Ako prekonať strach z tehotenstva a fóbia?
Ahojte z manželom by sme už chceli dieťa už o tom hovoríme rok no ja som sa ešte neodvážila na to,,, mám fóbiu z vracania takže sa toho tehotenstva bojím že proste cele dni budem vracať a vracať 😪 najem sa a hneď sa povracam veľmi sa toho bojím keďže mám z toho fóbiu a dieťa chcem veľmi 😪😟 čo mám robiť,,,, sú tie nevoľnosti a zvracanie také ako keď vám je napríklad zle z jedla alebo keď ma niekto kinetozu? Keď vyzvraciam vodu ešte to prežijem ale keby že mám vracať husté jedlo no vtedy ma radšej zabite 😪 neviem ako s tým bojovať
Pocas tehotenstva som nezvracala ani raz.
Ano, boli ine komplikacie a nemozem povedat ze lepsie ako zvracanie. Ale ano, to neznamena ze ty nebudes zvracat 9 mesiacov 10x denne.
Ale poviem Ti nieco, aj keby, to je asi z tych jednoduchsich veci... Nez to, co vsetko pride po porode s prichodom dietata.
Ak mas taku fobiu tak si dieta adoptujte, co Ti na to povedat? 🤷
@carolinaherr ahoj. Ja mam tiez extrem fobiu z vracania ale taku ze kvoli tomu musim na to brat AD lebo mi to preslo az to panickych atakov. Ked som zistila ze som tehotna jedine co som sa bala kazdy den ze budem vracat ale nastastie ani raz. Zvladla som to tak pevne verim ze ak budes jedneho dna aj ty tehotna tiez budes mat to stastie ze ti nebude zle😊
@carolinaherr každá tehotenstvo znáša inak, jedna zvracia druha zas nie, skus sa o tomto porozpravat so psychologickou
@zuzinkaba veľmi chcem už dieťa no ten hnusný strach , som počula že niektoré aj počas pôrodu zvracaju
@carolinaherr asi by si mala ísť k psychiatrovi, teda ak chceš svoju situáciu rieisit
@carolinaherr ja som vracala prve tri mesiace, ale potom nic
kazdy to mame inac.
@carolinaherr bola som tehotná 3x,nikdy som nezvracala. To nie je tak že v tehotenstve automaticky každá žena musí zvracať.
@carolinaherr uz si si poriesila svoje stravovacie navyky?
@really8 ano
Taktiež som nevracala ani raz. Tiež som mala strach otehotnieť, ale bála som sa úplne iných situácii s tým spojených, nie vracania…
Tak vies to je take... 100 zien napise ze ani raz nevracalo, 100ze sme vracali jak duha . Moja kamoska zas mala velku fobiu z porodu, cele roky, co je neporovnatelne horsie a teraz ma 5 mesacnu dceru. Dala to
@carolinaherr nie kazda žena vracia 3 tehotenstva vracanie ani raz ,ale Ano žalúdok ako na vode ,neskutočne pálenie záhy a iné neduhy ale vracať som nevracala.Ak by si však nepatrila medzi tieto ženy sú lieky ktoré predpise gyn proti vracaniu a keď tak papala by si prvé tri mesiace kase a jemne veci ,niektoré ženy žiaľ vracajú celé tehotenstvo
@carolinaherr ja z toho fóbiu síce nemám ale neznášam to tak že som na začiatku tehu pila zázvorový čaj - a ten ozaj neznášam. sú aj lizatka proti nevoľnosti, dokonca vraj aj nejaké tabl proti tehotenskej nevoľnosti takže to nie je úplne neriešiteľná situácia
@carolinaherr to je riziko s tym spojene...a existuju lieky na zlepsenie nevolnosti.
Inak vo ak bude mat tboje dieta reflux a bude ugrckavat tak ako moja do 10m, to ti nebude vadit, ked to budes len utierat?
Lahko sa mi to pise, sle su ovela dolezitejsie veci - zdrave dietatko, prosperujuce tehotenstvo, porod a mile sestry na oddeleni sestonedelia.
Ak chces dieta tak to grcanie, ked sa musis starat len o seba je ozaj najmenej
Ale Tebe vobec nemusi byt zle a po druhe su na to lieky. Takze neviem co streckujes. Mne napr zle bolo a zle je aj v druhom. Ale proste su na to uz lieky, od 2022 mame novy liek, xonvea a potom mame tri dalsie lieky. Takze tohto sa fakt neboj.
@carolinaherr Tak citala som tu nedavno aj taky komentar na podobnu temu, ze babe tehotenstvo paradoxne pomohlo, v podstate si akoby zvykla a prestala sa toho vracania bat.
Ja som napriklad tiez ani raz nevracala, hoci nevolno mi bolo.
Ten strach je blby, fobie byvaju silne, na druhej strane by ti podla mna bolo luto, ze si nechala vyhrat fobiu a kvoli nej si sa vzdala moznosti mat dieta. Nech bude ako bude, tehotenstvo podla mna prezijes. Da sa vzdy vyhladat nejaka pomoc, ked bude zle.
@kitycat to by mi vôbec nevadilo babetka vacsinov grcaju len mlieko mne skôr vadi tá dospelacka zvratka čo ma nejaký tvar sú v nej kusy a arómu 🤣 no hnus a našťastie môjmu manželovi to nerobí nič takže keby niečo o tie zvratky dieťaťa sa postará manžel
Niekde som čítal, že zvracanie nie je život ohrozujúci stav 🙂
Moja žena sa tiež bála a dala to. 2x. Pre zdravie dieťaťa si nechá aj ruku amputovat.
Nooo nechcem ta v ziadnom pripade nejako demotivovat ale…. 4 tehotenstva a pregrcane kazde. Najhorsie posledne. To kazdy den. Niekedy aj 5x.
este aj v den porodu 🙈
Kazdopadne vzdy to bola ulava. Horsie bolo to samotne ze mi je zle. Proste zle zle zle. Takze toto uz bolo “najmenej”.
A neviem. I mas fobiu iba z tvojho grcania alebo aj ked niekto iny. Lebo popro detoch si uz casom zvyknes na vsetko.
Mala som pri oboch tehotenstva nevoľnosti ako "po opici", nadvihnúť žalúdok, pachy, potom pálenie záhy ale nikdy som nezvracala.
Jaaj, nerob paniku, mám za sebou 4 tehotenstvá a ANI RAZ som kvôli tomu nezvracala, prisahááám...
@carolinaherr ked ti bude zle ani chutit ti nebude, grcnes mozno kyselinu
@carolinaherr mám tiež fóbiu z vracania.V tehotenstve mi našťastie len bývalo zle, ale nevracala som, ale mám dve deti s refluxom, plus dcéra má reflux aj vo vyššom veku a ešte k tomu aj zdrav.problemy čo sa týkajú trávenia, zvracanie je u nej časté, aj hospitalizácie a to ma už 8 rokov, takže to nieje len taká babatkovska tyčka..no musela som sa prekonať a naučiť sa s tým žiť inak sa nedalo
@carolinaherr ja som mala tehu take, ze som ani nevedela, ze som tehotna… Ani raz som nezvracala, ani raz mi nebolo zle. Dokonca som nemala ani ziadne tehu chute, citila som sa dokonca lepsie ako pred tehotenstvom + sa mi zlepsila plet a vlasy 🙂 Porod som mala takisto krasny, ocakavala som, ze pri kontrakciach budem od bolesti omdlievat, ale bolest (resp. skor tlak) bol slabsi ako pri menzese 🙂 Bola som psychicky nastavena tak, ze tehotenstvo je pre zenu prirodzene, nie je to choroba a aj ked sa vyskytnu nejake obtiaze, tak stale to nie je zivot ohrozujuci stav 🙂 A predsa, subtu doktori, ktori ta budu monitorovat a sledovat… Takze doveruj svojmu telu a lekarom, ktori vedia co robia 🙂
@carolinaherr mne prvý trimester veľmi zle, citlivá na všetky pachy
@carolinaherr Ja som prvé tehotenstvo mala ukážkové nevracala som,prenášala som 14 dní potom mi dali 2 krát vyvolavacku skoro ráno.Cely deň som nemohla jesť.Dcera sa narodila večer o 20tej a na pôrodnej sále som vracala bolo mi zle od hladu.Druhe tehotenstvo od začiatku az do 5teho mesiaca mi bolo zle stále ma napínalo na vracanie.Aj som vracala pár krát.To som čakala chlapca ale aspoň pôrod bol rýchly za 6hod bol malý na svete.
@carolinaherr Ja mám 2 deti a trpím emetofobiou od malička...a dosť silnou emetofobiou...chodím tiež k lekárovi...beriem lieky, aktuálne chodim na regresne terapie, lebo už ten strach je dost neúnosný....takto, z vlastnej skúsenosti....pri prvom tehotenstve mi bolo neskutočne zle...napínalo má na zvracanie len nezvracala som..celých 9m, zo začiatku som schudla z mojich 50kg na 40...pri druhom tehotenstve to bolo lepšie, aj na dovolenku som šla...ale tiež má napínalo,bolo mi zle ale nie v takej miere...ale tehotenstvo nieje najväčší problém..problém je aj je pôrod ..aj to aby ti nezostalo zle,mne podali pri prvom klystír a tak mi ostalo hrozne zle,že ja som sa pri druhom pôrode nebála samotného pôrodu ale klystíru!ale chvalabohu mi ho nedali ..a o Tom,že deti všetko chytajú,všetko si dávajú do úst a podobne ich imunita,aby nechytili črevnú virózu to je iný zaberak na psychiku,ale že neskutočný ..deti v ničom neobmedzujem, cestujeme, keď idú jesť a podobne vtlkam do nich,že treba umyť ruky...čo je samozrejme...ale to čo sa vo mne odohráva aký strach, ktorý pred deťmi nechcem dať najavo, tak to je ako bomba...vnútri doslova kričím,plačem...taká je realita...preto aj tá regresna terapia..jednoducho aj keď deti neovplyvnujem mojou fóbiou, takýmto štýlom raz tá bomba vybuchne a ja skončím na psychiatrii a to nechcem lebo deti potrebujú hlavne matku aby bola ok..

@carolinaherr nikdy mi počas tehotenstva nebolo zle. Celé tehotenstvo som mala krásne 🙂 neboj sa