Ako prebieha prvé vyšetrenie u gastroenterológa?
Baby mam tam ísť kvôli kašlu a bolesti na hrudi. Termín návštevy sa mi blíži. Všeobecne sa bojím lekárov, o to viac, ak je to pre mňa nová skúsenosť. Na gastro som ešte nikdy nebola.
Čo mi budú robiť?
Na prvej navsteve vyklopíš vsetko o sebe. Lieky, bolesti, alergie, choroby. Potom ti lekar navrhne co dalej. Na co sa stresujes.
Záleží od lekára, ja som mala predtým takého, že gastroskopiu urobil len tak, bez dlhých rečí alebo aj rektoskopiu.
A tá hadica sa dava každému? A to hneď pri prvom vyšetreni ? Čo čítam na nete, tak bez oblbovaku by sa ma nikto takto nedotkol.
Ja som mala dvakrát a ani raz mi nedali oblbovák, lebo je to krátke vyšetrenie. V niektorých nemocniciach ani pri kolonoskopii nedávajú oblbovák, záleží na koho natrafíš.
mna ked objednali na gastro (bolest brucha na konkretnom mieste), tak ma objednali rovno na "hadicu" (gastroendoskopiu). bolo to neprijemne, ale trvalo to len par minut a dalo sa to vydrzat, aj ked to v tej chvili vyzera hrozivo. na lacno a smadno.
kedze ty ides kvoli bolesti hrude a kaslu, tak asi najskor to bude konzultacia a sono brucha ak ti ho este nerobili a potom stanovia ake dalsie vysetrenia ti budu robit.
Iba konzultacia, vysvetlia co bude dalej potrebne
@kiki68 čiže nebudú do mňa hneď pchať hadičku?
Nie, na to sa musi objednat, tam nesmies od 20:00 nic jest a od 24:00 ani pit myslim ( to uz ako kde chcu). Na vykon prides na termin, lebo to musia nejako dezinfikovat. Ja neviem co vsetci myslia, ze im hadicku s kamerou daju do plneho zaludka alebo co. Inak ta hadicka neni nic extra, je to tak par minut aj s odobranim vzorky. Oni aj na prvom vysetreni zistuju vahu, vysku, proste co vobec je. A mna poslali tiez na dalsi termin na sono zlcnika, zaludka, pecene.

Krv a ak idú dávať hadicu aj do krku je možnosť sa nechať aj uspať pokiaľ to robí problém. Inak sa to dá vydržať.