icon

Ako predísť demencii a Alzheimerovej chorobe?

30. jún 2025

Ako predist Demencii a Alzheimerovej chorobe?

Ahojte, máme v rodine Alzheimera a demenciu u rodiča jeho rodiča. Ja mám prirodzené obavy. Som žena, vek 46. Od 40tky chodím každý rok, raz do roka na psychologické testovanie. V 40tke mi zistili miernu kortikálnu atrofiu - ja samozrejme chaos, stres, panika. Lekár mi povedal, že atrofické zmeny idú s vekom a neznamenajú automaticky demenciu. No, hm. Minulý rok mi na psychologickom teste ukázalo prvý krát výsledok - diskrétne zmeny kognitívnych funkcií. Fúha, zľakla som sa. Čítam, cibrím si pamäť, lúštim, riešim sudoku. Pracujem v práci hlavou. Avšak lekár mi povedal, že keď je to tam geneticky podmienené, neovplyvním to dramaticky. A už vôbec nie ginkom a pod. Čo robíte vy, ktorí máte v rodine genetickú záťaž? Alebo čo by ste robili vy?

Strana
z2
dadis
30. jún 2025

Citala som, ze kreatin - kupis v sportovej vyzive , Tebogan (ten asi beries), fyzicka aktivita.
K tomu creatinu napr. https://alz-journals.onlinelibrary.wiley.com/do...

autor
30. jún 2025
@dadis

Citala som, ze kreatin - kupis v sportovej vyzive , Tebogan (ten asi beries), fyzicka aktivita.
K tomu creatinu napr. https://alz-journals.onlinelibrary.wiley.com/do...

@dadis tebokan je ciste ginko a to ani nemozem brat a ani mi to neurolog neradi kedze beriem aspirin protect. Inak povedal, ze je tak na dve veci. On sa pouziva, ked uz pacient demenciu ma, na zmiernenie, ale nie na predchadzanie. Sposobuje velke bolesti hlavy a nervozitu. A toto naozaj nepotrebujem ( vyskusane ). Podobne su aj nootropika napriklad Lucetam.

tundra
30. jún 2025

Mne povedal lekar na preventivke,ze nizka hladina vitaminu B12 v produktivnom veku,spôsobuje prave civilizacne choroby v neskorsom veku.Daj si zobrat krv a uvidis,aku mas hladinu B12.

autor
30. jún 2025
@tundra

Mne povedal lekar na preventivke,ze nizka hladina vitaminu B12 v produktivnom veku,spôsobuje prave civilizacne choroby v neskorsom veku.Daj si zobrat krv a uvidis,aku mas hladinu B12.

@tundra to mam super, aj beriem zelezo s B12. Isteho casu ma uz zastavil lekar, ze som jej mala prilis vela a ze to tiez nie je zdrave. Ale dakujem za tip.

tundra
30. jún 2025

A este je vraj dobre, robit nieco mimo dennej rutiny,aby sa trenoval mozog.

simsalabim
30. jún 2025

Pohyb je vraj klucovy (kario+silovy trening), spolu s cvikmi na udrzanie rovnovahy.

dadis
30. jún 2025

Ten Tebokan sa zvykne brat ako prevencia. Je to na tebe. Ale nastuduj si ten creatin monohydrat. Podla mna primeranan fyzicka a mentalna namaha je klucova. Najma neprestat pouzivat mozog (napr. nastupom do dochodku). Ja sa napriklad teraz ucim novy jazyk, tiez som citala, ze to ma preventivny ucinok, som cca v tvojom veku. Sudoku je podla ˇna jednotvarna cinnost, aj krizovky..

jamimo
30. jún 2025

precčítaj si túto knihu... Začni sa učiť úplne nové zručnosti- cudzí jazyk, tanečný kurz, kurz kreslenia, nový druh cvičenia... Veľa cestuj na nové tebe neznáme miesta, ale 👆 bez google maps. S klasickou mapou v ruke.

jamimo
30. jún 2025
@dadis

Ten Tebokan sa zvykne brat ako prevencia. Je to na tebe. Ale nastuduj si ten creatin monohydrat. Podla mna primeranan fyzicka a mentalna namaha je klucova. Najma neprestat pouzivat mozog (napr. nastupom do dochodku). Ja sa napriklad teraz ucim novy jazyk, tiez som citala, ze to ma preventivny ucinok, som cca v tvojom veku. Sudoku je podla ˇna jednotvarna cinnost, aj krizovky..

@dadis absolútne súhlasím, mnoho ľudí si myslí, že keď rieši krížovky a sudoku, že prevencia. Je to rutina!

marsmykkok
30. jún 2025

Bohužiaľ genetiku neobabreš. To máš ako so zvýšeným cholesterolom, niekto je štíhly, stravuje sa normálne a má geneticky vyššiu hladinu. Niekto je nezdravo a má v norme. Jediné čo môžeš urobiť a aj robíš sú pravidelné vyšetrenia a teda ak sa zachytí demencia v počiatočnej fáze liečba je efektívnejšia ako neskôr.

ndrag
30. jún 2025

Uzivanie kreatinu ma v poslednej dobe celkom pekne studie, ze spomaluje demenciu. Potom este nepit alkohol - ani pohar, fyzicky sa hybat, nefajcit, mam striedmu stravu. Klasika na predlzenie si aktivneho zivota, ale ak ta demencia ma raz prist, tak pride.

autor
30. jún 2025
@ndrag

Uzivanie kreatinu ma v poslednej dobe celkom pekne studie, ze spomaluje demenciu. Potom este nepit alkohol - ani pohar, fyzicky sa hybat, nefajcit, mam striedmu stravu. Klasika na predlzenie si aktivneho zivota, ale ak ta demencia ma raz prist, tak pride.

@ndrag nefajcim, nepijem alkohol vobec. Hybem sa a cvicim. Okrem tych sudoku a krizoviek, vela citam, pisem, denne komunikujem anglicky, hram mahjong, resp. rozne hry na trening pamate a pozornosti. Z doplnkov uzivam Omega 3, zelezo + vitamin C + B12 + vitamin D. Ostatne doplnky tak sezonne. Ale nastudujem si ten kreatin. Mne lekar povedal, ze mozem robit hocico, raz ked to mame geneticke tak nic s tym neurobim. Tebokan ani ginko nemozem, tym ze zvysuju riziko krvacania. A ja uz teraz uzivam aspirin protect kvoli trombofylii, cize nemozem uzivat obe.

vevesh
30. jún 2025

Autorka- nedavno som natrafila na podcasty so slovenskou vedkynou katarinou horakovou, ktora sa venuje prave tomuto. Skus si popocuvat nejaky podcast s nou- uz robili viaceri rozhovory s nou + ma aj knihy napisane...

mdse
30. jún 2025

Silový tréning + kardio je vraj naozaj účinná prevencia alzheimera. Sledujem jednu lekárku na youtube a tá k tomu pridáva vždy dáta zo štúdií.

selenka7
30. jún 2025

antioxidanty - resveratrol, kvercetin, kurkumin, omega 3-6-9 mastne kyseliny, na dennej baze, dlhodobo. https://www.mdpi.com/1420-3049/23/10/2485, https://www.sciencedirect.com/science/article/p...
Od GymBeam kupis Antioxidant complex, kde mas tie prve tri plus vitamin C, E a zinok v jednej tabletke. Okrem pverevcie AD zaroven prospievaju ako ochrana ciev, prevencia rakoviny.

kofa77
30. jún 2025

vela mliecnych vyrobkov vraj spoosbuje tie plaky v mozgu.
inak tiez si myslim, ze genetika.

autor
30. jún 2025
@kofa77

vela mliecnych vyrobkov vraj spoosbuje tie plaky v mozgu.
inak tiez si myslim, ze genetika.

@kofa77 ja nejem mliečne výrobky skoro vôbec. Do kávy bezlaktózové mlieko, občas trochu syra. Maslo rastlinné. Čiže nič mlieko, jogurty, tvarohy, bryndza, smotany apd.

oli18
30. jún 2025

Moj pribuzny mal Alz, aj Park. Rodina sa to dozvedela az z umrtneho listu, zmrel 87 rocny a okrem toho, ze ho niekedy v 80tke zacali palit chodidla a neskor trocha podlamovali pri chodzi kolena, nic ine nebolo viditelne. Jaho potomok stratil cuch a prestal kyvat pri chodzi pravou rukou a nedokazal sa s nou oholit. Vysvetlil si to koronou a ved aj Putin nekyve jednou rukou. Vysetrit sa vsak dal a zistil sa Park. Ma 70, robi vsetko normalne, len trocha pomalsie. Berie liecbu. Po nej sa zacal opat holit pravou rukou, dokonca vyhrava sutaze v strelbe.
Ja zas mam po mame vysoky cholesterol, som stihla a jem "zdravo". Mama mala podvahu. Geny neobabres, ak uz to mas prave ty geneticky dane, mozes to tym vsetkym len oddialit, alebo zmiernit. Otazne su ucinky, aj vedlajsie, tychto chemickych vyzivovych doplnkov

tulipanik12
30. jún 2025

Nestresuj, hlavne kľud, genetiku síce neobabreš, no nie vždy sa všetko zdedí. Napr. kamarátkina babka zomrela ako 82-ročná na Alzheimera,, no jej mama má 84 rokov a funguje sama bez problémov a takisto jej teta ( mamina sestra ).

autor
30. jún 2025
@oli18

Moj pribuzny mal Alz, aj Park. Rodina sa to dozvedela az z umrtneho listu, zmrel 87 rocny a okrem toho, ze ho niekedy v 80tke zacali palit chodidla a neskor trocha podlamovali pri chodzi kolena, nic ine nebolo viditelne. Jaho potomok stratil cuch a prestal kyvat pri chodzi pravou rukou a nedokazal sa s nou oholit. Vysvetlil si to koronou a ved aj Putin nekyve jednou rukou. Vysetrit sa vsak dal a zistil sa Park. Ma 70, robi vsetko normalne, len trocha pomalsie. Berie liecbu. Po nej sa zacal opat holit pravou rukou, dokonca vyhrava sutaze v strelbe.
Ja zas mam po mame vysoky cholesterol, som stihla a jem "zdravo". Mama mala podvahu. Geny neobabres, ak uz to mas prave ty geneticky dane, mozes to tym vsetkym len oddialit, alebo zmiernit. Otazne su ucinky, aj vedlajsie, tychto chemickych vyzivovych doplnkov

@oli18 my sme viaceri surodenci a ja som zdedila po kazdom sa mi zda to najhorsie. Po mamine som alergik a mam vrodeny trombofilny stav ( moji surodenci to nemaju ) a v mladom veku som mala trombozu a budem uzivat lieky cely zivot. Este mam aj vnutorne krcove zily, vysoky cholesterol a problem so zapchou. Po otcovi tiez alergie, citlive travenie, reflux, plus teraz to vyzera na tie neurologicke problemy. Takze ja som chybny kus. Ani jeden z mojich surodencov nema nic.

mdse
30. jún 2025

Možno súrodenci nemajú tak preverený zdravotný stav.

autor
30. jún 2025
@mdse

Možno súrodenci nemajú tak preverený zdravotný stav.

@mdse majú. Súrodenci sú starší odo mňa. Všetci boli na hematológii, keď mi zistili tú trombofíliu a prekonala som trombózu. Alergici nie sú, chodia dávať krv pravidelne a majú ukážkové výsledky. Cholesterol v norme, o zápche ani nepočuli a neurologicky sú veľmi v pohode, žiadny nábeh a ja som mladšia a nábeh mám. Cítim kognitívny deficit. A samozrejme mám ešte svoje vlastné problémy. Ktoré nemali rodičia. A aby toho nebolo málo, presne ako mojej mame my rastie myóm na maternici. Obe sestry boli v pohode a nič im nerástlo, plus obe sú už po prechode.

rikarika
30. jún 2025

Autorka - trošku zvolni. Ja mám pocit, že si v obrovskom strese. Aj moja mama mala alzheimera a nikto z jej predkov ho nemal, moja mama bola celý život fyzicky aj psychicky aktívna, nepila, nefajcila, v 70tke mala všetky hodnoty vyšetrení ako 17rocna....no hold stalo sa. Môžem ho zdediť po nej, ale nebudem odteraz nonstop stresovať. Tiež mám 46, športujem takmer denne, držím zdravý životný štýl s vedomím, že z mojej strany robím maximum preto aby som alzheimera nedostala, no rozhodnutie je na tom hore....teraz užívaj život podľa svojich predstáv a prijmi s pokorou fakt, že niektoré veci jednoducho nie sú v našich rukách....ale nestresuj.

autor
30. jún 2025
@rikarika

Autorka - trošku zvolni. Ja mám pocit, že si v obrovskom strese. Aj moja mama mala alzheimera a nikto z jej predkov ho nemal, moja mama bola celý život fyzicky aj psychicky aktívna, nepila, nefajcila, v 70tke mala všetky hodnoty vyšetrení ako 17rocna....no hold stalo sa. Môžem ho zdediť po nej, ale nebudem odteraz nonstop stresovať. Tiež mám 46, športujem takmer denne, držím zdravý životný štýl s vedomím, že z mojej strany robím maximum preto aby som alzheimera nedostala, no rozhodnutie je na tom hore....teraz užívaj život podľa svojich predstáv a prijmi s pokorou fakt, že niektoré veci jednoducho nie sú v našich rukách....ale nestresuj.

@rikarika tak žijem s tým už niekoľko rokov. Hlavne vnímam na sebe, že pamäť neslúži tak ako voľakedy a občas som mimo. Ale zase lekár mi povedal, že to všetko sú hormóny. Každopádne vzhľadom na to, že nemám deti, ani partnera, ktorí by mi v pravý čas povedali, že toto nie je OK a choď ku lekárovi sa musím spoľahnúť na seba. A byť pripravená, že v určitom čase budem musieť ísť do DSS, ak sa dožijem toho momentu, že to bude nutné.

mdse
30. jún 2025

Môj brat má iq 138 a keď bol pred par rokmi (po 40ke) tak už mal o niečo horšie výsledky, ale stále to nebolo nič patologické. Si si vedomá, že v strednom veku už idú kognitívne výsledky nadol? A že perimenopauza a menopauza môžy veľmi výrazne ovplyvniť napr.pamäť a výbavnosť slov?

tetapetra
30. jún 2025

Autorka, ty si to všetko privodis sama, tým tvojim postojom. Mám známu, jej mama ešte minulý rok pracovala v záhrade, hneď ma demenciu 5stupna. Spúšťač? Rozvod dcéry. Ani smrť manžela junmevzala tak ako blbý rozvod.

autor
30. jún 2025
@tetapetra

Autorka, ty si to všetko privodis sama, tým tvojim postojom. Mám známu, jej mama ešte minulý rok pracovala v záhrade, hneď ma demenciu 5stupna. Spúšťač? Rozvod dcéry. Ani smrť manžela junmevzala tak ako blbý rozvod.

@tetapetra nemyslím si, že si to privodím sama, skôr už som obzretná a keďže som rodiča dochovala do smrti a posledné roky boli divoké, tak viem, aká dôležitá je včasná diagnostika. Aj naša mamina najprv začala zabúdať, vypadávali jej slová, zabudla kde dala veci, prípadne ich dala na miesto, kde by ste ich absolútne nehľadali. Nikto tomu neprisudzoval váhu, keďže menopauza, keďže to ide s vekom apd. Prvé príznaky boli badateľné už okolo 50tky. Naplno sa rozvinuli medzi 68-70 rokov. A vtedy nejako už prišli aj iné veci - ktoré nás upozornili na to, že toto nie je v súlade s bežným starnutím mozgu, ale je potrebné vyhľadať odborníka. Ak by sme to urobili včas a vedeli, že má začínajúci problém, myslím, že posledné roky mohla mať prežité oveľa kvalitnejšie.

oli18
30. jún 2025

Ja mam po otcovi tiez nieco zdedene. Dozil sa 90tky s 13druhmi liekov. Nebyt zlomeniny krcka stehkosti, mozno by sa dozil 101, ako jeho mama, moja babka. Ja mmam 71 a nezamyslam sa nad tym. Nedavno zomrel kamos 4 dni po tom, co sme boli spolu na kave. Mali sme naplanovanu o 4 dni dalsiu akciu, ale v den, ked mal zavolat, zomrel. 68 r., plny zivota, planov, naoko zdravy. Infarkt.

jamimo
30. jún 2025
@tetapetra

@tetapetra presne takéto krízové situácie, ktoré človek ťažko prežíva (rozvod, úmrtie, niekedy stačí aj presťahovanie...) môžu byť spúšťačom. Mali sme v rodine a šlo to rýchlo...

dadis
30. jún 2025

Myslim si, ze viac potrebujes zvolnit. Trombofilne stavy, vysoky cholesterol aj myomy su v populacii uplne bezne. Ze ich mas ty a surodenci nie? Ved to vobec neznamena, ze mas zlu genetiku. A anglictinu pouzivam bezne aj ja, ale zacat sa ucit dalsi jazyk v tomto veku, som myslela. Ja som sa popri Aj a Nj zacala tento rok ucit taliancinu. Nehovorim, ze ma to pred demenciou ochrani, ale aspon si mozog namaham. Prosim ta, ze mahjong...ozaj veris, ze toto ti pomoze? Ze sa hras hry na mobile? Radsej aa chod vonku prejst kanaratkou a trebars aj na deci prosecca, ako sa snazit pri nezmyselnych hrach o prevenciu demencie..zivot sa ma zit tu a teraz. Ze skonciis v DSS? Ved tam nie su len bezdetni starcekovia. U nas ma vacsina deti a su to vacsinou dobre vzdelani ludia. Nie su vsak nestastni. Su spokojni, viac to trapi ich rodiny, ze uz nedokazu byt samostatni

Strana
z2