Ako lepšie porozumieť zmenám v dospelosti?
Neviem ako by som začala ... Mám 29 ale momentálne som v takom zvláštnom období , či mentálnom, fyzickom či duševnom / psychickom..... Neviem to ani veľmi vysvetliť, ťažko to konkrétne definujeme, neviem nájsť tie správne slová .. trvá to už cca možno aj rok ... Že na sebe pozorujem zmeny, zmeny prístupu k životu, zmeny myslenia, úvah, správania, zmena ako si beriem veci .... Pred rokom som bola úplne iná áno viem jasné, človek sa mení a dospieva ale prosím Vás .... Viete mi poradiť nejaký článok alebo knihu kde by som sa o týchto vývojových štádiách ľudí vedela dočítať ? Prípadne mi povedat niečo viac o rôznych fázach "dospievania" ktoré ešte len prídu , zaujíma ma to nie preto že mám strach ale naozaj len čisto zo záujmu , baví ma to zaoberať sa tými vecami ale teda samozrejme aj to že by som rada spoznala samú seba lebo si prídem ako úplne cudzia sama sebe akoby som sa nespoznavala, nerozumela sama sebe , akoby som stále niečo hľadala v sebe alebo akoby som nevedela nájsť to správne miesto kde patrím (psychycky)
Eriksonove štádia vyvinu - dobre opísané napríklad vo vyssie spomenutej Vagnerovej
@kajda2211 pro me zajimava byla teorie typu Šárka Míková
@kajda2211 Eriksonove vyvinove stadia vo Vagnerovej su na strane 24-26. Popisane su vsetky stadia az po ego integritu a zufalstvo, ktore podla naho nastava po 50. roku zivota. Kniha sa sice primarne venuje detom, ale tie zakladne teorie psychickeho vyvinu popisuje prehladovo pocas celeho zivota, je tam este Piaget a teoria vyvinu podla Freuda, tieto dve su uz pre teba irelevantne. Ale staci skusit zadat Eriksona do Google alebo AI pre detaily.