Ako postupovať pri žltačke u blízkeho?
Ahojte chcela by som sa informovať o postupe. Moja mamina sa nakazila žltačkou pravdepodobne typ A spomínala. Nevyznám sa. Je v nemocnici a musí poskytnúť hygiene kontakt s kým bola v styku za posledné obdobie. Budú ma kontaktovať. Prosím vás čo sa ide diať? Budem musieť ísť na nejaké vyšetrenia? Bude nutná karanténa? Ako to funguje? Pred dvoma mesiacmi som bola očkovaná ale na typ B. Ďakujem za každú odpoveď
Budete pod lekárskym dohľadom a bude vám navrhnuté očkovanie
Budete pod lekárskym dohľadom a bude vám navrhnuté očkovanie
@terry2003 jednu vakcínu mam ale ta mi hrozne rozhadzala organizmus. Odvtedy sa neviem dat dokopy 🙉 veľmi nerada by som išla na ďalšiu. A je to lekárske sledovanie "povinné"? Ja som s mamou bola v realite asi 5 minút ale moje deti u nej spali týždeň v čase keď ešte nemala príznaky
Nám volali ako kontaktu, 1x odber krvi, pravidelne sme nosili moč, odporúčané očkovanie, odporúčané nezúčastňovať sa hromadných podujatí
@elirian22 a co sa týka práce? Som v kontakte so stovkami ľudí denne. Bola som PN pred dvoma týždňami vyše mesiaca doma už si to nemôžem dovoliť
Povinné pre všetky kontakty. Je jedno, či si s ňou bola 5 minút alebo tri dni.
@elirian22 a co sa týka práce? Som v kontakte so stovkami ľudí denne. Bola som PN pred dvoma týždňami vyše mesiaca doma už si to nemôžem dovoliť
Karanténa je povinná, dostaneš PN z dôvodu nariadenej karantény
Tvoj všeobecný lekár ťa bude kontrolovať krv, moč
Očkovanie môžeš odmietnuť
@anonym_autor
Karantena byva iba do momentu pokial nebudes mat vysledok krvi, pojdes na odbery k obvodnej. Zltacka typu A ma inkubacnu dobu od 14-50dni, predpokladam, ze deti boli v tomto casovom useku s babkou. Takze zrejme pojdu aj oni na krv.A je zvycajne vysoko infekcna, treba spravit aj doma dezinfekciu.
Karanténa je povinná, dostaneš PN z dôvodu nariadenej karantény
Tvoj všeobecný lekár ťa bude kontrolovať krv, moč
Očkovanie môžeš odmietnuť
@anonym_autor
@patka06 super keď mi ešte aj vyplatia účty. Som slobodna mama nemôžem si už dovoliť byť doma
Mrzí ma to, ale výnimky nie sú.
Karantena byva iba do momentu pokial nebudes mat vysledok krvi, pojdes na odbery k obvodnej. Zltacka typu A ma inkubacnu dobu od 14-50dni, predpokladam, ze deti boli v tomto casovom useku s babkou. Takze zrejme pojdu aj oni na krv.A je zvycajne vysoko infekcna, treba spravit aj doma dezinfekciu.
@samkolea to bude 50 dní v karanténe????
@patka06 super keď mi ešte aj vyplatia účty. Som slobodna mama nemôžem si už dovoliť byť doma
@anonym_autor chápem, je to nepríjemné, žiaľ inak sa nedá.
Žltačka je infekčná choroba, vždy pri nej RUVZ nariadi domácu karanténu, len neviem na koľko dní.
Držím palce, nech si zdravá
@samkolea to bude 50 dní v karanténe????
@anonym_efae67 nie, to je inkubacna doba, nie karantena. Karantena je uz po prevaleni ochorenia, u nej sa to iz prejavilo a tak je v nemocnici. U teba sa to moze prejavi do od.. do 50dni. Umyvat si poriadne ruky, nie pek dezinfecny gel pouzivat, a ist na krv. Ak vyjdu vysledky negativne, mozes medzi ludi.to kolko bude tvoja mama v nemocnici zhodnoti lekar, pretoze moze ozltnut este aj a nemusi. Niekto je po tyzdni doma a iny po 2t. Zalezi od stavu/ imunity
@anonym_autor a hlavne doma kontroluj, či nemáš príznaky. Vieš aké sú, však?
Ale nie, nebudes zavreta doma.. u dcery v triede bol ziak so zltackou tento rok v maji.. . Vsetci co boli v kontakte s nim museli navstivit svojho lekára, ten bral krv, museli sme nosit moc a zaockovali ju. Boli v karantene cela trieda, ale v praxi to znamenalo, ze normálne chodili do skoly, nesmeli sa zúčastňovať spolocnych akcii s inymi ziakmi, žiaden skolsky vylet. Na obedy v skole chodili nejako osobitne, aby sa nestretali s inymi. To je všetko - nariadenie hygieny.
@anonym_autor Doma budes len do vysledkov mocu resp. krvi, usudi lekar, co je vacsiou druhy, treti den. A je to presne tak ako pise @elirian22, nedavno som to absolvovala.
Druhý, tretí deň. nie je šanca, že by v krvi niečo našli. Tiež chvíľu trvá kým sa infekcia v krvi objaví.
Možno záleží na rozhodnutí RUVZ, karanténa, v ktorej v podstate normálne fungujú nemá zmysel a šíreniu choroby nezabráni.
Záleží od rozhodnutia RUVZ. Karanténa trvá kým ju nezrusia a keďže sa týka aj tvojich detí tak aj ich.
Absolvujes odber krvi, moču.Navrhnu očkovanie.
@terry2003 jednu vakcínu mam ale ta mi hrozne rozhadzala organizmus. Odvtedy sa neviem dat dokopy 🙉 veľmi nerada by som išla na ďalšiu. A je to lekárske sledovanie "povinné"? Ja som s mamou bola v realite asi 5 minút ale moje deti u nej spali týždeň v čase keď ešte nemala príznaky
@anonym_autor Ako ti vakcina proti B zltacke rozhadzala organizmus? Ja mam ist na prvu davku na buduci tyzden a teraz si m zneistila.
Druhý, tretí deň. nie je šanca, že by v krvi niečo našli. Tiež chvíľu trvá kým sa infekcia v krvi objaví.
Možno záleží na rozhodnutí RUVZ, karanténa, v ktorej v podstate normálne fungujú nemá zmysel a šíreniu choroby nezabráni.
@patka06 V krvi sa primarne hladaju protilatky pre pripad, ze si v minulosti zaockovana bola a nedostalo sa to do zdravotneho zaznamu.
Skôr si myslím že tvoje deti mohli žltačku od tvojej mami dostať keďže spolu žili týždeň.Takze ja by som sledovala deti a ak tie ochorejú tak budeš s nimi ty na OCR a pravdepodobne následne ty na PN lebo ide o vysoko nákazlivé ochorenie. Moja svokra pracovala na infekčnom oddelení.
Na tvojom mieste sa dám zaočkovať.
@anonym_autor Ako ti vakcina proti B zltacke rozhadzala organizmus? Ja mam ist na prvu davku na buduci tyzden a teraz si m zneistila.
@anonym_0b4ddc vieš čo týždeň po aplikácii som hneď išla na antibiotiká. Nezvyknem byt chorá a v lete už vôbec nie. Dobrala som antibiotika o 4 dní sa mi urobil herpes tak si myslím OK oslabená imunita. Do dvoch dni covid. Ale také bolesti tela ze už. Horúčky s halucináciami. Nevedela som sa dostať k sebe. Odvtedy nevoľnosti stále každý deň. Zvracanie točenie hlavy migrény. Doteraz mi nebolo nič a naraz každá blbosť sa ma chytí
@anonym_0b4ddc vieš čo týždeň po aplikácii som hneď išla na antibiotiká. Nezvyknem byt chorá a v lete už vôbec nie. Dobrala som antibiotika o 4 dní sa mi urobil herpes tak si myslím OK oslabená imunita. Do dvoch dni covid. Ale také bolesti tela ze už. Horúčky s halucináciami. Nevedela som sa dostať k sebe. Odvtedy nevoľnosti stále každý deň. Zvracanie točenie hlavy migrény. Doteraz mi nebolo nič a naraz každá blbosť sa ma chytí
@anonym_autor prepáč, ale to, čo píšeš nemá s očkovaním nič spoločné. Proste blbá zhoda náhod.
@anonym_autor prepáč, ale to, čo píšeš nemá s očkovaním nič spoločné. Proste blbá zhoda náhod.
@anonym_aeac7b 😅😅
@anonym_autor vsetko ti nariadi hygiena, co si mozes a nemozes dovolit je bezpredmetne, ak nariadia tak si nemozes robot co chces
@anonym_autor Uff, no ty si mohla mat v case ockovania virus covidu uz v sebe a ta vakcina ta uz len dorazila ☹ Toto je fakt smola ☹

Nám volali ako kontaktu, 1x odber krvi, pravidelne sme nosili moč, odporúčané očkovanie, odporúčané nezúčastňovať sa hromadných podujatí