icon

Ako prekonať strach z krvi?

heymissg
11. nov 2021

Ahojte žienky, vy vždy máte dobré nápady. Chcela by som darovať krv, avšak mi pri odboroch vždy býva zle, musím ležať... je to zlučiteľné s darcovstvom? Resp. Ako sa s tým popasovať? Dá sa to prekonať? Nieže odpadnem ešte vo dverách 🤣

zojazoja
11. nov 2021

ved pri odbere krvi pri darcovstve vzdy lezis

heymissg
autor
11. nov 2021

@zojazoja ja viem😁 ale občas keď ležím ide mi do odpadnutia

zojazoja
11. nov 2021

@heymissg no tak tam nechod darovat. ked ti to nerobi dobre. nič sa nestane, zem sa bude krutiť dalej, nie je to povinnosť 🙂

majulino
11. nov 2021

@heymissg to nedáš, ja som sa snazila 10 rokov 😣

ailiba
11. nov 2021

@heymissg podľa mňa sa to ťažko dá prekonať. Maximálne pozerať inam. Ale podla mňa sa netráp. Každému vadí niečo iné... Asi nie si vhodný typ na darovanie krvi🤷‍♀️... Každý máme niečo.

heymissg
autor
11. nov 2021

joj škoda, chcela som ísť darovať, lebo synovi viackrát dávali transfuzku a chcela som to vrátiť do obehu... ale ďakujem za odpovede

gabika0825
11. nov 2021

@heymissg ja síce nechcem ísť darovať krv ale tiež by som sa chcela zbaviť týchto stavov z brania krvi. Vždy omdliem, aj keď ležím má vypína. Ale vždy sa mi to deje iba keď idem na lačno a to vypijem aj liter a pól vody od rana. Keď som bola mladšia som to nemávala vôbec. Nepomáha ani to keď sa nepozerám, skratka to cítim a z toho mi je ťažko

acer11
11. nov 2021

@heymissg skús to aspoň raz 😉 máte tam super sestričky,to dáš...aj ja sa bojím a chodím 🙂

heymissg
autor
11. nov 2021

@acer11 je pravda že aj personál veľa spraví🙂 no idem si to rozležať v hlave a snáď k niečomu pozitívnemu prídem 🙂

didi2102
11. nov 2021

@heymissg ja som si od mala spievala nahlas 😄👍 aj teraz si občas posmievali že lalala bojím sa 😄👍 alebo veľa kecam aj sestričke poviem že chcem kecat lebo odpadnem,možno kedy s tebou niekto išiel a rozprával sa celý čas a aktívny rozhovor že nato nebudeš mysliet

nikanu
11. nov 2021

Nepozeraj sa 🙂 Ale je milé že chceš darovať krv, ale pokiaľ odpadávaš alebo niečo, nie že tam budú mať viac starostí s tebou 🙂

erika789
11. nov 2021

@heymissg vo dverách určite neodpadneš tam len vypíšeš pár dotazníkov to skor potom ked už ideš na lehátko ale tam ležíš, ber to ako vzácni dar ktorý niekomu daruješ a možno mu tým zachrániš život. Sestričky sú tam veľmi milé kedy ty bolo veľmi zle, vedia si s tebou poradiť aspoň píšem za Banskú Bystricu

viestta
Odpoveď bola odstránená
luci_ba
11. nov 2021

@heymissg mne vždy byvalo zle pri odberoch, vzdy som musela ležať pri tom, a potom mi bolo celý deň zle. Tieto pocity prešli pred a počas tehotenstva, ked som absolvovala odber krvi tak raz za týždeň, proste som si zvykla 😅😅

anonym0001
11. nov 2021

@heymissg ja som sa tiez neodvazila. Keby brali mensie mnozstvo, tak idem. Ale to co beru, je na mna vela.

jaskolka
11. nov 2021

Nič v zlom, ale keď máš to až tak, že ešte len v "dverách" ti je na omdletie,a zle aj pri pár ml odberu, tak načo sa siliť a mučiť všetkých? Aj seba, aj ľudí tam? Veď to nie je len 5 ml krvi, to je cca pol litra a ešte predtým vzorka. Ak sa zostresujes, tak ani to nepôjde hladko, ľudovo povedané "krvi sa ti nedorezu".A pri odbere máš byť v pohode, aby krv pekne tiekla, nie ze budeš napnuta, dychcat a premahat nevoľnosť.Čiže je možné, že ani vôbec sa odber nepodarí.
OK, chceš to "vrátiť" kvôli synovi, ale mne to príde zbytočne sa hranie na hrdinku. Ver mi, že bez tvojej krvi sa tam zaobídu.

heymissg
autor
11. nov 2021

@jaskolka 🤣🤣🤣🤣 už keď som čítala úvodné "nič v zlom" som vedela že sa pobavím. Aj to hranie sa na hrdinku bolo celkom vtipné😁 píšem sem lebo cítim hlboký záujem a presvedčenie ísť darovať krv. Myslím, že je to pre spoločnosť dôležité a teraz povedzme si úprimne, nie sú pre zdravotníctvo ľahké časy. Chcem prispieť svojou troškou bez akéhokoľvek hrdinstva. Viem, aký mám problém a aj napriek tomu, aká je to pre mňa obrovská výzva, cítim to tak, že chcem svoj problém prekonať. Preto som prišla po rady... či sa to dá nejako oklamať, či s tým dá niečo robiť. Ak by som v živote mala mať taký postoj ako si navrhla tak to sa môžem rovno zavrieť doma. Ja sa riadim tým, že problémy sa riešia a kto sa veľa pýta sa veľa dozvie.

heymissg
autor
11. nov 2021

Ďakujem Vám, určite napíšem či som bola😉

31silvia12
11. nov 2021

@heymissg tak ako keby si o mne pisala..u bezneho lekara zobrat krv bol velky zazrak..a bez "zlozenia sa"ešte väčší🙈🙊..a dnesna realita..sice som začala neskoro, ale predsa a krv som darovala uz 18x..je to uplne iny pocit ako pri bežnom odbere..aj keď nie vždy mi potom bolo dobre..dalo sa to zvládnuť a som nesmierne vďačná kamarátke, ktorá ma na to nahovorila❤..najlepšie čo som mohla urobiť..

jaskolka
11. nov 2021

@heymissg teším sa, že si sa pobavila na mojom príspevku.
Samozrejme, rob ako myslíš. Je to tvoje rozhodnutie. Pýtala si sa, odpovedala som ako osoba, ktorá pozná transfúzne stanice z oboch stran.
Nikde som nepísala, že "máš sa zavrieť doma". A vôbec nemyslím, že ľudia, ktorí sa niečoho obávajú tak, že im je až nevoľno, sú nejakí menejcenni. Mam známu, super šikovná baba, ale boji sa šoférovať. Skúšala to, aj rôzne sedenia na odbúranie strachu, ale nešlo to. Boji sa. Boji sa až jen jej na omdletie len pri predstave šoférovať. A pritom to chce. Aj preto ze ma choré dieťa, kde by sa zišiel vodičak. No nezvládne to.
No a? Načo sa ma siliť, trápiť a zúfať si?Silou mocou niečo robiť, lebo "strašne chce?"
Možno blbý príklad, ale skutočne psychika je silná vec. 2 metrovy 100 kg chlap mi odkvacol ako bábika, len pri pohľade na ihlu. A tiež tvrdil, že to zvládne...že veľmi chce..
Neodradzam ta, je to tvoja vec... Len to davam pohľad aj z druhej strany.

23lenka
11. nov 2021

@heymissg ja mám taký istý problém, toľko krát som aj s manželom šla až tam.. A som ostala len sedieť a išiel iba on.. Tak veľmi by som chcela nezištne pomôcť. Ale neviem to prekonať. Ale toto pochopí presne len ten kto ma tento problém. Za mňa branie krvi je hrôza.. Daj vedieť ako si sa rozhodla a ak pôjdeš napíš mi prosím ťa... Chcem vedieť ako to vníma človek s,, panikou,, ako ja 🤣

bluka2
11. nov 2021

Ja som tiež kedysi strašne chcela darovat krv, aj keď mi bolo už z obyčajného odberu zle. Potom moju dilemu vyriešili buď tehotenstva, dojčenie alebo predošlý pobyt v trópoch a teraz, keď by som mohla, sa na to momentálne necítim. Chápem tvoju motiváciu a k nej len toľko, že do kolobehu môžeš vrátiť aj niečo iné než krv, nejakú inú nezištnú službu spoločnosti a niečo, čo ti bude zároveň aj príjemné. Aj ked aj to prekonanie sa je výzva 🙂 radu nemám, možno to len priveľmi neanalyzovat a rozptýliť si myšlienky a keď ti aj bude zle, veď sa nič nestalo,...

wiktorrria
11. nov 2021

@heymissg ahojjj ja si myslím že keď sa človek už raz boji bratia krvicky inak to nebude. Ja sama som sestrička a zaujímavé je krv vziať zvládnem ale keď ide niekto mne brat konečná aj dospela plačem 😂 fakt že panicky strach. Pri tom nemám strach z ihiel som tetovana, mala som aj piercingy ale proste vziať krv to nie. A darovať som sa tiež nikdy neodvážila ísť. Ešte by tam mali so mnou robotu keby ma tam klepne o zem.

miadi
11. nov 2021

Mozno by si mohla nieco ine urobit. Ved to nemusi byt prave krv. Ak mas dlhe nefarbene vlasy mozes ich darovat na parochnu pre onko pacientov.. alebo ti nemusi byt nic fyzucje mozes dat $ na nejaky vyskum liecby atd. Alebo nejaky vecny dar na detskom oddeleni.. nejaka malickost co potesi chore deti. Alebo posli muza nech ide darovat krv aj za teba . 😉

vanda323
12. nov 2021

@anonym0001 Koľko vlastne berú?

anonym0001
12. nov 2021

@vanda323 450ml 😬