Dobry den, prosim Vas ako ovplyvnit moj strach z merania tlaku u lekara. Doma mam tlak ok, mala som aj tlakovy holter tam tiez tlak ok. Ako nahle idem k doktorovi a meraju mi tlak, citim ako sa mi rozbucha srdce a je mi zle a citim, ze tlak stupa. Dokaze mi stupnut az na 170/90 doma ho mam 120/80 aj moj tlak priemerny na holtery bol 120/75 . Ja mam proste taku paniku z doktorov a z merania tlaku , ze akokolvek sa snazim ukludnit, nejde to a moje telo nespolupracuje. Uz som rozmyslala nad psychologom. Neviem ako to ovladat .
To je celkom bezne dolezite je ako mas normalne tlak. Pomoct by mohli mozno nejake dychove cvicenia na upokojenie ale ja by som to absolutne neriesila, nchodis predsa tam kazdy den a ked raz za cas mozno par krat do roka sa ti dvihnes najvacsou pravdepodobnostou len na pat minut kym opadne stres tak to nevadi 🤷🏻♀️ tiez zvyknem mat vyssi u dr. okolo 135-145. Normalne okolo 115 dokonca aj po sporte - kardiu, kedy sa zvykne dvihnut. 🤣
Nijak to neovplyvnis, len to oznam, ze doma mas normalny, aby ta hned nedopovali liekmi. Mne stupne tlak len si spomeniem na tlakomer, aj doma. Ked to uz rozdycham, tak mam tlak ok.
@cimage jasne moja dr.to uz vie ona to uz neriesi, ale aj tak ma to hneva ze takato panika z tlakomeru a merania tlaku u doktora. A neviem s tym pracovat . S azim sa aj predychat aj sa ukludnujem slovami, ze nic sa nedeje, ale proste to nefunguje. Citim to ako my je zle a nedokazem svoje telo ovladat .
je to uplne normalne a nijak to neovplyvnis, cim viac na to bues mysliet a "snazit sa" bude to horsiel
Ty pri lekárovi nevedomky stiahneš všetky cievy. Sistolický tlak je tlak v manžete tlakomera, ktorá tlačí na cievu a tá práve začína striekať krv s pulzovaním prúdu podľa tepu srdca. Dolný tlak je tlak v manžete, kedy krv už prestane pulzovať a len tečie laminárnyn prúdom. Tlak v manžete sa rovná tlaku krvi v cieve, keďže tlaky dvoch tekutín v tenkých pružných obaloch dotýkajúcich sa svojimi pružnými stenami a tlačiacimi na seba sú rovnaké. Vyplýva to z mechaniky tekutín a pascalovho zákona, že tlak je všade rovnaký. Ak ty máš tuhé cievy, tak srdce musí viac pumpovať pod väčším tlakom čo sa prejaví zvýšením horného - striekajúceho tlaku. A súčasne oddychová fáza, dobeh laminárneho prúdu je pri vyssom tlaku. Strach a stres priamo vplýva na tlak a prietok krvi. Aj sa povie: krvi by sa v tebe nedorezal. Človek je až biely. Nie z vysokého tlaku, ale preto, že cievy sa mu tak stiahnu až sa krv zastavuje. Medzi tým stavom a normálnym stavom je ale tlak vysoký podľa hore uvedeného mechanizmu.
No ja mam od posledneho tehotenstva uz paniku aj z merania doma. Musim merat aspon 2x za sebou a najlepsie daco neutralne pri tom citat, lebo ako sa snazim "ukludnit", tak ma to este viac znervozni. Ja mam u doktora tiez 170/100, ale mne ani holter az tak dobre nedopadol, lebo ta panika a v noci ma to budilo, dieta mi to budilo, no des....ja mam stres, lebo mam brat kombinaciu liekov a beriem len jeden, lebo dojcim. Hoci mi doktor povedal, ze je to bezpecne, aj jeden, aj druhy liek, ale tak drzim to v medziach s tym jednym, doobeda aj 110/75 nameriam, aj menej niekedy. Poobede je kus vyssi. Ale nie zas takto brutalne ako vzdy u doktora. Navyse, to meraju tak, ze vstanem, utekam do ambulancie k sestricke teda, yu si sadnite a hned meria a najlepsie sa este zacne vypytovat kadeco. To mam najradsej.
Z vlastnej skúsenosti ti napíšem, že neovplyvníš to nijako. Je to tzv. syndróm bieleho plášťa. Ja si vždy pred návštevou lekára zmeriam tlak doma (mám ho v norme) a poviem tú hodnotu. Dr. už o tom viem, mám to napísané aj v karte. U lekára mi tiež hneď vyskočí a dokonca ešte viac ako tebe.