Čo si obliecť na návštevu divadla?
Naposledy som bola v divadle ako dieťa, takže vôbec netuším čo si mám obliecť viete poradiť? Ďakujem
@hanika7 ja napr. chodím do divadla často ale mám pocit že nevieš nie iba o etikete, ale máš aj problém čítať s porozumením… čo sa týka rešpektu - rešpekt sa prejavuje aj oblečením, zvlášť v priestoroch klasického divadla, to že na predstavenie prídeš nie je rešpekt. rešpekt k umelcom prejavíš že budeš ticho počas predstavenia. a čo rešpekt k akcii, rešpekt k priestoru, rešpekt k ľuďom čo tam idú za tým účelom? ty ten rešpekt prejavuješ zvláštne tedá resp. ten nemáš vôbec, sama to píšeš…
@hanika7 Všimla som si, že si okrem tejto diskusie, ktorá je spred vyše 2 mesiacov, prispela aj do inej, týkajúcej sa toho istého, ktorá je dokonca z marca. Do oboch pred piatou hodinou rannou. Čo si bola včera v divadle v rifliach a niekto ti niečo povedal, alebo na teba zazeral a teraz kvôli tomu nemôžeš v noci spať? Alebo prečo si mala takú potrebu to sem písať?
A k téme: prísť do divadla v rifliach, zvlášť, ak si žena, je podľa mňa sedlačina najhrubšieho zrna a týka sa to ako Bratislavy, tak aj Londýna, New Yorku, Milána, Paríža, či akéhokoľvek mesta na svete. To, že všade sa takýto buran nájde, ešte neznamená, že teraz sa budeme všetci po ňom opičiť. A nie, nie je to nový svetový trend, už pred 30 rokmi, keď som pracovala v divadle, sa aj tu, na Slovensku, našli takí sedláci. Takže nemusíš si myslieť, že si nám sem prišla robiť osvetu, ako sa vo svete obliekajú do divadla. 😉
@h2 Asi ti rozvrátim svet, ale predstav si, že nie každý vstáva ráno do roboty a nie každý v noci spí. A do divadla chodím v rifliach bežne a nikto s tým nemá problém. To iba anonymné diskutérky na nete sa odvážia niečo povedať. Osobne by ste si netrúfli. To je pravá sedlačina. Sedlák je ten, kto osočuje ostatných, ako si práve urobila ty v tvojej reakcii. Myslíš si, že oblečenie z teba spraví niekoho lepšieho? Sedlačina ide zvnútra, môžeš na seba navliecť diamanty, aj tak ju zo seba leješ von, aj keď len anonymne. Divadlo nie je módna prehliadka, divadlo je o obsahu, o vzdelávaní sa, o rozširovaní obzorov, o chápaní sveta a chápaní vnímania sveta ostatných. Ale to ti asi uniká, keďže sa sústredíš na nepodstatné somariny ako je fintenie sa.
Slušný svetrík môže byť samozrejme k nohaviciam. Naposledy som bola asi na jar a to polka bola v rifliach 🙏🏻🫣
@hanika7 osobne ti to mala povedať mama, ľudia v divadle nemajú prečo vychovávať… tu sa bavíme a vymieňame si na vec názory a ty sa nemusíš zapájať keď nechceš ☺️ hádam nebudeš brániť vyjadriť niekomu názor… a ja sa vyjadrujem k tebe na základe toho čo si sama písala, ja som si preds nič nevymyslela…
@hanika7 nikto s tým nemá problém? A mal by mať? Veď je to len a len tvoja vizitka, ty sa zhovadujes.
A ak to niekto považuje za nevhodné (čo rozhodne je), hádam si nebude kaziť deň konfrontáciou. Viem si živo predstaviť, ako by si reagovala..
Ale myslím, že na túto tému je zbytočne s tebou diskutovať...
Konieckoncov, chod si aj v pyžame, tvár sa, ako si neuveriteľné nad vecou a pokroková..
Úsmevné.. a hlúpe.
@beronsche biba_18 Myslím, že sa tu dokonale predstavujete skôr vy. Vaše reakcie nie sú k meritu veci, reagujete na mňa ako osobu, hodnotíte, domýšľate si, osočujete a beriete si do úst moju mamu. Je to pokrytecké. Slušné "dámy" by sa takto nesprávali. Ale je to presne to isté, ako keď ľudia sediaci každú nedeľu v kostole hneď po opustení omše ohovoria všetkých susedov a známych. Ak si myslíte, že vonkajšie pozlátko z vás urobí dobrých ľudí, žite si v tejto ilúzii. Lebo práve opak býva pravdou. Ľudia s rôznymi pearcingami a podivným oblečením majú neraz väčšiu snahu pomôcť a konať dobro než vyparádení horenosi. Ale predpokladám, že pohľadom na nich by ste si nechceli kaziť deň a preto to radšej nevnímate.
@hanika7 myslim, ze staci pochopit a nehadat sa, ze jednoducho iste miesta a akcie si vyzaduju adekvatne oblecenie. To je proste fakt a ak to niekto nechce respektovat, jeho problem, ale nech nepresviedca ostatnych ze to je normalne a spravne. Nie, nie je, treba to proste uznat. Tak ako na pohreb neprides v ruzovych teplakoch (teda aspon verim ze nie, hoci si nie som celkom ista), tak sa kulturny clovek slusne oblecie aj do divadla. A nie, rifle to urcite nie su, nech sa nam tu snazis nahovorit co chces.
@viestta Ak ide o spoločenskú akciu, kde je vyžadovaný dress code, býva to oficiálne komunikované. Pri divadlách striktne definovaný dress code nie je. Takže tvoja otázka je odveci. To, že si pri divadle určitý dress code domýšľaš, je tvoje osobné rozhodnutie, nie objektívna pravda.
@lelelienka Veľmi sa mi páči, že svoj názor považuješ za fakt. A presviedčanie o opaku je podľa teba nevhodné, ale tvoje presviedčanie o pravdivosti tvojho názoru je v poriadku. Nezdá sa ti to ani trochu komické? Okrem toho ja ťa nepresviedčam, aby si do divadla chodila v rifliach. Len som chcela, aby sa dotazovatelia dozvedeli, že aj casual oblečenie je úplne v poriadku. Aj keď sa nemusí každému páčiť.
@hanika7 Ako som ti už písala v inej diskusii, nie je to názor, je to fakt. Návšteva divadelného predstavenia je považovaná za spoločenskú udalosť a tomu zodpovedá príslušný dress code. Veď si pohľadaj informácie. To, že to niektorí ľudia n dodržiavajú a napriek tomu ich do toho divadla pustia, neznamená, že je to v pohode. Dress code nie je zákon.
Okrem toho, viackrát si použila výraz "fintiť", ktorý má negatívny podtón. Keď sa slušne a vhodne oblečiem do divadla, to nie je fintenie.
@hanika7 kde presne ta osocujem?
Píšem o tom, že tvoje obliekanie nie je vhodné.. a áno, stojím si za tým, že úmyselne zvolene nevhodné oblečenie na spoločenskú akciu o človeku vypovedá.
Tak moja reakcia nie je k meritu veci, ale tvoje blaboly o kostole, o vonkajšom pozlatku a tetovaniach podľa teba sú.. zaujímavé.
Tak ešte raz, oblečenie ako take samozrejme nijako o človeku nevypovedá. ALE úmyselne zvolenie nevhodného oblečenia na spoločenskú akciu to už ano.. ten úmysel je tá vypovedajúca časť...
A áno, presne ta póza, že "dám si rifle/ tepláky / whatever a tvárim sa brutálne pokrokovo" mne osobne príde úsmevná a hlúpa.
@beronsche Tú pózu a tvárenie sa pokrokovo si zasa len domýšľaš. Nie každý sa oblieka s nejakým zámerom, nie každý sa ide do divadla predvádzať. Ja sa obliekam tak, aby som sa počas celého dňa až večera cítila pohodlne. Nie je mojím cieľom nič dokazovať, či vyjadrovať. Môj výber oblečenia nie je pre teba. Ale ak si potrebuješ o tom niečo myslieť, to je tvoja vec.

@biba_18 V pohode do divadla pôjdem v rifliach. Nielen v BA, ale aj v Londýne, či hocikde inde. Prax šatočiek a oblekov je už dávno za nami. Idem tam kvôli predstaveniu, nie na módnu prehliadku. Nech sa pokojne fintí ten, kto ide do divadla raz za dekádu. Človek, ktorý chodí na predstavenia často, nepotrebuje dlhé hodiny presedieť v nepohodlnom oblečení. Z nikoho neubudne. Rešpekt a vnímanie obsahu predstavenia sa tým nijako nenaruší.