspava, ked ho objime, ked mu spieva, ked sa mu venuje, ked ho ochranuje a miluje najviac na svete, ked place alebo sa boji a zoberie si ho do narucia ....
Chora osoba!!!

aliza
7. aug 2013

@sonice Neskatulkuj cele Uk len na zaklade tvojej svagrinej 😕, nemas ani vlastnu skusenost, tak sa ty nerozkrikuj 😝 . Viem, ako to je v Uk a aj ako tu zije vacsina Slovakov.... je to o vzdelani a urovni zivota, takze to, co opisala tvoja svagrina, som ja za 7 rokov, co som tu, nezazila...ale asi je to o spolocnosti, v ktorej sa pohybujeme....takze ziaden miestny folklor, ale rozne spolocenske vrstvy... A k tej mojej kamoske....ano, bola to jej volba, tak ako je nasa volba, kedy, ako a s kym pocneme dieta, tak je aj nasa volba, cim ho budeme krmit. Aj neskor rozhoduje o strave rodic a ked tu citam, cim vsetkym tlacia matky svoje babatka, tak naozaj nevidim dovod tolko bojovat za dojcenie, ked matka don tlaci uz od pol roka sladke kolaciky, piskotiky, vyzivky, kase...neskor parky, sunky....naco potom taka snaha o co najzdravsiu vyzivu, ked to takto 'pochovaju' smahom ruky? ano, tak to bolo v zivote zariadene, ze my, dospeli, rozhodujeme za nase deti...takisto ich my vychovavame, my volime vhodne metody, nie dieta, my volime, ci dieta budeme bit alebo najdeme iny sposob, ako ho zvladat, co bude studovat, aky sport, hudbu.....volime mu takmer cely zivot....taky je proste zivot, to co pises ty, je proti prirodzenemu chodu...dieta si proste nevybera.... Ja si vsak myslim, ze dietatko by si hlavne vybralo milujucu maminku....dojciaca matka nemusi byt vzdy milujuca, ci sa ti to paci alebo nie.

momamo
7. aug 2013

@aliza ta posledna veta sa mi pacila ...Pretoze mi to tu tak pripada, ze automaticky ked matka nemoze svoje dieta kojit, tak ho nemiluje a chce mu len to najhorsie ...Zial aj taketo zmyslanie mamiciek tu mame

sonice
7. aug 2013

@aliza no konzultovala som to s jej priatelom Anglicanom,.. ktory tam zije 45 rokov a naozaj mi potvrdil, ze je to pravda - ale to sem naozaj nepatri 😝

S tym ostatnym takmer suhlasim (akurat s tym rozdielom, ze priroda neratala, ze rodicia budu tak skoro rozhodovat o tom, co dieta moze vsetko jest - napr. UM) preco to furt mriesime dookola - ved je predsa jasne, ze je to nieco, co tak ma byt!) Ona je priroda ovela mudrejsia ako my,..
Nieco ako musis jest jest UM a hotovo, lebo ja to tak chcem a dup nozkou (alebo aj - lebo nemám dostatočné informácie)- to je sialene. 😔
Musis jest UM, pretoze bohuzial MM nie je (mala som úraz, mala som rakovinu, nemam vyvinutu prsnu zlazu - zachrani ti to zivot,.. to uz je ina kava. 😉

okrem tohto:
!dojciaca matka nemusi byt vzdy milujuca, ci sa ti to paci alebo nie"

o tomto som ja ani necekla,... takze neviem, reco to na mna vytahujes 😕 ,... Lebo sa mi to ani ze paci ani akoze nepaci, pretoze to je pravda,...
len to vyznelo troska,... a to nemas za potrebie 🙂

Zeny koncim, uz nemam co viac povedat! Vacsina bude asi rada 😀
TEsilo ma 😉 🙂

pre vsetky amminy, ktore potrebuju pomoct s dojcenim:
www.dojcenie.wordpress.com

zuzkat1
7. aug 2013

@sonice ja mam tiez kamosku v uk a dalsia kamoska tam ma svagrinu. A presne ako pises.plus bonus navyse.dieta mi tam pride ako modny doplnok podla rozpravania tych mojich znamych.uplne iny styl zivota.

sisaka
7. aug 2013

@aliza trosku si oponujes, na jednej strane sa snazis rodinu zdravo stravovat, ako si inde pisala, bez muky, cukru, mlieka a na druhej strane nepokladas dojcenie za zaklad zdravej zivotospravy. Tento rozpor je predpokladam sposobeny tym, ze si mala problemy s dojcenim a snazis sa obhajit svoje konanie, inak si neviem vysvetlit tvoj nazor.
Pre ludi, ktori sa venuju zdravej vyzive je top priorita zacat od narodenia a to tou najprirodzenejsou stravou, ktorou je materske mlieko.
Taktiez nesuhlasim s tym, ze rozhodujeme za deti, v com sa budu vzdelavat, aku hudbu sport si vyberu. Skor by som povedala ako kto, ja prave toto nechavam na detoch - od mala si mohli/mozu vybrat, akemu sportu sa budu venovat a mozu si ich vyskusat kolko len chcu, hudobny nastroj si vybrala dcera taktiez sama, my sme len podporili jej volbu a to iste bude so synom, ak bude k hudbe vobec inklinovat a vzdelanie - detto, dcera si sama v 14 rokoch vybrala vsetky predmety a aj ich uroven, ktore bude teraz studovat na strednej skole - jej zivot, jej volba, nejdem ju predsa tlacit do predmetov, ku ktorym nema vztah, ale mne sa zdaju zaujimave a mohla by vedomosti z nich v buducnosti vyuzit, mojou ulohou predsa nie je nalinkovat dietatu jeho vlastny zivot, ale podporit ho v jeho zaujmoch, najst v nom, co ho bavi, tesi, dat mu moznost zistit v com je dobre.

aliza
7. aug 2013

@sisaka a ako ty vies, ze dojcenie nebola pre mna priorita? 😕. A kde som pisala, ze dojcenie nepokladam za zaklad zdravej zivotospravy? 😕. Ja len neznasam fanatizmus a tym dojcenie na SK je, zial.

sisaka
7. aug 2013

@aliza vychadzala som len z tvojich prispevkov v tejto teme

sisaka
7. aug 2013

@aliza a fanatizmus na Slovensku? No neviem, vsak tam umele pchaju uz rovno v porodnici, laktacne poradkyne treba hladat ako ihlu v kope sena, pri najmensich problemoch pediatri hned odporucaju umele mlieko, na ktorom maju deti byt podla najnovsieho az do nastupu do skoly, neviem, mne to skor pripada ako raj pre vyrobcov umeleho mlieka

dana_l
8. aug 2013

ja som odchovana na umelom (ak neratam tyzden kojenia) a som zdrava ako repa. takze umele mlieko s tym nema vela spolocne ci dieta vyrastie zdrave alebo bude chorlave. to cim ho rodicia budu krmit zohrava vo velkej miere velku rolu do "zdravia" v buducnosti.

didulienka11
8. aug 2013

@sisaka - uplne s tebou suhlasim! To tu je daleko od fanatizmu.... :( zial za to, ze sa mi podarilo kojit 2 roky si mozem podakovat akurat tak sebe a mojmu fanatizmu ;) Maly bol narodeny predcasne a v super "baby-friendly" nemocnici na Kramaroch, kde sa vychvaluju statutom podpory kojenia nevahali ani minutu a malemu hned supli flasu :( Lebo ako mi bolo vysvetlene: na jednu sestricku je x novorodencov a oni nemaju cas babrat sa s inymi metodami.....A na mna, ktora som lezala bez dietata po cisaraku sa okrem gynekologa neprisla pozriet ani ziva dusa :( vsetci tam behali iba okolo mamiciek, co mali to stastie mat pri sebe dietatko. Mne nikto nepovedal, co a ako robit, aby sa mi spustila laktacia a aby som si mliecko udrzala :( Vdaka mojej povahe som mala vsetko nastudovane a pripravene pred porodom. Teoriu, homeopatika a kazde 3 hodiny (aj v noci) budik a odsavala, odsavala, odsavala. S odsavanim som sa trapila 6 tyzdnov, az kym sa maly naucil sat....A trend tlacenia UM pokracoval aj u pediatricky. Syn bol strasne malicky a sledoval sa kazdy gram. Akonahle nepribral podla tabuliek uz mi pediatricka kazala ist kupit UM a dokrmovat :( Nastastie som to konzultovala s laktacnou a ta povedala, ze ani nahodou. Ze UM nemam mat vobec doma a sledovat prirastok na mesacnej baze a nie tyzdennej, lebo ten moze kolisat. No a nakoniec som darovavala 6 mesiacov MM na Kramare pre ine deticky 🙂 Tolko mliecka bolo 🙂 Ale mozete mi verit natrapila som sa velmi moc na zaciatku a potom ked som mala 2 krat po sebe zapal prsnika a kojila aj cez taku bolest, ktoru si malokto vie predstavit :( Prezili sme aj pocetne hospitalizacie a jednu operaciu maleho, kedy som skoro vzdy o mliecko prisla z nevyspania, vycerpania a stresu. A aj jeho niekolko dnove strajky, ked bol vacsi. Ale kedze som vedela, ze tu ide o to dat synovi ten najlepsi mozny start do zivota, som zubami nechtami za to mlieko bojovala.....Ani sekundu som nad tym neuvazovala, ze to je pre MNA nepohodlne, bolestive, vycerpavajuce, namahave.....ved somt o robila pre synceka....

mrtartina
8. aug 2013

@didulienka11 Ahoj, aj mne maleho vzali pre nizku hmotnost a tiez sa ma nik nepytal, ci mu moze strcit flasu... sestricky boli take drze, ze ked som prisla na kojenie, tak uz parkrat nachovany UM . Myslim, ze na Slovensku je zauzivany nejaky mytus, ze UM je najlepsia volba (preto mame tolko alergikov). Tiez som sa snazila aj ked nie uz plno kojit, ale spon co som mu vedela dat, tak som mu dala... a takto som kojila 14 mesiacov. Maly je zdravy ako buk, ma 17 mesiacov a este ani raz nemal chripku, ani nijaky iny problem. Myslim, ze je to len vdaka podpore mojho muza a rodicov, lebo som s tym chcela skoncit hned na zaciatku...Je smutne, ze v porodnici boli same plagaty, ze ako kojit a realita je ina... Nedbaju o to....Darmo uz, pre peniaze firmy urobia cokolvek, aj ked sa to bude tykat zdravia celej populacie. Zasobuju porodnice haldami UM a tak si vytvaraju zakaznikov. Je to ubohe a hlupe. A divim sa mamickam, co nemaju problem s kojenim a po dvoch mesiacoch prejdu na UM.

simik22
8. aug 2013

moja dcera je na um takmer od narodenia, a este chora nebola, okrem soplov, viacerych znamych deti, ktore boli dlhsie kojene, boli velmi casto chore.

zuffovaeva
8. aug 2013

Ahojte, ak to niekoho zaujima http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/zloze... tu je porovnanie zlozenia umeleho a materskeho mlieka. Je to sice v anglictine, ale treba si vsimnut uz len ten pocet poloziek...

sonice
8. aug 2013

@zuffovaeva to je bomba 😲