icon

Ako prekonať depresiu a nájsť duševný pokoj?

ada7777777777
19. apr 2025

Mam podozrenie,že sa u mňa rozvíja depresia. Mam bolesti v celom tele,mam v sebe pocit prázdnoty a osamelosti....mam 52 rokov.....možno aj toto zohráva úlohu, že začínam mať zdravotne problémy....cítim neustaly nepokoj...a pocit bezradnosti....poraďte mi prosím ako nájsť duševný pokoj a harmóniu.

any_soj
20. apr 2025

@ada7777777777 ahoj. U lekára si už objednaná?

enmery
20. apr 2025

Lekár a psychológ. Nepodceňovať.

ada7777777777
autor
20. apr 2025

@any_soj nie....lebo ešte neviem, ci sa jedná o chorobny stav alebo fakt mam život naprd

ada7777777777
autor
20. apr 2025

@enmery no na toto som ešte nedozrela

ivangeline
20. apr 2025

Viera. Akceptácia smrti.

ada7777777777
autor
20. apr 2025

@ivangeline však ešte neumieram....teda ešte o tom neviem

balerina2025
20. apr 2025

@ivangeline coze?

balerina2025
20. apr 2025

@ada7777777777 hodne mi pomaha chodza a priroda byt na slnku, urcite nie doma zatvorena

ada7777777777
autor
20. apr 2025

@balerina2025 problém je,že nemám veľa času

luccija
20. apr 2025

@ada7777777777 možno práve to ti telo dáva vedieť, že nemáš čas oddychovať.Este máš menzes?nemôžu to byť problémy s menopauzou?

ada7777777777
autor
20. apr 2025

@luccija no už nemám asi 6 rokov

balerina2025
20. apr 2025

@ada7777777777 tak mozno toto je problem, mjusis si na seba najst cas

luccija
20. apr 2025

@ada7777777777 a zmenilo sa niečo prečo sa tak cítiš?deti odišli z domu, si vydatá, rozumieš si s mužom či si s niečím nespokojná?Možno to je kríza stredného veku rodičia starnú, deti dospievaju, uvedomujem si vek prichádzajú choroby....skús niečo nové zaradiť do života a psychológ nemusí byť na škodu.Stitnu žľazu máš v poriadku?To môže byť x veci a aj ten prechod.Ty vieš čo ťa trápi...

ada7777777777
autor
20. apr 2025

@luccija tak po prechode už som a s mužom zijeme celkom fajn....ale dlhodobo chýba medzi nami komunikacia.....prejavy pozornosti....

evkamotka
20. apr 2025

To nevadi, ze nevies ci je to chorobny stav. Objednaj sa k psychiatrovi a on ti bud da lieky alebo odporuci psychologa alebo nieco ine

macatt
20. apr 2025

Ahoj, je tu takáto skupina, v nej sa myslím nájdeš, môžu byť aj príznaky menopauzy..
https://www.modrykonik.sk/group/10637/

any_soj
20. apr 2025

@ada7777777777 to ti práve lekár pomôže rozlíšiť.
Na komunikáciu a celkovo vzťah s manželom odporúčam napríklad tento zadarmo online kurz https://kurzy.agapeslovensko.sk/kurz/manzelstvo
Nenechaj sa odradiť názvom, je super aj pre neveriacich.

ada7777777777
autor
21. apr 2025

@any_soj no ja by som skusila ale muž určite nie

drnarovinu
21. apr 2025

Ahoj Ada,
to, čo opisuješ – prázdnota, bolesť, nepokoj – nie je len „zlý život“.
Telo aj duša majú svoje limity – a keď ich dlhodobo prehliadame, ozvú sa.

Veľa žien okolo päťdesiatky zažíva podobné stavy – aj kvôli hormonálnym zmenám, únave, pocitu, že všetko je len na nich.
Netreba sa hneď báť „depresie“, ale ak to trvá, určite má zmysel porozprávať sa s lekárom.

Niekedy stačí len malý krok.
Nie je hanba požiadať o pomoc – práve naopak.

Držím palce.

ada7777777777
autor
21. apr 2025

@drnarovinu ďakujem ja viem, ze to nie je hanba ale obávam sa reakcie okolia ak by som to riešila....to je nadlho.....stratila by som aj to zdanie...ilúziu normálneho zivota

enmery
21. apr 2025

@ada7777777777 Tým pádom si myslíš, že je hanba vyhľadať pomoc pri psychickej dlhodobej bolesti. Sranda, že keby si mala fyzické dlhodobé stavy, si už dávno v ordinácii. Aj MK funguje super, niet dňa, kedy by tu niekto nespochybňoval oblasť Psychiatrie a psychológie. Ľudia si radšej siahnu na život ako ísť za úplne normálnym odborníkom. Lebo hanba. Slovensko žije v časoch invkizicie a tmárstva, gratulujem.

ada7777777777
autor
21. apr 2025

@enmery
@enmery je
@enmery je to ťažké....mam takú prácu, že ak by sa prejavilo že som vyhladala pomoc....mohlo by to mat dopad

enmery
21. apr 2025

@ada7777777777 Prosím Ťa. Žiadna práca ani falošný príbuzný nestoja za totálne trápenie sa. Práveže pri chorobách padajú masky. Odohľujú sa charaktery. Tie skutočné, za prácou a človekom, ktorý by riešil "dopad",keď sa chce človek LIEČIŤ, by som vôbec neplakala a naopak by som bola rada, že sa odhalila pravda. Život máš len jeden. Takto si uženieš aj niečo somatické. Keby si mala ísť na operáciu, tiež by sa s Tebou prestali baviť príbuzní a práca by Ťa potrestala? Tak to sú všetko vadné kusy. Riešenie máš v rukách jedine ty.
Veľa šťastia.

any_soj
21. apr 2025

@ada7777777777 to ma mrzí... Každopádne je to tak spravené, aj to tam píšu, že ideálne, ak to robia obaja, ale zmysel má aj ak jeden. Ono s nikým tam netreba nič riešiť, je to len medzi vami dvoma. Sú to krátke texty a vždy nejaké k tomu potom otázky, ktoré si má každý sám vyplniť a potom sa o tom porozprávať. Ak by aj on nechcel, ak by si do toho šla aj sama, ale azda by súhlasil aspoň aby si mu o tom hovorila, že akú práve riešiš tému, aké sú otázky (čojaviem povedaťu za čo si ho vážiš, kedy si bola vo vašom vzťahu najšťastnejšia,...)... A možno by na oplátku aj on aspoň niečo k téme povedal.

any_soj
21. apr 2025

@ada7777777777 a akú máš prácu, že by to mohlo mať dopad? Ja mám depresiu, a nebol to problém ani v škole, ani inde. Dokonca v škole sa ma chcela riaditeľka zbaviť (lebo som mala už zmluvu na neurčitú dobu a príliš upozorňovala na nedostatky, na ulievanie peňazí,...) a riešila so svojím pravnikom, či môže použiť proti mne, že chodím ku psychiatrovi, a on jej napísal, že to v žiadnom prípade nie je možné.
Veľakrát som počula od blízkych, priateľov, že nechápu, prečo čakali tak dlho s antidepresivami. Že úplne iný život. Normálny. Žiadny neustály nepokoj.

ada7777777777
autor
21. apr 2025

@any_soj no u mňa by toto bolo ťažké....nápad dobrý ale ak by do tohto išiel....tak 80% práce mam hotovo

balerina2025
21. apr 2025

@any_soj uplne iny zivot s AD?

ada7777777777
autor
21. apr 2025

@any_soj mem pod sebou ľudí....a nerespektovali by ma....poznám ľudskú psychiku a mentalitu ....neviem, ci by mi to finálne pomohlo, či skôr uskodilo

any_soj
21. apr 2025

@balerina2025 ja napríklad som videla veľký rozdiel, keď mi depresia začala. Veľmi som sa zmenila, napríklad bežne som nemala problém sama nasadnúť do lietadla a ísť do cudzieho štátu, teraz keď už mám deti, tak ich kľudne sama 3 zbalim (6,3,1) a ideme vlakom na výlet hoci aj do veľkého mesta ako Viedeň, ale keď som mala depresiu (uzkostno depresívnu poruchu), bála som sa ísť sama autobusom do susedného mesta, a teda ani som nešla.
Čiže u mňa tá zmena s antidepresivami bola v tom, že počas choroby som sa nespoznávala, a lieky ma vrátili späť.
Ale poznám aj ľudí, ktorí mali dlhé roky chronickú depresiu, čojaviem od puberty, a niekedy po 20tke, 30tke im došlo, že ich vnútorný stav možno nie je zdravý, že možno nie je nutné cítiť takú beznádej, nihilizmus, úzkosť aj v obdobiach a situáciách, ktoré iným ľuďom očividne prinášajú radosť - ale vlastne nepamätali u seba obdobie, kedy by to bolo inak a tam s liekmi len začali spoznávať, aké to je žiť slobodný, spokojný a šťastný život. Že nikdy nemali tak vážnu depresiu, aby nevládali vstať z postele,ale zároveň táto choroba u nich prebiehala dlhodobo, skryto, a ovplyvňoval ich prežívanie, rozhodnutia,... Možno trochu podobné ako keď človek už dospelý, ktorý celý život trpel zazivacimi ťažkosťami, zistí, že to je čojaviem z mliečnej bielkoviny a keď ju vylúči, zrazu je to úplne iná kvalita života 🙂

any_soj
21. apr 2025

@ada7777777777 rozumiem. Je to veľmi smutné, že je to tak. Ale na tvojom mieste idem do toho a ak by bolo treba, zmením prácu. Lebo život máš len jeden a nestojí za to pretrpieť ho len preto, že práca.... Veľmi ťa baví a napĺňa? Lebo ak ju viacmenej robíš preto, že treba prácu, tak by si možno mala spokojnejší život hoci v Lidli za pokladňou, aspoň dočasne. Nemôžeš byť aj vyhorená z práce? Ak si tam pod takým tlakom, že sa bojíš riešiť svoje zdravie a pohodu....
Okrem toho - nikto nemusí vedieť že chodíš ku psychiatrovi. Zober si voľno na tých pár hodín na návštevu doktora, alebo choď v poobedných hodinách (vo väčších mestách býva aj taká možnosť), ... Nemusíš nosiť pečiatku na priepustku. Alebo si dohodni aj iného lekára na ten deň a daj pečiatku od toho. Moja zamestnávateľka to vedela, lebo som na to sama upozornila pri prijímačom pohovore (v tom čase som len začala brať lieky a bála som sa, či prácu zvládnem). Ale nemáš povinnosť informovať a lekar nesmie. Ak sa bojíš prezradenia (malé mesto a čojaviem ukecana sestrička u doktora), choď do iného mesta.... Určite sa prácou nedaj v tomto zviazať...