Ako sa obliecť do mrazivých podmienok:?
Dobré ráno. Pracujem vonku 8 hodín a posledné dni sú už na nevydržanie. Pocitová teplota sa drží na mínus dvojcifernom čísle a dnes je to ešte horšie ukazuje mi na pocit mínus 18.
Už neviem čo obliekať som fakt navrstvená ale skrátka po toľkých hodinách von to je už jedno čo mám necítim si ruky a z rúk mi je zima na celé telo.
Nosím tielko klasické tričko termo tričko tenká mikina hrubšia mikina vyhrievaná vesta na power banku a bunda. Šál čiapka samozrejmosť. V čižmách mám vyhrievacie vložky tie držia teplo inak aj 10 hodín ale čo sú silné mrazy ani necítim žeby hrali maximálne prvých pár hodín. Vo vreckách nosím aj tie teplé vankúšiky čo sa prevaria v hrnci a držia teplo nejaké 3 hodiny. Potom si prasknem ten pliešok a drží teplo ešte nejakú pol hodinu. No a potom je problém ruky mám studené a je mi zima všade celkovo. Najhoršie sú posledné 2 hodiny to už mám bolesti tela ako pri chrípke. Áno zima netrvá dlho a sú slabé zimy v porovnaní s rokmi dozadu. Veľa ľudí pracuje vonku a nie som žiadna rozmaznaná princezná zvyčajne si na nič nesťažujem ale zima ma fakt ubíja. Máte ešte nejaké triky? Toho pohybu zas toľko nemám takže prirodzene pohybom sa nezahrejem 😃
@anonym_autor Vyhláška MZ SR č. 99/2016 Z. z. upravuje aj režim práce a prestávky pri práci v chlade podľa priemernej korigovanej teploty vzduchu a triedy práce, čo znamená, že v závislosti od teploty by zamestnávateľ mal obmedziť dobu nepretržitej práce vonku a dať zamestnancom prestávky v teplejšom prostredí. Máte aspoň na prestávky priestor kde sa môžeš ísť zohriať? Vykurovana miestnosť, kontajner? Kde to prosím ťa pracuješ? Celý deň vonku v mrazoch je proti predpisom BOZP.
@anonym_autor bože, máš úprimne môj obdiv, toto by som ozaj nedala
Veď toto by ani nemalo byť dovolené,že celý čas len na mraze, minimálne musia prestávky v teplom prostredí, kde je k dispozícii určite teplý čaj,alebo striedanie ľudí po určitom čase.
Kde pracuješ?
Joj mojaaaa to jedno kolko mas vrstiev uz ti nepomoze nic ver mi..ja mam najchladnejsiu predajnu sklenenu ked je vonku -20 ja mam -10 ,ked nestojis cely cas a mas pristup k elektrine tak aspon ohrievac k noham nato deku aspon zeby ti na nohy bolo teplo
Fuu, neprijemne. Ale si oblecena ako na sibir, tu uz fakt neviem co este by som si dala. Ale urcite mas prestavky, nemozes predsa pracovat celych 8 hodin vonku bez jedla a wc…zaujimalo by ma, co robis. Nemozes si nosit caj do termosky a viac sa hybat? Pohyb je klucovy, naozaj.
Potrebuješ vrchnú vrstvu, ktorá zachytí studený vietor a spodnú vrstvu, ktorá odsaje pot a ostane suchá. Skús popozerať zimné oblečenie pre extrémne športy ako horolezectvo, alebo jachting.
@anonym_autor Merino legíny, merino tričko s dlhým rukávom, vlnené ponožky, páperová bunda. Teplý čaj.
@anonym_autor To tielko, co nosis, je termo tielko alebo obycajne? Ja by som si ako najspodnejsiu vrstvu dala termo tricko.
Tu o rozmaznanej princeznej nemôže byť ani zďaleka reč. Pracovala som v záhradníctve, veľmi ma to bavilo. Ale mali sme na striedanie pracu aj v hale. Nie non stop vonku preboha. Nedajú sa ti hlavne poľudštiť pracovné podmienky?
Ešte taká laická otázka. Môže byť že keď sa ti nejaká časť tela zahrieva ohrievacim odevom, tak o to väčšia zima by ti bola na inej časti tela? Ako keď máš veľké teplotné rozdiely.
Mne dosť na chrbát pomáhala softshellová vesta pod bundu ale pri väčšej námahe som sa spotila. Lepšie budú asi spomenuté outdoorové odevy
@anonym_autor ,skus merino tielko aj merino tricko s dlhym rukavom
Mne dosť na chrbát pomáhala softshellová vesta pod bundu ale pri väčšej námahe som sa spotila. Lepšie budú asi spomenuté outdoorové odevy
@arianna25 len outdoorové odevy fungujú hlavne vďaka pohybu. Aj ked ten neprefuk navrch by mohol pomôcť.
Fuha...to su hrozne podmienky. To kde pracuješ? Neviem ci este nieco extra je. Mrkni speci predajne pre horolezectvo, vrcholové športy...mozno tam nájdeš nieco...inak kamoška si zimné veci nakupuje v Nórsku, ze odtiaľ ma najteplejsie topanky ....ona tam pracuje...
Ufff, no viac poradiť neviem. Oblečenie z vlny? To zahreje. Inak by ma tiež zaujímalo, kde pracuješ. Niekde v stánkoch?
Autorka prosím ťa, to kde robís pri -20-tych stupňoch? Neexistuje aby som robila na takomto mraze. To kde sme v Yakutsku?
@anonym_autor podľa toho čo si napísala ti už nič iné neviem ani poradiť, veď ty máš také vychytávky čo som ani nevedela že existujú🙈 Ani som nevedela, že existuje vyhrievaná vesta na power banku, to ste fasovali, či si si to niekde kupovala?
@alianko9 insportline 💝určite je to dobrá vecička. V akcii bola za 80 eur. Treba si strážiť cenu sem tam zlacnie 😁
Termo pradlo je topka..zaklad je hlava a ruky v teple a dychat do šalu a nie studeny vzduch... toto pocasie zabije aspon bacile a virusy ..
To kde zamestnanec je 8 hodín vkuse von?
Odpíšem baby postupne
Pracu nezavidim, tiez som zvedava co robis. Podla mna je to vzdy o materialoch, zahreje jedine dobre merino spodne pradlo, vlnene ponozky capica rukavice sal aj zvrsky a dobra paperka.
@anonym_autor kúp si poľovnícku kvalitnú bundu
Ahoj. Tiež makám vonku. Je rozdiel či máš oblečenie kvalitne alebo nie. Ja mám topánky salewa a druhé mammut a stačia mi jedny merino ponožky a zima mi nie je. Čo sa týka oblečenia ako spodnú vrstvu Nosím hore aj dole termopradlo merino od zn Zajo, tak fleece mikinu od rossignol, keď je poriadna zima tak na to ešte jednu tenkú bundu (tie mám tiež zajo) take tie čo zrolujes do vrecúška a kvalitne neprefukave a nepremokavé vrchné vrstvy - väčšinou mám komplety nohavice a bundy, tie mám kadejaké veľa veci mám zajo, mammut ale aj montec.
Nepoužívam vyhrievané vložky ani vesty, základom je nechať si vzduch medzi jednotlivými vrstvami oblečenia, pretože ak tam nemáš priestor na vzduch ktorý pôsobí ako izovant a si len zababusena, spôsobuje to väčšiu zimu.
Veľa tých lacných termo pradiel nemá zmysel a lepšie by bolo ak by ich človek na sebe nemal. Keď pracuješ vonku, je na to potrebné mať fakt kvalitne vybavenie, poprípade pozeraj poľovnícke veci, tie zvyknú byt lacnejšie a dokonale plnia účel, jediný rozdiel že si nevieš vybrať farbu 😂. Mám zopár zelených fleece mikín a milujem ich.
@anonym_autor niekedy je ešte horšie, keď si dnu, von.Moj muž tak pracoval roky.Pri 8 h nemôžeš byt celý deň vonku už len zo zakona.Co kontrolujes parkovanie?😆teply čaj so sebou a kvalitnú obuv, Merino oblečenie a veľa vrstiev, dve capice
@anonym_autor Fúha, máš to veľmi ťažké. Máš môj obdiv.
@anonym_autor veď gulagy sú zrušené, to vám zamestnanec nedáva prestávky sa ohriať a vypiť horúci čaj ?? Poradím len zázvorový čaj s koreninami (klinčeky, škorica, kardamón..) zahrievajú telo z vnútra.
@anonym_autor ja by som mozno poradila ozaj kvalitnu bundu.
@anonym_autor ta ked uz aj toto nepomoze uz aj paplan by som brala 😅😍😂😂💪
@anonym_autor nie vazne... premyslala si, ze ti chybaju nejake vitaminy? Ja ked som mala nizke zelezo tak mi bola velmi zima.
@anonym_autor na ruky existuju tiez ohrievace, co vies nabit cez USB. Do termosky horucu vodu a potom do termofor a supnut si to napriklad este ku krku zozadu.

@anonym_autor podľa toho čo si napísala ti už nič iné neviem ani poradiť, veď ty máš také vychytávky čo som ani nevedela že existujú🙈 Ani som nevedela, že existuje vyhrievaná vesta na power banku, to ste fasovali, či si si to niekde kupovala?