icon

Abstinenčné príznaky po vysadení antidepresiv

macka1996
15. aug 2025

Ahojte je tu niekto kto užíval AD dlhé roky a vysadil ich a objavili sa vám abstinenčné priznaky ? Ak áno po akej dobe ? a aké boli ? Ja som užívala roky escitalopram vysadila som ich po dohovore s lekárkou. no už je to asi 2 mesiace cca a vlastne mam pocit ze zas začínam byť tam kde som bola pred x rokmi keď som musela začať brať AD . zase mi býva zle , slabo , boli ma hlava , v noci sa budím sem tam s triaskou a ze zle sa mi dýcha. od včera chodím psychologovi na terapie aby som toto nejako zvládla. lenže zas mam nutkave myšlienky ze mam choré srdce a tak .Včera som sa večer rozplakala už ze co sa to somnou deje . Preto ma zaujíma je možné to mat ako abstinenčné priznaky ? ze už po dvoch mesiacoch sa mi z tela vyplavyli zvyšky AD a teraz telo reaguje takto ? Ďakujem za vaše názory .

anonym_1526d7
15. aug 2025

@macka1996 citalopram sa niekomu vyplavi prec aj rychlejsie ako po mesiacoch.
ale priznaky su dost silne. u mna to boli skor depresie , smutok a silne emocionalne reakcie na spustace.
nie taketo fyzicke. mozno netreba este vysadit. Ale pri telesnych priznakoch je lepsie urcite kontaktovat lekara. aj obvodneho, aj toho kto antidepresivum predpisal.
spytala by som sa este aj ineho psychiatra, len pre istotu , nech mam aj dalsi nazor.

a najst sposob ako ich umiernit.

anonym_887a34
15. aug 2025

@macka1996 to nie su abstinenčné príznaky, ale tvoja povaha odišla barlička a zase si tam kde si bola.Su ľudia čo ich musia brať celý život, keď ich 2,3 krát nevedia vysadiť.Na terapiu si mala chodiť skôr.Odisiel serotonín, ktorý si mala teraz zvýšený, aby si sa cítila lepšie.Na jeseň sa lieky nevysadzaju.Zacala by som ich brať znova.Ked si úzkostliva je to tvoja povaha a uz len regulovať.

anonym_887a34
15. aug 2025

Keď si sa cítila s nimi dobre prečo ich chces vysadiť?

anonym_049b3c
15. aug 2025

AD neliečia stav, ale počas užívania ťa dávajú do ako tak použiteľného módu a potláčajú tieto príznaky, aby si mohla fungovať. Ak by AD liečili, tak by boli všade samí psychicky v pohode ľudia, neboli by depresie a úzkosti, ani panické poruchy. Čiže prestala si ich užívať a si späť tam, kde si bola predtým. Teraz je tá otázka, či s tým vieš pracovať a nejako fungovať alebo nie. Ja som skúšala terapie, zmenu životného štýlu, zmenu práce a tempa, vyselektovala som toxických ľudí, napriek tomu to bez nich nejde. Beriem ich od roku 2003 a zrejme ich budem užívať celý život. Samozrejme, že sme AD počas rokov menili.

strawberry0797
15. aug 2025

To vyzera skor na priznaky tetanie. Beries magnezium aspon 2x denne?

macka1996
autor
15. aug 2025
@strawberry0797

To vyzera skor na priznaky tetanie. Beries magnezium aspon 2x denne?

@strawberry0797 užívam magnosolv jeden x večer na predpis psychiatricky

macka1996
autor
15. aug 2025
@anonym_887a34

@macka1996 to nie su abstinenčné príznaky, ale tvoja povaha odišla barlička a zase si tam kde si bola.Su ľudia čo ich musia brať celý život, keď ich 2,3 krát nevedia vysadiť.Na terapiu si mala chodiť skôr.Odisiel serotonín, ktorý si mala teraz zvýšený, aby si sa cítila lepšie.Na jeseň sa lieky nevysadzaju.Zacala by som ich brať znova.Ked si úzkostliva je to tvoja povaha a uz len regulovať.

@anonym_887a34 no ja som ich vysadzala od konca mája. vlastne sa blizilo leto pred vysadzanim .. čiže môže byť ze to ešte není úplne dva mesiace co som bez . No chcela by som skúsiť žiť bez nich . Snažím sa si spratat život.

macka1996
autor
15. aug 2025
@anonym_049b3c

AD neliečia stav, ale počas užívania ťa dávajú do ako tak použiteľného módu a potláčajú tieto príznaky, aby si mohla fungovať. Ak by AD liečili, tak by boli všade samí psychicky v pohode ľudia, neboli by depresie a úzkosti, ani panické poruchy. Čiže prestala si ich užívať a si späť tam, kde si bola predtým. Teraz je tá otázka, či s tým vieš pracovať a nejako fungovať alebo nie. Ja som skúšala terapie, zmenu životného štýlu, zmenu práce a tempa, vyselektovala som toxických ľudí, napriek tomu to bez nich nejde. Beriem ich od roku 2003 a zrejme ich budem užívať celý život. Samozrejme, že sme AD počas rokov menili.

@anonym_049b3c ja tiež sa snažím zmeniť svoj život k lepšiemu. tiež som zmazala sociálne siete odstránila zo života ľudí čo ma vysavali a zahlcovali negativitou . Posnažím sa byť bez nich ak nie tak sa k nim žiaľ budem muset vrátiť a navštíviť dr ... teraz som taká placliva a tak .

macka1996
autor
15. aug 2025
@anonym_1526d7

@macka1996 citalopram sa niekomu vyplavi prec aj rychlejsie ako po mesiacoch.
ale priznaky su dost silne. u mna to boli skor depresie , smutok a silne emocionalne reakcie na spustace.
nie taketo fyzicke. mozno netreba este vysadit. Ale pri telesnych priznakoch je lepsie urcite kontaktovat lekara. aj obvodneho, aj toho kto antidepresivum predpisal.
spytala by som sa este aj ineho psychiatra, len pre istotu , nech mam aj dalsi nazor.

a najst sposob ako ich umiernit.

@anonym_1526d7 ano presne teraz tak reagujem na všetko citovo a hneď by som plakala na všetko.. skôr som taká že ma niekedy budia panicke záchvaty. alebo teda ze plačem a som smutná

kacena4
15. aug 2025

podla mna toto nie su abstinencne priznaky ale klasicky prejav depky a ocd takze asi este nebol cas na vysadenie liekov. skor ti mala znizit davku a min. rok si mala byt na znizenej davke a ak by bolo ok tak zasa znizit davku az by sa postupne vysadila, nie vysadit za par mesiacov. teraz to vyzera ze sa vracias tam kde si bola pred zacatim uzivania liekov. drzim palceky

strawberry0797
15. aug 2025
@macka1996

@strawberry0797 užívam magnosolv jeden x večer na predpis psychiatricky

@macka1996 to je malo pri tvojich priznakoch. Telo vie prijat jednorazovo len velmi male mnozstvo naraz. Zvysok vycika. Preto treba brat nizke davky niekolkokrat denne. Zdravy clovek by mal brat 2x denne 500mg. Ak mas priznaky, ake uvadzas, mala by si brat aspon 4x denne 1 tab s 500mg. Uz po tyzdni by si sa mala citit lepsie a znizit davky. Magnosolv nepoznam, ale odporucila by som ti hocijake bezne magnezium z lekarne napr Galvex - Magnesii Lactici.
Okrem toho pridaj 1tab vapniku denne (ale nie spolu s magneziom, inak sa nevstrebe). Vapnik je super na psychiku a uzkosti. Ale ber ho len 1-2 tyzdne, lebo pri dlhodobom uzivani moze sposobit ine problemy.

marianarem
15. aug 2025

@macka1996 Tiez si myslim, ze to nebudu abstinencne priznaky. Ja som vysadzala viackrat a tie sa prejavia do par dni a postupne sa to lepsi. Po 2 mesiacoch by som tiez povedala, ze cas na vysadenie este nebol.

aandrea9
16. aug 2025
@macka1996

@anonym_887a34 no ja som ich vysadzala od konca mája. vlastne sa blizilo leto pred vysadzanim .. čiže môže byť ze to ešte není úplne dva mesiace co som bez . No chcela by som skúsiť žiť bez nich . Snažím sa si spratat život.

@macka1996 ja by som sa vrátila k AD, spratala život a potom postupne vysádzala. Samotné ad ti život neupratú, ako si mnohí myslia.