icon

Ako riešiť akné po vysadení hormonálnej antikoncepcie?

nikol117nika
18. aug 2025

Ahojte. Keď som mala 17 rokov som začala brat hormonálnu antikoncepciu zlynda kvôli bolesti pri menstruacii. Brala som ju 5 mesiacov ale mala som strašne výkyvy nálad. Vysadila som ju. Po pár mesiacoch sa mi začali tvoriť malé pupaciky ktorým som neprikladala veľkú váhu, ale po čase som mala dost veľké zapalove akne a strašne zmeny nálad ktoré pretrvávajú dodnes (antiku neberiem už 5 rokov), od mojej terajsiej gynekologicky som zistila že antikoncepciu ktorú mi predpísala predošlá gyn. bola antikoncepcia pre športovkyne (podotýkam plavkyne) pretože pri tejto antikoncepcii bolo normálne že bola menstruacia každý 3 mesiac. Nevedela som to ani ma s tým predošlá gyn. neoboznamila.

Akne mi vyliečil pán doktor Hemza, vyše roka som akne nemala len jazvycky už, lenže teraz to prišlo znova. Bola som u svojej gyn povedala mi že hormonálne to nebude, ale ja si skôr myslím že môže preto testy mi nerobila.
Brala mi krv či nemám zápal v tele ale že výsledky sú dobre. Nemáte niekto podobnú skúsenosť prosím vás ? Už som zúfalá.. akne ma svrbí. Pán doktor Hemza ma objednal až o 3 mesiace a neviem čo dovtedy.

Boli ste niekto na hormonálne testy? Ako to prebieha alebo sa mám len u gynekologicky na to spýtať či by mi ich spravila alebo ste boli niekde súkromne ?

Ďakujem vopred za radu, prosím píšte len čo máte skúsenosť <3

anonym_2fa47c
18. aug 2025

@nikol117nika ako veľmi silné akné to je? Je možné že to aj nie je z tej antikoncepcie. Predsa 5 rokov je už dosť dlhá doba. Ale hormonálne si myslím že to bude. Treba nájsť príčinu a spraviť hormonalny profil a nájsť problém. Nevedel by ti znovu pomôcť dr. Hemza?

nikol117nika
autor
Autor odpoveď zmazal
nikol117nika
autor
18. aug 2025
@anonym_2fa47c

@nikol117nika ako veľmi silné akné to je? Je možné že to aj nie je z tej antikoncepcie. Predsa 5 rokov je už dosť dlhá doba. Ale hormonálne si myslím že to bude. Treba nájsť príčinu a spraviť hormonalny profil a nájsť problém. Nevedel by ti znovu pomôcť dr. Hemza?

@anonym_2fa47c

nikol117nika
autor
18. aug 2025
@nikol117nika

@anonym_2fa47c

@nikol117nika toto bolo pred týždňom, teraz mám väčšie zápaly ale nemám aktuálnu fotku a keďže som už nakremovana gafrovou masťou ktorú som používala predtým od kožného tak sa to odfotiť ani neda

nikol117nika
autor
18. aug 2025
@anonym_2fa47c

@anonym_2fa47c ja som k nemu objednaná ale až na december nemá nič voľne, a to sa bojím ako to dovtedy bude aby zas neboli ďalšie jazvicky

nikol117nika
autor
18. aug 2025
@nikol117nika

@anonym_2fa47c

anonym_2fa47c
18. aug 2025

@nikol117nika takto silné akné s najväčšou pravdepodobnosťou bude hormonálneho pôvodu. Intolerancie máš vylúčené?

anonym_549f5a
18. aug 2025

Máš to len na tvári? Nesvrbi to? Veď je to ako neliečený svrab.

nikol117nika
autor
19. aug 2025
@anonym_2fa47c

@nikol117nika takto silné akné s najväčšou pravdepodobnosťou bude hormonálneho pôvodu. Intolerancie máš vylúčené?

@anonym_2fa47c no jem všetko nemalo by mi nič vadiť alebo o ničom neviem.

nikol117nika
autor
19. aug 2025
@anonym_549f5a

Máš to len na tvári? Nesvrbi to? Veď je to ako neliečený svrab.

@anonym_549f5a len na tvári, nesvrbi to stále občas

kristie571
19. aug 2025

@nikol117nika kym sa k dr dostanes, skus rezimove opatrenia, pi vela vela cistej nesladenej vody, obmedz cukor, mlieko, niekomu nerobi dobre aj lepok ale to by trebalo dlhodobejsie odsledovat.
Ono to moze to byt aj hormonalne ja osobne by som trvala minimalne na hormonalnom profile.
Mne velmi pomaha kozmetika Aderma rada Biology Ac, skus si kupit od nich pripravky, cistiaci gel, micelarnu vodu a kremy, pre mna na akne je uplny zazrak A-Derma Biology AC Perfect. Uz po tyzdni som videla ze je tvar omnoho krajsia, jemnejsia, ze akne ustupuje.

ninka99865
19. aug 2025

Zbytočne nekupuj kade tade prípravky, daj sú spraviť komplet testy na potraviny a aj poriadny hormonálny profil.
Mne sa akné robilo z umelého proteínu a kým som nato prišla tak aleluja. Tiež som kupovala 5 cez 10te a zbytočne vyhodené peniaze. Plus mi pomohlo chodiť k dobrej kozmeticke pravidelne ale to pomáhalo len do určitej miery keďže problém bol inde

nikol117nika
autor
19. aug 2025
@ninka99865

Zbytočne nekupuj kade tade prípravky, daj sú spraviť komplet testy na potraviny a aj poriadny hormonálny profil.
Mne sa akné robilo z umelého proteínu a kým som nato prišla tak aleluja. Tiež som kupovala 5 cez 10te a zbytočne vyhodené peniaze. Plus mi pomohlo chodiť k dobrej kozmeticke pravidelne ale to pomáhalo len do určitej miery keďže problém bol inde

@ninka99865 áno zajtra som objednaná na hormonálne testy tak som zvedavá. Kozmetiku používam už pár mesiacov od farmasi a nemala som práveže nič až teraz..

nikol117nika
autor
19. aug 2025
@kristie571

@nikol117nika kym sa k dr dostanes, skus rezimove opatrenia, pi vela vela cistej nesladenej vody, obmedz cukor, mlieko, niekomu nerobi dobre aj lepok ale to by trebalo dlhodobejsie odsledovat.
Ono to moze to byt aj hormonalne ja osobne by som trvala minimalne na hormonalnom profile.
Mne velmi pomaha kozmetika Aderma rada Biology Ac, skus si kupit od nich pripravky, cistiaci gel, micelarnu vodu a kremy, pre mna na akne je uplny zazrak A-Derma Biology AC Perfect. Uz po tyzdni som videla ze je tvar omnoho krajsia, jemnejsia, ze akne ustupuje.

Vodu málokedy pijem sladené, skoro vždy citronadu. Ale nikdy som predtým nemala problém s jedenim hocičoho som mohla zjesť aj vypiť a nič nikdy vyrážky. A teraz extrém až sama nechápem tak som zvedavá.

nurse0
Autor odpoveď zmazal
nurse0
Autor odpoveď zmazal
nurse0
Autor odpoveď zmazal
nikol117nika
autor
14. sep 2025
@kristie571

@kristie571 bola som u dermatologa, mam antibiotiká Sumamed používam už tretí týždeň posledné balenie, no akne je stále horšie. Uvidíme čo s tým bude už som zúfalá dost to boli ani zakryť sa to nedá 😅 moj aktuálny stav

nikol117nika
autor
Autor odpoveď zmazal