icon

Ako prekonať strach z tehotenstva a pôrodu?

celenkasjablkami
23. okt 2024

Ahojte, prosím vás o pochopenie a neodsudzovanie.
Uz viac ako 6 rokov chodim ku psychologicke kvoli silnej panike z porodu a tehotenstva. Deti mam rada, ale vobec mi nechybaju ku stastiu, nenaplna ma to a hlavne panika z porodu je u mna silna. Pouzivam rozne formy antikoncepcie ale HAK je u mna nemozne uzivat, lebo hormony mi zhorsili panicku poruchu, to peklo si neviete predstavit.
Mam staleho partnera - manzela, s nikym inym nie som a nemam potrebu nebojte sa.
Citim sa hrozne, dokonca chodim ajku psychiatricke uz tri roky pre problemy rozneho druhu ale aj extremnu tokofobiu, ja by som aj z okna vyskocila. Nerypem do zien, ktore chcu rodit prirodzene a neponizujem ich, ale nevidim nic "prirodzene" na tom, ze su daktori doktori sviniari a zeny postrihaju hlbsie nez treba, siju bez umrtvenia. Nohy vyviazane a tlacit dieta proti gravitacii v lahu na chrbte?Ved to je proti prirode. Tie zeny potom hovoria ako muzovi drvili ruku od bolesti ale ja sa rovno pytam: nemali by prestat konecne sit za ziva bez umrtvenia a nemal by sa ich partner zastat? Chapem, ze kontrakcie boli z prirody, ale strihanie a sitie vymyslel clovek.Nikdy nikto nepotrestal lekarov, ktori strihali prilis hlboko, ponizovali zeny. 
Kedy vypukla moja panicka porucha a tokofobia som mala hrozne nocne mory aj teraz mavam. Vkuse ma dakto otravuje s detmi aj ked materstvo by mali byt dobrovolne,
Nemam nizky intelekt, naopak vysoky a fak nevidim nic prinosne na strihani medzi nohami - ja byt chlap sa svojej zeny zastanem. Zeny potom maju nasledky aj PTSD, nasledky na zraku, na pance a chrbtici, nechcu sex, manzelstva sa rozpadaju ....sex je dolezity aj ked tu vobec nejde len o to.Mam aj problemy s ocami a chodim cvicit chrbat podla rehabiek lebo mam skoliozu panvy- rotaciu.
Trpim fakt rozsiahlou panickou poruchou cize mi neodpovedajte utocne prosim, ja vam neberiem predsa vas porod z ruk alebo nezakazujem deti a nemontujem sa do toho. Je smutne, ze ma k tokofobii dohnal tento svet, kde zeny siju schvalne bez anestezy alebo im nepodaju ani vodu ked rodia a ponizia ich na nesvojpravne. Cest vynimkam.
Uznava sa papier od psychiatra na sekciu ak tam dokonca naozaj chodievam, beriem aj lieky bohuzial AD uz 3 roky?ak by som nedajboze otehotnela a naplnila sa moja fobia? - A ak nikdy nebudem tehotna, cize bduem zit bez deti, aj tak - mohli by ste mi prosim vas napista nieco, co ma upokoji nech s tym nemam nocne mory? Chcem len upokojit, lebo ako vidite, ani psychiater to nedokaze kedze nedoverujem zdravotnictvu.

gejb
23. okt 2024

@celenkasjablkami
Ale samozrejme. Aj tu nájdeš veľa žien ktoré si proste papier vybavili aj s menej disgnozami. Keď máš indikáciu na sekciu tak tu sekciu ti aj spravia. A to ze nestihneš sekciu? Tiež blbosť. Mala by si sa porozprávať so svojou gynekologickou alebo si o tom prečítať viac lebo tvoja tokofobia je čiastočne sposobena nedostatkom informácií .
Ale prečo toto všetko riešiš keď deti nechceš? Úplne zbytočné sa psychicky tyras. Aj teliesko sa dá zaviesť keď si deti nemala (tu tiez nemas spravne informacie), aj potraty existujú...

celenkasjablkami
autor
23. okt 2024

@kittykat22 hmmm to by som cielene eliminovala nájdením lepšieho Dr ak sa dá

ina2405
23. okt 2024

@celenkasjablkami vieš, o dobrých pôrodoch možno počuješ menej, lebo to nie je taká téma na debatu. Mám za sebou štyri pôrody, bez epidurálu, z toho jeden bezbolestný nástrih a hojenie. Skvelí boli všetci pôrodníci, žiadni sviniari a mäsiari.
Odporučila by som ti možno nejaký pokec s dulou alebo ešte s pôrodnou asistentkou, aby si možno aj od profesionálov počula, aký môže byť pôrod úžasný.
Pre mňa bol hlavne posledný pôrod taký zážitok, že som nemohla celú noc od šťastia a eufórie ani zaspať. Naše telá sú na pôrod vybavené. Držím palce, aby si sa strachu zbavila. A keď nie, našťastie je doba, keď sú tu aj cisárske.

kittykat22
23. okt 2024

@celenkasjablkami niesom si ista, ci uplne vies ako to funguje. Dieta nemoze prist na svet skor nez 37+0 na svet cez CS pokial tehotenstvo prebieha bez problemov. To je minimalny cas kedy sa dieta povazuje za "dozrete". Ide hlavne o dozretie neuro sustavy. Od 37tt sa ti moze spustit porod a ty to musis stihnut do nemocnice do urcitej hodiny od zacatia pretoze keby to dieta bolo nizsie tak sekcia nebude mozna. Dalsia vec je, ze lekar moze byt prec - nemusi mat sluzbu a ty nebudes moct s rozbehnutym porodom na neho cakat 48 hodin - pretoze to bude porod v plnom prude. Lekari tam aj 2 dni niesu. Porodnik nie je clovek ktory je tam od 9-5 od pondelka do nedele. Robia casto na smeny.

kristinka92
23. okt 2024

Prosím ta toto trochu preháňaš. Veď porod si vieš aj “vybaviť”, ak dieta chcete mat a sekciu by si zvládla, respektíve je to pre teba prijateľná cesta, tak to spravíte tak. Okrem toho ak naozaj máš 6rokov taký strach, tak na to máš aj diagnózu.

gejb
23. okt 2024

@kristinka92 viac krát písala ze deti nechce mať.

kristinka92
23. okt 2024

@gejb Aha pardon, diskusiu som necitala. Tak potom zbytočne to vôbec rieši…

dota6
23. okt 2024

@celenkasjablkami ahoj, tak na ukľudnenie ti napíšem, že najhoršie z celého pôrodu, čo si pamätám bol obed ktorý mi doniesli a nekonečné čakanie, kedy konečne začnú kontrakcie. Bola som tam počas sviatku, v telke nekonečné rozprávky. :D Saxana, Shrek a nešlo nič len tv Joj.
Rodila som na Slovensku, vodu mi dali, mohla som sa mrviť ako mrľa. Sprchovala som sa teplou vodou, pochodovala po chodbe. Natrafila som na bohovské sestričky, či pôrodné asistentky, ktoré ma hladkali. Mala som nástrih, ten bolel, ale šitie mi umrtvili. Celkovo som bola od strachu bez seba, čakala som drámu, hrôzu a nakoniec je pôrod tá najjednoduchšia časť toho všetkého.
A myslím si, že panický strach je dostatočný dôvod na cisársky rez. A chápem aj to, že nechceš dieťa. Ten strach musí byť paralizujúci.

gejb
23. okt 2024

@kristinka92 súhlasím.

celenkasjablkami
autor
23. okt 2024

@dota6 ďakujem 🙂 pekne si to napísala a áno, nebyť toho žijem oveľa kvalitnejší život.Som rada, že si dobre dopadla 🙂

ina2405
23. okt 2024

@kittykat22 to nemyslíš vážne, že jej niekto spraví naschval zlú jazvu a správa sa ku nej kvôli sekcii hnusne. Akože prepáč, na mojom pracovisku toto napr.absolútne nikto nerieši a niežeby niekto ešte naschval ublížil pacientke tým, že ju nejako dokaličí a jazva sa bude zle hojiť. Otras čo si tu popísala.

celenkasjablkami
autor
23. okt 2024

Máš pravdu ako bežný človek netrpiaci fóbiou, že to riešim zbytočne. Aj som sa zasmiala teraz ale máš pravdu. Lenže môj muž deti chce a mne sa zhoršila panická porucha a neviem ako zahnať dakedy nočné mory. Dám ti príklad: moja pekná štíhla spolužiačka z VŠ mala anorexiu a musela sa na ňu liečiť a tiež mi ako netrpiacej anorexiou rozum nebral, že taká super kočka takto trpí, ale potom som pochopila, že každý má iný boj. Tiež bola inteligentná, no potrebovala pomoc. Panická porucha je tiež úplne zbytočné ničenie psychiky.

celenkasjablkami
autor
23. okt 2024

@ina2405 ďakujem za upokojenie 🙂 keď tak by som tým sestrám skúsila povedať že "chápem, že máte toho veľa, ale prosím vás..." alebo "chápem, že máte veľa vecí na starosti, ale.... " proste už keď by mi to urobili tak aj z mojej strany by som bola čo najviac slušná. A keď doktori zašívajú brucho po CS asi to musia spraviť dobre, lebo ak by to urobili zle tak to zistí iný Dr. a spýta sa, ako je to vôbec možné. A prinajhoršom vzhľadom na moju paniku by ma ani zlá jazva po sekcii netrápila tak ako pôrod - lebo by som si vydýchla, že to urobili. To by fakt musel byť extrém.

gejb
23. okt 2024

@celenkasjablkami a manžel chcel vždy deti alebo zmenil názor?

kalianka
23. okt 2024

Mne príde, že viac ako strach, cítim z toho príspevku strašný hnev. Nemali ste dakedy v rodine nevyriešenú poporodnu traumu? Veci, ktoré si nesies generačne? Mat tokofobiu je jedna vec. Ale takýto, až nezmyselny hnev, to mi príde že vychadza z niečoho iného, nie zo strachu z pôrodu 🧐

dota6
23. okt 2024

@celenkasjablkami a ten strach vznikol z toho, že si počúvala hororové príbehy z pôrodov tvojich známych? Alebo odkiaľ pramení? Zistili ste to na terapii? Že kde to má korene?

kalianka
23. okt 2024

A ešte - odporúčam Ti EMDR terapiu 🩷

celenkasjablkami
autor
23. okt 2024

@kristinka92 áno, veď ja mám diagnózu - trpím panickou poruchou, úzkosťou. To si aj sama uznám, že to nie je normálne sa až tak trýzniť. Mimo tokofóbie mám aj inú vec ale to je zbotočné riešiť tuna. Mimo toho som "normálna". Len som vysokocitlivý človek a tým sa žije v niečom horšie a v niečom lepšie.

ina2405
23. okt 2024

@celenkasjablkami v žiadnom prípade si nikto nevezme na triko vedome odfláknuť operáciu, zle zašiť pacientku a už vôbec nie urobiť to naschval. Netreba ani sestričky v nemocnici prosiť nijako zvláštne. Áno, sme ľudia a nájdu sa aj drzé sestry, ale tých je oveľa menej, než normálnych. Tak sa ani nezamýšľaj nad tým, že by sa kvôli sekcii s tebou niekto zle bavil.

celenkasjablkami
autor
23. okt 2024

@kalianka tak hnevám sa na pôrodníkov, ktorí porušujú práva žien.... https://domov.sme.sk/c/20676419/citila-kazdy-vp... Hnevám sa na niektorých rodinných príslušníkov, vraj som HOVNO keď deti nechcem :(((( Ale mám aj normálnych v rodine :D A môj otec kričal po mojej mame za každú blbosť, strašne ma stresoval zo všetkým, nemohla som ani názor povedať. Bol nervák a stresér a hnevám sa, že takí nerváci si deti len urobia a nemusia rodiť . Môj ex bol narcis a vkuse ma kritizoval. Vzťah s narcistom ťa poznačí a zlomí, ale ak sa pozbieraš, si odolnejšia voči nim. Potom som sa spamätala a našla som si normálneho muža 🙂 nemyslím si, že je každý chlap nervák a narcis, to nie, veď som stretla aj normálnych 🙂 Hnevám sa na ten tlak, že žena bez dieťaťa je sebecká a zlá a podobné drísty. Vyslovene zlí sú predsa pedofili a podobné indivídua.

kalianka
23. okt 2024

@celenkasjablkami tak skús si poriešiť toto - detstvo atd… uvidis, že sa Ti uľaví. A čo sa týka sprav - vieš koľko existuje krásnych príkladov, len sa o nich nepíše. Nemajú takú čítanosť. Média si získavajú nasu pozornosť presne týmto. Apelujú na naše pudy, emócie… strach. No kto už by len napísal článok, kde nie je nič škandalózne? Kde sa nestalo niečo strašne? Nik by to nečítal… a že si o tebe niekto mysli že si to a tamto keď neschces dieta? Do toho ich nič… skús tu emdr

kalianka
23. okt 2024

A zabudla som dodať / tvoj hnev, nech je akýkoľvek veľký, ničomu nepomoze 😐

celenkasjablkami
autor
23. okt 2024

@ina2405 ďakujem, si ma ukľudnila 🙂 Tiž mi to nesedí - ani jedna žena po sekcii mi nepovedala že ju odflákli alebo že to bolo hrozné. Boli za ňu rady ( a hej viem, že hojenie bolí a žena je kus odpálená to mi je jasné veď je to operácia cez vrstvy brucha). ale ak má čovek operáciu, ktorú chce, tak je aj proces hojenia dobrý, lebo je spokojný že má čo chcel = psychicky by som sa na sekciu nachystala. Nevadili mi ani videá so sekciou, práveže to nesiem 100x lepšie než pôrod vidieť.

celenkasjablkami
autor
23. okt 2024

@kalianka to je pravda.

celenkasjablkami
autor
23. okt 2024

@kalianka hej, to je pravda, ďakujem, pomáhate mi tu viaceré to spracovať.

celenkasjablkami
autor
23. okt 2024

@kalianka skúsim ju, vraj tá terapia lieči PTSD. Ďakujem 🙂

kalianka
23. okt 2024

@celenkasjablkami mám osobnú skúsenosť. Je to 🙌🏼🙌🏼🙌🏼 úzkosť, panika… je to odporúčané aj WHO

celenkasjablkami
autor
23. okt 2024

@dota6 ja ho mám už dlho aj bez hororových príbehov.Ešte je aj dokument od režisérky o porušovaní práv žien v pôrodniciach a tým pádom tie hororové príbehy sú fakt reálne. Moja kolegyňa bola fakt dostrihaná a zničená :((( Akoby som cítila, že to nie je pre mňa ani skúšať tak ako sa neskúsim dobrovolne amputovať len tak ruku zo srandy alebo ísť bojovať do vojny. Mám až odpor a aj z nátlaku okolia a tej zabednenosti "žena musí trpieť" - nie sakra- už dávno mal byť pôrod čo najmenej blestivý, veď chlapi keby rodili tak má každý CS radšej. Veď nebyť CS veľa žien v minulosti umieralo - a to naozaj. A ešte som čítala úseky knihy Púštny kvet, kde ženy mrzačia a mala nočné mory z toho, normálne až traumu. K Púštnemu kvetu som sa dostala strašne mladá, násťročná, poznačilo ma to, že sa také robí ženám. Škoda, že sme tie dievčatá nevedeli ochrániť.

kalianka
23. okt 2024

@celenkasjablkami zaujímavé, že ja to tak vôbec nevnímam ani si nemyslim, že niekto ma názor, “žena musí trpieť”, myslím si, že máš naozaj niečo generačne nevyriešené, možno napocuvane od otca a až teraz to dávaš von… je aj taká kniha - telo si pamätá, každú traumu mame kdesi uloženú, možno ty podvedome cítiš potrebu chrániť všetky ženy, lebo tvoj otec si ženy nevážil… ale nie, nie je to tvoja povinnosť, ani v tvojich silách. Buď len láskavá k sebe.. hnev robí zlo, aj keď sa hneváš za správne veci 😉

celenkasjablkami
autor
23. okt 2024

@danyelia ahoj, ďakujem za povzbudenie, a som rada, že si to mala ok, ale veta "prežili to milióny žien, zvládneš to aj Ty." nepomáha vôbec, lebo aj tu na MK sú ženy, ktoré riešia sekciu, lebo ich predošlý pôrod bol fakt hrozný. Existuje aj sekundárna tokofóbia- to majú ženy po traume z predošlého pôrodu, čo umocňuje, že mám pravdu - ak by boli všetky pôrody také super tak by si zúfalé ženy po traume nemuseli vybavovať CS, liečiť sa na silné PTSD alebo popôrodné depresie. Nemusela by vzniknúť organizácia Ženské kruhy, ktorá bráni práva žien pri pôrodoch doslova, lebo ich bohužiaľ porušovali. Mnohé ženy v mojom okolí mali akútnu sekciu, lebo by tam rovno zomreli.