Aké vyšetrenia zvoliť pri dlhodobom boji s akné?
Ahojte. S akné bojujem od skorej puberty, dnes to už bude 14 rokov. Pochodila som po mnohých dermatológoch, skúšala všetky mastičky, aj antibiotické na predpis, aj také, aj onaké. Niektoré zabrali krátkodobo, iné vôbec. Gynekológ mi navrhol antikoncepciu, že nech vyskúšam, ale menštruáciu mám pravidelnú, a sex chránený, tak som to odmietla. Brala som aj doplnky výživy (vitamíny a minerály), aj rôzne bylinky, všetko bez výsledku. Okrem pravidelnej kozmetiky som absolvovala aj rôzne drahé a bolestivé laserové ošetrenia na odstránenie akné, účinok trval možno 3 týždne.
S trávením som nikdy problem nemala, žiadne bolesti brucha, prehánky ani nič, takže som potravinovú intoleranciu vylúčila. Skúsila som však výrazne obmedziť cukor (pomohlo tak na 10%).
Samozrejme doktor google mi poradil, že možno ide o skrytý zápal v tele - nabehla som k doktorke na testy (asi crp), ale vraj všetko ok.
Po rokoch boja som sa asi aj vzdala, vyrovanala sa s tým, že asi mi je to súdené a moja pokožka proste iná nikdy nebude.
Svetlo na konci tunela mi rozsvietilo pozorovanie pri “detoxe” (pár dňovej hladovke)
Všimla som si obrovské zlepšenie, cca 60% v priebehu asi 3 dní. Nakoplo ma to, pretože je to prvý raz, čo vidím markantný rozdiel a pravdepodobne dlhodobý (len sa hladovka samozrejme nedá udržať). Preto si myslím, že príčina pochádza z vnútra, ale nemusí ísť zákonite o intolerancie.
Našla som si na internete kliniky, kde ponúkajú rôzne testy, väčšinou z krvi. Ale neviem sa odraziť, ktorý by bol pre mňa naj. Hormonálny profil? Pečeňové testy? (Vraj aj to má súvis s akné). Alebo naozaj mám dať 200€ za tie potravinové intoleracie? Ktoré vyšetrenie by ste mi odporúčali?
Hormonálny profil ti urobi gyn zadarmo.
V podstate to ale bude úplne zbytočné, veľa ľudí má ťažké akné bez akejkoľvek príčiny.
Pravdepodobne to nebude ani intolerancia. To by si už za tie roky vysondila.
Riešenie je Isotretinoin a tak či tak k tomu zas dôjdeš, že buď HAK alebo isotretinoin alebo chodiť s akné.
Urcite gastro, ci nemas helicobactera. U mna bol jediny priznak, ze som mala vyrazky a teda neskor aj zapach z ust. Test, ti vie spravit aj obvodna.
Alergo testy ..... Ja som roky rokúce brala kdeake lieky od koznej na vyrážky...dokonca viackrát roaccutane a nakoniec to bola ABKM....vysadila som a všetko je v poriadku
Mne pomohla tá antikoncepcia. Po vysadení sa mi to akné už nevrátilo. Ale ja som potom ešte aj bola tehotná. Tak neviem. Ale ak ťa to naozaj veľmi trápi a neprichádzaš na to z čoho to je tak by som to aspoň skúsila
Výter stolice
Možno, kebyže si dávaš pravidelne jednodňovú hladovku? To by mohlo pomôcť, nie? Do antiky by som nešla, pomôže síce s pleťou, ale spôsobí hromadu ďalších problémov. Prípadne pravidelný pobyt pri mori. Lepok si neskúšala vysadiť?
Mne nepomohli ziadne vysetrenia. Aj mandle som si dala vybrat, aj zapalove loziska vylucit, hormonalny profil spravit... Pomohol az Roaccutane a drzi uz vyse 15 rokov. Vtedy sa este lepok a laktoza neriesili. Aj dceru trapi akne a velmi jej pomaha vyhybat sa laktoze a paradajkam. Ked raz za cas neodola, hned je vyhadzana.
Ahoj, môžeš mi napísať 💌 a pomôžem ti, som zdravotná sestra a s takýmto problémom som sa už veľa krát stretla 😊
Isotretinoin. Brala som okolo 30ky, odvtedy mam uz 20 rokov pokoj a cistu plet, nevratilo sa mi to.
Skús vyšetrenie štítnej žľazy tá ovplyvňuje tvorbu hormónov a tým pádom môže súvisieť aj s akné. Detailne vyšetrenie je okolo 50€, držím palce 🙂
Ahoj, môžeš mi napísať 💌 a pomôžem ti, som zdravotná sestra a s takýmto problémom som sa už veľa krát stretla 😊
@kristina_969 A co tak keby si to napisala rovno sem? Nech ostatni, co budu v rovnakej situacii, rovno tvoj navod na pomoc najdu tu? Ci je to nieco tajne?
@kristina_969 A co tak keby si to napisala rovno sem? Nech ostatni, co budu v rovnakej situacii, rovno tvoj navod na pomoc najdu tu? Ci je to nieco tajne?
@veselo_neveselo MLM je vždy tajný :D

Gynekolog nech ti spravy hormonalny profil, budeš to mať preplatene poisťovňou aspoň.. nenechala by som sa odbiť HAK bez akehokoľvek vyšetrenia. Ak prečistiš pečeň a obličky je dosť možne že sa pleť postupne začne pekne čistiť tiež. Skus vysadit mlieko na nejaky čas, cukor, muku, odsleduj čo to asi može robiť. Pi veľa veľa čistej vody,neperlivej.