Sú barefoot topánky lepšie než Protetika pre deti?
Ahojte, nájdem takéto topánky v protetike? V meste máme len 1 obchod kde sa predávajú zdravotnícke pomôcky a topánky Protetika/rak/manik. Dcérke dosť zarastaju nechty, myslím že to má súvis s nesprávnou obuvou. Je Protetika vhodná na tento problém? Alebo barefoot je iná značka?
@majamat ja mam na zimu presne tie zimne belenka s hrubsou podrazkou a su fajn, aj dobre izoluju (stacia na zimu v BA), aj su dost siroke na moje prsty. tiez sa mi ten clanok v n-ku uplne nepozdaval, ale zrejme mame rozne nohy a niekomu sedi aj uzka klasika (mne nie). na druhej strane, pri malej detskej nohe vo vyvoji (navyse s problemom) vidim zmysel v tej pevnej pate, co nie vsetky bf maju. ale siroka spicka je aj v tom pripade samozrejmost.
inak kupodivu na leto mi sedia sandale keen, tie su vpredu dost siroke, aj ked nie su bf.
@majamat ja v obchode uz roky neskusam, vsetko objednavam domov a mam dlhsiu chvilu na nohach. Mne sa Bata siroke nezdaju, ale tak kazdy mame inu nohu. Rieker ma tento rok zopar vyslovene barefootovych modelov, ale ake su, neviem, mam iba tie klasicke tenisky s tvarom barefoot. Ja sa vacsine iba barefootovych znaciek po skusenostiach vyhybam, lebo ja fakt potrebujem hrubsiu podrazku.
@michaela329 neviem, kde si citala, ze som napisala, ze barefoot je jedina vhodna obuv. Najdes mi to, prosim?
A po druhe - super, ze su ti tie topanky pohodlne. Nech je to tak co najdlhsie. Uvids neskor, mozno o 10, 20 rokov. Ono existuje dovod, preco dochodcovia povacsine chodia v takych topankach, akych chodia.
A posledna vec - ty mna obvinujes z "nejakej obsesie" a pritom tu obsesiu mas ty - ze pravdu ma iba ta doktorka a bezne topanky su jedine vhodne. Len vies, pravda byva niekde uprostred a mozno by stalo za to zvazit vsetky pre a proti.
@simsalabim kde píšem, že pravdu má len tá doktorka? Kde konkrétne? Píšem, že sú otázne - niekoľkokrát. A jediný, kto tu má neúnavný sklon ma tu presviedčať o svojej pravde si Ty a majamat. A máte tu niekoľko reakcií od žien, ktorým rovno fyzioterapeutka neodporúča tie topánky pre ich deti, možno by ste mali ísť robiť osvetu aj k nim.
@michaela329 a ja mam, vzhladom na moju diagnozu, skusenosti aj s fyzioterapeutmi aj s ortopedmi a ziaden mi nepovedal, ze barefoot vyslovene nie. Ale ak citas pozorne, iste vies, ze ja barefoot ako taky nenosim a ani neodporucam. Nosim topanky s barefoot tvarom, ale tlmiacou podrazkou ako pri mainstreamovej obuvi. A toto si myslim, ze by aj ta p. doktorka mala odporucat, lebo - a pisem to uz niekolky krat - bezna obuv nerespektuje tvar ludskeho chodidla, hoci respektuje to, ze ludia chodia po tvrdych povrchoch. A klasicky barefoot to ma naopak - respektuje tvar chodidla, ale nie to, ze chodime po asfalte. Bolo by fajn, keby sa vyrobcovia zacali uberat tymto smerom a aby si ludia zvykli na to, ze topanka vo fyziologickom tvare chodidla nie je divna, ale normalna.
@majamat zle som to napsiala, Bata sa mi nezdaju uzke, skor su sirsie.
@beronsche nie, nemám stlačené prsty dovnútra. Ja už nechápem ako vám toto vysvetliť. Keby som mala prsty stlačené dovnútra, už to na tých nohách vidno. Opakujem, je mi úplne jedno aké topánky kto nosí, no už mi začína byť až smiešne, ako sa ma snažíte presvedčiť, že v tom prípade už musím mať minimálne odumreté prsty, lebo jediná správna cesta je barefoot.
@michaela329 o ničom sa ťa presvedčiť nesnažím, dokonca si nemyslím, že barefoot je jediná a správna voľba.
Sama nosím rôzne topánky, nie len barefoot, ale tvrdenie že bežná obuv nestlaca palec do vnútra považujem za úsmevné..
Aj keď, ty máš možno neštandardný tvar nohy a tebe sa naozaj palec do vnútra nestlača.. 🙂
Možno len máme rôzne predstavy, ako vyzerá zdravé chodidlo...
@michaela329 o ničom sa ťa presvedčiť nesnažím, dokonca si nemyslím, že barefoot je jediná a správna voľba.
Sama nosím rôzne topánky, nie len barefoot, ale tvrdenie že bežná obuv nestlaca palec do vnútra považujem za úsmevné..
Aj keď, ty máš možno neštandardný tvar nohy a tebe sa naozaj palec do vnútra nestlača.. 🙂
Možno len máme rôzne predstavy, ako vyzerá zdravé chodidlo...
@beronsche a možno máš prdstavu, že bežná obuv musí byť len taká úzka, alebo tie Tvoje nie barefoot topánky Ti deformujú prsty?
@majamat a prečo by som mala? A ako by som vôbec mohla? Veď Ty ma tu presviedčaš, že barefoot je niečo, čo jednoducho musí sedieť každému a nie barefoot nesedí nikomu. Ja tu stále píšem, že mne je absolútne - absolútne jedno, čo vy nosíte. Pokojne nos aj onuce, mne je to fuk.
Nedávno bol na Nku výborný rozhovor podiatričkou o barefoot topánkach, ona ich teda rozhodne nechvalila.
@michaela329 ten rozhovor som citala a teda ta pani bola priserna. vyslovene zaujata, plietla hrusky s jablkami, nevedela rozdiel medzi DMO a poliom. vacsinou mam clanky na Nku rada, ale tento rozhovor bol vyslovene zaujaty.
to bola cista kritika, nic konstruktivne. hadzat do jedneho vreca ludi, co neockuju a nosia barefoot, uplne od veci.
barefoot nie je spasa, to urcite nie. urcite nie je vhodne pri roznych patologiach - oslabene brusne svaly a pod.
a ano, pri barefoote nesmies naslapovat cez patu, lebo si odpalis kolena.
ale barefoot ma aj mnohe vyhody, benefity. barefoot sa robia na rozne nohy, mozes si vybrat podla sirky, ci podla toho, ktory prst mas dominantny. su barefoot na hrubsej podrazke, so spevnenou patou, vysokym clenkom, atd...
urcite vsak nie je vhodne prejst z normalnej obuvy na uplne minimalisticku zo dna na den. to bola asi jedina vec, kde som s nou suhlasila. ale to Ti povie kazdy, kto nosi barefoot. ze je vhodne nejake prechodne obdobie, aby si noha zvykla, aby si zmenila styl chodze, zacala zapajat ine svaly.
@majamat pani v tom rozhovore pisala o tom, ze ked niekto nosi barefoot, tak az prilis zapaja prsty na nohach, a potom tie prsty menia tvar a su stale akoby zakvacene, ci ako to tam sformulovala. to ma velmi pobavilo 😀
a uz len nadpis toho clanku bol tendencny. nieco v zmysle, ze rodicia deti, ktorym kupovali barefoot, tak placu, ked im ona povie, ze ich problemy su sposobene barefoot obuvou.
a ze ludia, co nosia barefoot, tak neockuju, a potom tam kvoli tomu maju deti s obrnou. ona myslela DMO (vznika pri porode nedokyslicenim mozgu) a pomylila si to s detskou obrnou, na ktorou sa ockuje dlhe roky a na svk sa nevyskytla uz snad aj 70 rokov.
@majamat pani v tom rozhovore pisala o tom, ze ked niekto nosi barefoot, tak az prilis zapaja prsty na nohach, a potom tie prsty menia tvar a su stale akoby zakvacene, ci ako to tam sformulovala. to ma velmi pobavilo 😀
a uz len nadpis toho clanku bol tendencny. nieco v zmysle, ze rodicia deti, ktorym kupovali barefoot, tak placu, ked im ona povie, ze ich problemy su sposobene barefoot obuvou.
a ze ludia, co nosia barefoot, tak neockuju, a potom tam kvoli tomu maju deti s obrnou. ona myslela DMO (vznika pri porode nedokyslicenim mozgu) a pomylila si to s detskou obrnou, na ktorou sa ockuje dlhe roky a na svk sa nevyskytla uz snad aj 70 rokov.
@soldi aj mna, lebo zakvacene prsty - kladivkove prsty - su beznou deformaciou u starsich ludi, co cely zivot nosili beznu obuv a o barefootoch ani nechyruju. Mna tiez prekvapilo, aky tendencny ten clanok bol a ziva diskusia pod nim to tiez naznacuje. Ta pani mala klapky na ociach, co je z mojho pohladu chyba - jeden lekar musi byt otvoreny inym moznostiam, inak sa budu opakovat chyby z minulosti, ktorych medcina ma pozehnane - taky Semmelweiss s jeho kacirskou myslienkou, ze ruky si treba umyvat, aby lekar nesposobil pacietke infekciu, ci Marshall a Warren so sialenou myslienkou, ze zaludocne vredy nesposobuje zivotny styl, ale akysi divny mikroorganizmus... Aj ortopedi aj fyzioterapeuti si nutne budu musiet uvedomit, ze mnoho beznych topanok deformuje chodidlo a nie zaslepene a bez dostatocneho vyskumu tvrdit to, co p. doktorka v clanku.
@majamat vidíš, aj tam si hľadala. A ja som našla medzi normálnymi značkami. Lenže akoby bol problém pochopiť, že sedieť môže aj úplne normalna značka bez prívlastku barefoot. Ja mám v úplne bežných salomonoch odbehane 15-20km traily, v úplne bežných salewach odchodné aj 30km túry. Väčšina mojho botnika su bežné Converse alebo fila topánky a zimné mám dokonca nejaké no name kožené čižmy bez značky, snehule detto. A nemám žiadne - žiadne vbočené palce. Takže mňa presviedčať, že to nejde nemusíš. Fakt nie, ani že musím mať isto zdeformované nohy, no nemám. A opakujem asi tisíckrát - je mi absolútne jedno, čo nosia iní.
@soldi lekárka si pomýlila polio obrnu s DMO?
Ok, nemusí byť pediater, ale toto je taký fail, že jej by som už neverila absolútne nič..
@beronsche a možno máš prdstavu, že bežná obuv musí byť len taká úzka, alebo tie Tvoje nie barefoot topánky Ti deformujú prsty?
@michaela329 čo deformuje prsty a čo nie, si netrúfam zhodnotiť.
Čo ti však môžem s určitosťou povedať, že pocitovo rozdiel vnímaš. A ešte to, že tvoja noha si ale časom zvykne... Toľko k tvojmu vyhláseniu, že tebe sa urcite palec neohýba..
Inak práve Converse tenisky, čo spomínaš, sú hrôza - úzke v prstovej oblasti, ťažké..
Protetika má aj barefoot aj normálne strihy...
Na klasickej Protetika obuvi nie je nič ortopedické. Rovnako ako ostatné bežné značky obuvi, nerešpektuje tvar chodidla - špička za zužuje na strane palca, teda prstu tlačí k sebe do tvaru šípu. Ale vyrábajú už aj BF radu, tie sú ok.
@majamat Nosim aj klasicku obuv, aj barefoot a ver, ze aj medzi klasickou obuvou sa daju najst pohodlnne topanky so sirokou spickou ci flexibilnou podrazkou. Rovnako mnohe barefoot topanky, ktore som vyskusala, boli uzke a nepohodlne. Vsetko je o konkretnom strihu a materiali, neda sa pausalizovat.
@majamat Nosim aj klasicku obuv, aj barefoot a ver, ze aj medzi klasickou obuvou sa daju najst pohodlnne topanky so sirokou spickou ci flexibilnou podrazkou. Rovnako mnohe barefoot topanky, ktore som vyskusala, boli uzke a nepohodlne. Vsetko je o konkretnom strihu a materiali, neda sa pausalizovat.
@kp7333 ....dá sa nájsť..... Ja od mladosti hľadám, ale je to ako hľadať ihlu v kope sena. Možno 2 klasických topánok som za celý svoj dospelácky život našla, ktoré má netlačili. Zvyšok bol tvrdý kompromis. Vďakabohu za BF.
@majamat vidíš, aj tam si hľadala. A ja som našla medzi normálnymi značkami. Lenže akoby bol problém pochopiť, že sedieť môže aj úplne normalna značka bez prívlastku barefoot. Ja mám v úplne bežných salomonoch odbehane 15-20km traily, v úplne bežných salewach odchodné aj 30km túry. Väčšina mojho botnika su bežné Converse alebo fila topánky a zimné mám dokonca nejaké no name kožené čižmy bez značky, snehule detto. A nemám žiadne - žiadne vbočené palce. Takže mňa presviedčať, že to nejde nemusíš. Fakt nie, ani že musím mať isto zdeformované nohy, no nemám. A opakujem asi tisíckrát - je mi absolútne jedno, čo nosia iní.
@michaela329 ak máš úzku nohu a k tomu možno najdlhší tretí prst na nohe, verím, že si môžeš z klasickej obuvi vyberať. Väčšina ľudí to tak ale nemá. Áno, existujú aj širšie rady klasických topánok, rada G tuším, ale to je úplný výsmech. Lebo široké sú len niekde na úrovni kĺbu palca, potom sa zužujú, takže chodidlo tvarujú do tvaru šípu.
@michaela329 ak máš úzku nohu a k tomu možno najdlhší tretí prst na nohe, verím, že si môžeš z klasickej obuvi vyberať. Väčšina ľudí to tak ale nemá. Áno, existujú aj širšie rady klasických topánok, rada G tuším, ale to je úplný výsmech. Lebo široké sú len niekde na úrovni kĺbu palca, potom sa zužujú, takže chodidlo tvarujú do tvaru šípu.
@jaroe siroke su H a ano, mas pravdu, pri prstoch sa tiez neprirodzene zuzuju.
@nenne27 trend je to v USA, UK, DE a až potom na chvoste sú malé trhy ako Slovensko 🙂.
@denkabemommy hovorim ze mi je to u prdele.som turista, nosim poriadne pevne topanky.mam tisice kilometrov v nohach, 50 rokov a nohy a chrbticu v topkovom stave.decka mam dospele.je mi fuk co teraz leti, za tie roky som.pochopila, ze vacsinou je to vela kriku pre nic.iba som spomenula rozhovor ktory som citala par dni dozadu a prekvapil ma, lebo v robote sa tiez idu zblaznit z barefoot topanok.tak ma to prekvapilo.aj tak sa ukaze az po rokoch co bolo okay.a btw, zdravy sedliacky rozum sa pyta, aly ma barefoot vyznam na betonovych chodnikoch

@majamat ja barefoot nosim Batu s podrazkou Flotactive, ta je hruba, urcena na tvrde mestske povrchy. Bata ma aj ine barefoot podrazky, tenke, tie mi nevyhovuju, pottrebujem, aby mi podrazky aj tlmila. Belenka ani Barebarics mi nesedia vobec. A nedavno som kupila skvele Rieker tenisky s tvarom barefoot, ale klasickou podrazkou. Tie su uplne top https://eobuv.sk/p/sneakersy-rieker-52824-80-bi...