icon

Ako prekonať panický strach zo zubárov?

9. okt 2024

Prosím tie ktoré ste to prekonali a ako napíšte mi vaše rady.. začalo to v detstve všetci ho prezyvali mäsiar, v mojich 7 rokoch a vyššie nedovolil mojej mame aby bola pri mne a držala na za ruku, sestrička ma doslova priputavala ku kreslu .. bolo to strašné všetky deti v triede sme plakali keď sme k nemu mali ísť. Každý rok som sa bála už keď v škole cez rozhlas vyhlasovali kedy ktorá trieda má ísť na preventívku.. vymenila som ho v 16. Odvtedy som zmenila ďalších 6 zubárov.prví traja opäť reči to vás nemôže bolieť... Sa ukľudnite.. o nič nejde.. čo vás tu napína na tom kresle.. sa uvoľnite.. ak to nemienite vydržať sa postavte a choďte rovno preč.. ďalší traja už ok, ale chyba je vo mne.. mňa strašne bolí keď mi tou ihlou pichá do zubov a zisťuje kaz.. boli ma keď mi vŕta, aj keď si vždy dám injekciu proti bolesti. Boli ma keď mi zub vyplní plombou a potom drni tou vŕtačkou.. keď mi zavrta hlboko strašne ma mykne zasiahne nerv a oni nikdy nechápu. Pozerajú na mňa ako keby som bola jediná ktorá sa takto boji.. a vždy veta to vás nemôže boliet. vždy mi tečú slzy, zastavuju a pýtajú sa ma čo sa deje.. naposledy som sa rozplakala v čakárni sestrička len kukala.. som jej povedala že mám strach že sa bojím a ona len ale nebojte.. je tu niekto kto sa takto panicky bojí zubárov? Bolí ma zub a ja už 3. Deň nemôžem fungovať nie z tej bolesti ale z pocitu že tam musím ísť.. ako prekonať túto fóbiu? 😥 extrémne ma aj bolí dentálna hygiena. Nikto z rodiny ani priateľov má nechápe proste len povedia neboj sa veď to nič nie je. A idú ďalej. A na celkovú anestézu nemám toľko peňazí naviac

Strana
z2
laurita285
10. okt 2024

@ronie338 Mne robia vždy rtg, aj nejaký panoramatický, že sú tam tie zuby "pohyblivé" a keď niečo robí tak si to popozerá ešte aj na počítači. Ale tak, ja mám zubára v zahraničí :D

glade22
10. okt 2024

@laurita285 tak to sa robi bezne aj na Slovensku...rtg jedneho zuba je u mojho zubara standard, ak na prvy pohlad nic nevidi a so zubom je problem. Panoramaticky snimok raz za 2-3 roky a uz ma aj 3D rtg, akurat ten stoji 70 eur 😀

ronie338
10. okt 2024

@laurita285 to je štandard veľký sa robí raz za 2 roky ,zahryzove male každý rok, dentalna hygiena 2x ročne sa odporúča

1sally12
10. okt 2024

Prečo sa aj u gyn nemôže dať nejaká anestézia :/ stokrát radšej by som šla k zubárovi

lucka290897
10. okt 2024

Napíš mi správu kľudne o tom popíšeme mám toto úplne iste .. rovnako to prežívam zle a mám panicky strach

luccija
10. okt 2024

Daj si predpísať liek vyšetrenia sú nepríjemné, ale prehanas zo strachu.

karolka1
11. okt 2024

@laura156 aj moja tak... koncom októbra jej ide prvýkrát vŕtať zub, už teraz mám stres z jej reakcie. Má čerstvých 11

lucka290897
11. okt 2024

@luccija prosím poradíte aký liek?

mamatroch
11. okt 2024

Tvoj popis je uplne akoby si o mne pisala. Uz ked som mala ist na preventivku, som mala niekolko dni predtym hnacky, brucho ma bolelo, nejedla som, nespala... a to som vedela, ze na preventivke mi ani nic nebude robit. Zubna hygiena ma bolela tak, ze som si od bolesti nedokazala zuby umyvat dalsie dva tyzdne (vtedy som pouzivala len ustnu vodu). Pri vrtani tiez stale dookola, to Vas nemoze boliet. No bolelo. Casom som pochopila, ze mam nizky prah bolesti. No a u zubara som to vnimala extremne aj vzhladom na zle skusenosti so zubarmi v detstve. (Tri deti som porodila, posledneho bez epiduralky... no stale si myslim, ze radsej rodit ako zub vrtat).
Okolo 30-ky (po prvom tehotenstve) som zacala mat so zubami vaznejsie problemy, doslova sa mi rozpadali. Jedla som rozok, odlomilo sa mi zo zuba. Zula zuvacku, odlomilo sa mi z dalsieho, inokedy sa mi zlomil normalne ze odhora az dolu. Teraz mam 43 a cca. rok dozadu mi bola zistena osteoporoza v dost zlom stave (menopauzu este nemam vo vyhlade ani omylom), cize zrejme bola pricina tu, no to som vtedy este netusila, koho by to aj napadlo...

Zial, neviem Ti poradit, sama som ten strach dokazala prekonat len pocas dvoch rokov, kedy som robila au-pairku v rakuskej rodine a kde domaci bol zubar. Bola to extremne mila rodina, brali ma doslova ako dalsiu dceru (mali 5 deti, z toho jedno ADHD, druhe s dyskalkuliou, potom skolkarku, ktora mavala take zachvaty zlosti, ze prestavala dychat a bolo potrebne ju zatriast, aby zacala znovu dychat - a k tomu novorodene dvojicky a boli velmi vdacni za moju pomoc daleko nad ramec mojich povinnosti). Pocas toho casu mi domaci dal zuby tak do poriadku (zvladla som dokonca na viacerych vyplnanie korenovych kanalikov + resekciu korena na jednotke), ze som dalsich 10 rokov nemala so zubami skoro ziadny problem. V neho som mala taku doveru, ze som raz dokonca z Talianska kvoli jednemu zubu sla ku nemu, lebo to bol jediny zubar, u ktoreho som osetrenie zvladala.
Po tom prvom tehotenstve sa to u mna ale uplne zosypalo ako som pisala vyssie. A tym, ze som nezvladala uz ani preventivky a mala uz len poslednych 22 zubov, som sa rozhodla pre radikalne riesenie a nechala si ich v celkovej anesteze vsetky vytrhat. A nechala som si zhotovit vyberatelne protezy. Uz je to vyse 6 rokov a som s nimi stastna, konecne preventivky u zubara bez stresu, podam mu zuby do ruky, on ich pozrie, skontroluje mi dasna a dovi-dopo o rok. Konecne sa mozem najest bez stresu, ze sa mi zlomi zub, mozem jest orechy, jablka, vsetko...
Dokonca som mala i bonus navyse, tym, ze som po tych operaciach (boli to 2 operacie v odstupe 3 dni) mala silne bolesti, bola som dva tyzdne na silnych analgetikach a tak mi to rozhadzalo cyklus, ze mi dnes robi radost este aj moje bonusove 3. dietatko, po ktorom som velmi tuzila.

U svojich deti mi od zaciatku bolo prioritou, aby mali k zubarovi pozitivny vztah a nemali strach. Preto chodia vsetky tri uz od 3 rokov na pravidelne preventivky, od 5 rokov i na zubnu hygienu. A bolo pre mna prioritou, aby mali zubara, ktory ma trpezlivost aj na deti, lebo teda ja som zazila uz vselico...

lucka290897
11. okt 2024

@mamatroch prosím vás a ako sa volá ten pán zubár v rakusku?

mamatroch
11. okt 2024

Este mi napadlo, ze ja som byvala v takom strese a tak stuhnuta, ze raz, ked mi pichal ihlu pri horny zub zvnutornej strany, sa ta ihla uplne ohla 😀
...ze som sa od strachu smykala dolu kreslom a koncila osetrenie pomaly v lahu, ani nehovorim. Ako dieta som so zubarkou doslova bojovala, odtlacala jej rukami vrtacku... to bol hrozny stres, tie preventivky a opravovanie u skolskej zubarky, ja v kresle, dalsi 4 v ambulancii cakajuci v poradi... Co bol toto za system, nechapem. stres pre toho v kresle a pre tych 4 mozno este vacsi...

Strana
z2