Naozaj merino tričko po jednom dni nesmrdí?
Začala som pozerať merino oblečenie na turistiku aj bežné nosenie. Často čítam, že sa nemusí prať po každom použití. Je to naozaj tak?
@anonym_autor ano, je to tak, ja som si kupila od woolies, a teda 2 dni intenzivneho potenia (turistika), a nic.
@anonym_autor nemusí smrdieť, ale keď vyleziem na Gerlach, alebo odbehnem 20 km určite si ho zajtra neoblečiem 🤮
@anonym_autor áno,je to tak..máme Merino len od ZAJO,nosím celoročne,jazdím do práce na bicykli denne a nie nesmrdi ani po 2,3 dňoch. Rýchlo uschne,v lete chladí, v zime hreje. Merino je top voľba na turistiku
@anonym_autor áno,je to tak..máme Merino len od ZAJO,nosím celoročne,jazdím do práce na bicykli denne a nie nesmrdi ani po 2,3 dňoch. Rýchlo uschne,v lete chladí, v zime hreje. Merino je top voľba na turistiku
@avanka ktoré konkrétne máš? Ako ho peries? Po koľkých pouzitiach?
@anonym_autor nemusí smrdieť, ale keď vyleziem na Gerlach, alebo odbehnem 20 km určite si ho zajtra neoblečiem 🤮
@anonym_28ac48 merino, ako aj ine prirodne materialy, ma samodezinfekcne vlastnosti. Rozhodne take tricko po 1 dni nie je 🤮 staci ho nechat uschut a vyvetrat. V merine sa nemnozia plesne a bakterie ako v beznych materialoch. Radsej by som si obliekla tyzdnove merino nez cisty polyester napr.
@anonym_28ac48 merino, ako aj ine prirodne materialy, ma samodezinfekcne vlastnosti. Rozhodne take tricko po 1 dni nie je 🤮 staci ho nechat uschut a vyvetrat. V merine sa nemnozia plesne a bakterie ako v beznych materialoch. Radsej by som si obliekla tyzdnove merino nez cisty polyester napr.
@lindusss2016 mne to nemusíš písať, ja mám celé výbavy merino zloženia. Už len ten pocit, že si to mám zajtra obliecť 🤮 Ty môžeš obliekať aj po 3 dňoch, ja mám rada čisté.😉 Z polyesteru nemáme nič.
@lindusss2016 mne to nemusíš písať, ja mám celé výbavy merino zloženia. Už len ten pocit, že si to mám zajtra obliecť 🤮 Ty môžeš obliekať aj po 3 dňoch, ja mám rada čisté.😉 Z polyesteru nemáme nič.
@anonym_28ac48 tak potom z coho mas ten pocit?
@anonym_28ac48 tak potom z coho mas ten pocit?
@lindusss2016 ak človek vykoná náročnú fyzickú aktivitu, osprchuje sa a ráno ide svieži športovať znova, čo je na tom zvláštne obliecť si čisté tričko? Nerozumiem , čo je na tom nepochopiteľné, keď ti to treba ešte vysvetliť 🙄
@avanka ktoré konkrétne máš? Ako ho peries? Po koľkých pouzitiach?
@anonym_c01dcb https://www.zajo.com/sk/senti-women-s-merino-t-...
Tieto,aj s dlhým,tie mám 4 , aj s krátkym.
Periem tak raz za 3 dní cca. Za mňa naj Merino,aj manžel nosí toto. Máme aj spodné prádlo merino
@anonym_c01dcb https://www.zajo.com/sk/senti-women-s-merino-t-...
Tieto,aj s dlhým,tie mám 4 , aj s krátkym.
Periem tak raz za 3 dní cca. Za mňa naj Merino,aj manžel nosí toto. Máme aj spodné prádlo merino
@anonym_00c6d6 no veď si odpovedáš, Woolies je kvalita, Zajo nie je 100 pro merino, mám aj tie, ale s týmto novým sa to nedá porovnať. mám bezrukávové z woolies za 60 a neľutujem. Moje peniaze, moja voľba 🙂
@lindusss2016 ak človek vykoná náročnú fyzickú aktivitu, osprchuje sa a ráno ide svieži športovať znova, čo je na tom zvláštne obliecť si čisté tričko? Nerozumiem , čo je na tom nepochopiteľné, keď ti to treba ešte vysvetliť 🙄
@anonym_28ac48 mne nemusis nic vysvetlovat, ja pracujem s vlnou a prirodnymi materialmi a roky ich nosim. Viem sa o ne starat, poznam ich vlastnosti. Castym pranim dochadza k rychlejsieme opotrebovaniu a znizeniu funkcnosti materialu. Ak clovek vykona narocnu fyzicku aktivitu, staci merino tricko zavesit, nechat uschnut a vyvetrat, nakolko je material samodezinfekcny. Prat sa odporuca pri mechanickom znecisteni. Ale teda samozrejme, ty sa o svoje oblecenie staraj, ako uznas za vhodne, len nepis inym, ze je to 🤢
@anonym_autor záleží, čo v ňom robíš... na bežné nosenie v pohode aj viac dní - mala som aj dnes v robote, ráno tu bolo celkom chladno. No ak si ho dám na celodennú túru, bicykel, lyže, keď v ňom fyzicky makám a spotím sa, druhý deň z neho ten pot cítim. Medzi ľudí by som si ho už nedala. No nie je to tak nepríjemný zápach ako syntetika. Na doma po vyvetraní v pohode aj ďalší deň. Keď som mala merino s prímesou nejakej syntetiky smrdelo mi už po jednom použití.
Dlhé roky som nosila len merino na dlhšie a náročnejšie výlety, no posledné roky ako je teplo som sa vrátila aj k syntetike, vytiahla 20 ročné klimatex triká a sú mi tieto dni veru príjemnejšie než tie vlnené.
Značky mám rôzne, sensor, janus, devold, šila som si aj sama kvôli cene. Životnosť je tiež rôzna. Mám 15 ročné tielka aj triká, no aj také, čo som po 2 rokoch zašívala lebo sa mi narobili dierky.
@anonym_28ac48 mne nemusis nic vysvetlovat, ja pracujem s vlnou a prirodnymi materialmi a roky ich nosim. Viem sa o ne starat, poznam ich vlastnosti. Castym pranim dochadza k rychlejsieme opotrebovaniu a znizeniu funkcnosti materialu. Ak clovek vykona narocnu fyzicku aktivitu, staci merino tricko zavesit, nechat uschnut a vyvetrat, nakolko je material samodezinfekcny. Prat sa odporuca pri mechanickom znecisteni. Ale teda samozrejme, ty sa o svoje oblecenie staraj, ako uznas za vhodne, len nepis inym, ze je to 🤢
@lindusss2016 tričiek a setov mám dosť, periem ich podľa pokynov a nič im neuberá na kvalite. Okrem toho, nepotrebujem vlastniť tričko 30rokov nepoškodené 🙃Raz tie veci doslúžia, neriešim
@anonym_00c6d6 a čo je na tom? Niekto prefajčì 80 eur, alebo dá za.umelé nechty a riasy, iný si kùpi kvalitu a komfort. Zvlášť ak športuješ.
@lindusss2016 tričiek a setov mám dosť, periem ich podľa pokynov a nič im neuberá na kvalite. Okrem toho, nepotrebujem vlastniť tričko 30rokov nepoškodené 🙃Raz tie veci doslúžia, neriešim
@anonym_28ac48 ok, ved to je vsetko v poriadku, ale skus pochopit pointu celej diskusie. Ci je potrebne menit merino po jednom pouziti. No nie je 🤷 Ja chapem, ze ty to mas inak a citis sa lepsie kazdy den v cistom, ale proste realita je taka, ze ak autorka vlastni kvalitne 100% merino, alebo aj iny prirodny material, nevyzaduje si to pranie po kazdom pouziti. To je cele.
@anonym_autor k merino tričkám do horúčav sa neviem vyjadriť ale milujem merino svetre na zimnú turistiku. Krásne jemnucke hrejivé a aj keď sa zľahka spotim necítiť ich a dajú sa obliecť 2-3 krát bez prania. Periem program na vlnu na 20tke 800 otacok.

Ved to zalezi od toho ci sa spotis a ci teda zapacha alebo nie ja mam merino niekedy len jeden den niekedy viac. Teraz co boli horucavy som kazdy vecer hodila rovno do pracky.