Ako bojovať so strachom z vŕtania zubov?
Ahojte viete mi niekto poradiť ako bojovať s tymto mojim strachom? Aktualne ma boli zub a neviem co mam robit nakolko mam neskutocny strach tam ist …velmi sa bojim vrtania a este viac vrtania do bolaveho zubu ze mi nezaberie injekcia….mate niekto nejake rady? Dakujem :(
Nezvyknem sa zapájať do diskusií, ale tu mi to nedá... úplne chápem ako sa cítiš a súcitím s Tebou. Ja mám tiež obrovskú paniku zo zubárov a to dokonca takú, že keď som mala už neznesiteľne boľavý zub, čakala som až keď som kvôli tomu nemohla spávať... potom som si vyhľadala kliniku kde pracovali s rajským plynom. Šla som na vstupnú prehliadku kde som sa dozvedela, že momentálne s ním neošetrujú. Ale lekár bol veľmi chápavý a láskavý. Zuby boli v hroznom stave, čakala ma endodoncia... lekár mi poradil na ukľudnenie dať si hodinu pred objednaným termínom najmenšiu dávku Lexaurinu na upokojenie (predpísal mi ho obvodný lekár). Keď som vstupovala na vyšetrenie, lekár sa ma spýtal či som si dala ten Lexaurin. Na moju odpoveď, že áno len láskavo zareagoval, že nabudúce si môžem dať ešte jeden tesne pred vstupom do ordinácie 😀
Takže to bolo so mnou zlé, veľmi zlé... ale nakoniec som zvládla všetky vyšetrenia vďaka liekom. Nakoniec som celý rok robila len zubára a v konečnom dôsledku mi tento lekár spravil 6 endodoncií aj s vyplnením kanálikov a vybratím koreňov, poriešil 3 kazy, ich chirurg mi vytrhol 3 polorozpadnuté osmičky... o jeden zub som nakoniec prišla a musím mať mostík a dva ďalšie zuby mám korunky... všetko len kvôli tomu, že som to nechala zájsť tak ďaleko a iní zubári ma len odpinkali, že sa mám zaťať. A to som si vždy dala pichať injekciu... raz mi dokonca robil endodonciu 3 hodiny v kresle, lebo mám pokrútené korene zo strojčeka a vďaka liekom som to zvládla.
Takže nájdi dobrého lekára, povedz mu ako to cítiš a určite Ti pomôže, možno doporúči aj lieky... len sa na to nevykašli, nestojí to za to 🙂
Po tomto roku stráveného v zubárskom kresle som nemala ani jeden kaz a to mám za sebou 2 tehotenstvá 🙂
Držím palce 🙂
@lonely66
Dnes som bola u zubára. Desivá bolesť a to mi 3x pichal injekciu - umrtvenie. Kde bola chyba?
Podľa Dr. zápal.

Ja chodím rada zubárovi, vždy di tam oddychnem a to ja som si so zubami zažila kadečo. Žiaľ nie vzdy som sa starala takže mám milion plomb uz. Prekonať strach? Tým že tam pravidelne budeš chodiť a zvyknes si ma to. Berem to už ako rutinu a čo sa týka bolesti rozhodne injekcia. Kvalitni zubári majú injekcie ktoré zaberu a nebudeš cítiť nič. Čím viac budeš oddiaľovať zubára tym väčšie kazy budeš mat a dlhšie bude vrtanie trvať. To nechceš