Nastúpilo Vaše dieťatko nedávno do škôlky? Čo urobíte pre ochranu jeho imunity? Podeľte sa!
Nástup do škôlky a častejší pohyb v kolektíve je často silným náporom na imunitu dieťaťa. Ako ochraňujete imunitu Vášho dieťaťa? Skúšali ste otužovanie, alebo podávate vhodnú stravu? Podeľte sa s nami.
Moja nastupila v septembri a hned po tyzdni bola chorá, opat tyzden v skolke a opat chorá... robila som paniku ze co vsetko jej mam teraz zacat dávat.... ??? No ako mi zacala lepsie jedávat, vdaka skolke (predtym bola extremny nejedlík a velmi vychudnutá) tak mi viac neochorela (musim zaklopat), uz mesiac a pol nemame ziadny problem,co teda vidím ze kopa detí v skolke chyba pre chorobu, dokonca vyrazne pribrala, cize ja jej dobry stav pripisujem hlavne pestrejsej strave, no obcas dam aj vitamin C
@mawka Ahojky, prosim posles mi do IP infosku, ake kolostrum pouzivate? Dakujem.
@nutrilon_lucia ďakujem. No ano snažíme sa to vyležať, teda aspon nejde do škôlky kým ma soplíky. Podľa mňa veľkou chybou je aj to, že veľa rodičov posiela nedoliečené deti do škôlky, lebo s nim nemôžu ostať doma kôli práci. Tak si to detičky stále dokola medzi sebou odovzdávajú.
@veronicka1901 vola sa to Kolostrum Dobre zo Slovenska. takyto cely nazov to ma 🙂 hod to do googla a vybehne ti. alebo daj www.dobrezoslovenska.sk a tam najdes
Nas maly tiez tyzden doma a tyzden v MS aj ked je pravidelne dopovany prisunom ovocia i zeleniny taktiez vit.C.Najnovsie ficime na "zivotabudicovi" namiesanom zo samych delikates: cibula, cesnak, chren, citronova stava a med.Zatial sa drzi a je zdravy.
Nastúpilo a už aj vystúpilo, za 2 mesiace tam bol dokopy 10 dní kvôli chorobe, keďže som tehotná a každú chorobu som od neho spoľahlivo chytila a musela preliečiť antibiotikami, prerušili sme škôlku na dobu minimálne do pôrodu, potom uvidíme, kolektív potrebuje, ja trošku oddych, ale tie choroby mi nestoja za to, momentálne užívame multimun
@nutrilon_lucia najlepsia imunita sa dietatu dostane prave tymi skolkovymi chorobami..odporucam kazdemu si ich par prekonat bez atb,a o par mesiacov ste za vodou..u nas fungovalo
@kikina84 ahoj pekne napisane,ale skutocnost je niekedy ina.kebyze sa dalo, tak by som bola stastna, aby moja mladsia dcerka prekonala choroby bez ATB. ale pri zapale priedusiek, alebo aj pluc musia nasadit ATB, a moja je ten pripad, ze jej to hned chyti priedusky a k tomu este rozne komplikacie ☹ .....
moja mladsia v skolke bola len tri dni a uz som ju vylucila z kolektivu, nakolko chytila hned hnisavu anginu, a do troch dni uz mala zapal priedusiek s piskanin ☹ a liecili sme sa mesiac,. dvojo ATB vybrala. a naozaj mi to nesoji za to ,aby som mala kazdy tyzden choru mladsiu, potom starsiu, a potom aby sme zalahli cela rodina. kebze rodicia si vstupia do svedomia, a nedavali by tam deti ktore ma nadchu (zlte ,zelene sople, ) a kaslajuce tak by sme si mohli aj my skolku uzivat. takto je doma so mnou, ale hlavne nie je v tom zamorenom kolektive . v niektorych skolkach otacaju deti domov, ked ma nadchu a poviem Vam ,ze tie deti sa preliecia, a potom maju si to aj deti uzivaju. lebo ja to nechapem, ako moze dat matka chore dieta do skolky, a ist s dobrym pocitom domov, ked vie, ze dieta je tam chore,a je mu zle, a nakazi celu triedu. moja starsia ,ked chodila do skolky, ked mala nadchu ,tak do skolky nesla. ale to som bola jedina z celej skolky, videla som ako matky davaju detom v satni ATB a sup do kolektivu,alebo malo crevne problemy a kde to dieta bolo? v triede a jasne ze potom cela skolka zlahla, ucitelke to este povedala,a ucitelka s usmevom ho zobrala do triedy. Hroza. ale to je realita slovenskych skolok. ........
Prajem krásny den milé mamicky a deticky 🙂
Zdravím :D Ani nevravte-aj my máme tento istý problém.Moja dcerka tiež nastúpila tento rok prvý krát do skolky. Každý boží týzden sme doma-teda tak že dva dni v školke a týžden doma.A to nevravím o liekoch a antibiotikách.Kolotoč stále dookola ktorý nemá konca.A ked ide zdravá do skolky dlho to netrvá pretože jak píšete vkuse sú tam choré detičky ktoré kašlú, soplia...Nepochopím takých rodičov čo dajú choré deti do skolky.Pretože doplatia na to zdravé detičky.A mi možeme robiť aj nemožné.A aj učitelky by podla mna nemali pustitť do triedy tie detičky ktoré kašlu a majú soplíky.Mi sme mali pred týždnom Larinditídu s vysokými teplotami a záchvatmi kasla spolu s vracaním. Po týžni isla dcerka do školky a a ž tri dni sme boli v pohode a zas nastúpili soplíky ☹ Naozaj by sa mali rodičia nad sebou zamysliet a nedávat do školky choré deti.
@silvi830 a vies co mne bolo povedane v skolke, ked som sa stazovala? ze som precitlivela a nemam to tak brat ,ked maju sopliky az po kolena a kasel ako tuberak, ze to nie je choroba. ze mozu ist kludne do kolektivu,... naozaj, nemam si to brat k srdcu, s mladsou som bola uz 3 krat na jiske co s dusila, a to len kvoli tomu, ze skolak je zamorena . a to mladsia bola len v satni 5 minut, kym sa starsia prezliekla, takze v triede nebola, a ked som otvorila triedu, islo ma slak trafit, kaslajuce, zadusajuce sa deti od kaslu, vreckovky vsade tade, no skoda reci. velakrat som starsiu zobrala potom hned domov, ze to nema vyznam aby bola dva dni v skolke, a potom dva tyzdne doma, ...
ja to nechapem a nepochopim nikdy tu bezohladnost .....a tu sebeckost .....
@silvi830 Pekny den. Ano, tento problem je velmi casty, pamätam si to este z cias mojho posobenia v detskej ambulancii. Zodpovedne mamicky, ktore naozaj nechaju svoje deticky doma, ked su chore, doplacaju na to, ze nezodpovedne mamicky davaju deti do skolky chore a navysy sa nestitia dat antibiotika ucitelkam, aby ich detom podali. Je to zacarovany kruh. Zodpovednost pritom nie je iba na matkach ( a ich svedomi) ale aj na ucitelkach, ci skor riaditelke skolky, ktora taketo nariadenie, ze chore dieta nesmie byt do skolky rano prijate, ma vydat a zakazat prijmat chore deti. Argumenty, ze mamicky si za skolku platia a tak tam mozu dat deti nie su na mieste, ved vsetky mamicky si platia, tak preco by mali mat chore deti pre nezodpovednost ostatnych. Ako prevenciu mozete skusit Echinaceu kvapky, ale je ich nutne podavat vzdy pred nastupom do skolky, cize cca uz od toho augusta. Samozrejme mozete aj teraz, aspon po dobu 6 tyzdnov. Drzim palce 🙂
Nasho keby ste poculi tiez by ste povedali ze aky tuberak v poslednom tazeni, on maval sezonnu jar/jesen alergicku nadchu, dusil sa uplne ukazkovo, na jesen ked dosli hmly stacilo mu prejist par minut po hmle a hned v satni spustil. Najprv som sa praveze snazila brat ohlad na ostatne mamicky, ale na to aby mi 2t ako trval priemerny ranny kasel doma skakal po hlave, nudil sa zbytok dna uplne bez priznakov, a za par dni chodenia do skoly zas, no akoze stacilo. Mala som potvrdenie od Dr. ze sme OK a hotovo. Aj napriek nemu sa nasli mamicky ktore ma upodorzrievali ze je len formalne a sfalsovane. Jedna mi dokonca drzo tvrdila ze ma moj zapal pluc a ze ona uz vychovala 4 deti a ze to 100perc. spozna. 😠 Este isla na mna huckat ucitelku. No to mate tak...
Nevravim ze aj my sme sa nestretavali s tym ze sa mi javilo ze ine deti su chore, nedoliecene. Len tym ze my mame z rodiny aj v zahranici ludi a viem ze tam sa to vobec neberie ako u nas, tam sa chodi bezne aj s teplotami do skolky, ba aj s ATB, co uz je extrem podla mna, ale tam bezna realita nad ktorou sa nitko nepozastavuje a tu na SK vam v satni dieta zakasle a uz pohlady vrahyn od ostanych mamin. Oni tam maju jeden extrem, my tu druhy - opacny. Oboje je asi prehnane.
Ako aj moj sa hlavne prvy rok, dva, prekazatelne x krat nakazil v skolke, ale vybudovala sa mu imunita a teraz je uplne vpohode. Maminy starsich deti zo spatneho pohladu vacsinou hodnotia "trochu" inak tento jav, ako tie co su certsvo v skolke. Tomu sa neda vyhnut a nie je ani ziaduce. Jedine coho lutujem ze som sa v skolke prilis vyhybala kiahnam a tie nas pockali do skoly, skoda, mat moznost to zazit este raz, vyslovene dam pomaly prikazom aby to vsetky deti absolvovali pocas skolky, nakolko to je zdaleka najvyhodnejsie.
No a teda co sme pouzivali? Zdravu stravu, vela pohybu vonku ako gro, potom vit. B a rybi tuk preventivne, a v obdobiach celkovej chorobnosti kvalitne C a Imunoglukan. Vsetko dokopy nieco odklonilo, nieco sme si museli odzit, ale tomu sa nevyhne nikto. Hlavne trpezlivost.
@horana pekny den. Ano, skusenosti so zahraniacia su skutocne take ako pisete . Ja osobne som pracovala v jednej sukromnej poliklinike, kde chodilo velmi vela cudzincov, hlavne z velvyslanectiev a je pravda, ze mamicky boli velmi prekvapene, ked dostalo dieta antibiotika a nesmelo ist od skolky. Podla mamicky : ved lieky ma, tak co ? " no to, ze nakazuje ostatne deti, to ich vobec nezaujimalo....co vsak bolo najhorsie, ze to boli zeny v domacnosti, nechodili do prace a aj tak chore deti s liekmi dali do skolky. Skutocne su tam ine zvyky, napriklad k lekarovi naozaj idu uz ked je fakt zle. Skoro kazde dieta ktore takto prislo malo minimalne tazky zapal priedusiek, ktory sa tahal uz dost dlho. V tomto su slovenske mamicky naozaj zodpovedné. Vasa prevencia je dobra, pohyb na cerstvom vzduchu a zdrava strava su velmi dolezite. A v prevencii na podporu stavby tela buniek je skustocne vitamin C. Dakujeme za prispevok.
Ake by to bolo super, keby mal clovek cas popri praci chodit s detmi na prechadzky, mohol si s nimi zostat doma, kedy by chcel a nemusel podavat chemiu v podobe vitaminov. Tiez by sa mi dobre 'mudrovalo', keby som nepracovala. Ale bohuzial, realita je ina, vyvazena strava nestaci, takze musim davat aj tu 'chemiu'.
Naše jasle fungujú tak, že kým nie je zelený soplík a teplota, dieťa môže prísť. Mama by mala odhadnúť, kedy je to už pre dieťa namáhavé, ale ja som zo štyroch detí a som rada, že sme sa "nakazili" vždy jedno od druhého a mysl8m, že podobne, ako to tu opisujú niektoré mamky, deťom to z dlhodobého hladiska skôr prospeje a do školy už idú isto s lepšou imunitou.
@veronicka1901 Pekny den. Ano, je to tazke mat deti a chodit do prace. A do prace chodit musime, nie sme vyvolení 🙂 mozete skusit Echinaceu kvapky...su homeopaticke a obsahuju aj vitamin C. Predpokladam, ze ked su vitaminy pre deti, nemali by podla zakona obsahovat ziadne konzervanty ani stabilizatory, ale neviem ako to naozaj je. Dakujeme za prispevok .
@luciacv Pekny den. Ano, je to mozne, ja som to tiez odpozorovala pocas svojej praxe, ze ked je v rodine starsi surodenec a ten nosi domov chorobvy a dietatko je pred nastupom do skolky par krat chore, tzv. skolkarskymi chorobami, je imunita lepsia. Urcite je tiez extrem, deti do 3 rokov uplne izolovat od inych deti, aby neochoreli....ked dietatko ochorie, svojim sposobom si tiez buduje imunitu. Dakujeme za prispevok.
@nutrilon_lucia Dakujem za odpoved.
Celkom ma hneva aj to, ako tu maminy odsudzuje, ze ine utekaju hned s kaslom alebo soplikmi k doktorke. Opat ta praca - kde zozeniem priepustku, ked mala ochorie? Musim ist rovno k doktorke. Zacarovany kruh 😒.
@veronicka1901 Radsej ist skor k lekarke, ako potom nespravne lieceny infekt nechat prerast do komplikacii a dlhsieho liecenia. My sme sa nikdy nehnevali na ziadnu mamicku, aj ked prisla podla inych s "prkotinou" .
@kikina84 Pekny den. Ano, je to pravda, ze chorobami deti ziskaju imunitu, je to vlastne pasivne ockovanie. Len v pripade, ze deti maju vrodeny imunodeficit, pripadne znizenu imunitu, co mamicky do tej doby nemusia vobec vediet, je to tazke. Tie deti su potom skutocne chore len okolo nich bakteria alebo virus prejde. Ste jedna z tych stastnejsich, ktorychj dietatko ma dobru imunitu a bez väcsich problemov prekonalo prve mesiace v skolke. 🙂 podelte sa o vas recept na podporu imunitu 🙂 dakujeme za vas prispevok a prajeme vsetko dobre
@nutrilon_lucia moj syn chodi od ukonceneho 1.roka do jasli.Imunitu ma dobru,lebo ako pocuvam,ine mamicky maju stale chore deti,a to nehovorim o sopliku.Ked ochorie pol triedy,moj syn ma akurat trochu nadchy.Myslim,ze aj zdrava strava prispieva k jeho dobrej imunite,davame mu cerstvu zeleninu a ovocie,dokonca zboznuje na platky nakrajany citron 😀
@stellamaris Pekny den. No parada 🙂 tak to mate stastie a klop, klop na drevo, nech vam to vydrzi 🙂 dakujeme za prispevok.
@nutrilon_lucia nuž žiadny super recept na imunitu nemám..jeme všetko cez ovocie zeleninu až po vyprážané rezne 😀 ..takze ja v prvom rade ..snazim sa nedavat atb..pri kazdej beznej chorobe su najkritickejsie prve tri dni..su teploty, malatnost,unava,sople,priedusky a podobne..ja osobne pokial ma dcera prve tri dni nieco podobne,tak lekarke sice idem..aj jej vela krat atb predpise,no nikdy jej ich prve tri dni nedavam..pockam ci ustupi teplota..z pravidla po trch dnoch teplota ustupuje a uz sa to len lepsi a atb nakoniec ani nedavame..radsej ostanem dva tyzdne s dcerou doma nech sa bez atb prelieci,ako by som ju supla po 5 dnoch brania atb do skolky..Chapem ze vela rodicov si to nemoze dovolit lebo nevychadzaju s peniazmi,tak cpu do deti atb len aby boli rychlo fit..ale neuvedomuju si ze prave lieky najviac oslabuju imunitu..mozem do nej cpat neviem kolko pribiotik a vitaminov..ked dieta vyberie jednu krabicku atb,tak tym zabije vsetky tie zbytocne predrazene ,,vitaminy,,z lekarne..takze jednoznacne ten zaciatok v skolke je najtazsi,ak sa da odporucam nastup do prace az tri styri mesiace po nastupeni dietata do skolky..aj ked viem ze je to pre rodicov problem,,aj mi sme boli pol roka bez druheho prijmu a ledva sme to utiahli s jednym platom,ale stalo mi to za to pretoze po 4 mesiacoch co bola dcera kazde dva tyzdne doma,sa nam konecne imunita posilnila..Vela mamiciek robi chybu aj v tom,ze sa spoliehaju na rodicov..s tym ze ved dieta si kychne a zakasle a hned ho nechavaju doma s babkou dedkom..to je blbost..toto je ta najvacsia chyba,preco su deti stale chore..Ja som toho zivym prikladom,ked som bola mala..a teraz sa snazim robit s malou presny opak,ako robila mama somnou..a zabralo to..V rodine mame tiez uplne na prd imunitu..ale za pokus mi to stalo..Tak asi tolko,,chceli ste recept,nech sa paci,,tu je 😉
@kikina84 Dakujeme a suhlasim s vami v tom, ze nie vzdy su antibiotika na mieste. Ak je to virus, tak dietatu aj tak nepomozu . Vsetko dobre 🙂

@moma Prajem pekny den. To ma mrzi, ze sa od nastupu do skolky stále trapite s chorobami. Je to taky zacarovany kruh. V skolke dietatko nieco nachyta, ochorie a imunita je na par dni ci tyzdnov oslabena a v tomto case moze opat lahko nieco nove v skolke chytit. Kedze v skolke je velka fluktuacia viroz a bakteriálních infekcii. Dolezite je, aby dietatko chorobu vylezalo, i ked niekedy je naozaj tazke, aktivneho drobca „udrzat na uzde“ 🙂, aby nechodilo este nedoliecene, po par dnoch ochorenia, do skolky a kolektivu. A aby aj nadalej papalo vela cerstveho ovocia a zeleninky, tak ako spravne davate. A mozete pridat aj probiotika, ktore sa tiez podielaju na imunite u dietatka. Prajem vam aj drobcovi skore uzdravenie!