Ako nájsť silu pokračovať ako paliatívny pacient?
Ahojte. Je tu paliativny pacient? Rada by som sa porozprávala
mám kamošku paliatívnu pacientku 😔 je veľká bojovníčka…
Veriaca nie, chcela by som sa trošku porozprávat w niekým kto je na Tom ako ja🫤aby som sa možno trošku nakopla
napis mi
Si veriaca?
@janinah viera? vela ide bokom, vela ide bokom ked to pride necakane.
@janinah viera? vela ide bokom, vela ide bokom ked to pride necakane.
@balerina2025 veriacim vie viera pomoct,preto som polozila tuto otazku autorke
@janinah nie je vzdy tak, bavila som sa spaliativcami/ ale chapem ze chces pomoct.
@janinah nechap ma zle❤
@janinah nie je vzdy tak, bavila som sa spaliativcami/ ale chapem ze chces pomoct.
@balerina2025 tak zas nie je veriaci ako veriaci
@balerina2025 tak zas nie je veriaci ako veriaci
@janinah to je pravda ale vela veriacich sa vela zmenilo ked umieralo, stratilo nadej zmena vela v mysleni...:/
tazko sudit a povedat.
Kamoška mala manžela v paliativnej starostlivosti. Má moju všetku úctu a obdiv. Ona aj jej deti. Samozrejme aj jej manžel, ktorý veril do poslednej chvíle
Kamoška mala manžela v paliativnej starostlivosti. Má moju všetku úctu a obdiv. Ona aj jej deti. Samozrejme aj jej manžel, ktorý veril do poslednej chvíle
@tetapetra ❤
@tetapetra prosím ťa nevieš či mu podávali lieky proti bolesti hocikedy? Mám na myslí aj 3x v týždni keď domáce lieky od dr nezabrali?
@tetapetra prosím ťa nevieš či mu podávali lieky proti bolesti hocikedy? Mám na myslí aj 3x v týždni keď domáce lieky od dr nezabrali?
@autorka, moje info je také laické. Viem že mal nejakú náplasť,ta mu vraj veľmi pomáhala. Ďalej mal nejaký od bolesti pod jazyk a plus morfium, zilovo. Ak ti napíšem,že ho do poslednej chvíle odmietal lebo sa bál,že ho to uspi a radšej trpel.
Náplasť a morfium mám ale nie vždy pomáhajú.a neviem kedy už bude koniec
Ty si pacient?
Nepoznam nikoho takeho,neviem poradit. Len mi je to luto a prajem ti len to dobre
to pises o sebe?
Áno, jedná sa o mna
velmi ma to mrzi, lekar ti neodporucil psychologa/psychiatra?
morfium davaju uz ked bezne lieky nepomahaju.
tazko sa mi pise o tom. urcite lekari by ti vedeli povedat k tomu, nakolko poznaju tvoj zdravotny stav . prajem ti vela sil :( urcite ak mas bolesti, treeba lekarovi povedat a oni podaju podla potreby.
Prajem ti veľa síl a nevzdávaj to, ťažko sa mi niečo radi. Moja mamina toto prežívala, chodili jej pichať morfium, chceli sme ju mat doma.
velmi ma to mrzi, lekar ti neodporucil psychologa/psychiatra?
morfium davaju uz ked bezne lieky nepomahaju.
tazko sa mi pise o tom. urcite lekari by ti vedeli povedat k tomu, nakolko poznaju tvoj zdravotny stav . prajem ti vela sil :( urcite ak mas bolesti, treeba lekarovi povedat a oni podaju podla potreby.
@balerina2025 ale áno, ale hneď mi chceli dať antidepresíva. Tie už vážne nechcem brat. Mám uz asi všetky možné lieky ktoré by mali pomôcť pri bolestiach, no nie vždy pomôžu. A keď už mám pocit že nevydržím tak sa zavolá záchranka alebo má manžel zavezie na pohotovosť. Už som tam viackrát týždenne. Je to ťažké no, nepoznáme sa tak vám to je aj jedno. Len už nejak strácam silu
Mne to není jedno
@balerina2025 ale áno, ale hneď mi chceli dať antidepresíva. Tie už vážne nechcem brat. Mám uz asi všetky možné lieky ktoré by mali pomôcť pri bolestiach, no nie vždy pomôžu. A keď už mám pocit že nevydržím tak sa zavolá záchranka alebo má manžel zavezie na pohotovosť. Už som tam viackrát týždenne. Je to ťažké no, nepoznáme sa tak vám to je aj jedno. Len už nejak strácam silu
@autorka zistím a dám ti vedieť
nie je to jedno, ja viem co to znamena paliaticna starosltivost, ake narocne je to pre pacienta ake narocne pre rodinu a vobec mi nie je jedno ze ludia takto trpi a ze sa toto cele deje aj ked sa nepozname, nenznamena ze sme ludia bez srdca :( antidepresiva ti pomozu, ver. morfium sa vacsinou nasadzuje ako posledne. tam je clovek uz mimo reality viac, a velmi vela spi :( . aspon u mojho to tak bolo, dokonca, mal istym sposobom halucinacie. zmatenost. lenze jemu to podavali stale, do zily a on nemal ani prijem potravy, on len lezal. myslim ze to velmi zavkisi od choroby od toho ci dokazes nomralne fungovat este sama a tak lebo morfium je take ze si hodne spava.a nemoze k vam chodit dakto z hospicu? je aj taky terenney,byt doma je pre teba asi najdolezitejsie a viem ze su terenny pracovnici. prajem tebe celej rodine vela sil. vela sil.
a mozem sa opytat o ake ochorenie idea? ale nemusist verejne a nemusis ani idpovedat
No ja sa už liečim 14rokov, začínalo to s nádorom na pľúcach, ale už mám metastázy úplne všade. Vlasy nemám 12rokov, prsia 10😔sú dni keď navarim aj upečiem, a sú keď komplet celé dni prespím. Mám 42, deti samozrejme nemám, ale pred 3 rokmi som sa vydala♥️mama mi umrela pred 30rokmi tiež na rakovinu, pamätám si to celé. Otec zomrel pred 2.rokmi. mám segru, tá je zdravotne ok. Len nás vyhodila z rodičovského domu takže musíme platiť podnájom. Ani neviem čo napísať😏toto som ja v skratke😏
No ja sa už liečim 14rokov, začínalo to s nádorom na pľúcach, ale už mám metastázy úplne všade. Vlasy nemám 12rokov, prsia 10😔sú dni keď navarim aj upečiem, a sú keď komplet celé dni prespím. Mám 42, deti samozrejme nemám, ale pred 3 rokmi som sa vydala♥️mama mi umrela pred 30rokmi tiež na rakovinu, pamätám si to celé. Otec zomrel pred 2.rokmi. mám segru, tá je zdravotne ok. Len nás vyhodila z rodičovského domu takže musíme platiť podnájom. Ani neviem čo napísať😏toto som ja v skratke😏
@anonym_author :( to nemyslis vazne s tou sestrou ale ved tam mas narok byvat, ved ste dedili po otcovi nie? ako ta mohla vyhodit. a este za takehoto stavu. :(
@anonym_author si veľmi statočná, viac ako jeden človek môže zniesť. Toto je tá správa ohľadom liekov:Cauko
Paliativna doktorka mu nadavkovala podla intezity bolesti opiaty,morfium mu slo kontinualne v pumpe,dalej sme mali v striekacke morfium dalsu davku ako booster ,co nam vysvetlili ako a kedy podat,za akych okolnosti, nevedel o tom.
Potom v tej morfin pumpe sme mohli troska mi to potlacit a ulavit mu od bolesti,ked bola na to situacia.Morfium riedili vzdy oni.
Naplast opiat fentanil mal druhu najvyssiu davka co existuje a ta slapala 48h,nalepka to bola.
Potom opiat pod jazyk na akutnu bolest a to si mohlo dat dost vela krat myslim ze aj 6x za den,proste tolko davok ,ze nemusel trpiet bolest ziadnu ale to on nerobil😔on trpel.
A okrem morfia vsetko toto uz mu dala aj onkologicka.
Ale vedeli sme kolko coho,aby sa nepredavkoval.
Vsetko odobrili lekari.Lebo tam hrozi zastava srdca z opiatov.
@anonym_author
pre trpiaceho cloveka je dobre ,ze existuje pomoc vo forme liekov.
Vela ludi to nevie,aj paliativ doktorka povedala,ze pridu neskoro a umieraju ,ze vrieskaju od bolesti.
Ja som si vsetko vyhladavala na nete o paliativnej starostlivosti,uz ked som vedela,ze ho nebudu operovat v januari 2024,ze uz neni nadej,ze pride zomieranie a smrt.
Jemu som to nevravela,ze vsetko studujem.
Proste som chcela,aby mal co najlepsiu starostlivost v hroznej situacii aku mal.Nech to ma ludske,laskave.Vela ludi nevie o mobilnej paliativnej starostlivosti ,ani ,ze sa da zomriet doma v klude bez mega bolesti.
Od paliativ doktorky som pocuvala len to ako vsetko mam nastudovane ako sme v cas poziadali ich o pomoc. Doteraz mi to je neuveritelne,Ja som bola v tom,ze vela ludi zomiera doma….ze som neni jedina co sa zaujma o to ako zariadit umieranie doma.
Snáď som ti aspoň trošičku pomohla ❤️🫂

Si veriaca?