Ako prekonať strach z tehotenstva a pôrodu?
Ahojte, prosím vás o pochopenie a neodsudzovanie.
Uz viac ako 6 rokov chodim ku psychologicke kvoli silnej panike z porodu a tehotenstva. Deti mam rada, ale vobec mi nechybaju ku stastiu, nenaplna ma to a hlavne panika z porodu je u mna silna. Pouzivam rozne formy antikoncepcie ale HAK je u mna nemozne uzivat, lebo hormony mi zhorsili panicku poruchu, to peklo si neviete predstavit.
Mam staleho partnera - manzela, s nikym inym nie som a nemam potrebu nebojte sa.
Citim sa hrozne, dokonca chodim ajku psychiatricke uz tri roky pre problemy rozneho druhu ale aj extremnu tokofobiu, ja by som aj z okna vyskocila. Nerypem do zien, ktore chcu rodit prirodzene a neponizujem ich, ale nevidim nic "prirodzene" na tom, ze su daktori doktori sviniari a zeny postrihaju hlbsie nez treba, siju bez umrtvenia. Nohy vyviazane a tlacit dieta proti gravitacii v lahu na chrbte?Ved to je proti prirode. Tie zeny potom hovoria ako muzovi drvili ruku od bolesti ale ja sa rovno pytam: nemali by prestat konecne sit za ziva bez umrtvenia a nemal by sa ich partner zastat? Chapem, ze kontrakcie boli z prirody, ale strihanie a sitie vymyslel clovek.Nikdy nikto nepotrestal lekarov, ktori strihali prilis hlboko, ponizovali zeny.
Kedy vypukla moja panicka porucha a tokofobia som mala hrozne nocne mory aj teraz mavam. Vkuse ma dakto otravuje s detmi aj ked materstvo by mali byt dobrovolne,
Nemam nizky intelekt, naopak vysoky a fak nevidim nic prinosne na strihani medzi nohami - ja byt chlap sa svojej zeny zastanem. Zeny potom maju nasledky aj PTSD, nasledky na zraku, na pance a chrbtici, nechcu sex, manzelstva sa rozpadaju ....sex je dolezity aj ked tu vobec nejde len o to.Mam aj problemy s ocami a chodim cvicit chrbat podla rehabiek lebo mam skoliozu panvy- rotaciu.
Trpim fakt rozsiahlou panickou poruchou cize mi neodpovedajte utocne prosim, ja vam neberiem predsa vas porod z ruk alebo nezakazujem deti a nemontujem sa do toho. Je smutne, ze ma k tokofobii dohnal tento svet, kde zeny siju schvalne bez anestezy alebo im nepodaju ani vodu ked rodia a ponizia ich na nesvojpravne. Cest vynimkam.
Uznava sa papier od psychiatra na sekciu ak tam dokonca naozaj chodievam, beriem aj lieky bohuzial AD uz 3 roky?ak by som nedajboze otehotnela a naplnila sa moja fobia? - A ak nikdy nebudem tehotna, cize bduem zit bez deti, aj tak - mohli by ste mi prosim vas napista nieco, co ma upokoji nech s tym nemam nocne mory? Chcem len upokojit, lebo ako vidite, ani psychiater to nedokaze kedze nedoverujem zdravotnictvu.
@gejb máš pravdu. Ničí ma to ako vtieravé myšlienky keď má niekto OCD po traume (máme toto v rodine). Ale všetko čo píšeš ma upokojilo 🙂 ďakujem
@celenkasjablkami A za tych 6 rokov, co chodis na terapiu, ste sa nedopatrali priciny, ktora je za tymto strachom? Lebo mne to podla opisu ani nepripada ako strach z porodu, ale strach z nastrihu, resp. z lekara, ktoremu si vydana na pospas a bezcitne ti ublizi v najzranitelnejsej chvili. Nezazila si uz nejaky podobny pocit predtym?
Inac ja som mala indikaciu na sekciu od psychiatricky, tiez mam uzkostno-panicku poruchu. Nebol s tym vobec problem, dala mi ju, len potom som este musela najst porodnika, ktory to uznal. V prvej nemocnici to neuznali, ale nasmerovali ma, kam ist. Porod bol super. Tato moznost je tu aj pre teba, keby nieco.
Ale je pravda, co tu pisu baby, ze samotny porod je pre zenu s uzkostami nic oproti tomu, ked mas zodpovednost za dieta. Mne sa to nastastie este pred tehotenstvom podarilo dost dobre podchytit vdaka rocnej terapii. Bez nej by to bolo tazke.
@celenkasjablkami ahoj, viem co prezivas, mala som to iste. Ostala som dobrovolne bezdetna a som takto velmi stastna. Tokofobia je nevyliecitelna dg a porod je jedna vec a druha je byt teho, ked sa ti meni telo a hormony a potom ten sialeny kolotoc s novorodencom... Porodom sa to len zacina. Takze za mna nie. A so situaciou na Svk vobec nic nespravis. Ked sa zeny nebudu bit za svoje prava a zalovat lekarov a nemocnice, tak sa nikdy nic nezmeni. Ale zeny si odtrpia a idu domov lebo su rady ze prezili mucenie a porod ktory je vzdy rizikom. Slovensky narod je tupy a jeho zenska cast o to viac. Lebo neboj sa, keby rodili chlapi, uz davno tu mame same automaticke cisarske. Ja by som si na tvojom mieste dieta nerobila, da sa zit aj bez toho a ja osobne som velmi stastna ze mam partnera, ktory ma v tomto plne chape a akceptuje moje rozhodnutie. Lebo pri mojich vsetkych dg by som to nedala urcite. A svoj zivot a zdravie si vazim viac ako zivot nejakeho nenarodeneho potomka. Ano, som sebec, ale mne to tak vyhovuje. A urcite by som nebola ani dobra matka, ono to podla mna aj trochu suvisi. Zrelost zeny poddat sa bolesti a laska k dietatu. Ja nemam ani jedno ani druhe a vylezte mi vsetci na hrb, komu sa to nepaci.
@kittykat22 Sekciu nemusi stihnut do urcitej hodiny. Sekciu urobia aj kvoli nepostupujucemu porodu lebo dieta sa zaseknute v porodnych cestach.
@celenkasjablkami neviem ale akokoľvek sa na to pozerám, máš strach z rezania, následkov po šití a smrti. Nie konkrétne z pôrodu. Toto všetko sa ti môže stať kdekoľvek. Vyjdeš vonku, prejde tá auto, budeš na hocijakých miestach roztrhaná, následky možná smrť.. myslím, že tvoja panická porucha súvisí s tým, že máš viac strachu než dôvery v to, že život je aký je. Že všetko bude tak ako má byť.
Ono autorka uvedom si, že mnoho veci nevieme ovplyvniť. A či sa bojíš jedného alebo druhého, zajtra môže prísť tretie alebo štvrté. Vždy je to skúška. A cúvnuť z nej znamená vopred prehrať.
Prečo keď si taká citlivá počúvaš príbehy ostatných známych? Sama živíš svoje strachy.
Normalne pojdes rodit niekde do Viedne na sukromnu kliniku a spravia cisarak. S tymi papiermi, co mas by to asi nikto ak tak inak neriskovala. Ja som rodila bo Viedni v statnej nemocke, prirodzene, ziadny na Steig, boli tri stichy skrz malu trhlinku. Podane lokalne anestetikum. Tieto horory som im zvykla rozpravat na rizikovej poradni, ze co robia na Slovensku. Este aj primar sa chytal medzi nohami😂 Ten na mna inak posobil medzi tymi zenami ako vykastrovany kocur, ale bol velmi mily. Ja som dlho mala podobne stavy ako Ty a nakoniec som to dala bez nejakych problemov. Moj chlap “ nie si na Slovensku a nebudes tam rodit, zabudni na vsetkl, co si tam kedy pocula “. Mal pravdu, bolo to uplne ine. Pritom ta nemocka bola velky kolos
@svetlonos tak ja stretávam asi len tie egoistky. 😅 Celé moje okolie nechápalo prečo chcem "dobrovoľne" sekciu
@kittykat22 ak poznáš takého dr tak sa minul svojmu povolaniu. A hádam autorka nepôjde do prvej masiarne ale výberie normálnu nemocnicu.
@lucia147852 presne tak, vzhľadom na moju paniku si logicky 6 rokov odkladám peniaze bokom a mám našetrené na lepšiu nemocnicu, len tá panika mi fabuluje v hlave, že tam dôjsť nestihnem :/. Tak by som rýchlo platila v inej prinajhoršom, nie? Tiež ja osobne som už dávno pred svadbou povedala, že mne namiesto šperkov a hlúpostí treba sekciu v prípade otehotnenia, nemienim sa umučiť predsa. Je smutné, že ženy musia bojovať za základné právo o sebe rozhodovať - ženy v Nemecku, Rakúsku a Holandsku to majú na výber. Pred superhrdinkami by som sa potom tvárila, že CS bola jediná možnosť, mimochodom počas panického záhvatu ľudia nevedia dýchať a ja som ešte aj s astmatickými problémami tak si neviem predstaviť "predýchať" ukrutnú bolesť. Muži keby rodili 100% mužov by malo sekcie :D A nikto by na nich nešiel drístami "v praveku to prežili" veď už nie sme sakra v praveku, tam predsa bola aj vysoká úmrtnosť. Ja sa viem obhájiť :D
@lucia147852 máš ju mať, je to tvoje telo sakra a aj tvoje dieťa 🙂 okolie si nevšímaj
@januska12323 to je pravda, len mňa sa často pýtajú na deti... a niektorí spustia, že musím rodiť čím skôr, že keď budem rodiť vo vyššom veku, že ich známa skoro zomrela v sanitke a podobne... a že musím rátať s rizikom postihnutia dieťaťa (to je už masaker). Tak už im vtipne hovorím, že nemám deti, lebo s abojím, že budú po mne :D alebo že dieťa vychovám, keď to budú rodiť oni 🙂 Moja bigotná známa neuznáva interrupciu ani v prípade znásilnenia a vážnych poškodení plodu, nechcem byť zlá, ale príde mi vyšinutá s tou logikou viac než som ja XD sa jej ľahko rozhoduje za cudzie ženy, ja si netrúfam.
@ina2405 som rada, že si to mala dobre a fakt ma to úprimne teší, nech je každá žena spokojná 🙂 potom je spokojný aj muž a dieťa :D
@kittykat22 tak si priplatím iného, ak moju strašnú paniku ukľudňuje sekcia tak si nemiesim vyrábať paniku zo sekcie - ženy v mojej rodine ju mali viaceré, inak by tam zomreli. Takže toľko k tomu. Predýchavala si kontrakcie s astmou alebo panickým záchvatom, keď nevieš dýchať? Máš fakt silné dioptrie? Tak ak nie rob si čo chceš, ale ja som iná a mám iné telo 🙂
@celenkasjablkami inak ale nerozumiem tomu označovaniu žien, ktoré prežili vaginálny pôrod bez ujmy že "superhrdinky" a v tejto diskusii od viacerých žien aj doslova navážanie sa. Máš moju plnú podporu v tom, rodiť alebo nerodiť podľa tvojich predstáv. V mojom prípade by som si SC nevybrala, lebo strach z pôrodu nemám a ani zlé zážitky. To hneď zo mňa robí superhrdinku? Alebo to znamená, že som so sebou nechala zametať a hnusní doktori mi ublížili s mojim požehnaním? Mohla som sa počas pôrodu pohybovať ako som chcela, piť som mohla počas kontrakcii a tlačenia, bonding s dieťaťom bol takisto. Mala som dokonca aj aromalampu a to mi bolo úplne ukradnuté. Nešla by som sama za seba SC, lebo na to nebol dôvod. Ty máš dg na pôrod SC a väčšina pôrodníc to bude rešpektovať. Netreba riešiť druhých.
@lucia147852 a okolie pošli kade ľahšie alebo im povedz, že sekcia bola žiaľ nutná lebo ty si taaaak chcela rodiť prirodzene, ale bolo tam XYZ problémov.
@celenkasjablkami pozri , ja som mala prvý pôrod dosť blbý, ale cca za pol roka som bola komplet zahojená - fyzicky. Ďalší bol po 12tich rokoch, chcela som cisársky, nebol žiaden problém s tým. Myslím si, že aj ty si indikovaná na cisársky, nemusíš vôbec rodiť prirodzene , neboj sa
@ina2405 chápem, prepáč, my nemáme na mysli také ženy ako ty a chápem, že sa ťa to dotklo. Mám skôr na mysli ženy, ktoré na mňa tlačia, že každá musí rodiť prirodzene, že to preháňam, že predsa nikto NIKDY nerodil kliešťami (skoro ma vystrelo) a je málo detí a musím mať aspoň tri - v žiadnom prípade nemyslím teba. Ty máš predsa právo aj na svoj spôsob prirodzeného pôrodu a plne ťa v tom podporujem 🙂 Cieľom môjho príspevku teda nie je urážať 🙂 Okrem dobrých kolegýň mám aj také švihlé, čo sa rovno dobreže nehrabú v rodidlách a ešte mi boky premeriavali očami a skenovali, koľko sme spolu s mužom, koľko detí uživíme...psycho. ty to nerobíš, ale iné to robia :(
@celenkasjablkami tak sme na jednej vlne 🙂
@celenkasjablkami a kašli na ostatné ženy , sú blbé keď takto do teba rýpu. Zmeň prácu, kde je mužský kolektív ☺️
@lenkakravcova to je pravda, preto si odkladám peniaze bokom, ak by sa dačo stalo, nech som v lepšej nemocnici.. ale všetky tie iné veci sú nasledovné: ak má niekto traumu z autonehody, nikto sa mu za to nesmeje a nenúti ho do ďašej autonehody. Ale ak má žena traumu z pôrodu tak sa to bagatelizuje a ešte ju rýpu s ďalším dieťaťom. Povedia jej !na bolesť zabudneš" aj keď nezabudne !!! ak má niekto fóbiu z lietania spoločnosť ho neodsúdi ak pôjde vlakom alebo loďou, ale ak ide žena s fóbiu na sekciu tak sa musí doprosovať, hanbiť, chápeš prečo to teda prežívam viac?
@alazala mám aj mužov, tí sú väčšinou super a v pohode, ale práve jeden ukecaný mi hovoril o pôrode jeho známej v sanitke a že má z toho postihnuté dieťa bla bla...ďalší, že má rád plnšie ženy, žemám pribrať....bla bla... do mňa rýpu aj daktorí muži :((( Vážne.
@beata_k presne tak mi to bolo povedané, že sekcia sa dá aj v rozbehnutom pôrode urobiť. Nielen na presnú nanosekundu na kalkulačke xD
@barborachors ahoj, do bodky súhlasím, máš právo žiť ako chceš. A sebeckí sú z môjho pohľadu skôr ľudia,ktorí si deti vyrobia, ale nestarajú sa a zanedbávajú ich. alebo na nich zarábajú. Ale samozrejme, väčšina v mojom okolí sa o deti dobre stará 🙂. Robiť si dieťa nasilu kvôli okoliu a tlaku na ženy je blbé už len preto, že aj dieťa to vycíti, tak s anedá fungovať. To aj keby nás nebolo 8 miliárd by som toto napísala. Ten tlak na materstvo je neskutočný a robia to aj chlapi a keď ich stretnem po dlhej dobe sa ma aj na ulici minule jeden pýtal rovno na deti !!! A že koľko mám rokov, aby som to stihla šup šup ... a ešte sa ten vôl čudoval, rpečo nechcem... no lebo on by si to len bezbolestne vyrobil :/ Prisamvačku chlapi by mali cisárske a interrupcie cez wi-fi keby rodili.
@lenkakravcova ja mám pocit, že keď majú vojaci po vojne PTSD tak sa im nikto nesmeje a nikto to nebagatelizuje, ale keď majú ženy po pôrodoch PTSD tak sa to bagatelizuje, nemocnica len odškrtne štatistiku - že silou mocou rodila"normálne" a jej stav a následky do konca života sa neriešia. Ešte ju tlačia v rodine do ďalšieho decka. Ešte ju označia za hysterickú a že to preháňa. Moja vlastná mama ma klamala, že pôrody skoro nebolia lebo silou mocou chcela vnúča- nie je od nej svinstvo mi zatajiť dôležité skutočnosti, že to bolí svinsky, bagatelizovať následky na mojej psychike a že si treba sakra vybrať doktora, lebo nie každý je top? bagatelizovať, že pôrod má následky? Len ma huckať a huckať. Vyjadruje sa, že mám prázdny byt a že tam nič nepobehuje. Už mi toto nerobí, keď pochopila, že chodím z toho až ku psychiatrovi. Ale to klamanie a zavádzanie ako to nie je bolesť ma zranilo. Keď som povedala mame, že aj smaovraždu spácham, len nech mám sekciu tak to konečne pochopila a už ma za to nebagatelizuje.
Ja som zažila traumatický prvý pôrod. Dlho som nechcela mať ďalšie deti. Potom sa čosi vo mne zlomilo a na ďalšie tehotenstvo som sa odhodlala. No dosť som sa venovala tomu, čo pôrod vlastne je a ako to má prebiehať. Zo všetkých zdrojov a techník som si vzala to, čo mi bolo blízke, kukala som dosť zahraničných videí. Rodiť som šla do súkromnej nemocky a bol to asi najkrajší zážitok v živote. Doktorka tam len tak postávala a konštatovala, že rodín nádherne. Ja som úplne všetko nechala robiť moje telo, čím nechcem povedať, že to nebolelo alebo také voľačo. Dodnes keď si na ten pôrod spomeniem, mám zimomriavky. Bol to totálne uzdravujúci zážitok pre mňa. Až tak, že som šla rodiť ešte raz 🤪. Každopádne za mňa platí, nechceš deti, nemaj deti. Je to len a len tvoja vec.
@barborachors súhlasím a inak, žena je zrelá aj keď nechce aby pôrod bolel - keď sa umrtvuje ťahanie zubných nervov (mala som to tak, čiže žiadna mäsiarina 🙂) a amputácia tak nech aj pôrod. To, že chceme byť bezdetné alebo mať dôstojný pôrod nie je známka našej nezrelosti, naopak, uvažujeme o svojich právach a hej tiež mám pocit že sa tu dedia názory "žena musí trpieť" ... držať hubu a krok, mať deti ako smetí ...nemá mať problém rodiť aj 5x (mám aj bigotných známych, to sú reči 🙂) a následky a roztrhaný zadok s prepáčením a nesťažovať sa lebo inak to nie je žena. Samozrejme, rešpektujem aj ženy, ktoré túžia po deťoch a po pôrode - sú inak nastavené a rozhodne majú na to právo tiež 🙂
@yoxinka chápem 🙂 Ďakujem. Som rada, že si mala dobrý pôrod a mrzí ma, že prvý bol trauma a a podľa môjho názoru by mali byť také podmienky aj v štátnych nemocniciach, ale to je o inom. Tiež by som šla do súkromnej. Aj tá najchudobnejšia žena by mala mať rešpekt a súkromie počas chúlostivej situácie a čo najviac podpory. Aj žena, ktorá ide rýchlo do náhodnej nemocnice, lebo inde nestíha, by mala mať svoje práva pri pôrode rešpektované.
Ja som rodila prirodzene a uz nikdy to nechcem zazit. Pre ten porod uz nechcem ani druhe dieta.Tiez to okolie nechape a vkuse si niekto zabrdne. Uplne ta chapem. Nieje nic zle na tom ked pojdes rodit cisarskym rezom a ani na tom ked sa rozhodnes nemat deti. Je to tvoje telo,tvoj zivot. Je kopec zien ktore sa rozhodli dobrovolne nemat deti,ale vzdy sa najde niekto pre koho je to nepochopitelne

@kalianka máš pravdu, ďakujem za múdre slová. Skúsim mrknúť po tej knihe.