Ako prekonať stav, keď na vás príde tetánia?
Ahojte. Chcem poprosiť o radu. Asi pred pol rokom mi zistili tetanický syndróm - chronický. Ruky a nohy mi zatiaľ chvalabohu nevykrúcalo, ale keď to príde, sú to strašné stavy. Neviem čo robiť. Sú to stavy, kedy neviem či odpadnem, či ma preženie, či budem vracať, či mám kričať, pulz aspoň 130, hviezdičky nad hlavou a tlkot srdca až v ušiach a mravci po celej tvári. Je to fakt nepríjemné.Prichádza to raz za týždeň, hlavne večer. Jediné čo mi ako tak pomôže je vaňa s teplou vodou. Neviem prečo, ale teplá voda mi pomáhala aj v čase tehotenstva, keď mi bývalo zle. Vo vani presedím aj hodinu. Ako to prekonať? Občas to trvá i 2 hodiny. Magnézium i kalcium si dávam preventívne. Dýchanie do sáčku mi vôbec nejde, mám z toho závraty. Poradíte mi, ako prekonať tento stav čo najlepšie a najrýchlejšie? ďakujem.
@bubukaaa áno už pred prvým, ale nejako mám teraz pokoj s ňou
@diana20 treba sa stým naučiť žiť a pracovať stým bohužiaľ je to hnustne tie záchvatov ešte staví ale čo už len viez to záleží aj od toho že či máš aj iné zdravotné problemi okrem panickej poruche a tetanii lebo ja mám a aj od toho u každého ináč napríklad dakto má z 10priznakov 5 ja môžem mať všetkych 10 bohužiaľ aj mám aj svalové kŕče búšenie tlaky na hrudi trás celého tela mravce nie tŕpnutie cel.tela závraty mdlobi horúčava raz zima odpadavacky všetky príznaky tetanii aj panickej poruchy
@anjelik14111 a mávala si predtým aj zachvaty
@bubukaaa no zrovna co si vymenovala mam aj ja všetko... Všetko okrem panickej poruchy.. A keď odpadnem, tak pekne do bezvedomia, aby nebolo málo.. Treba si uvedomiť, že to nie je ani choroba, len nedostatok minerálov, ber ich a bude lepšie, ak nie je, tak je to psychika a ty tomu asi v skutočnosti neveríš, že to môže fungovať... Všetko okrem odpadavania mam denne.. Ale tak kašľať na to. Nie je to nič co boli, takže pre mňa znesitelne.. Bála som sa len v tehotenstve, že keď odpadnem, tak spadnem na brucho, ale nakoniec som to vycítil vždy dosť skoro, aby som spadla nejak nabok..
@bubukaaa ja mám tetaniu už dávnejšie, ešte pred deťmi, ale ťažko sa mi to hodnotí lebo mám najslabší stupeň, mne ani nič nevykruca ani neodpadavam, mne len začne bit srdce rýchlejšie a trocha mi je slabšie. Ale za tie roky si z toho už nič nerobím. Ale áno v tehotenstve aj v prvom aj v druhom sa mi v piatom mesiaci pohoršila. Mala som 3tyzdne trasenie tela nervózna som bola ale potom ako keby utlo a prestaloto. Ono tetania je všetko v hlave, čím viac sa človek stresuje tým sa to zhoršuje. Mne ju vie väčšinou spustiť choroba a horucky
@anjelik14111 tak ja mam urcite posledny stupen lebo ja mam vsetky prejavy dokonca aj panickej poruchy 😞
@luciaxy ja mam presne tie ist priznaky prosim vas dostali ste sa z toho? ako?
Viete niekto o lekárovi ktorý sa venuje tetanii???
MUDr. Peter Kukumberg BA, len som o nom čítala...
Mala som problemy s tetaniou vaznejsie zhruba od mojich 33 rokov do 40. Mala som vsak krce na hladkom svalstve, to znamena v bruchu, na zaludku, crevach,... Na svaloch som mala ib zasklby. Velakrat mi museli prist pichnut magnezko do zili a nieco na upokojenie. Ked som prisla na to, ze si viem pomoct aj sama po dlhej dobe, tak to odislo. Nemala som atak uz 2 roky. Stacilo 2 magnezka, 1 lexaurin, sacok a pomale dychanie do sacika, aspon 20 min. Mne toto pomohlo.Vela je toho v hlave. Aspon ja mam pocit, ze ked som sa toho prestala bat, ze to pride, lebo si viem rychlo pomoct, tak uz to neprislo. Chvalabohu. Drzim palce.
Ahojte mám 16 rokov a mám tetaniu našli mi ju myslím v januári ale ten záchvat som dostala skôr asi pred rokom vonku v lete no keď som išla domov nikto mi neveril ....terás jak sa mi to stalo znova tak to bolo príšerné horšie než prví krát l to bolo slabé trvalo to dás pár minút úplne sa mi ruky pokrucalo nevedela som čo robiť bola som s kamoškou hľadala pomoc ale nikto nič nerobil lebo si myslela že som postihnutá lebo to tak aj vizeralo a druhý krát jak sa mi to stalo večer som vracala celú noc sme doma nespali bolo mi veľmi zle a som myslela že odpadnem neprajem toto nikomu ..a hneď ráno jak som si sadla sa mi ruky pokrucali dedo sa na mňa nepozeral už lebo mi nemohol pomoc oči sa mi klepali sami od seba jazyk a podnebie sa mi triasol aj celá tvár bolo to hrozne toto sa zdá že to není nič ale je to dačo hrozne pokim to nikto nezažil tak nech radšej je ticho lebo toto neprajem ani neprajníkovy..u lekárky jak sme boli povedala že to je neviliecitena choroba nevedia zistiť že ako ju mám od čoho a nie sú na to ani lieky iba magnézia to ževraj Pomaha na svaly a tak ale ten záchvat môže prísť hocikedy podľa mňa ten záchvat a všetko ostatné sa zhoršuje všetko postupne pomalí ale isto ..
Ahojte je tetania choroba alebo len syndróm a ešte chcem sa spýtať či je nevyliecitelna ďakujem
@mimuliatko13 ahoj áno je to neviliecitena choroba tak mi povedal neurológ môže to bit dedične ale nemusí môže sa to vitvorit zos dlhodobého stresu
@vanesitta
@mimuliatko13 mne povedala neurologička, že to nie je choroba hneď na začiatku.. Aši vďaka tomu z toho nie som v takom strese aby mi to niečo robilo. Povedala mi, že je to z veľkej časti v hlave a ja to cítim tak, že musí mať pravdu, lebo mam to a podľa výsledkov to bolo dosť "silné".. Ale nemám skoro žiadne príznaky už, hlavne netreba všetko čo cítiš pripisovať tetanii a netreba byť hneď v strese keď ti tepnu ruky napríklad alebo niečo.. Ja aj počas záchvatu som úplne kľudná v hlave si hovorím ze to hneď prejde a hotovo, prejde to rýchlo a je koniec, normálne pokračujem, netreba to brat tak vážne lebo nie je to nič vážne. Aspoň mne tak povedali hneď na začiatku a ďakujem im za to, lebo keď tu vidím niektoré ženy, ako panikaria, že majú nevyliečiteľnu chorobu 🤦♀️ pritom mohli možno byť úplne v poriadku a žiť normálny zivot, keby aj im neurológ povedal to co mne..
@prekvapenie ako si cítila ten trás hladkého svalstva. Ja mam tetanu tiež diagnostikovanu hoci ruky mi nevykruca trochu cítim trpnutie úst potom sa preháňa ma ale v bruchu cítim také akoby vibrovanie alebo ako to nazvať mravčenie v žalúdku črevách. Ale robí mi to aj keď nemám záchvat
@diana20 ako neviem asi každý to má inak viem asi že stresuje pri Tom lebo nikdy som také dačo nevidela ale ta psichika pri tom záchvate je dosť aj taká veľká u mňa ....lebo mňa že úplne vikrutilo obi dve roky nohy sa mi triasli a trvalo mi to 3 hodini som naposledy bola vikrutena bolo to strašné celá tvár sa mi triasla oči sa mi klepali nehorázne nevedela som to zastaviť a aj jazik mi trpnul ale tie ruky každý deň na to mislim abi sa mi to us nestalo snažím sa byť kľudná aj pri Tom záchvate sa budem snažiť keď príde dúfam že to prejde richlo 🙄
Ahojte, no podľa všetkého ju mam aj ja, prvý záchvat v decembri, to som skončila v nemocnici, keďže to bolo prvý krát a nik nevedel co mi je, druhý krát vcera, to sme zvládli doma, ani tabletku som si nedala, lebo som nevedela ci môžem, alebo nie, keďže mi povedali, že až nad sto a každých 10min mi to skákalo hore dole, takže len magnezko, d nemám, objednane, hádam pride. A dokonca nemám uzavretú ešte ani diagnózu, lebo po nemocnici sme brali ešte na boreliozu a to neviem ako dopadlo, ale isto sa budem pýtam neurologicke. Podľa všetkého to tiež mam zo stresu, len teraz ozaj nie je vhodné oslabiť si telo. Ale skôr ma zaujíma to, ako sa cíti ti potom, aj na druhy deň? Hneď potom by som len spala a dnes ráno som jak otapena, žiadna sila, energia. Ako riešite život po😔 a ešte som zabudla, z magnézia mi je strašné zle, aj hnačky, aj tlak dole, takže nemôžem pravidelne, mam magnerot.
@danielahamar ahoj magnerot mám aj ja mne magnerot pomáha keď si nedám tak hneď mi je zle a začnú sa mi trias ruky a hnedé kruhy mám pod očami všetci mi hovoria či niesom zhulena tak radšej ani neidem von ....a áno je to tak stále unavená bez energie a točí sa mi hlava skoro stále ...a keď náhodou mám ten záchvat tak na druhý deň sa zle točí sa hlava nevládzem bez energie a stále unavená ako umna je to tak ... 😶
@vanesitta ako často to mávaš? Tretí deň, ale ti poviem, energia žiadna a o tej hlave ani nehovorím, keď je to už na hrane, zalahne mi v usiach😴
@vanesitta každý to ma inak, určite.. Mne už sa stalo aj také ako tebe ale väčšinou to mam naopak, že svaly sa mi uvoľnia, nevládzem štát ani nič, nedá sa mi ani dýchať, lebo také ťažké je pre mňa použiť svoje svaly na to aby som dýchala.. Snažím sa veľmi dýchať, spadnem a potom odpadnem a nepamätám si nič.. Unavená som ešte dva dni potom.. Ale už sa mi to dlho nestalo naposledy počas tehotenstva pred tromi rokmi.. A neberiem nič už na to..
@danielahamar tak tie záchvaty som mala v roku 3 x to posledné bolo najhoršie ...ale není to časté raz za čas to príde ale poriadne u mňa ale hlava sa mi točí stále a energiu niekedy nevládzem ani chodiť nemôžem ani behať lebo hneď mi je zle a sa namáhať ....a unavená som stále skoro ale lepšie je keď sa snazis troška pohym chodím bit na vzduchu lebo doma stále bit a ležať to ešte horšie je mislim 😏
@diana20 ja také uvoľnenie tela a mysle, ako mám po neviem ani opísať. Nič ma netazi🙂

@bubukaaa mala som ju už pred a bolo to horšie počas, ale stále je to veľmi o psychike, ja som nikdy zo svojich záchvatov nemala strach a myslím si, že práve preto ich nemám často. Keď sa však stane, že to na mňa ide, tak to cítim a dokážem predísť tomu, aby som spadla na brucho napríklad v tehotenstve.. Netreba na to myslieť toľko.. Ja neviem no.. Ja nemám žiadny problem s paničkou poruchou, dokážem sa upokojiť aj počas záchvatu.. A keď mi z ničoho nič trpnu ďasná alebo ruka alebo pery no tak si to nevšimam, robím akoby nič a nezačnem si hneď hovoriť, že preboha to z tetanie à co ak aj záchvat dostanem a neviem co.. Držím ti palce