icon

Ako bezpečne vysadiť Neurol?

katrin3588
4. mar 2025

Dobrý večer prajem. Viem,že je toho tu veľa ohladom tejto témy. No snáď sa tu nájde osôbka,ktorá mi bude vedieť nejako poradiť. Na úvod o sebe: Od septembra 2024 užívam Escitalopram trištvrte tabletky z 10 mg užívam dodnes,sadol mi čiže je to ok,bol mi predpísaný po x vyšetreniach (štítna,kardio,chrbtica,preventívka,gastro)nakoniec u neurologičky kôli nízkej hladine serotoninu a teda hodnota bola 200 , minimum je 600 u žien. Popri tom užívam aj Neurol tiež od začiatku spolu s AD. Neurol užívam celý čas len večer pred spaním a to štvrť tablety z 0,25 mg t.j. 0,06 mg. Takto užívam presne 6 mesiacov. Chcela by som ho vysadiť,ale neviem ako,teda boli mi odporúčené aj návody od psychiatričky a neurologičky,ale skôr to cielene nahradili liekmi ako Atarax po ktorých som mimo. Skôr by som uvítala,nejakú skúsenosť nejaké postupné vysadenie nejaký návod z vlastnej skúsenosti 🙂 viem,že je návykový a má sa užívať max 12 týždňov ale tak už som do toho hupla a rada by som sama z toho vyšla von. Začala som športovať,mám pohyb,aktivity,prácu,venujem sa rodine 🙂 len toto ma desí. Vopred ďakujem za vaše odpovede v kľude aj SS. Pekný večer ☺️

michaella24
4. mar 2025

A skúsila si si neurol proste nedať? Ja ho užívam už dlhé roky, ale v rôznych množstvách - niekedy sa ho nedotknem aj týždne, teraz som mala napríklad ťažké obdobie, tak som ho potrebovala každý až každý druhý deň. Závislosť som ale nikdy nemala. Máš večer taký ten "tik" alebo nervozitu, že keď si ho nedáš, nebude dobre? Ja by som si možno urobila rituál, že si dám radšej večer medovkový čaj.

katrin3588
autor
4. mar 2025

@michaella24 skúsila som si nedať a na druhý deň som mala miernu nervozitu a búšenie srdca,ale to bol november vtedy som mala aj nižšiu dávku AD. Myslím si,že to mám z časti aj v hlave. Medovku nemôžem. Premýšlala som aj že si dám magnésium miesto toho. Aj keď som nízkotlaková,tak na noc mi neuškodí.

michaella24
4. mar 2025

@katrin3588 rozumiem, môžeš skúsiť magnézium, mne niekedy pri úzkosti pomôže aj guajacuran, uvoľní mi svalstvo na hrudníku, pretože mám niekedy také pichanie akoby pri srdci, ale je to svalového pôvodu. Ja z neurolu beriem 0,5, keďže nižšia dávka mi nefunguje, ale teda závislosť nemám. Je to moja "barlička", ktorú musím mať po ruke. Najčastejšie ho užívam pri PMS a nečakaných situáciách, ktoré nemám naplánované, pretože nezvládam stres. Ono neurol sa používa ako taký doprovod do toho času, kým antidepresíva nenadobudnú účinok a potom by mal ísť preč alebo teda pomáhať tak príležitostne. Inak neužívaš silnú dávku, 0,25 by som si ani nevšimla v mojom prípade. Držím palce 😊

katrin3588
autor
4. mar 2025

@michaella24 guajacuran som chcela aj ja,ale pri tychto AD vraj nemôžem. No každopádne skúsim ísť na to ozaj mysľou a nejako to začať postupne nahrádzať. Ešte skonzultujem dávku AD či zostanem alebo prejdem na celú a podľa toho to začnem riešiť. Ale ďakujem veľmi pekne za tvoju skúsenosť a radu. Aj tebe držím palce,aby si ho potrebovala,čo najmenej 🙂

michaella24
4. mar 2025

@katrin3588 nevedela som, že pri escitaloprame sa nemôže. Eliceu som brala už dávnejšie, postupne sme ju vysadili. Guajacuran som objavila len nedávno, že mi funguje na tie "svalové" sťahy pod lopatkou. Ďakujem ti aj ja, určite to konzultuj, viem, aké je to náročné s týmito liekmi. Ja to tak mám s liekmi na spanie, tiež to je v hlave, že keď si ho nedám, tak nezaspím. Podarilo sa mi zatiaľ prejsť na polku tabletky, melatonín a magnézium. Verím, že to bez toho neurolu jedného dňa zvládneš 🙂

katrin3588
autor
4. mar 2025

@michaella24 hej guajacuran je fajn na svalstvo ale tak nevadí. No dúfam,že sa mi podarí čím skôr sa ho zbaviť už len preto,že mi znižuje aj účinok AD. Tak ešte raz ďakujem a nech sa ti darí 🙂

lia1988
4. mar 2025

@katrin3588 Ahoj 🙂 moja skúsenosť s Neurolom bola katastrofická a dodnes nechápem ako som sa mohla nechať ovplyvniť tabletkou 🫢 ale aj ja som do toho vhupla ako ty....mne ho nasadil lekár v nemocnici po postraumatickom šoku/syndróme. Po autohavarií som bola v nemocnici dva týždne a celú dobu mi ho dávali (nepamätám koľko x denne,bolo to veľmi dávno) . Lekár ma neoboznámil čo za liek beriem a ja ako mladá žaba som ani nemala záujem skúmať lieky. Veď čo bolo viac ako mať sa dobre v nemocnici a vidieť sa čím skôr doma. Po prepustení som odišla domov bez liekov a hneď prvá noc bola hrozná. Myslela som že mi roztrhne hlavu (nebola to klasická bolesť hlavy) a ten nepokoj vo mne bol hrozný. Takže späť na kontrolu a začal kolotoč. Jasné že dr mi predpísal Neurol (najnižšiu dávku) a užívala som ho denno denne....až kým som nezistila že po čase bez neho neviem fungovať a po dlhšej dobe som dávku zvýšila. Nakoniec som ho jedla niekoľkokrát denne 🤯 Keď už bolo neskoro, som si uvedomila že som na ňom závislá. Prešla som cestu odvykania,na ktorej som bojovala sama ale nakoniec po veľmi dlhej dobe som vyhrala 🙏 sama som si liek znižovala, čítala som rôzne články, informovala sa,študovala bádala...a bez akýchkoľvek problémov fyzických-psychických sa pomaly Neurol stratil z môjho života. Som na seba pyšná že som sa sama postavila zoči voči závislosti na tomto lieku a dobojovala to do úspešného konca. Keby viem pred tými dvadsiatimi rokmi čo mi dávajú v nemocnici a mala by som vtedy viac rozumu a počúvala ľudí okolo seba... Niekdy si človek myslí že je slabý na takéto veci, ale kde je vôľa,tam je cesta 💪 Verím že aj ty ho úspešne vysadíš 🤗 nemáš dôvod byť v nepokoji, máš Escitalopram a ten je veľmi dobrý 🙂 (ja viem- tie naše hlavy hovoria iné, ale je to len myšlienka/y ktorá ako prišla, tak aj odíde a príde iná- krajšia ☺️ )
Ak budeš mať otázky tak kľudne ss 🙂

vorkola
5. mar 2025

ano neurol je navykovy, co najmenej a znizovat davky

katrin3588
autor
5. mar 2025

@vorkola užívam 0,06 mg z 0,25 mg

katrin3588
autor
5. mar 2025

@vorkola čiže švrťku tabletky z 0,25 mg

sasa196
13. jún 2025
@lia1988

@katrin3588 Ahoj 🙂 moja skúsenosť s Neurolom bola katastrofická a dodnes nechápem ako som sa mohla nechať ovplyvniť tabletkou 🫢 ale aj ja som do toho vhupla ako ty....mne ho nasadil lekár v nemocnici po postraumatickom šoku/syndróme. Po autohavarií som bola v nemocnici dva týždne a celú dobu mi ho dávali (nepamätám koľko x denne,bolo to veľmi dávno) . Lekár ma neoboznámil čo za liek beriem a ja ako mladá žaba som ani nemala záujem skúmať lieky. Veď čo bolo viac ako mať sa dobre v nemocnici a vidieť sa čím skôr doma. Po prepustení som odišla domov bez liekov a hneď prvá noc bola hrozná. Myslela som že mi roztrhne hlavu (nebola to klasická bolesť hlavy) a ten nepokoj vo mne bol hrozný. Takže späť na kontrolu a začal kolotoč. Jasné že dr mi predpísal Neurol (najnižšiu dávku) a užívala som ho denno denne....až kým som nezistila že po čase bez neho neviem fungovať a po dlhšej dobe som dávku zvýšila. Nakoniec som ho jedla niekoľkokrát denne 🤯 Keď už bolo neskoro, som si uvedomila že som na ňom závislá. Prešla som cestu odvykania,na ktorej som bojovala sama ale nakoniec po veľmi dlhej dobe som vyhrala 🙏 sama som si liek znižovala, čítala som rôzne články, informovala sa,študovala bádala...a bez akýchkoľvek problémov fyzických-psychických sa pomaly Neurol stratil z môjho života. Som na seba pyšná že som sa sama postavila zoči voči závislosti na tomto lieku a dobojovala to do úspešného konca. Keby viem pred tými dvadsiatimi rokmi čo mi dávajú v nemocnici a mala by som vtedy viac rozumu a počúvala ľudí okolo seba... Niekdy si človek myslí že je slabý na takéto veci, ale kde je vôľa,tam je cesta 💪 Verím že aj ty ho úspešne vysadíš 🤗 nemáš dôvod byť v nepokoji, máš Escitalopram a ten je veľmi dobrý 🙂 (ja viem- tie naše hlavy hovoria iné, ale je to len myšlienka/y ktorá ako prišla, tak aj odíde a príde iná- krajšia ☺️ )
Ak budeš mať otázky tak kľudne ss 🙂

@lia1988 ahoj, prosim Ta , vies mi napisat do sukromnej spravy, ako si ten Neurol vysadzala? Bola by som Ti velmi vdacna

lia1988
13. jún 2025
@sasa196

@lia1988 ahoj, prosim Ta , vies mi napisat do sukromnej spravy, ako si ten Neurol vysadzala? Bola by som Ti velmi vdacna

@sasa196 ahoj, jasné napíšem ti len trochu neskôr.

1stefi121
30. jún 2025
@michaella24

@katrin3588 rozumiem, môžeš skúsiť magnézium, mne niekedy pri úzkosti pomôže aj guajacuran, uvoľní mi svalstvo na hrudníku, pretože mám niekedy také pichanie akoby pri srdci, ale je to svalového pôvodu. Ja z neurolu beriem 0,5, keďže nižšia dávka mi nefunguje, ale teda závislosť nemám. Je to moja "barlička", ktorú musím mať po ruke. Najčastejšie ho užívam pri PMS a nečakaných situáciách, ktoré nemám naplánované, pretože nezvládam stres. Ono neurol sa používa ako taký doprovod do toho času, kým antidepresíva nenadobudnú účinok a potom by mal ísť preč alebo teda pomáhať tak príležitostne. Inak neužívaš silnú dávku, 0,25 by som si ani nevšimla v mojom prípade. Držím palce 😊

@michaella24 nemáte abstinenčné príznaky?

michaella24
30. jún 2025
@1stefi121

@michaella24 nemáte abstinenčné príznaky?

@1stefi121 nie, nemám. Užívam ho už roky podľa potreby, niekedy častejšie, niekedy prejde mesiac a neužijem ho. Prešla som dokonca na jeho najslabšiu verziu, stačí mi.

katrin3588
autor
2. júl 2025
@michaella24

@1stefi121 nie, nemám. Užívam ho už roky podľa potreby, niekedy častejšie, niekedy prejde mesiac a neužijem ho. Prešla som dokonca na jeho najslabšiu verziu, stačí mi.

@michaella24 čiže ja keď ho užívam 10 mesiacov štvrť tabletky z 0,25 mg tak by som nemala mať abstinenčné príznaky? A aká je slabšia verzia ?

maialeo
3. júl 2025
@katrin3588

@michaella24 čiže ja keď ho užívam 10 mesiacov štvrť tabletky z 0,25 mg tak by som nemala mať abstinenčné príznaky? A aká je slabšia verzia ?

@katrin3588 silne pochybujem, ze pri takej mini davke ako uvadzas vobec nejake abstaky po vysadeni su.