icon

Ako pomôcť alkoholikovi, aby prestal piť?

teereezka1
14. apr 2023

Dobrý deň ako pomôcť alkoholikovi aby prestal piť? Nejaké tipy a rady. Ďakujem 🙏

tiezjedna
15. apr 2023

@bloger veriaci to má v tomto asi jednoduchšie. Pre neho môže byť motlitba prínos, možno vďaka viere vytiahne päty aj do kostola a nielen do obchodu pre fľašku. Tu naozaj môže pomôcť komunita, ktorá obvykle má veľkú trpezlivosť a odhodlanie... Ale pre neveriaceho je to totálna utópia. Ten sa k bohu neobráti, ani do kostola nezačne chodiť. Ten postupne od seba vyoutuje každého, kto mu chcel pomôcť:/ Zažívame v rodine, stroskotali všetky pokusy, tak už sa len prizeráme a nie je to pekný pohľad...

viestta
15. apr 2023

@janetinka27 ja ti odpoviem ako pragmatik. Ano, je dobre ak sa ti ktori mozu modlia za tych co nechcu. Da im to pocit, ze spravili vsetko co mohli. Ale naozaj kazdy ma slobodnu volu, bud sa rozhodne nieco s tym robit (povedzme, ze boli motlitby vyslysane) alebo sa sam rozhodne nic nerobit napriek tomu, ze sa za neho modli pol sveta. Kiez by bola modlidba liek na vsetko zlo sveta- Nie nie je, vsetko je iba a len o tom kto sa ako sam rozhodne. A v pripade zavislych ludi je to iba a len jeho volba, nikoho ineho.

mircalla
15. apr 2023

@maxalla Preco by sa nemala obratit na MK? Ludia maju skusenosti z rodiny a pisu k veci. Odbornik ti nepovie nic ine v tomto pripade.

tiezjedna
15. apr 2023

@janetinka27 náboženský fanatizmus je tiež forma závislosti 🙄

janetinka27
15. apr 2023

@viestta to mozes vsak tvrdit iba v pripade, ak opominas existenciu Boha. Ked Boh existuje, potom je cisty pragmatizmus iba ludskym obmedzenim.

viestta
15. apr 2023

@janetinka27 na temu existencie a neexistencie Boha sa bavit nebudem. Ty si ver, ze modlitby boli vyslysane, ja to necham na slobodne rozhodnutie kazdeho koho sa to tyka, motivaciu moze mat aku len chce. Aj Boha.

0silvia0
15. apr 2023

Su ludia, ktori nabozenstvo a vieru v urcitom zivotnom obdobi potrebuju a pomoze im. A je to uzasna pomocka pre tych, ktori ju najdu, uveria, preklenu zivotne obdobia a ziju podla ucenia Jezisa. Na jezisovom uceni su same dobre veci. Jezisovo ucenie mozu nevedomky zit aj neveriaci pouzivajuci svoju empatiu, svedomie. Ale nie je v poriadku, ked veriaci v akomkolvek stadiu svojej viery dava neveriacemu pocit, ze len jeho veriaca cesta je dobra stylom pockaj, nic nevies, lebo si nenasiel a neuveril.

maxalla
15. apr 2023

@mircalla Ona nech robi ako uzna za vhodne. Ja som jej napisala, co by som urobila ja.

janetinka27
15. apr 2023

@viestta ano, ved ja ti to neberiem, ani vieru ani nevieru, pisem veci z pohladu mojej viery a ty mas slobodu pisat z vlastneho pohladu.
Mozno pre mnohych nema vahu to, ak myslime v dobrom na uboziaka.
Mozno je pragmatickejsie nechat ho, nech si je sam strojcom svojho stastia.
No pribeh tu nehovori nic o tom, co bude dalej, ked si uboziak prizna svoju ubohost a bude sa chciet liecit.
Pady sa mozu opakovat a kto pri nom ostane, ked bude prechadzat liecbou, co nebude velmi prijemne a moze to trvat dlho. Budeme vediet, co robit, ako ho podporit? A ked sa z najhorsieho dostane, mozeme mu este verit, nebudeme ho podozrievat, strazit?
Mozno tak mozu pripadat slova o modlitbe prazdne. Ale rovnako prazdne mozu zniet slova o tom, ako sa clovek musi sam chciet liecit.
Lebo sam na to ostat nemoze tak ci tak.

mondolina
15. apr 2023

@janetinka27
veľmi prázdne mi toto všetko čo píšeš pripadá.
podať 1000 x ruku neznamená pomôcť zo závislosti.
pomoc je v tej ruke čo dvíha fľašu k ústam.
tá sa má zaťať a nedovoliť ubližovať sebe a blízkym.

janetinka27
15. apr 2023

@0silvia0 ahoj, neviem, ci si narazala na mna, ale pointou mojich prispevkov nie je tvrdit, ze nic nevies, lebo si este neuveril. Tvrdim len to, ze modlitba ma svoj vyznam na zmenu zivota aj tych, ktori sami cestu najst nevedia. Ze Bozia milost je tu pre vsetkych a dava sa darom, bez zasluzenia a to aj nedokonalym ludom. Nemusis tomu verit. Len ak niekto neveriaci hovori o modlitbe, pricom modlitba je vlastne vztah, ako moze hovorit o niecom, co nema a zatracovat to. To je vsetko.

janetinka27
15. apr 2023

@mondolina no s tym nic neurobim. Nech ti to pripada teda prazdne.

viestta
15. apr 2023

@janetinka27 nikde nepopieram potrebu podpory okolia. Ta je potrebna. A nikde netvrdim, ze podpora motlitbou je zla. Rovnako nemozes tvrdit, ze pragmaticky pristup je zly. Aj pragmaticky pristup moze byt naplneny pochopenim a laskou. Laska ma mnoho podob. Laskou a pochopenim moze byt aj presne a pragramaticky vyjadrene, presne a do ruzovej vaty nezaobalene pomenovanie konkretneho problemu. Laskavy pristup neznamena, ze pravda ma byt zabalena do ruzvej vaty. Mozno prave v tej ruzovej vate sa tazko dohlada ta podstata, o ktoru (aj) v tomto pripade ide.

0silvia0
15. apr 2023

@janetinka27 nenarazala som konkretne na teba, bolo tu viac prispevkov od veriacich. Nikto to priamo nenapise, ale vyznieva to tak, ze len ten veriaci idealne cez rkc pozna tu pravu mudrost zivota, tu pravu cestu a ti, ktori nevyznavaju vieru podla katechizmu maju este daleko do ciela. O Bozej milosti neveriacemu pisat nemusis, ked pride cas, sama sa mu ukaze, ak sa mu ukazat ma. Tymito recami u neveriaceho sposobujes dojem nabozenskeho fanatika.

janetinka27
15. apr 2023

@0silvia0 no vidis. Nabozensky fanatizmus je nalepka pre kazdeho, co vyzna vieru. Tak ak ti moje prispevky alebo tu zapojenych veriacich pridu fanaticke, potom si neviem predstavit, ktory veriaci by sa ti fanaticky nezdal. Nic z toho, co som napisala, nemalo za ciel sa nadradovat, alebo urazat neveriacich. No uznaj, ze byt oznacovany za fanatika v diskusiach len preto, ze napises nieco o milosrdnej laske Boha, je uz trochu prehnane. Povedz, co z toho, co som napisala v tejto diskusii, ma prvky fanatizmu a ja sa nad tym zamyslim.

0silvia0
15. apr 2023

@janetinka27 cize ked Bozia milost je dar, dava sa bez zasluh. Ako sama pises. Cize ked budem prosit Boha o ten dar, nasilu dar nedostanem. Dar je dar, dava sa z lasky a z cisteho srdca. Cize ked nieco chcem, musim zmenit seba, aby som bola lepsim clovekom, nie preto, aby som dostala dar. A ver, ze toto sa da pochopit aj bez praktizovania viery. Niektori si nosia tieto velke pravdy v sebe. A to ti hovorim ako veriaca, ktora prijala sviatost birmovania ako dospely clovek po tridsiatke.
Ale mam respekt aj k neveriacemu. Ma svoju cestu, ja mam svoju, ty mas svoju.
Ja osobne sa nemodlim ze nieco od Boha ziadam, mne taketo modlenie nic nedava, ved predsa Boh vie, co potrebujem, naco by som ho prosila o nieco? Ja ked sa modlim, tak len dakujem. A som presvedcena, ze toto dokaze aj neveriaci, ktory si nosi Boha v sebe ani o tom nemusi vediet.
Tvoje prvky fanatizmu? V kazdom prispevku pisat, ze bez viery to nejde, staci napisat raz.

domiklik
15. apr 2023

@teereezka1 ak išiel dobrovoľne na liečenie vtedy, mohol by ísť aj teraz... AA sedenia ste neskúšali

cacianka
15. apr 2023

@teereezka1 chápem že chces rady a odpovede, tak si skús prečíta príspevky ktoré tu boli o tejto problematike za posledných pár rokov popísané.
Aj ja som zopár napísala, inak ti ťažko poradíme, keď nikto z nás tvojho závisláka nepozná osobne.
Je viac možností pomoci, riešení, ale len jedna je základ - človek s problemom musí chcieť sám

janetinka27
15. apr 2023

@viestta nehovorim, ze pragmatizmus je zly, ani ze pravdu mame zaobalovat do ruzoveho papiera, kde sa strati. Iba tvrdim, ze v zivote moze existovat aj nieco silnejsie a vacsie ako je ludsky rozum a ludske riesenia, aj ked vsetka cest tym, ktori pomahaju.

janetinka27
15. apr 2023

@0silvia0 preco ak Boha prosis o dar, tak ho (nasilu) nedostanes? Keby si sa ty najprv musela zmenit, potom by to nebol nezasluzeny dar...

Proste a dostanete! Hľadajte a nájdete! Klopte a otvoria vám! Lebo každý, kto prosí, dostane, a kto hľadá, nájde, a kto klope, tomu otvoria. Ak niekoho z vás ako otca poprosí syn o rybu, vari mu dá namiesto ryby hada? Alebo ak pýta vajce, podá mu škorpióna? Keď teda vy, hoci ste zlí, viete dávať dobré dary svojim deťom, o čo skôr dá nebeský Otec Ducha Svätého tým, čo ho prosia!» (Lk 11,9-13).

Počuli ste, že bolo povedané: "Milovať budeš svojho blížneho a nenávidieť svojho nepriateľa."Ale ja vám hovorím: Milujte svojich nepriateľov a modlite sa za tých, čo vás prenasledujú, aby ste boli synmi svojho Otca, ktorý je na nebesiach. Veď on dáva slnku vychádzať nad zlých i dobrých a posiela dážď na spravodlivých i nespravodlivých.Lebo ak milujete tých, ktorí vás milujú, akú odmenu môžete čakať? Vari to nerobia aj mýtnici? A ak pozdravujete iba svojich bratov, čo zvláštne robíte? Nerobia to aj pohania? Vy teda buďte dokonalí, ako je dokonalý váš nebeský Otec.

Ale to je uz na kazdom z nas ako preziva svoj vztah s Bohom, ja svoj tu nechcem oznacovat za spravny. Ci budeme Boha prosit o dary pre seba alebo sa modlit za nepriatelov alebo dakovat a neprosit, je nase vlastne vnutorne prezivanie.
Len ak ti moje pisanie o viere vadi, potom radsej napis, ze je to otravne, lebo fanatizmus je naozaj silne slovo.

0silvia0
15. apr 2023

@janetinka27 ano, je to pre neveriaceho otravne, uz to znie lepsie? Tie citaty si ani nemusela pridavat, myslim, ze ich kazdy pozna a ten pocit otravnosti to len umocnilo.
Ale ako myslis, ked si musela, tak si musela🤷‍♀️

janetinka27
15. apr 2023

@0silvia0 to bolo pridane kvoli tomu, co si napisala o tych daroch, ze ked teda o dar prosime, tak ho nasilu nedostaneme, ale tieto casti pisma, ktore teda kazdy podla teba pozna, prave tvojmu chapaniu odporuju.
Ano, ked je to otravne, potom necitaj....

0silvia0
15. apr 2023

@janetinka27 nebudeme si tu teraz pinpongovat casti z pisma, ok? Ak by som chcela presadzovat svoj nazor, vyhladam ti take casti z pisma, ktore budu vyhovovat mne. Clen ineho nabozenstva ti moze vyhladat casti z koranu alebo inej svatej knihy.
Ja som za respekt. Respektujem tvoju vieru, takisto respektujem inu vieru, tak isto respektujem ateistu, neveriaceho. A moje chapanie je moje chapanie, mam ho take a stojim si za nim. Nepotrebujem ho vyvracat, mozes to respektovat? Ja tvoju vieru respektujem a viem o com pises. Tak by bolo super, ak by si skusila respektovat aj neveriaceho. Ide to.

viestta
15. apr 2023

@janetinka27 dobre, tak ty (vy) si v to silnejsie ako ludsky rozum kludne verte, ale mne (nam ostatnym) dovolte verit, dufat v nekonecnu silu ludskeho rozumu, ktora nas posuva vpred. Niekedy sila ludskeho rozumu zlyha, ale v konecnom dosledku je to jedina sila, ktora ludi posuva.
(a ano, ste povacsine otravni v celej svojej nadradenosti)

janetinka27
15. apr 2023

@0silvia0 ale nie... nechcem si tu pinkat. vo viere mame slobodu.
@viestta ano, samozrejme moze si kazdy verit, tak ako aj veriaci v silu modlitby, takze respekt na oboch stranach, ked uz ho ziadas pre neveriacich
ano, aj pre mna su niektore prispevky otravne, bez rozdielu vierovyznania, ale nemam potrebu o tom informovat.

oli18
15. apr 2023

Niekomu pomoze smrt kamarata, ktory sa prepil do hrobu. Precitne a povie si, ze tak nechce skoncit.

teereezka1
autor
15. apr 2023

@drazil ďakujem hľadám spôsob akým pomôcť,ale ťažko pomáhať tomu co nechce, ale vidím že alkoholizimus na Slovenku je veľký problém. veľa ludi ma s tým problém v rodine.

teereezka1
autor
15. apr 2023

@drazil a vy ste sa ako vyliečili ak sa smiem opýtať? Držím palce

mondolina
15. apr 2023

@teereezka1
vyliečiť sa nedá...do smrti abstinuješ.

mircalla
15. apr 2023

@teereezka1 Musi chciet sam. Vacsina sa k tomu kroku odhodla, az ked ozaj padne na dno. Malokto to dokaze sam, i ked vynimocne su pripady. Rozhodne treba liecbu, idealne ustavnu cca 12 tyzdnov.
Vyliecit sa to neda, jedine abstinovat. Uz nikdy sa nenapit. Aj jeden pohar sposobi totiz recidivu a je tam, kde bol. Odporucam zajst do nejakeho centra zavislosti (ambulantna liecba + skupinova terapia), pripadne ustavna liecba (ucinnejsie)