Ako riešiť zápach oblečenia zo škôlky?
Ahojte. 3 ročný syn začal tento škôlský rok chodiť do škôlky. Dám mu do škôlky čisté vypraté tričko a tepláky a keď príde poobede domov, oblečenie zapácha. Neviem to celkom opísať, ale pripomína mi to taký ten smrad zvratkov. Zo začiatku som neriešila, ale už mi to začína vadiť, lebo to cítim stále na každom oblečení, ktoré zo škôlky prinesie. Fakt stačí že v tom ide do škôlky jeden deň. V triede majú na hranie veľký koberec, tak ma napadlo, či náhodou ten tak nesmrdí, lebo koľkokrát prídem po syna, tak občas celý na tom koberci leží.
Už som také oblečenie dala ovoňať aj manželovi a mojej máme, či sa mi to len nezdá, ale cítia ten smrad aj oni.
Nemá niekto podobnú skúsenosť? Alebo je to bežné a mám si na to len zvyknúť? Najradšej by som učiteľku požiadala, či by ten koberec nemohli dať vytepovať, lebo celkom sa mi hnusí predstava, že sa tam deti hrajú na nejakom ogrcanom smradľavom koberci.
Len mi je dosť nepríjemné také niečo vôbec riešiť…
ja mam skusenost, ze nasa ked pomaha v kuchyni pride so silnym skolsko-jedalenskym odorom. tiez to nemam silno rada.
Presne viem co hovoris, maly chodil do 4 rocnikov a v poslednom predskolskom boli v krasnej novej triede, avsak, iba z tejto chodil strasne smrdlavy. Po case sme zistili ze do tej novej casti zateka a to bol ten smrad plesne 😩. Kazdy den som mu menila vsetko oblecenie. Inak sa nic nedalo robit a prave z tejto triedy bol doma viac chory ako zdravi. Zistite pricinu a teda myslim ze koberec to asi nebude…
Nas chodi ako Savo alebo take daco.
Moja trochu od kuchyne ale nevadí mi to, ved varia pre deti,
@petamich smrad ako kuchyňa sa predsa nedá porovnavat so smradom zvratkov. Ano, nad smradom z kuchynskych vyparov mavneš rukou, dáš oprat a neriešis. Ale zvratky?!
Autorka, normálne by som sa opýtala učiteliek, poprípade sa predtým spýtaj rodičov spolužiakov, či aj ich dieťa chodí také smradlave zo škôlky. Neviem si predstaviť, z čoho to môže byť ale keby to bolo z koberca tak to by snad musel byť ogrcany celý. A to pochybujem. Môj chodil domov napachnuty z dezinfekcie ale to bolo pochopiteľné...
Moji chodia z jedálne, komplet ako keby boli okupany v polievke, a čo však každý deň dávam čisté oblečenie, nebudú nosiť 3 x to isté, dokonca periem zakaždým aj mikinu mne to proste vadí puch jedla
Aj moji chodia takí "nasiaknuti"pachom, ktory ja volám typickým pre škôlku,mix jedla, podlahovej krytiny,a ktovie este čoho. Neriešim,veď každý deň im dávam iné oblečenie, neviem si predstaviť,že by sli dva dni po sebe v tej istej mikine,či tričku a teplákoch.
Pochybujem,že v škôlke maju ogrcany koberec,môže to kľudne byť pach tej konkrétnej podlahovej krytiny .
Aj náš chodí so špecifickym pachom škôlky. U nás je to taka.zmes varenia a čistiacich prostriedkov. Dáva to zmysel, lebo ráno keď odchádzam zo škôlky podlahu im akurat umýva skolnicka a vonia to tak, ako nejaký čistiaci prostriedok - napr. AJAX. Plus ešte cítim "vôňu" vareného jedla.
Ale u nás aj tka každý deň dávam nové oblečenie, lebo vždy príde špinavý :D ... Takže moc to neriešim.
Naši vždy voňali veľmi silno po jedálni/kuchyni. Netuším prečo.
Je to z varenia, aj moje deti smrdeli zo skolky
@renatka100 no presne, o chorobách ani nevravim, pochodí 3 dni do škôlky a už je chorý. To ale kľudne môže byť z toho, že je prvý rok v kolektíve.
Ako vravíš, skúsim sa asi najprv opýtať nejakej mamičky v šatni, či si to náhodou tiež nevšimla.
Baby pach kuchyne/jedla by som ešte zniesla a chápala. Ale toto je ozaj taký zápach že občas ma z toho až natiahne. Ozaj ako taký pach zvratkov a trochu aj sava. Veľmi zvláštne.
tak srane sa že sa dieťa pociká a kludne aj na koberec a ten potom narýchlo čistia....avšak nie hneď a preto takýto "smrad"môže byť cítiť určitú dobu....ale pochybujem že v škôlke majú špinavý koberec, bežné koberce kde sa deti hrajú sa pravidelne čistia ale nie na dennej ani týždennej báze.....skôr to môže byť cítiť ak sa dieťa obleje mliekom, kakaom......
myslim, ze je to pach skolkovy :D s tym velmi neurobis nic, len to proste treba vyprat..
proti tomu pomaha podla mna jedine a to nova skolka, zariadenie ale vonavo maju fakt nove moderne skolky, a ak je tam kuchyna, tak to je duplom typicky odor skolkarsko jedalensky. Ja som jasle takto menila, proste bol tam smrad, deti v kuse chore, zatuchnute vsetko, vetranie nula bodov... nove boli oproti tomu luxus...
Na tych kobercoch je vselico. U nas sa tepuje len raz za cas.
@maris5 no to si viem predstaviť.. ozaj to smrdí tak ako taká všehochuť jedla zvratkov a neviem čoho všetkého.. jemne prekryté nejakou dezinfekciou.
prosím si učiteľka v MŠ?
Nie som ucitelka v MS, ale uz som videla vselico vyspliechnut na koberec aj bobek a nejde sa to hned upratat, lebo sa prvotne riesi dieta.
My sme informovany o tepovany kobercov, lebo je to vysoka polozka z rozpoctu, na ktory sa skladaju rodicia.
Môže byť pleseň to tak zvláštne smrdí. A kľudne aj koberec tým môže byť cítiť a prenesie sa to na šaty.
@maris5 no však samozrejme je mi jasné že pri 3 ročných deťoch sa môžu stať všelijaké nehody a z toho koberca to asi tak dôkladne ani nejde vyčistiť…a teda platíme mesačne školné tak akože by som čakala že čo sa týka hygieny peniaze nájdu napr aj na to občasné profesionálne vytepovanie.
@bosorkabb tá pleseň ma tiež napadla :/ a to by bol dosť prúser teda. Len mne je strašne blbé ísť riešiť toto s učiteľkou. Určite bude po mne pozerať že čo vymýšľam.
Poznám.
A je mi to veľmi nepríjemne.
Syn má dlhšie vlásky a teda keď príde tak je napachnutý skolkou🥺
Dcérka nastúpila minulý rok a mne tá škôlka práveže vyslovene vonia 😁 naozaj, vždy ju ovoniam a vonia tak "škôlkovo" - cítim z nej jemnú aviváž alebo pr. prášok 😄
Aj naša dcéra chodí smradlavá zo škôlky, vždy hneď hádžeme veci do prania.. Tak som rada že to nieje prípad len našej škôlky 😄
Oh uplne viem co myslis, nas to ma rovnako. Smrdí akoby za zatuchnutym mocom, tiez podozrievam koberec a postielky lebo mu smrdi aj postelne pradlo ked donesie domov vyprat. Po kazdom noseni musime prat teplaky, zacina to byt neprijemne.
Ahoj, zo škôlky som cítila tiež nejakú ,,vôňu,, a ešte spolu s vôňou kuchyne, keďže sa varilo v podstate hneď vedľa. Bola to taká školkarska vôňa, nie smrad. Určite by som sa pýtala ostatných dookola.
Mne ešte napadla otázka, ako vonia posteľné prádlo, keď ti daju domov na opratie? A čo vlasy, cítiť aj tie?
@findomatej nie vlasy necítiť.. preto si myslím že to nie je niečo čo je vo vzduchu, ako napr taký ten zápach vývarovne, ale že to je niečo o čo sa on otrie s oblečením. Posteľné prádlo nám domov nedávajú, to perú tam v škôlke ich. Ale teda nie som si teraz istá, či mu takto smrdí aj pyzamko keď ho donesie po týždni domov, ale mne sa zdá že nie. Preto mi to najviac sedí na ten koberec, že ten bude asi problém.
Môj zas je cítiť od sava. Ale tak chápem ze musia to tam dezinfikovat.
@ava987 šťastná mamicka
@mariazatkova ano, je to malá škôlka, obedy im nosia z vedľajšej budovy takže ani z kuchyne nebola nikdy nasmradnutá 🙂
Moje deti, keď chodili do škôlky, tak oblečenie im bolo cítiť po kuchyni - presne ako tu už niekto napísal (kuchynské polievky). Niekedy to bola príjemná vôňa, inokedy menej. Možno mix toho všetkého z kuchyne. Počas kovidového obdobia z nich bolo cítiť dezinfekciu. Juuuj zlaté časy. 🤣👍

Nas zasa obcas vonia/smrdi ako kuchyna, nie vzdy prijemne 🙂 a to tam jedlo nepripravuju, ved to operiem a ideme dalej, nemyslim si, ze sa hraju na ovracanom a spinavom koberci