icon

Čo nosia prváčky do školy? Tipy na oblečenie a doplnky

matrioshka333
9. dec 2024

Ahojte maminy.

Prosím, čo nosia prváčky bežne oblečené?
Pretože som čítala všelijaké diskusie a bola som prekvapená z niektorých situácii.
Už som vydedukovala, že detské a rozprávkové motívy pôjdu bokom (to mi už malá aj sama pomaly odmieta), ale môžu dievčatá nosiť legíny? Napr. s tunikou alebo šatami, na tom nevidím nič zlé, ale len tak s tričkom, to už nie?
A nosia sa teraz bežne aj šaty? A môže byť dieťa oblečené viac športovo? Či musí byť "elegantnejšie"?

Taktiež ma zaujímajú vlasové doplnky. Prečačkané sponky a mašle a podobne, to je už tiež asi nevhodné 🤔

Prosím nevysmejte ma 🙈 ale budú výpredaje aj povianočné a rada by som pomaly kompletizovala šatník, tak nech kúpim také čo sa využije.

Ďakujem

Strana
z2
michaela329
10. dec 2024

@annm81 zahraničie? Tu majú deti 10 - 15 minút sa prezliecť po tej telesnej a to sa majú ešte vycikať a najesť. V lavici nesedia ani omylom, skutočne vidieť, že o bežnom školskom dni naozaj nič nevieš. Tie preliezky a hojdačky musia byť perfektným zážitkom v silonkach, sukničkach a ominajucich nohaviciach, ale hlavne, že niekto má pocit, že tie deti vedie ku "vkusu"...

michaela329
10. dec 2024

@barka1 uniformy som si zažila a presne to bol úplný nezmysel pre bežné nosenie prvostupniara. Veď si daj elegantné pevné nohavice, blúzku a skús si v nich párkrát sadnúť na zem a postaviť sa. Ale pokojne buduj schopné deti cez pokrčené chino nohavice, roztrhané silonky a bluzky bez gombikov.

hubka51
10. dec 2024

Moja dcéra nosila a aj teraz (11r) nosi leginy.Podľa mna je to pre deti pohodlnejšie ako tlačiť sa celý deň v rifliach.Nehovorim že rifle nenosila ale častejšie to boli leginy,pančuchy.V zime som jej dávala vždy dlhše svetre alebo tuniky aby jej nebila zima.No napr.som bola prekvapena keď mi kamoška povedala že v ich škole je zakázané nosiť leginy,teplaky

annm81
10. dec 2024

@michaela329 Len obkecávaš a pritom si vôbec neodpovedala na dve podstatné otázky, ktoré som ti položila dva krát - ohľadne zašpinenia a ohľadne pohodlnosti.

My sme ako deti bývali celé dni na ihriskách a to som za celé detstvo mala na sebe tepláky mimo domácnosť presne nula krát a v škole tepláky nemal nik - nosili ich ešte tak na ihrisko a mnohí ani tam nie,. Vidieť tučné dieťa bolo raritou - nejako tá móda ťahať všade tepláky, deťom k pohybu nepomáha, nie? Teda aký pohyb to majú, keď podľa teba pri vyučovaní nesedia v laviciach? Snáď nemyslíš to, že 2x týždenne sa musia chudáčikovia prezliecť a ešte aj ísť na toaletu.

Ale už aj z tvojho neustáleho dávania slova vkus do úvodzoviek je zrejmé, že sa nedohodneme. Chválabohu máme slobodu, takže v teplákoch môžeš na ulicu, do obchodu, do divadla a väčšinou aj do školy či práce. A ak to tam bude zakázané, môžeš si vybrať školu či prácu s inou úrovňou.

michaela329
10. dec 2024

@annm81 ohľadom zašpinenia? Zašpinené tričko Ty snáď neoperies ľahšie ako košeľu? Pohodlné formálne oblečenie? Myslíš chino nohavice? Sukňu a silonky? Tebe to príde pohodlné rovnako ako legíny alebo tepláčiky? Doma sa z kostýmov prezliekas do riflí? A obézne deti sú prosím Ťa aká téma? Ako to súvisí s pohodlným oblečenim? Pretože obézne deti vyraba nevhodná strava, ja som mala 50 kg prváka, ktorý bol v pohybe non-stop, aj futbal hral, ale čo z toho, keď na desiatu nosil spracované potraviny. Či deti oblečené vo formálnom 9 hodín denne budú určite štíhle? Ty absolútne nevieš nič o tom, ako deti trávia deň ale absolútne veľké nič. Hlavne, aby boli chutne oblečené a sedeli v lavici. To je dôležité. Nevieš koľko sa váľajú v triede na koberci, nevieš koľko toho nabehaju na chodbe,natancuju na zvonenie. V ŠKD je to prakticky non stop zahrada, dvor, ihrisko, pieskovisko. Veď samozrejme, každý september sa najde niekto, kto do školy posiela vyštafírované deti, potom tí inteligentnejší pochopia a začnú obliekať prakticky, tí menej chapaví ďalej kupujú nove silonky, čistia lakovky a nadávajú chlapcom, že si zodrali nové rifle.

havlicka11
10. dec 2024

Nosi tielko, saty a pancuchy alebo leginy. Tricko, pancuchy/leginy a suknu. Mikinu alebo svetrik a teraz ako je chladno ma rifle alebo vrchne nohavice/oteplovaky to v satni vyzlieka a oblieka zase ked idu z druziny von. Pripadne ma leginy a tricko. V lete tiez saty, sukne a tricko ale ja jej pod to davam leginove kratase aby nemala iba gatky aj ked idu von na smykalku, do piesku nech tam nesedi iba v gatkach. Tak sme si zvykli uz v skolke. Na hlave ma rozne copiky podla toho ako stihame, sponky, stipce a velmi rada nosi celenky aby jej nepadali vlasy do tvare ked pisu. Sem tam ma chut na naramok ci koralkovy nahrdelnik ale to dovolim naozaj malokedy aby sa s tym napr nehrala alebo aby neprislo k urazu...

havlicka11
10. dec 2024

Teplaky davam iba na sportovy den, branne bezne ich do skoly nedavam. Alebo na konci juna ked uz sa neucia nosi teplakove kratse syn. Inak ma take makke rifle na gumicku ci snurky v pase.

tatramatka
10. dec 2024

Nastastie uz mam deti na 2.stupni, ale prepac, take blbosti som v zivote neriesila… taktiez nechapem, kedy to tvoje dieta nastupuje do skoly, lebo este len nedavno zacal tento sk. rok a este dost mesiacov potrva. Deti som obliekala vzdy podla situacie a podla toho co si chceli obliect, ja som ich iba usmernovala co je vhodne a co nie, a ze si chceli obliect nieco s motivom Ladove kralovstvo, preco nie? Neobliekala som 20rocnu studentku, ale male dieta a robit z tychto deti dospelakov je smiesne a zaroven smutne… nastastie sme mali stastie na rodicov, kt. tiez taketo povrchnosti neriesili. Co sa tyka “desiatovnikov” podla mna je to hlupost, lebo je to iba dalsia zbytocnost, kt. robi vahu tasky. Moje deti maju od 1.rocnika take termoizolacne kapsicky na desiatu a do nej im davam desiatu zabalenu v servitke, ked ju zjedia ani nevedia, ze nieco maju v taske… Podla zbytocne riesis tieto veci uz teraz a neboj, ak mas dceru, tak ta ti sama povie co si chce obliect ;)

annm81
10. dec 2024

@michaela329 či operiem košeľu rovnako ako tričko sa pýtaš ty mňa? Veď ty si prišla s teóriou, ako sa chudák deti, čo nemajú tepláky, ani nemôžu hrať, lebo sa boja zašpiniť. Teda v tom spôsobe oprania zjavne vidíš rozdiel. Áno, chino nohavice a kraťasy moje deti bežne nosia a bežne sa v nich hrávajú. Okrem toho existuje kopec rôznych nohavíc s gumou v páse, ktoré vyzerajú slušne, milión strihov jeansov, mnohé sú mäkké a aj dobre vyzerajú (a nevyzerajú ani ako montérky).

Ty nepoznáš nič medzi lakovkami, silonkami, naškrobenou košeľou a na druhej strane teplákmi? Lebo dieťa mi lakovky ani silonky nikdy v bežný deň oblečené nemalo.

Obézne deti je úplne iná téma, ale ty opakovane tvrdíš, ako sú deti neustále v pohybe. Nárast obezity o tom akosi nesvedčí, že? Pohyb má s obezitou spoločného viac než čokoľvek iné.

Takže ten pohyb, pre ktorý musia deti mať tepláky, je pre teba desaťminútové váľanie sa po koberci, alebo naháňanie sa po chodbe (vo vašej škole dovoľujú deťom naháňačky po chodbách? To ste veľmi nezvyčajná škola.) a tancovanie na 10sekundové zvonenie? Tak to potom veľa vysvetľuje... ale hlavne že máš istotu, ako o bežnom školskom dni absolútne nič neviem...

michaela329
10. dec 2024

@annm81 opäť si ideš svoje, opäť úplne mimo toho ako sa tie deti správajú bežne v škole. Obézne deti tu vyťahuješ len Ty. Ale ok, vrchol vkusu v podobe chino nohavíc Ti neberiem. To je jednoducho niečo úplne iné ako keď sa to dieťa váľa po podlahe v teplákoch. Alebo keď hrá futbal v družine vo svetríku a nie v mikine

karmen118
10. dec 2024

@matrioshka333 najlepšie opýtať sa dcérky čo chce nosiť oblečené, ale môže sa ti stať že napríklad teraz bude chcieť aj oblečenie s obrázkami z rôznych rozprávok a po pár týždňoch v škole ti odmietne niečo z toho nosiť lebo je to moc detské, niekto sa jej za to smial a pod...moja dcéra odmieta nosiť tepláky - je to moc chlapčenské a nedá si to vyhovoriť ak musia mať napr. na šortový deň nakáže učiteľka alebo na telesnú tak je z toho zrútená pomaly 🙈. Frozen a podobné rozprávky na oblečení že je to už moc detské, je prváčka tento rok, ale už od minulé roku triedi ktorý obrázok je do školy oka... 😕, ak ju deti za niečo vysmejú už to na seba nedá, napr. veľmi chcela čapicu lol - bola tam aj našitá taká korunka akoby, veľmi sa z nej tešila po dni v škole prišla domov, že si ju už v živote nedá na hlavu a tak aj bolo a to sa stalo minulý rok, keď chodila ešte len do prípravnej triedy ☹. Nenakupuj zbytočne moc dopredu - vkus sa dcérke pomení aj počas školského roka. Dievčatá často vzhliadajú aj k starším dievčatám z vyšších ročníkov a chcú nosiť podobné veci ako oni. Inak dcérka kam chodí na školu vyžadujú na legíny šaty, tuniku, ak má k nim tričko musí mať sukňu. Samozrejmosťou je čisté oblečenie, a aby boli deti upravené, umyté. A áno desiata sa dáva do boxov a najlepšie ak k boxu pasuje aj fľaša - my ako deti sme pravidelne z desiaty odliepali rozmočenú servítku a pili čaj/vodu z plastovej fľaše po nejakej vode/malinovke - takže naše to majú v tomto smere lepšie 🙂. Čo sa týka ozdôb do vlasov dcérka to zredukovala na najlepšie jednofarebnú gumičku a dve sponky. Chcela by aby som jej robila rôzne účesy/copíky ako vidí na starších dievčatách, ale na toto nie som moc zručná, tak sa za to hnevá, ale ona má aj dosť puf vlasy - trošku ako Hermiona z Harryho Poterra, tak sa veľmi zle s jej vláskami pracuje, lebo tie ani nechcú ísť do nejakého copu 😅

dory11
15. dec 2024

@matrioshka333 Je to otom dieťati moja síce chodí do škôlky ale mám kamarátku jej je už druhacka a stále si rada oblečie tričko z dakym obrázkom .
A jasné že môže nosí legíny a tričko ak som tak chodila na ZŠ aj SŠ .
Je zamna tak aby to bolo pohodlné veď predsa poskole je vdruzine kde sa hra alebo ide na krúžok .
Teraz teta má prvacku normálne nosí tričko z obrázkom a legíny niekdy má šaty záleží od počasia aj od toho ako ide do školy.

dory11
15. dec 2024

@barka1 mám 22 na Zs to nejak neupravolali už je to tak dlho jediné čo sa píše o oblečený je to že nemá obsahovať vulgárne obrázky alebo napsi že dievčatá nemajú nosiť mini sukne alebo šaty prípadne kraťasy a veľké výstrihy a tie tričká kde vydno brucho to je celé inak je to jedno či sme mali na sebe brat chodil celú Zs v teplákoch.
Keď už to bolo obmedzené bola stredná škola kde stále platilo to čo aj na ZŠ +to že nesmie byť vyzrene líčenie
+ tepláky môžeme používať iba na telestnu a bráne iné cvičenia ale legíny neboli problém síce ja som si časom vybavila výnimku že tepláky nosiť môžem nebolo to stále je vcase keď som mala na neho ortézu a obväz keďže z legínami na vrchu to nebolo príjemné .

Strana
z2