38 ročný manžel má rakovinu žalúdka
moj manzel ma v 38 rokoch zdiagnostikovanu rakovinu zaludka..jeho lekar mu urcil liecbu, chce mu cely zaludok vyoperovat a manzelovi tím padom hrozi vyvod. no nie sme si uplne isty, ci je spravna tato moznost, respektive jedina moznost ci to je....lekar nikdy na nas poriadne cas, rozprava s nami ako kebi sme vystudovali medicinu. viete mi poradit kde ziskat radu od ineho lekara...alebo ako postupovat. uz som guglila na internete...hladam cestu ci to co nam odporuca je jedina moznost...mate podobnu situaciu? ako ste postupovali? dakujem
Ako vidim, same dobre rady tu padli.
Autorka, pred mnohymi rokmi som mala moznost pracovat na Onkologii na Klenovej, je to velmi dobra nemocnica, ste v dobrych rukach, su tam spickovi odbornici a na osetrovatelstvo sa pozera aj inak, ako len utriet zadok a padla.
Prajem vam pokojnu liecbu, bez najmensich komplikacii a bolesti.
Co sa tyka alternativnej liecby, kludne aj stavicky mozte pit, vsak ok, ale v ziadnom pripade sa na to nespoliehat.
Velke davky vitaminu C, k comu je to dobre? Vsak sa to vyluci do mocu.
Zazneli tu a komentare typu, ze liecba rakoviny predlzi utrpenie, velmi zcestne zmyslanie.
A co sa tyka paliativnej starostlivosti, tak ta ma byt komplexna, nie iba pichanie morfinu, ked uz chory jaci od bolesti, tiez velmi zcestne zmyslanie.
Prajem vam vsetko dobre
Prečítala som si teda len niečo a poviem vám, je mi z vás smutno ľudia. Dejú sú aj zlé veci, čo si budeme hovoriť, o tom asi vie každý, ale načo, načo to sem pcháte, ja nechápem. To je presne to, čo teraz potrebujú čítať. Keď som ochorela, moja mama to vešala každému na nos, neskutočne ma to dožieralo, ok je to moja mama a trápilo ju to, ale ... Cudzí ľudia sa na mňa pozerali ako keby sa môj život skončil. Áno, bol to ťažký rok a áno, mala som šťastie v nešťastí, lebo to všetko tak rýchlo zbehlo, že som nemala ani moc čas premýšľať, čo so mnou bude. Moja teta, mamina sestra, čo tá mame narozprávala ako jej neviem kto pred xy rokmi trpel a pod. Hej, presne to boli tie slová, ktoré chcela počuť. Ja som zasa nechcela stále počúvať tie isté otázky, ako sa máš, pila si tie šťavy, jedla si to ovocie, uvarila si si ten čaj? Deň, čo deň tie isté telefonáty a áno, už som musela byť zlá a protivná, lebo som toho mala dosť. Je to hrozná diagnóza, ale dá sa s ňou bojovať a tomu treba veriť. Jasné, že sa človek zmení, že pochudne, že mu často vypadajú vlasy, mne napr. nie. Vezmite si ako vyzeráte po pár dňoch soplov a teplôt. Ak niekto niečo takéto napíše, tak chce podporiť, lebo tých negatívnych reakcií a tých, kde budú na nich pozerať, tak ako často pozerajú bude tiež dosť.
@monikaparson uplne ta chapem...ja som sa tiez s manzelom dohodla, ze rodinu obmedzime co sa informacii tyka na minimum, lebo ano, kazdy chce pomoct, no niekto ako keby si zobral do hladacika tvoj problem, aby sa nemusel zaoberat tym svojim. sme vdacny samozrejme za rady, ale uz teraz pijeme nutridrinky, pocuvame lekarov z klenovej, lebo mame k nim doveru. tak sme kludnejsi...nebolo to tak na zaciatku samozrejme, je dobre sa poradit, poguglit a najst to správne miesto, kde mozete lekarom doverovat. uvedomili sme si, ze to je prvy podstatny krok k tomu vylieceniu...
@natalka1608 držím palce. a nutridrinky si pýtaj u lekárky recept. doplácaš smiešne centy za to potom. má na to nárok.
@natalka1608 Velmi rozumny postoj. 🙂 Ja som dr.s 3 atestaciami a tiez by som plne doverila lekarom na NOU Klenova, keby sa jednalo o mna ci o kohokolvek z mojej rodiny. Urcite to budete mat tazke a boj bude narocny, ale tam vam poskytnu naozaj to najlepsie, co sa u nas poskytnut da, obzvlast, ked sa jedna o duplicitny, teda dvojnasobny problem s rakovinou, co je ozaj rarita. Mozno sa prave vdaka jednemu nadoru podarilo vcas najst ten druhy a tym sa vyyyyrazne zvysila pravdepodobnost, ze vsetko dobre dopadne a manzel sa uplne vylieci. Drzim palce 🙂
@natalka1608
prejdete vsetkymi moznymi stavmi: beznadeje, zlosti, vycitiek. Netreba im podliehat, aj ked to bude tazke. A netreba vahat poziadat o pomoc. Myslim tym odbornu pomoc, kazde taketo pracovisko (dufam, ze aj na SK) ma specializovanych psychologov, ktori su tam nielen pre pacientov, ale aj pre ich rodiny.
Kazdopadne drzim silno palce.
Dnes som sa dozvedela, že môjmu otcovi bola odporučená podotýkam na KLENOVEJ chemoterapia okrem rádioterapie. Totálne fiasko.....Pretože tam, kde bol operovaný (miestna nemocnica), podotýkam bol k operácií prizvaný odborník z BA a operoval ho on............Konkerétne som sa pýtala aký je postup......V rámci jeho dg. ani nespomenuli chemoter. , resp. ked sme sa na to pýtali....odpoved bola jasná......v jeho prípade, kedže nemá ani metastázy a konkrétne lokalizácia nádoru, všetky vyšetrenia, onkomarkery, KO,......chemoterapia totál zbytočná v rámci jeho dg......Indikovaná len opreácia a ožarovanie. Pýtala som sa na to viac-krát ako blbec.....ale pre istotu aby som si bola na istom. A hups, teraz na klenovej (akože vychytená nemocnica....zrazu , že pre istotu chemoterapia......Fiasko ako hrom....Ako si môže taká nemocnica dovoliť také chyby????????????? Veď xy článkov, čo sa týka jeho konkrétnej dg. .....chemoter. nemá vonkoncom žiadny význam, ba čo....podla môjho totálne poškodenie organizmu v rámci imunity...........Odmietli sme zatiaľ......viac po porade s rodinou......Ale už samotné poskytnutie tejto info NOU je veeeeľká chyba........Tak ako mi milé zástankyne klas. medicíny vysvetlíte toto fiasko.....ktoré mimochodom vrta hlavou aj samotnému primárovi konkr. nemenovanej nemocnice?????Ale podľa vás lekárom a medicíne, zdravotn. treba bezvýhradne veriť.....VEEEEEEEEEľmi smutné a úbohé.....
1. dalsia liecba po peracii sa stanovuje podla patologickej analyzy nadoru., nielen podla pritomnosti metastaz. To znamena, kolko vrstiev steny daneho organu nador infiltruje, ci su pozitivne okolite uzliny, ci je invazia perineuralna, cievna, lymfaticka. Onkomarkery nemaju ziaden vplyv na vyber liecby, su to len ukazovatele uspesnosti liecby a pripadnej recidivy.
2. pokial chces diskutovat o tvojej rodine, zaloz si vlastnu temu. Autorka si zalozila tuto, lebo ocividne potrebovala podporu, povzbudenie a mozno nazory od ludi, ktori sa tomu aspon trochu rozumeju.
3. neviem, aka je tvoja odborna sposobilost sudit NOU. Nemyslim, ze by niekto vyhadzoval velke peniaze, plytval casom a personalom na liecbu, ktora nie je potrebna. A to duplom na Slovensku. Co ak situaciu nedostatocne odhadol primar konkr. nemenovanej nemocnice a nemenovany prizvany odbornik z BA?
@tslobik pravdepodobne tvojho oca neoperoval onkochirurg,ako piše
@anula nie vždy onko markery zodpovedaju danému stavu,opisala to úplne presne.Neznamena,ze keď mts neboli pritomne,ze nieje mts postih,lebo mikromts sa nezachytia žiadnym vyšetrením okrem PETCT aj to ta mts musí mať určitú veľkosť aby sa dali identifikovať.Moja mamina mala dva týždne pred smrťou onkomarkery negat.a rozsev mts,pečeň,pľúca,
A navyše hráte sa tu na odborníčky, ale súcitu s chorým človekom, resp. s príbuznými....nula bodov....len samá kritika......Ved nech si poradím ako viem....ale na to som si v tomto zdravotníctve zvykla.......
človek ak si nepomôže sám....,koľkokrát je bez šance....žiaľ , realita na SK, či sa vám to páči alebo nie,,,,,,dlhoročné skúsenosti hovoria za všetko....
Zdravotníci sa vždy budú chrániť navzájom........Nie som včerajšia.....je to v každej profesií.....Len vy máte tú smolu, že ide o ľudské životy......
Je to celé choré......Najlepšie človek spraví, ak dá na vlastnú intuíciu.......To má význam........
@tslobik neviem, aky typ rakoviny ma tvoj ocino, ale to, ze nema viditelne metastazy neznamena, ze nemoze mat mikrometastazy. Zvlast nebezpecne su tie v lymfatickych uzlinach, pretoze mozu rakovinove bunky odviest do vzdialenejsich casti tela. Aby si lekari boli isti a minimalizovali navrat ochorenia, zvykne sa davat zaistovacia chemoterapia. Boli robene rozne studie, ktore dokazali pozitivny vplyv a oddialenie relapsu u urcitych druhov rakoviny. A tiez sa priklanam k nazorom uz viacerych ludi v diskusii, ze NOU je momentalne najlepsi ustav na Slovensku. To, ze sa niekto rozhodne indikovat chemo hoci aj ked ju na zaciatku neindikoval neznamena automaticky, ze sa zmylil.
@janka279 Môj otec mal nádor na hltane, pravá strana hlasiviek.....Najprv odoperovali nádor, vraj nepostačujúce....potom zobrali celý hltan, hlasivky + tri lymf. uzliny.. Potom akože pre istotu rádioter. pre prípad mikronád. a teraz akože pre istotu chemo??????Celé zle, otec nesúhlasí, ja podporujem.....Proste pre nás operácia (aj to je dosť, že nebude nikdy rozprávať....neodpústím lekárom....) neverím, že sa tomu nedalo predísť.......a následne ožarovanie....musí stačiť. chemo......neverím.....Mám svedkov v priamom podaní....čo odmietli a žijú si v pohode bez recidívy...........
@anula Mám v tom veľmi ale veľmi jasno......Niektoré medicínske postupy sú extra zavádzJúce,,,,,,,nie len teoreticky, ale aj v praktickej rovine.....Mám na to žijúce dôkazy.......onkologicky chorých ľudí.....či sa ti to páči alebo nie. Ako to teda tá vaša medicína vie vysvetliť???????????????????????????,
V rámci zachovania posledného zdravia a imunity môjho otca, verím, že chemoter. odmietne...On má org. silný, KO veľmi dobrý, onkomarkery v pohode........nedovolím chemo, on je Ing. so zdravým rozumom.....tiež odmieta....vďakabohu.....Aspoň jedno pozitívum v celom tomto probléme.....Už len aby sa dostal zo spárov zdravotníctva do domácej liečby.......lekári mi bohužial nikdy nepomohli...aj ked som im verila......Vždy som sa zo všetkého dostala sama.....Smutné,ale v mojom prípade reálne....

@tslobik nie vždy paliativna chemoška predlzuje utrpenie.Kolegynin strýko mal karcinóm.prostaty s mts postihnutim chrbtice,stavcov,pľúc,neskoro zdiafnostikované,proste uplne na prd.Ponúkli im paliatuvnu chemo.lebo mts boli rozsiahle,on to prijal lebo chcel žiť 55.rokov mal,dve mts mu normálne bolo vidieť a dali sa nahmatať na chrbtici.Po prvých cykloch sa stiahli,dostal ďalšie,lebo výborne reagoval,hoci bola z neho kosť a koža s prognozou pol.roka,nutridrinky pil na litre,lebo bola nádej,ze pokial chemo takto zaberie,tak pôjdu onkochirurgovia do operácie.A z nutridrinkov bol energetický vyživený co je veľmi,veľmi dôležité pre týchto pacientov.teraz v júni bude tomu 8.rokov od zdiagnostikovania,vtedy boli prognozy maximálne do Vianoc.Podstupil,niekoľko cyklov chemo,operaciu,Rat neviem to si uz nepamätám a má sa veľmi dobre,je na invalidnom,podstate už teraz v starobnom dôchodku.Zvladol to bez žiadnych obmedzení v stravovaní,nič radikálne nezmenil,veď načo,ked mu veľa času nezostavalo.