icon

Ako prekonať strach zo zubára?

26. nov 2025

Ako prekonat strach zo zubara? Po 12 rokoch som sa objednal k novemu zubarovi. Idem o 2 tyzdne. Moje zuby su v hroznom stave, pokazene, krive, aj chybajuce. Najviac ma trapia 2 kazy na prednych. Ja sa strasne bojim. O hanbe ani nehovoriac. Strach mam od malicka, mozno aj kvoli rodicom, vzdy nas strasili, ze zubar je zly, nikdy nedavali velku pozornost ustnej hygiene. raz ako dieta som v cakarni odpadol,odvtedy som tam nebol. Viem, ze som to mal riesit uz davno, ze to bude dlho trvat,kym si to dam do poriadku, aj to bude pravdepodobne dost drahe, chcem to riesit postupne.len ten strach... strasne sa bojim. Ako toto prekonat?

anonym_71e649
26. nov 2025

Prekonas to tým ,ze tam pôjdeš zopár krát a zistíš že nič to nieje
Inú radu nemám
Zuby treba dať do poriadku.
..a vážne to nič nieje🙂

anonym_318a89
26. nov 2025

Nič to nieje , neboli to , teraz už všetko umrtvuju že človek ani nevie že čosi robia ...mne napr trhali 2 zuby múdrosti a ani som nevedela a že hotovo ...najhoršie na zubárovi je platenie 😂

maca1984
26. nov 2025

Ak natrafíš na dobrého , ľudského zubára ( a nemyslím tým že ti pichne umrtvovák ) , tak začneš chodiť k zubárovi s radosťou a nie strachom.
Držím palec.

anonym_db0660
26. nov 2025

Ale prosim ta... u zubara boli jedine pohlad na ucet, kolko si vypyta za opravu. Inak sa da vsetko bezbolestne. Dnes uz zubari funguju uplne inak ako kedysi.

chichua
26. nov 2025

Mozno si dať prepísať niečo na ukľudnenie?

13uzivatelka11
26. nov 2025

Ja ťa chápem, aj keď teda nemám zuby v takom zlom stave, ale vŕtania bolo veľa a tiež som sa zo začiatku klepala keď mi vŕtali zub, aj keď to vôbec nebolelo. Základ je fakt nájsť dobrého zubára, aby ti sadol aj po ľudskej stránke. Keď ti nesadne tento, hľadaj ďalej.

anonym_1773c6
26. nov 2025

obvodná nech ti predpíše neurol. asi tak 2 hod. pred vyšetrením si daj pol tabl. a všetko bude ok. strach nebudeš mať.
obvodnej povedz že máš problémy a potrebuješ preklenúť nepríjemné obdobie.

maryetta
26. nov 2025

Som na tom podobne. A dnes mi tahali osmicku. Ver ze vsetko je v hlave. Najdi si hlavne ludskeho a empatickeho lekara.

anonym_443f65
26. nov 2025

@anonym_autor daj si spravit zuby v celkovej anasteze.

anonym_78863b
26. nov 2025

ja s týmto problem nemám, malokedy si dávam injekciu zubárka sa len spýta nemusime davať však? zato moj otec a brat nechodia x rokov.. a tak to aj vyzera. Zapach z ust, krvave dasna, vypadané zuby...
doležite je, že chceš začať a zmeniť to 🙂 Zvládneš to

thereisabear
26. nov 2025

Pár sekúnd počas injekcie vydržíš a potom tam možno aj zaspíš. Stomatológia išla dopredu míľovými krokmi odkedy si tam bol naposledy. Najhoršia na celom je cena.

heln
26. nov 2025

@anonym_autor po prve, racionalizovat si to..... lahko sa to hovori, tazsie realizuje.... fakty - potrebujes opravit zuby. komunikuj so zubarom, ze sa bojis.
a drzim palce, ja som mala az taky strach, ze mi busilo srdce, potila som sa, vysoky tep, prehanalo ma..... lebo mna vrtanie fakt boli a nechceli mi davat anestezu.....

autor
26. nov 2025

Dakujem vam vsetkym za prijemne slova. Pre mna uz je pokrok to, ze som sa tam objednal. 10 rokov som snazil donutit, teraz som buchol po stole ze idem do toho. Snad do roka sa mi podari zuby dat do poriadku

13uzivatelka11
26. nov 2025
@heln

@anonym_autor po prve, racionalizovat si to..... lahko sa to hovori, tazsie realizuje.... fakty - potrebujes opravit zuby. komunikuj so zubarom, ze sa bojis.
a drzim palce, ja som mala az taky strach, ze mi busilo srdce, potila som sa, vysoky tep, prehanalo ma..... lebo mna vrtanie fakt boli a nechceli mi davat anestezu.....

@heln inak toto.. ja keď som šla k nejakému novému zubárovi, tak hneď prvé čo som im povedala že mám veľký strach. A tak potom k tomu aj pristupovali našťastie.

maryetta
26. nov 2025
@heln

@heln mam presne tu istu skusenost. Ja som zmenila zubara a pristup je super.

olga_hurajova
26. nov 2025

Správne ti tu všetci píšu, dnes je návšteva zubára úplne bezbolestná, môžeš si tam kľudne pospať.

Môj ocino mal zuby v hroznom stave. Dlhodobo zanedbávané a nebol u zubára roky (15-20 rokov). Nevedela som ho prehovoriť aby išiel, snáď 3 roky som doňho hučala týždeň čo týždeň. Tiež sa bál bolesti ale tiež hanby.

Teraz má už po 5. vyšetrení kde mu osadili nové zuby (zatiaľ len na hornú sánku) - vyzerá fantasticky. Doslova omladol a opeknel o dobrých 15 rokov. Konečne ho vidím sa usmievať. Zubárka to vôbec nebrala ako hanbu. Práveže hovorila že sa s tým stretáva pomerne často a že je rada za takéto zložitejšie zákroky, že jednoduché “kazíky” ju toľko nebavia ako tu u ocina keď musela riešiť liečbu paradontózu, viaceré zuby zachraňovala endom, jeden vytrhla a urobila nejaké korunky. Nebolo to samozrejme lacné ale ten výsledok fakt stojí za to. A neboj, správny lekár ťa nebude odsudzovať ani sa ti vysmievať.
Drž sa