icon

Ako prekonať strach zo zubára?

16. jan 2025

Ahojte, prosím idem si skôr pre nejakú radu alebo povzbudenie . Prosim neurážať ani žiadne hlúpe komenty :( . Ide o to , že mám od malička neskutočný strach zo zubára, chodila som na prehliadky pokiaľ som bola “dieťa” a mala ma pod kontrolou mama. Ako náhle som bola dospelá tak som ss zubarovi stránila. Až to došlo do bodu , že som bola naposledy pred 10 rokmi :( . Bojím sa ísť na prehliadku a ani neviem ako prekonať tento strach a kde začať . Viditelme zuby nemám nejako pokazené ale určite kazy mám . Horšie že ma začal bolieť predný zub a všimla som si že je tmavši :(

bloger
17. jan 2025

Rozumiem ti veľmi dobre. Tiež som to takto mal. Veľa som si pre zuby vytrpel. Skús začať tým, že si nájdeš nejakého citlivého zubára/ku. Možno niekoho kto sa špeciálne venuje takýmto ľudom. Veľmi pomáha pokiaľ ti vysvetlí čo bude robiť. Aby bola medzi vami dôvera. Upozorni dopredu, že máš strach. Neboj sa už existuje veľa spôsobov ako bezbolestne ošetriť zuby. Veľmi ti držím palce a prajem ti, aby si mala raz krásne zdravé zúbky. Ty to zvládneš.

lneviemmeno
17. jan 2025

Ja mám tiež tento problem, ale na prehliadky a v prípade problému idem. Inak na prehliadke zubár väčšinou nič nerobí, len prekontroluje zuby takže toho sa bat nemusíš. A zo skusenosti viem, že najväčší strach je pred tým, ale potom po návšteve zubára si povieš, že však zvládla som to, nebolo to také hrozné. Vždy je to menej zlé ako sa bojíme takže kľud a ver mi, že keď budeš mať veľké bolesti, na ktoré ti ani lieky nezaberú tak ešte sama tam budeš utekať. A určite by som to neodkladala, lebo ti môže problem ísť do väčšieho a to bude aj pálka na peňaženku a aj dlhší a horší zákrok. Čím skôr tým lepšie 🙂

unicornlady
17. jan 2025

Veľa závisí od zubára. Ja som si "užila" svoje u zubárov, takže ten strach bol veľký.
Mala som takých, čo mi ani injekciu od bolesti nechceli dať, čo nebrali vážne, keď som povedala, že napr. nejaký zub ma bolí.

Teraz mám mladšieho zubára (okolo 40r), spýta sa rovno, či chcem aj injekciu ( a to sú teraz také, že to pákrát jemne vpichne, čiže to ani nejak nebolí), že keby niečo, mám dvihnúť ruku.
A hoci cítim strach, keď tam idem, aj keď čakám v čakárni; potom keď už som pri ňom, sa ukľudním. Ale to bude tou jeho trpezlivou povahou.

brigitte93
17. jan 2025

Úplne ta chápem, ale teraz už nájdeš zubárov s ľudským prístupom. Ja som tiez po x rokoch keď som isla s boľavým zubom na pohotovosť lebo "Dam si flector a bude dobre" už nefungoval tak u zubára v cakarni som menila od strachu farby ako disko guľa ale bola som príjemne prekvapená. Od vtedy chodim k zubárovi bez strachu. Dá injekciu a potom uz nech si robí čo chce 😄 verím tomu ze aj ty prekonas svoj strach . Držím palce, neboj bude dobre .😉👌
Ja mam strach už iba na konci, keď prichádza platba 🤣🤣🤣

marlo
17. jan 2025

Tiez so sa bal... cim castejsie tam budes chodit tak to budes brat v pohode... az na penazenku.. skor ta zaboli. Teraz je uz ina doba... moj bez injekcie ani nerobi. Osmicku mi chirurgicky vyberal 45m. Necitil som nic... ale bolo to skor uz take ze som sa tam nudil.
Syn mal tiez strach ale uz ide uplne v pohode... som hovoril zubarovi ze syn sa dost boji. Ze sa nemusi da injekciu pripadne rajsky plyn.... som sa pytal na co je vlastne plyn... vraj povzbudi ak som dobre pochopil 🤣
Tak sup sup rychlo sa objednat lebo sa aj dost caka.... moj v decembri objednaval na koniec februara.