icon

38 ročný manžel má rakovinu žalúdka

natalka1608
19. máj 2016

moj manzel ma v 38 rokoch zdiagnostikovanu rakovinu zaludka..jeho lekar mu urcil liecbu, chce mu cely zaludok vyoperovat a manzelovi tím padom hrozi vyvod. no nie sme si uplne isty, ci je spravna tato moznost, respektive jedina moznost ci to je....lekar nikdy na nas poriadne cas, rozprava s nami ako kebi sme vystudovali medicinu. viete mi poradit kde ziskat radu od ineho lekara...alebo ako postupovat. uz som guglila na internete...hladam cestu ci to co nam odporuca je jedina moznost...mate podobnu situaciu? ako ste postupovali? dakujem

bluff
29. máj 2016

@olivia77 nikdy nehovor nikdy. Ak budes mat sama rakovinu, pochopis ze odmietnut liecbu a sama sa liecit nie je take jednoduche ako tu teraz vyhlasujes. Asi si to musis sama odzit (a neprajem ti to)

buckeye
29. máj 2016

@tslobik no ano, ak clovek pracuje a zije v znecistenomprostredi ma tych sanci viac, alebo sa teraz ludia nateriaju s DMSO(dalsia hlupost z badatela), co je mutagen

olivia77
29. máj 2016

@bluff, ak ma clovek na nu zomriet, na nu zomrie... to je moj nazor... liecba mu mozno predlzi trosku zivot, ale obcas to trapenie, co ludia pri liecbe prezivaju, nestoji zato... modlia sa, aby boli vykupeni od bolesti... tot pripad mojej babky, tak strasne trpela, ze ku konca povedala, keby sa dalo, uz davno sa premiestnim do truhly... kebyze viem, ze budem takto trpiet... je tazko sa nato pozerat, rodina trpi este viac ako ten, co je chory...

katka1981
29. máj 2016

@buckeye, co to je prosim ta DMSO?

marietuska
29. máj 2016

vývod urcite nie !!!!! zaludok dat von sa musi ,ale vyvod naco ?v rodine mame dva take pripady a ziadny vyvod nemaju ..nie som lekár,ale toto ?co je to za somarina ?len konzultujte s inym..prajem hodne sil,najma manzelovi..bude to potrebovat ,rakovina je najhorsia choroba :(a taky maldy...nech sa drzi,..

katka1981
29. máj 2016

@bluff, je to pravda, clovek jedno povie, ale ked zazije na vlastnej kozi a je uplne jedno o co ide, tak reaguje vplyvom okolnosti velakrat inak. Dopredu clovek nevie ako zareaguje.

buckeye
29. máj 2016

@olivia77 nie, nie je liek, lebo este raz, uz sa opakujem, aj ked maju dvaja ludia rovnaky typ, kazdy na liecbu zareaguje inak, lebo kazdy ma ine geneticke pozadie

olivia77
29. máj 2016

@buckeye, ale za tie roky by hadam uz mohlo byt vychytanych viacero typov... ved uz dnes tu mame 3D tlaciarne, neviem ake roboty, neviem ake vyskumy, ale rakovina nic? co je na prvom mieste v umrtnosti? no nech tomu veri niekto iny, no ja neverim...

katka1981
29. máj 2016

@olivia77, ved to, ze to tak zmeni cloveka. Znamy, vysoky, pevny chlap, fesak - rak. hr. creva, boze co z neho ostalo, to bolo hrozne, to su zive mrtvoly z tych ludi. Ich nezabije rakovina, ale nasledky chemosky. (zomrel) A kolko znesu chemosky? Podla toho kolko jej dostanu a v akej kondicii mali predtym organizmus. Kamaratkin syn mal 2 roky bolesti bruska, nevedela som to az ked mi to povedala, ze 2 roky ma bolesti. Hovorim, kedy, kde ho to boli. Ze aj v noci, popisala mi kde. Hovorim, to je okolie slepeho creva, pytaj si CT, to nie je psychicke. No a debili dosli po 2 rokoch konecne na to, co mu je. Rakovina pri slepom creve, nador. Odmietli chemosku, sli do AT, tam mu to na dvakrat vybrali. Chlapcek, chodi na kontroly, ziadne chemo, nic, zatial sa drzi, je cisty 2 roky. Nezmenil ani stravu, nic, nie som tym nadsena, ale ajtak dufam, ze sa mu to nevrati, ved mal len 8-9 rokov, ked mu zistili ten nador a uz 2 roky mal bolesti, ktovie ako dlho to v nom bolo.

bluff
29. máj 2016

@olivia77 ty naozaj nic o rakovine nevies. Su predsa rakoviny kde je chemoterapia velmi ucinna ako napriklad leukemia. Toto pausalizovanie ze liecba len trochu predlzi zivot a prinasa trapenie je taka kravina ze ani neviem co ti na to povedat! Su pacienti co si presli chemoterapiou a ziju dlhe roky. Zavisi od stupna a druhu rakoviny.

anula
29. máj 2016

@marietuska 😉 jej manzel ma nador aj na konecniku, nielen na zaludku. ☹

buckeye
29. máj 2016

@katka1981 latka na zmrazovanie bunkovych preparatov(pouziva sa velmi zriedena koncetracia), alternativci odporucaju 50-100% koncetraciu na bolave miesta natierat

buckeye
29. máj 2016

@olivia77 ale akoze nie? Ved uz nielko typov sa uspesne lieci, ale znova sa opakujem dolezity je cas podchytenia, preventivne prehliadky

tslobik
29. máj 2016

@buckeye to je čo preboha? Nejaké rozpúšťadlo alebo čo?

tslobik
29. máj 2016

Veriť lekárom....veľmi diskutabilné. Moja babka mala nádor na prsníku a postoj lekárov bol, počkajme, uvidíme.....

martankovia
29. máj 2016

ahoj, ako sa má manžel? Mojej sestre tiež diagnostikovali rakovinu, má aj nejaké metastazy, ..tiež má 38 rokov. Žije a lieči sa v Čechách v Novom Jičine. Ťahá sa to už 3. mesiac. Do nemocnice sa dostala, tak to už nepríjimala žiadnu stravu, všetko zvracala, v brušnej dutine mala vodu. Dali jej infuzie, stanovili diagnozu, stiahli vodu a poslali domov s tým, že pokiaľ nezačne jesť, nemôžu nič robiť... Prešlo pár týždňov začala jesť, po troške, krôčik po krôčiku,... nastavili liečbu, najprv chemu, aby zastavili metastázy a potom ožiarovanie, aby zmenšili nádor a mohli operovať. Teraz už je po druhej cheme, voda sa nerobí... nech sa človek rozhodne pre akúkoľvek liečbu, je potrebne jej veriť.. Máme to šťastie, že sme veriace a modlime sa, viem, že už to je zázrak, že moja sestra začala jesť a verím, že bude tých zázrakov viac - úlohy rozdelené, ona bojuje, lieči sa, my sa modlime..
Držim palce, verím, že vy aj my budeme úspešní...

olivia77
29. máj 2016

@bluff, percentualne je vyliecenie rakoviny vies ake? vies to cislo? lebo to cislo je velmi chabe... ano, leukemia je ok, celkom dobre liecitelna... ale to je tak malo...

bluff
29. máj 2016

@olivia77 ktorej rakoviny? Mozem ti vygooglit vseobecne cislo, ale znova opakujem, kazdy pripad je iny.

olivia77
29. máj 2016

@bluff, rakoviny vseobecne...

martankovia
29. máj 2016

Halooo, dôležité je pozitívne myslenie, určite teraz nepotrebujú vedieť percenta a neúspechy, píšte pozitívne skúsenosti..moja mamina je 10 rokov po rakovine prsníka, mala operáciu aj chemu a je tu a to je dôležité... sa mi chce kričať a neviem, čo ked sa ma niekto opýta - ako sa má sestra? a hneď na to a počula si, že ten zomiera a tomu nedávajú nádej....atd, to nás ma nakopnúť a povzbudiť???

bluff
29. máj 2016

@olivia77 nechce sa mi bavit o nejakom percentualnom cisle, lebo to je uplne irelevantne. Bavime sa aj tak o odmietnuti chemoterapie. Ak ide povedzme o rakovinu vo vysokom stadiu, kde chemoterapia je paliativna a len predlzuje zivot o niekolko mesiacov, tak v tom stadiu je skutocne uz na rozhodnuti pacienta ci negativne ucinky prevysuju tuzbu po zivote (pripad tvojej babky).
Ale odmietnut chemoterapiu hned na zaciatku lebo citas na internete bludy, tak viem len jedno: keby islo o teba, chytala by si sa aj poslednej slamky. Lebo tak to je v k azdom pripade, clovek co ma rakovinu sa nechce vzdat, chce bojovat o svoj zivot.

anula
29. máj 2016

@bluff
je to beznadejne!
@buckeye sa tu upisala a vidim, ze zbytocne.

bluff
29. máj 2016

@martankovia suhlasim, autorkin manzel momentalne potrebuje povzbudenie a nie tieto negativne komentare o utrpeni pri liecbe a podobne. Ze baby nemate ani trochu citu sem toto vobec pisat.

tslobik
29. máj 2016

@bluff nie predlžuje život ale živorenie.....To je dobré načo?

tslobik
29. máj 2016

@bluff ja práve cit mám, kedže to prežívam priamo v rodine

bluff
29. máj 2016

@tslobik neviem o akom zivoreni vypisujes. Keby islo o tvoje dieta alebo muza tak by si inak reagovala.
Neviem tvoj pripad v rodine, ak chces tak napis viac. Je mozne, ze tam uz liecba nezabera alebo je rakovina v prilis rozsiahlom stadiu.
Ja poznam velmi vela pacientov co ziju dlhe roky po liecbe, su stastni a relativne zdravi.

olivia77
29. máj 2016

ja samozrejme autorke prispevku prajem, aby jej manzel sa z toho dostal, bodaj by, velmi mu to zelam! nech si vyberie akukolvek cestu liecby, prajem mu vyliecenie a plnohodnotny zivot! nerobte hned z cloveka bezcitneho... dakujem

tslobik
29. máj 2016

@bluff pozri videla som to pri babke, chemo, morfium, mala "v tomto prípade asi bohužiaľ" veľmi silné srdce...Chorý človek by si koľkokrát prial aby to bolo radšej už za ním. A pozerať sa ako blízky chorý trpí......Či bude trpieť pol roka, alebo rok......neviem, či toho pol roka na viac má nejaký hlbší zmysel. Ja tejto hnusnej choroby mám okolo seba viac ako dosť a vidím čo zmysel má a čo už ani nie. Môj otec sa drží ako sa dá, vyoperovali mu hltan, hlasivky.....už nikdy nebudem počuť jeho hlas.......Najradšej by som všetko podriadila jemu, aj svoju rodinu trocha zanedbávam. Spravím maximum, ale vlastnou cestou rozumu......

tslobik
29. máj 2016

@bluff ide o môjho otca (s ním som prežila viac rokov ako s mužom) a svoj názor nezmením. A či chceš alebo nie, paliatívna starostlivosť rovná sa živorenie.

bluff
29. máj 2016

@tslobik ok. Uz radsej nebudem reagovat, lebo chcem aby tu autorka citala skor pozitivne komentare. U nich sa totiz nejedna o paliativnu liecbu, oni len zacinaju a ja im prajem, aby sa manzelovi darilo co najdlhsie.

O tom polroku naviac sa bavme keď pôjde o tvoj polrok naviac. Teraz to nemá zmysel.