icon

Škaredo obliekané deti

13. sep 2023

Pozorujem už dlhšiu dobu, že niektoré deti obliekajú ich rodiča strašne škaredo, nemyslím na deti zo sociálne slabších rodín. Ale take, kde maminy a tatkovia chodia ako módne ikony a deti pri nich vyzerajú ako keby ani neboli ich. Úplne staré vyžmolkované a nemoderné veci. Alebo nekvalitné oblečenie (napr. Pepco a Kik a ine) Všimli ste si to aj vy? Prečo to robia? Podľa mňa aj škôlkarske deti veľmi vnímajú, kto sa ako oblieka a aj deti na prvom stupni ZŠ. Nemyslíte, že tie deti sa potom môžu cítiť zle? Moj 7 ročný sa hanbi na ihrisko ísť v starších teplákoch, neviem si prestaviť že by som ho tak poslala do školy.

simca06022011
13. sep 2023

tvoje problemy na moju hlavu...

stanislavicenka
13. sep 2023

To vazne? Toto nas ma trapit ako spolocnost? A co nosi tvoj syn na ihrisko? Moje deti, ako aj inedeti tam nosia oblecenie, kvoli ktoremu mozu na ihrisku robit to, co chcu.
Ludia ako ty, s tvojim "hodnotenim" potom vytvaraju ten tlak na bezne oblecene deti, ci dospelych ludi🤦.
Dufam, ze je to vymyslena tema

seahorse27
13. sep 2023

Deti v skolke a na 1. stupni by sa mali obliekat hlavne pohodlne a samozrejme cisto a primerane pocasiu. Mna doslova hneva, ked mi moj maly druhak zacne rozpravat, ake znackove oblecenie by chcel a viem presne, kde to prameni - u deti takych rodicov, ktori sa potrebuju prezentovat znackami. A na zaklade tohto sa tvori hierarchia v triede, ved to je chore. Potom len musime vysvetlovat a vysvetlovat…Nieze by sme na to nemali, ale z principu si myslim, ze taketo hodnoty by nemali byt u deti podporovane, je to strasne povrchne. Ja som za rovnosaty!

majkakvet
13. sep 2023

Ine problemy nehrozia??? Boze, zena spamataj sa.

clarissa96
13. sep 2023

Moja 5 ročná dcera si vyberá oblečenie do škôlky sama, ma z čoho vyberať. Ale najradšej chodí do škôlky v satach s flitrami s elzou, ma asi aj zmolky, sú po mojej neteri, neviem či to bolo na karneval povodne alebo tak, a nezakážem a nevyhodím jej ich, lebo je šťastná. Má kamarátov, nikto ju ešte neodsúdil za to :D a ja po ňu chodím v úplne novom aute do škôlky, takze asi robím niečo zle či ?

autor
13. sep 2023

@seahorse27 v úvode píšem: “Podľa mňa aj škôlkarske deti veľmi vnímajú, kto sa ako oblieka a aj deti na prvom stupni ZŠ. Nemyslíte, že tie deti sa potom môžu cítiť zle? ” a presne na toto som narážala. Že deti to vnímajú, a prečo keď si niekto môže dovoliť normálne , tak ajtak ich pošle v škaredom.
Súhlasím s tebou v tom, že aj ja by som bola za rovnošatu, aj keď deti rovnaké nebudú, kto chce si nájde dôvod prečo šikanovať niekoho, alebo sa posmievať.
Ale vôbec som tento príspevok nemyslela ako posmievanie sa takým deťom, čo nemajú všetko extra značkové.

autor
13. sep 2023

@clarissa96 neviem či robíš niečo zle, podľa toho čo tu ženy píšu o mne, asi by som ti mala vynadať, ako ju tak môžeš nosiť, no a ženy by ti mali vynadať, prečo chodíš v novom aute, keď môžeš aj na bicykli ísť po ňu, aby nemali ine deti a rodičia traumu z teba že máš nové auto. 🤷🏼‍♀️

seahorse27
13. sep 2023

V skolke som u mojich deti toto vobec nevnimala, bolo im to suma fuk, hlavne aby oblecko bolo pohodlne. Prislo to az v skole - u starsej dcery neskor, u mladsieho syna skor…ako keby ten trend bol zhorsujuci sa. Ak to dieta vnima ako handicap a pyta od dobre situovanych rodicov oblecenie, ktore je neobnosene a nejako k sebe ladiace, tak to nie je ok, ze rodicia ho oblecu ako zobraka. Ja sa s tym nestretavam. Vacsinou vidim znackovych rodicov so znackovymi detmi a pod. deti oblecene v podobnom style ako rodicia…

autor
13. sep 2023

Možno som mohla zrozumiteľnejšie napísať ten príspevok, ale i tak som už napísala veľa krát, že nebolo to tak myslené, a nepovyšujem sa nad nikoho.

@seahorse27 Áno presne, takto som to myslela ako píšeš teraz.

dollyzv
13. sep 2023

No teraz ma napadlo či si niekde nevidela aj mňa 🤔😅😅😅 lebo pracujem na manažérskej pozícii a tam je vzhľad (pr.elegantné šaty/sukne+opätky žiadaný) a krpca tiež nosím do škôlky v pepco/Lidl veciach,snáď na mňa zo škôlky/ alebo nejaká trúbka ako ty nezavolaju sociálku že sa oňho nestarám ,lebo on má lacné veci a ja som elegantne oblecena🙈🤣 väčšinou rodičia nosia deti do škôlky a následne upaluju do práce,alebo utekaju z práce pre dieta a veľa rodičov tam nemôže ísť v teplákoch že áno 🤦 takéto problémy mať..a ako obliekať dieťa do drahých veci najmä v skolkarskom veku mne osobne príde nezmyselné (jednak rýchlo rastú,aspoň ten náš,a za druhé každý deň beriem nejaké oblečenie domov lebo je od farby/od jedla,atď) nech sa radšej vyšanti aj na lacných veciach ako by som mala riešiť že na tričku za 15-20€ urobiť fliacik a nedá sa vyčistit,alebo ho budem držať na ihrisku za ruku aby sa nedajbože nezaspinil (ako som to už videla u niektorých mamičiek,že si dieťa ani cez leto nemohlo sadnúť do pieskkoviska na dvore lebo sa zašpini🙈) toto je pre mňa nezmyselné,ale načo o Tom zakladať diskusie,nech si každý vychováva ako chce..a len tak na zamyslenie..ani na tých základných školách by to tie deti absolútne neriešili ,tie deti si tie názory o lacných drahých handrach doniesli len z domu ;) takže aby sa čoskoro aj tvoje dieťa nepozastavovalo čoskoro nad tým že prečo má Janka pekne oblečenú mamičku/ocka a Janka chodí ako chudera ;)

wayway
13. sep 2023

Ja osobne nechcem podporovat fast fashion, a nove lokalne slow fashion kusky s GOTS certifikaciou pre 3 deti by ma vysli na tisice eur rocne - od gumiciek do vlasov cez gumaky a zimne kombinezy. Tak tocime aj starsie veci. Ja uz nerastiem… Od nejakeho casu si viac davam zalezat, aby nejaky ten esteticky standard bol zachovany, u deti trochu nizsi ako u mna. Mimochodom, mne skor pride cudne, ked vidim deti ako z modneho casopisu a maminka otrhana. To mi pride smutnejsie.

wayway
13. sep 2023

A inak suhlasim, ze deti nemaju vyzerat ako zobraci. Nejaky standard treba zachovat. Niektori rodicia idu do extremu.

elli333
13. sep 2023

@autorka napriklad ja by som moju mohla na kolenach prosit, aj o zem sa hadzat aj tak by si neobliekla nikdy to co chcem ja. Ma svoju hlavu a svoj vkus. Sama mam z nej obcas pocit, ze je oblecena ako maly bezdomovec 🙈. Su aj take deti co proste maju svoj vkus a tak sa chcu obliekat a proste to inak nejde. Ona neznesie vyrazne farby, ani nepohodlne oblecenie. Nosi zasadne ciernu, hnedu, sivu v idealnom pripade este nieco vo vojenskej zelenej. Boli casy kedy som aj tak nakupovala vsetky tie krasne vecicky, ale vsetko to ostalo este v skrini aj s vysackou. Teraz to uz nechavam tak a necham ju nech nosi co chce, mam len jedinu zasadu aby jej nebola zima a neprechladla, ale inak neriesim. Ked sa ona tak citi dobre tak je to v poriadku. Ja, som ale pracovala v banke cize u mna kostymi, alebo saty a opatky proste museli byt cize urcite sme tiez posobili zvlastne ked sme kracali ruka v ruke rano do skoly, ale bohuzial.

mycuskaa
13. sep 2023

No riesia to deti v skole ktore maju takych rodicov ako ste vy co ucia uz male deti ze znackove oblecenie je dolezite v zivote. Myslim ze dolezite je ked dieta chodi do skoly ciste. Uprimne lutujem vaseho syna a neskor aj vas lebo pri takejto vychove budete mat co robit ked ho chyti puberta

natalia_r
13. sep 2023

@autorka ty nikoho neurazas? Moja mala ma 2 roky a myslim, ze este nikde inde som jej nekupila oblecenie ako v Pepcu. Sebe v Pepcu nekupujem. Nemam pocit ze jej nieco v zivote chyba, alebo ze by som ju zanedbavala. Tvoj prispevok mna (a myslim, ze vela inych mamiciek) hlboko urazil a si pre mna obycajna povrchna sedlacka tymito vyjadreniami a mozes sa hambit.

autor
13. sep 2023

Úplne aj ja by som bola za rovnošatu, aby deti neboli smutné, lebo niekto ma lepšie veci. Lebo to tu bude stále, stale bude niekto, kto bude mať lepšie veci, lepšie topánky, lepšie auto. Aj ja vnímam na dieťati, že mu nie je jedno čo ma na sebe, a nie je to kvôli mojej výchove a preto lebo by som poukazovala na niekoho, že je horší, ale jednoducho takto to funguje v spoločnosti a aj deti to vnímajú. Už len v rozprávkach sú stále tie pekné a šikovné postavičky aj najlepšie a najobdivovanejšie a zle postavičky sú stale škaredé a neupravené a žiarlia na tie pekne. A deti potom možno majú pocit, že keď je nieto upravený a pekný, tak je dobrý a chcú sa s ním hrať, a keď ma staré veci, tak sa nechcú hrať. A mňa úprimne mrzí, že to takto je. Ja sa to snažím vysvetľovať môjmu. Ale nepošlem ho preto vo vyťahanom do školy. Ono spoločnosť je takto nastavená, nie ja.

veronka523
13. sep 2023

Bohužiaľ už na prvom stupni (a niekedy už v škôlke) deti veľmi riešia oblečenie... dcére som dala do školy v prvej triede šaty - jednoduché, jutovinovej farby, značkové. Spolužiačka jej povedala, že sme citujem "asi chudobní, keď má také šaty..." veľmi ma to zamrzelo, lebo na oblečení si dávam záležať, ale na druhej strane učím deti, že oblečenie nie je to najdôležitejšie na svete. Ja si na dieťati málokedy všimnem oblečenie, ale to, že škaredo rozpráva, alebo nepozdravi si všimnem VŽDY.

reddflowerlife
13. sep 2023

Ahoj, ja ta chapem, moji spoluziaci mali rodicov mega bohacov, auta porsche neviem co, ale dietatu nechceli kupit ani telefon.. my vseci sme uz mali mobily a on z bohacskej rodiny nemohol mat mobil😀 Viem co myslis. Rodicia lovati ale nechceli mu platit doucovanie :d

anonymous87
13. sep 2023

Cize @autorka ak ma dieta na sebe veci z pepca je vlastne chudak a zobrak? A ked ma hm tak uz je to ok? Neviem, mozno si len nestastne formulovala otazku… ale teda riesis blbosti… uplne, ale uplne nepodstatne veci 🤷‍♀️
Na tejto foto ma syn aj teplaky aj tricko z pepca, neviem. Mozno som z inej planety, ale mne ako “chudatko” nepripada… starsi ma teplaky a mikinu z decathlonu…. Tak ja ti nevim. Pre mna su chudaci a “skarede” deti tie co chodia v spinavom, smradlavom, deravom… a vedla vymodenni rodicia. Nad tym by som sa mozno pozastavila… a mimochodom. Ten ruksak je “znackovy” … tu nejde o to, ze svojim detom nedoprajem. Ide o to, ze viem, ze tie veci du pre nich spotrebny tovar… rastu, nedavaju si pozor a veci nicia… cize nie, nie som ochotna zaplatit tazke love, len aby som niekoho nepohorsila…

mikadooo
13. sep 2023

Nie, nevšimla som si. Nikdy som neriešila, čo má druhé dieťa na sebe. A ani dospelých si nejak extra nevšímam, ak sú normálne oblečení, prípadne neporovnávam, že maminka má to a ono a dieťa "len" pepco. Moje decká sa do školy obliekajú samé, malého obliekam ja do toho, čo je v skrini zrovna na rade. Výber máme pestrý, od pepca až po neviemčo, má totiž 5 starších bratrancov 😉. Ale fakt to neriešim, ktoré tričko je aká značka a či som ho obliekla ako "chudáka" alebo ako "boháča" 🤷.

pimpa12
13. sep 2023

Chudák tvoj syn. Akurát tak sa popri tebe naučí, že ľudia sa súdia podľa výzoru/oblečenia. Už teraz má podľa toho čo píšeš nízke sebavedomie keď ho zaujímajú tepláky v ktorých sa ide hrať. V živote by som dcéru nepustila von na ihrisko alebo športovať v značkových veciach. Pretože vždy oblečenie zaspini a niekedy roztrhne.

autor
13. sep 2023

@pimpa12 mohla by si si aspoň prečítať všetko čo som napísala, nešťastne som formulovala ten začiatok, ale nečakala som, že tak veľa sa vás chytí práve na to pepco čo som tam spomenula, moja téma je o inom, aspoň som povodne chcela aby bola o inom. A nie o značkách.

autor
13. sep 2023

@anonymous87 nie je chudák a ani žobrák, moja téma nebola o tomto, je mi ľúto ak som sa tým niekoho dotkla, nechcela som aby to povýšenecky pôsobilo.

Pridala som tento príspevok, lebo mi to prišlo ako zaujímavá téma, nie tie značky oblečení, ale to, že ako deti vnímajú čo majú oblečené, a že sú rodičia, čo majú na to aby im “dopriali” ale nosia ich v poničenom do škôl, a že či vnímate, že to deti trápi. Ono to je taký problém čo asi všade je na svete. Naozaj som sa nechcela nikoho dotknúť, ak by ste si prečítali viec než prvý môj príspevok určite by ste sa dočítali, že mi nešlo o značky a ani o hranie sa na “ dôležitú”.

marca12
13. sep 2023

Nie kazdy zmysla povrchne. Deti rychlo rastu,blaznia sa a nicia oblecenie. Preto rodicia volia lacnejsie oblecenie. Ine je,ked roztrhas na kolene 50€ znackove teplaky a ine obycajne z pepca. Ja som si v okoli nevsimla,ze by decka chodili zle oblecene ani vo vytahanuch veciach. Velakrat vidim pekne oblecene deti,o ktorych viem,ze napr.mama je na ne sama alebo viem,ze sa financne nemaju najlepsie. Ozaj som este nevidela deti,ktore opisujes.

andrea_ff
13. sep 2023

Autorka- Ja napríklad s dcérou dosť bojujem, lebo ona si chce vymyslieť, čo chce na seba. Niekedy som jej prichystala, ráno som išla skôr z domu do práce. Deti mal na starosti muž a dcéra si bez jeho vedomia povymienala a muž to neriešil. Nuž....až som sa čudovala poobede v škôlke, že čo to má na sebe za kombinácie?? 🤣 teraz sa snažím vyberať spolu. Ale bojujeme. A aj syn to niekedy robí. Teraz mal obdobie, že iba čierne....všetko. takže nie vždy je dieťa oblečené tak, ako by som si želala. Nuž, sú aj dôležitejšie veci 🤷🤣

mironka
13. sep 2023

Moj muz mi hovori, ze uz potrebuje minimalne novu koselu. My dospelí si kupujeme minimum oblečenia... niekedy do zodratia.... Nasi známi sú modne ikony, stále nahodeni aj ich deti... Hovorim teda minule muzovi, ze pozri, aki boli pekne zladeni a zase vyobliekani... A moj muz na to: Aaale neboli tento rok na Cypre! 😀🤪 (rozumej:otazka priorit minania penazi)... A teda my im doprajeme i to obliekanie... Nech majú...

anonymous87
13. sep 2023

Pockaj teraz pises o ponicenom. Uvodny prispevok bol o nekvalitnych znackach (pepco kik)… a to je sakra rozdiel..a teda mna si sa nedotkla. Mne to pride usmevne. Lebo ked na jednej strane, ak si da clovek znackove a da ho aj dietatu, tak sa ukazuje. Ak mu da veci z pepca, tak mu “nedopraje” aj ked on ma znackove…proste nevyhovies… a to ti vravim ako clovek, ktory ked kupuje znackove, tak hlada take aby tam bud znacka nebola, ale bola malinka a nekricala z 8km… znackove veci si kupujem pre ine veci ako niekomu nieco ukazovat 🤷‍♀️ a pri detoch to neriesim ale ze vobec… dnes som mladsieho 3x prezliekala. Proste to nie je o tom, ze clovek nedopraje…ale mne to potom nie je luto… predsa len, tlaciaren na peniaze doma nemame a nepipaju nam na ucet za pekne oci…
@mironka jeej kde ste boli? Aj my sme absolvovali tento rok cyprus. Severny. Buduci rok pozeram juh

mironka
13. sep 2023

@anonymous87 na juznom... Makronissos beach na Ayia Napa.. Piseme si v skupine Cyprus... Spolu 😉😉😉

mironka
13. sep 2023

@anonymous87 Juh je prekrasny.

lulua15
13. sep 2023

Asi sa máme príliš dobre keď tu ideme riešiť takéto primitivnosti.Bodaj by sa deti nesikanovali keď ich matky majú takéto názory,len aby si raz nebola rada i za tričko z pepca, vieš život sa ti dokáže zmeniť z minúty na minútu ..