icon

Aké sú prvé prejavy Crohnovej choroby a ulceróznej kolitídy?

8. feb 2025

Ahojte, prosim Vás aké sú prvé prejavy pri chrohnovej alebo ulceroznej kolitide?

Strana
z2
mk1111111111
13. máj 2025

@jednoduchomirka ci aj priamo len na UC neviem, ale viem ze chalanisko ma UC, ale aj odobratu cast creva , k tomu sa chodi po polroku na kontrolu. Ak sa dostanes co len trocha do remisie, tak sa pozastavi- odoberie.
Ale radsej byt v remisii, ako sa trapit akutnym stavom.

jednoduchomirka
14. máj 2025
@kristie571

@jednoduchomirka ja osobne nie, nemam až taky važny stav že by mi vobec niečo vyšlo, ale ak ma niekto pocit, že by mal mať narok, treba to skusiť vybaviť. Viem že ľudia s tymto ochorenim si to vybavujú🙂

@kristie571 aha a sú nejaké tabuľky niekde, že podľa akého stupňa sa to určuje? Či to určí lekár?

kristie571
14. máj 2025
@jednoduchomirka

@kristie571 aha a sú nejaké tabuľky niekde, že podľa akého stupňa sa to určuje? Či to určí lekár?

@jednoduchomirka och to je skor otazka na niekoho kto to uz vybavoval, viem ze su to dlhe narocne procesy, zalezi od stavu pacienta aj od toho ci ma viacero pridruzenych tazkosti, chorob

mattuliatko30
15. máj 2025
@jednoduchomirka

Prepáčte baby, možno otázka mimo, ale využívate niektorá pri tejto chorobe aj invalidný dôchodok?

@jednoduchomirka ja som nad tym tiez uz rozmyslala. ale neviem sko sa to riesi a ci je vobec narok
mam aj ine diagnozy

ivik4
15. máj 2025

Ano narok mame a pridruzuju sa k tomu ale aj ine diagnozy, je to akoby bodovane. Doktor mi hovoril

jednoduchomirka
16. máj 2025
@mattuliatko30

@jednoduchomirka ja som nad tym tiez uz rozmyslala. ale neviem sko sa to riesi a ci je vobec narok
mam aj ine diagnozy

@mattuliatko30 áno, lekár to určuje. Tu som teraz nakoniec našla - od čoho sa dá odraziť: Miera poklesu schopnosti zárobkovej činnosti v % (https://static.slov-lex.sk/pdf/prilohy/SK/ZZ/20... : Oddiel C - choroby tenkého a hrubého čreva)
Sú tam vypísané príznaky chorôb a aj podľa toho sociálka posudzuje všetky lekárske správy - ktoré sú jej doručené a na základe ktorých určí či bude žiadateľovi priznaný ID a vypočíta mu na základe tých percent poklesu schopnosti zarábať aj sumu, ktorá sa potom vypočíta podľa ich pokynov: https://socpoist.sk/socialne-poistenie/dochodko...

mattuliatko30
20. júl 2025
@kristie571

@jednoduchomirka ja osobne nie, nemam až taky važny stav že by mi vobec niečo vyšlo, ale ak ma niekto pocit, že by mal mať narok, treba to skusiť vybaviť. Viem že ľudia s tymto ochorenim si to vybavujú🙂

@kristie571 a v ako mstave mate teraz Uc ja som si podala o ID tak cakam

kristie571
20. júl 2025
@mattuliatko30

@kristie571 a v ako mstave mate teraz Uc ja som si podala o ID tak cakam

@mattuliatko30 vdakabohu som stale v remisii, uzivam cipky salofalk, som v 7 mesiaci tehotenstva, uvidim ako to bude po porode, vtedy sa zvykne zenam zhorsit stav, ale snad to moje crevo zvladne 🙂
Ty si na tom ako momentalne ? Tak drzim prsty nech ho schvalia.

mattuliatko30
20. júl 2025
@ivik4

Ano narok mame a pridruzuju sa k tomu ale aj ine diagnozy, je to akoby bodovane. Doktor mi hovoril

@ivik4 pisem spravu

mattuliatko30
20. júl 2025
@kristie571

@mattuliatko30 vdakabohu som stale v remisii, uzivam cipky salofalk, som v 7 mesiaci tehotenstva, uvidim ako to bude po porode, vtedy sa zvykne zenam zhorsit stav, ale snad to moje crevo zvladne 🙂
Ty si na tom ako momentalne ? Tak drzim prsty nech ho schvalia.

@kristie571 ja nic moc trapim sa s travenim uz dva roky teraz zle vysledky hnacky som mala zapchy bolesti krce naduvanie mnoztvo hlienov ,strasne som slaba ,unavena do toho migreny caste ,posielali mi aj na biopsiu. tak je tam zase aktivny zapal asi do 20cm

kristie571
20. júl 2025
@mattuliatko30

@kristie571 ja nic moc trapim sa s travenim uz dva roky teraz zle vysledky hnacky som mala zapchy bolesti krce naduvanie mnoztvo hlienov ,strasne som slaba ,unavena do toho migreny caste ,posielali mi aj na biopsiu. tak je tam zase aktivny zapal asi do 20cm

@mattuliatko30 och to ma mrzi, snad sa to ale cim skor upokoji. Liecbu mas aku?

mattuliatko30
20. júl 2025
@kristie571

@mattuliatko30 och to ma mrzi, snad sa to ale cim skor upokoji. Liecbu mas aku?

@kristie571 uz roky mam salofalk granulaty a cipky a na krce lieky

mattuliatko30
23. júl 2025
@ivik4

@ivik4 tymas tiez tuto chorobu?

Strana
z2