icon

Skúsenosti so samozafarbovacími okuliarmi na leto

2. jún 2025

Kocky mate skusenosť s tymto typom okuliarov. Uvažujem nad nimi hlavne teraz cez leto. Ako ste spokojny s nimi?

simsalabim
2. jún 2025

Ja som velmi spokojna, mam take, co reaguju dost rychlo, vyhovuje mi, ze nemusim prekladat raz jedny raz druhe, ked idem dnu a von… mam aj cisto slnecne dioptricke, tie sle pouzivam iba k vode.

lukbe
2. jún 2025

Aj ja som spokojná.

ika02
2. jún 2025

Ahoj, synovi som dala robiť už druhé, lebo je to super. Neviem o žiadnych negatívach.

autor
3. jún 2025
@ika02

Ahoj, synovi som dala robiť už druhé, lebo je to super. Neviem o žiadnych negatívach.

@simsalabim
@lukbe
@ika02 dakujem za postrehy. Len sa bojim či to nebude vyzerať tmavo a že či dlho sa zosvetluju.... nejako som sa dala prehovoriť pani v optike.

simsalabim
3. jún 2025

Mojim to vobec netrva dlho, no zalezi od znacky aj ceny. Ale rataj s tym, ze vedia trochu stmavnut aj ked je zamracene - reaguju na UV.

ika02
3. jún 2025

Ahoj, syn si vybral šedé sklá, boli aj čierne, hnedé a ešte nejaké, ale on riešil hlavne rám. Zosvetlí sa to za pár sekúnd.

bubuzu
3. jún 2025

Ja také mám a teda pre mňa neboli na bežné nosenie, pretože sa zatmavujú skoro stále, stačí trochu slnečného svetla. Čiže ich mám v podstate tmavé stále. S tým súvisí, že aj vidíš napríklad farby inak, akoby cez farebný filter, ja mám hnedé, čiže akoby vidím stále také jesennejsie farby. Ak to chceš len naozaj na výmenu na leto tak ok, ale teda pocitaj s tým, že zatmavené budú skoro stále. A napríklad pri šoférovani, keď by sa to zišlo, sa aspoň moje, nezatmavia, pretože tam je čelné sklo, ktoré bráni prieniku UV žiarenia. A nevýhody to samozrejme má, pretože oko nereaguje prirodzene na zvyšovanie žiarenia, sťahovaním zreničky, čo znamená, že ak si vyberieš nekvalitné sklá, tak budeš mať kvôli ich tmavosti rozšírené zreničky, ale bude ti do oka dopadať škodlivé žiarenie a poškodzovať ho (to isté platí, aj pri nekvalitných slnečných okuliaroch). Ak aj zainvestuješ do dobrých skiel, tak v momente, keď si ich z nejakého dôvodu zložíš pri silnom svetle, oko nestihne dosť rýchlo zareagovať na zmenu svetla , čiže opäť dochádza k mikrozraneniam.

simsalabim
3. jún 2025
@bubuzu

Ja také mám a teda pre mňa neboli na bežné nosenie, pretože sa zatmavujú skoro stále, stačí trochu slnečného svetla. Čiže ich mám v podstate tmavé stále. S tým súvisí, že aj vidíš napríklad farby inak, akoby cez farebný filter, ja mám hnedé, čiže akoby vidím stále také jesennejsie farby. Ak to chceš len naozaj na výmenu na leto tak ok, ale teda pocitaj s tým, že zatmavené budú skoro stále. A napríklad pri šoférovani, keď by sa to zišlo, sa aspoň moje, nezatmavia, pretože tam je čelné sklo, ktoré bráni prieniku UV žiarenia. A nevýhody to samozrejme má, pretože oko nereaguje prirodzene na zvyšovanie žiarenia, sťahovaním zreničky, čo znamená, že ak si vyberieš nekvalitné sklá, tak budeš mať kvôli ich tmavosti rozšírené zreničky, ale bude ti do oka dopadať škodlivé žiarenie a poškodzovať ho (to isté platí, aj pri nekvalitných slnečných okuliaroch). Ak aj zainvestuješ do dobrých skiel, tak v momente, keď si ich z nejakého dôvodu zložíš pri silnom svetle, oko nestihne dosť rýchlo zareagovať na zmenu svetla , čiže opäť dochádza k mikrozraneniam.

@bubuzu mne sa pri soferovani normalne zatmavia, ked svieti slnko. A nemam problem ani, ked vojdem do tunela. Ono zrejme velmi zalezi na kvalite skiel, ja mam dost drahe. Vobec si neviem predstavit fungovat bez nich, nosim ich jar-jesen. Je pravda, ze niekedy su trochu stmavnute aj ked je pod mrakom a vie to byt otravne, ale mne osobne to az tak neprekaza, skor by mi vadilo si tie okuliare stale menit hore dole. Urcite to je prudko individualne, nevyskusas, nevies.

bubuzu
3. jún 2025
@simsalabim

@bubuzu mne sa pri soferovani normalne zatmavia, ked svieti slnko. A nemam problem ani, ked vojdem do tunela. Ono zrejme velmi zalezi na kvalite skiel, ja mam dost drahe. Vobec si neviem predstavit fungovat bez nich, nosim ich jar-jesen. Je pravda, ze niekedy su trochu stmavnute aj ked je pod mrakom a vie to byt otravne, ale mne osobne to az tak neprekaza, skor by mi vadilo si tie okuliare stale menit hore dole. Urcite to je prudko individualne, nevyskusas, nevies.

@simsalabim určite a možno sa dá aj zvolit ich citlivosť. K tomu šoférovaniu, keď som kupovala moje, už je to ale dávnejšie, tak na šoférovanie boli iné, špeci. Ak máš nejaké drahšie, tak potom v sebe kombinujú aj to aj to. To znie dobre. Ja som tie moje prestala nosiť bežne, pretože mi to zatmavenie vadí, naozaj vidím inak farby a to ma moc nebaví.

pljanka
8. jún 2025

Ja som ich tiez mala. No isla som na operaciu oci a uz mam len klasicke slnecne

frflos_nespokojny
18. jún 2025

ak chces aby zatmavovali aj v aute, tak treba to opomenut inak nebudu. ja to mam a nie je to uplne ono. inak zatmavovanie skiel v zime ak je sneh, tak nemusi ani svietit slnko a su tmave